Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly

YouTube - Once upon a time in America - Yesterday High Quality
Childhood Memories i.c.m. Yesterday.
Had ik al in je recensie gelezen, ik vind eigenlijk alle muziek goed, al kwam dat het beste naar voren op disc 1
Dit is nu zo'n film die ik, ondanks dat ik 'm al op laserdisc en dvd heb, ook op blu-ray direct zou aanschaffen. Puur cinematografisch meesterschap.
Inderdaad, wegens slaap heb ik One Flew over the Cuckoo's Nest
Klopt, maar ik ging ze 's nachts kijken. Desondanks viel ik met de kortere speelduur in slaap en ging toch ten koste van het gevoel dat ik aan de film over hield. Terwijl ik ze normaal wel hoger zou waarderen.
Zo'n verspreiding in kijkmomenten zorgt hoe dan ook voor een mindere beleving.
Dat je het opsplitst in 2 momenten oké. Ik ging ook even een broodje smeren en zo. Maar om er 1 of 2 dagen tussen te doen vind ik gewoon commerciële televisie achtig. Kan gewoon niet bevorderend zijn, je zit namelijk niet meer in het zelfde fibe als waar je met de film stopte.
Hoe hoog zou jij hem plaatjes in je toplijstje?
Vind dit tot nu toe ook 1 van de meest perfectionistische films die ik ooit heb mogen aanschouwen. Elk shot en dialoog zit een bepaalde soort kwaliteit in die een bijzonder gevoel geeft.
Ergens tussen 20 - 40. Ik heb zo'n 100 films op 5*, maar deze behoort tot de vettere....
Noodless
Reinbo schreef :

chevy93
Zo'n verspreiding in kijkmomenten zorgt hoe dan ook voor een mindere beleving.
....
Rosicky
Ik zit behoorlijk krap met m'n tijd en opsplitsen was de enige optie. Ik ben ervan overtuigd dat ik de film even goed/slecht ga vinden of ik hem nu in één of twee keer uitkijk.
@chevy: Hangt toch grotendeels van je eigen stemming af. Je kan nooit zoveel van een film verwachten aangezien de ontvangers imput minstens zo groot is. Zelfs de allermooiste scene zal weinig indruk maken als met op dat moment gemarteld wordt....
@rosicky: kan, maar hoeft niet.... Verdient in ieder geval niet de voorkeur. Het is in ieder geval niet de kijkervaring die de maker op het oog had.
Rosicky
Klopt, al lijkt het me dat kwaliteit nog steeds wel herkent wordt, ongeacht de stemming waarin je zit. Deze stemming speelt uiteindelijk wel mee in je beoordeling van de film, dat zeker.
Rosicky
Ik dacht i.i.e. dat je het tegen mij had, mijn excuses als ik me met een verhitte discussie bemoei.
Is (nog) niet zo verhit hoor. En het argument gaat voor iedereen op, dus ook voor jou.
chevy93
Kleine overdrijving om de invloed van de kijker zijn stemming duidelijk te maken.
chevy93
Natuurlijk ben je niet altijd in de stemming voor een bepaalde film, maar sommige films, en zeker top 10 materiaal, moeten de stemming maken.
Allemaal leuk en aardig, maar als ik deze film over drie dagen verspreid zou hebben was de impact lang niet zo groot geweest als dat ie nu in een ruk was. Juist met de betere dingenw il ik alles eigenlijk zo snel mogelijk zien. Zoals ook deze film. Je moet voor kwaliteit ook de tijd nemen lijkt me.
Niet dat je drie dagen later opeens weer zo'n naam hoort en denkt, wie was dat nou ook alweer.
Rosicky
Mijn geheugen is goed genoeg om dat soort dingen te onthouden. Bovendien neem ik niet veel langer dan 24 uur pauze tussen de beide delen. Stelletje moraalridders.
Artkramer
Fijn dat je dat vindt Artkramer
Heb je er ook een reden voor? (ben het er ook mee eens hoor, maar gewoon nieuwsgierig)
Hij raakt me echt (in tegenstelling tot the Godfather, die ik na 2 uur maar heb afgezet). Vooral ook door de muziek van Morricone die echt onafscheidelijk van deze film is. Geweldige sfeer, maar ook sterke opbouw en fijn dat we kunnen zien hoe ze opgroeien. Dat geeft extra psychologisch/dramatische impact. Prachtig meeslepend verhaal. Sterk geacteerd. Lekkere wijven.
TrickySmalls
We zullen zien, maar een score lager dan een 5* bewijst ons gelijk.
chevy93
Dat hij de wil niet kan opbrengen om verder te kijken zegt net zoveel over de film als over hemzelf.
Nou, sterkte daarmee....
Hij kan toch gewoon ergens naar toe moeten.... Kan je moeilijk de film de schuld van geven.
chevy93
Dat kan. Maar ik kan me goed voorstellen dat iemand na 2 uur denkt: "Ik kijk het morgen wel af".
Pierre1965
Soms moet het wel eens.
Dan is je tijd op.
Ik kijk sinds Augustus regelmatig films.
Er gaat veel tijd in zitten en soms komt het niet uit een film af te kijken.
Zo ook tijdens OUATIA zelfs in 3 stukken moeten kijken.
Toch zit je meteen weer in het verhaal.
Wat me opviel was, dat tijdens de pauzes, het verhaal in je hoofd blijft spelen.
Heeft wel iets aparts als een film je zo blijft bezig houden.
Ook nu nog na iets meer dan een week .
Al met al.......Ik moet gaan verhogen naar 4,5
mister blonde
Waarom moet jij altijd overal zo moeilijk over doen, Chevy?
Voorkeur is altijd om een film in een keer te kijken, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen die het druk hebben weinig tijd vrij kunnen maken voor een film van 4 uur. Zelf lukt me dat ook niet meer.
chevy93
Waarom moet jij altijd overal zo moeilijk over doen, Chevy?
Rosicky
Heb de film nu helemaal gezien en ik kan niet zeggen dat ik het geniaal vind. Natuurlijk is Once Upon a Time in America een erg sterke misdaadfilm, of epos zo u wilt, maar het ontbrak de film aan een beetje spanning en de hele verhaallijn met de slecht acterende McGovern haalt veel tempo uit de film.
Voor de rest vind ik de cast uitstekend, met DeNiro voorop. Opvallend was hoe klein de rol van Joe Pesci was en hoe lelijk Jennifer Connely is geworden, inmiddels weten we wel beter... Het verhaal in de jaren '20 vind ik het leukst, komt vooral door de spontaniteit van de jonge acteurs, de heerlijke sfeer en muziek en de scène voor de Brooklyn Bridge. Het open einde van de film vind ik niet al te relevant, of Max het nou wel of niet overleeft maakt niet meer zoveel uit voor de gedachte van de film, het draait toch vooral om een man die zijn verleden op orde wil krijgen en of hij al dan niet een rooskleurige toekomst verzint.
Kort door de bocht vond ik dat een sterk misdaadepos, dat te lang duurt - en dan met name door de verhaallijn rondom McGovern - een geweldige sfeer en dito acteurs heeft, maar ook wel wat meer actie kon gebruiken. Niet zo sterk als Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly, maar nog wel een hele dikke voldoende.
Hoe vaker je deze nu al klassieker gaat kijken hoe sterker de film wordt ook de geniale muziek en de geweldige cast maken van deze film een waar spektakel.

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie