Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
AGE-411
Raar dat deze je deze film maar een 4,5 gaf en deze toch in je top 10 op nam, maar tegelijk niet top10'ers hebt met wel 5,0?
Dat heb ik ook met een film in mijn Top 10. Bij mij staat die film (Iron Cross) in de top 10 omdat die gewoon een enorme indruk heeft achtergelaten en ik hem geweldig vond.
AGE-411
Dan geef je die film toch gewoon een hoge score?
LimeLou
- 2048 berichten
Kan iemand me het einde uitleggen? Noodles nam wat opium (wat ook gebeurde in het begin van de film) en lachte?
13woutie13
Ik zou dit stukje even doorlezen van Wikipedia om het misschien iets duidelijker te hebben. http://nl.wikipedia.org/wik...
erik1677
wat een ultiem meesterwerk is dit toch,elke keer ben ik weer tot tranen geroerd met de eindscene, wat prachtig gespeeld.
geweldiige film gewoon, ik denk dat ik hem binnenkort vlak voor de kerst maar eens weer bekijkt.
yeyo
Ik moet 'm ook maar eens herzien. Weet iemand of de audiocommentaar van Richard Schickel een beetje de moeite is?
Beffrey28
Is lang geleden dat ik hem met commentaar heb gezien, maar er is vrij weinig van blijven hangen. Volgens mij niet zo heel interessant dus, maar dat kun je altijd nog het beste zelf uitvinden.
Sowieso knap als je drie uur en 41 minuten lang met commentaar kan kijken, kijk ik het liever nog een keer op de normale manier
Jonesy
Prachtige film, waar je op sommige punten wel even goed over moet nadenken. Het blijft prachtig hoe Leone de scene's in beeld brengt. Hij maakt van elk shot een prachtig schilderij. Ongelovelijk.
Wel heel anders als zijn eerdere fims, ditmaal geen extreme close ups of echt opmerkelijke standpunten. Maar de muziek in deze film ook het past allemaal.
Hmm snel nog een keertje herzien. En wat de speelduur betreft had van mij wel 6 uur mogen duren. Ik ben dan zo benieuwd wat ze er uitgeknipt zouden hebben.
Jonesy
Maakt trouwens zoveel meer indruk als the godfather als je het mij vraagt.
Met jou kan ik praten. Komt vooral door het geweldige eerste uur. Waar dat geweldige, nostalgische gevoel wordt opgewekt. Hierdoor wordt je compleet in de film gezogen en leef je ook mee met de personages.
Mist the Godfather toch wel een beetje, voor mij meer een droge reconstructie van de maffiawereld in dat tijdperk.
Jonesy
Haha en daar ben ik het dan weer volkomen mee eens. Prachtige film gewoon.
Culemborg
Aller eerste mafiia film ooit gezien op aanraden van mijn vader,was toen zelf een jaar of 12,13!!!
Driello
Maakt trouwens zoveel meer indruk als the godfather als je het mij vraagt.
Smaken verschillen, zullen we maar zeggen. Maar goed, ik zie geen enkele vergelijking tussen beide films. Opzet is anders, verteltrant is anders, strekking is anders. De enige overeenkomst die ik zie is dat het beide lange films zijn waarbij georaniseerde misdaad een rol speelt.
Hakunamatafaka
Wat is dat nou???! Meteen uit je top 10 gehaalt... viel herziening zo tegen?
yeyo
Nee hoor, ik vind 'm nog steeds geweldig.
ik heb heel mijn top 10 overhoop gehaald en ik wou Giu la Testa er per se inzetten omdat ik die film schandalig onderschat vind. En ik zet liever geen twee films van dezelfde regisseur in mijn top 10.
filmliefhebber92
Deze moet ik nog zien. Ik verwacht er erg veel van. Hopen dat ik deze krijg met kerst!
Hoop het voor je, je zult die vakantie ook wel nodig hebben om bij te komen van dit meesterwerk
filmliefhebber92
Weet jij trouwens of die versie van 6 uur te koop is of alleen die van 3 uur. tenminste ik zag op internet dat ergens in de jaren negentig die versie van 6 uur is uitgegeven.
Volgens mij is die nooit uitgegeven toch? Zou gewoon voor de 230 minuten versie gaan inderdaad. Degene die je ook op dvd/blu-ray kan kopen.
10vadem
Een van de beste meesterwerken ooit gemaakt!
Verhaal + achtergrond + decor + sfeer + muziek = 5 sterren
fappie
- 2005 stemmen
Nee hoor, ik vind 'm nog steeds geweldig.
Is die ook.. Giu la Testa haalt ook een erg hoog niveau en nog behoorlijk grootschalig..
filmliefhebber92
Ik heb hem gekregen op dvd vandaag dus deze vakantie zal ik die zeker eens gaan kijken.
Nee hoor, er was enkel een kortere chronologisch gemonteerde versie in de Amerikaanse bios uitgebracht.
filmliefhebber92
Oke Reinbo, ik heb de versie van 3 uur en nog wat en daar ben ik al heel blij mee.

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie