• 9.374.662 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

'Fat' Moe Gelly

3 uur en drie kwartier, maak er maar eerder 4 uur van

avatar van TMP

TMP

Sfeervolle film, vooral door de muziek van Morricone. DeNiro acteert goed, ook leuk om een jonge Jennifer Connelly te zien. Het verhaal was oke, maar het had van mij wel wat korter gemogen. Vooral de gedeelten met de jonge David zijn zeer de moeite waard.

avatar van FerdiV

FerdiV

Goed ik heb een versie die blijkbaar ongeveer 2 uur duurt. Ik heb deze film nog niet gezien. Kan ik die versie kijken of raden jullie een andere aan?

Ow damn, blijkbaar is dit disc 1 van 2 want aan het einde stopt ie zomaar

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Uiteraard de lange versie

avatar van Bélon

Bélon

Lichte tegenvaller. Is zeker 5 jaar geleden dat ik 'm voor 't laatst heb gezien en hoewel er een aantal briljante scenes inzitten speelt de lange speelduur toch wel parten.

Leone zet z'n toon vooral in 't eerste gedeelte van de film: die scene in 't station ("Visit Coney Island") vind ik nog steeds meesterlijk. De eerste 2 uur zijn gewoon top -jongens van de straat die opklimmen- daarna zakt 't wat in, wordt 't soms "gewoon drama". Jammer.

Toch ga ik niet lager dan een 4,5. En als extra genre kan Romantiek worden toegevoegd, dat is echt wel een rode draad in deze film: de relatie tussen Noodles en Deborah. Wordt ook wel een uurtje aan besteed denk ik zo. McGovern heeft wel een mooie "jaren '30 filmster" uitstraling" en 't werkt wel. "Flawed masterpiece".

avatar van zegmaarmaarten

zegmaarmaarten

Mooie film.

Zit niet zo veel vaart in, maar achteraf gezien is er toch een hoop gebeurd. Enkele scenes vond ik wel uniek.

De stijl van Sergio Leone is goed te herkennen, dat valt mij als grote liefhebber van zijn westerns wel op.

Hoewel de soundtrack van Ennio Morricone best mooi is, gaat die ook wel vervelen in deze film. Weer zo'n film waarin de muziek niet alleen te horen is maar die ook gespeeld wordt op een instrument door een van de acteurs.

Al met al een bijzondere film, duidelijk wel een meesterwerk dat je toch een keer gezien moet hebben.

Ik geef 'm 4 sterren.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Ik heb deze film na heel wat jaren daarnet nogmaals bekeken. Dit is een van de allerbeste films, bijna 4 uur zo'n grandioze sfeer in dergelijke serene rust! Van mij had de film nog wel 2 uur langer mogen duren. Ik heb mijn waardering dan ook met een halve ster verhoogd tot het maximum.

Sergio Leone is een grootmeester. Wat geniet ik steeds opnieuw van zijn werken. En de filmmuziek, wederom Morricone, is abnormaal goed. Geweldig!

filmliefhebber92

Na hem met kerst gekregen te hebben. Eindelijk gister af kunnen kijken. Maar oh wat een prachtige film. Acteren is super, verhaal is goed, muziek geniaal en hij blijft boeien ondanks zijn langere speelduur. Zo maak je een film! Ben blij dat ik de dvd heb is toch wel een pareltje in mijn collectie.

avatar van de_keyser

de_keyser

Wel goede film, maar wel ieetsssssss te lang (ik bedoel HE 3 uur he!)

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Ik vond OUATIA een tegenvaller en sluit me geheel aan bij Onderhond zijn kritiek.

Het overdreven sentiment, de muziek van morricone en het slechte acteerwerk van de kids deed veel afbreuk aan een toch al niet zo'n geweldige film. Want ook het verhaal is zo nu en dan gewoon slaapverwekkend. Net geïntroduceerde personages, krijgen plotseling een belangrijke rol, terwijl de meerwaarde ervan mondjesmaat is. Trouwens, ik heb nog nooit een film gezien met bijna rozekleurig bloed bij verwondingen.

Bovendien lijkt het slome tempo mij niet te boeien in een misdaadfilm. In een western had je nog de spanning waar je je aan kan vastklampen. Hier worden scènes gewoon onnodig lang uitgerekt.

Een onvoldoende geven gaat mij wat ver, maar veel scheelt het niet

Sjoerdow schreef:

Slecht acteerwerk? De jongens deden het juist heel goed.

Overdreven sentiment? Ik merkte er weinig van.

En de muziek van Morricone als iets slechts beschouwen? Da's al helemaal onmogelijk.

avatar van rep_robert

Hij kan er niet meer naast zitten inderdaad. Onderhonds kritiek valt al niet eens serieus te nemen, die geeft Leone films op voorhand al lage waarderingen. Die vindt alles van Morricone slecht. De soundtrack is echt geniaal in deze film. Volgens mij is Sjoerd ook de eerste die het eerste uur van de film afkraakt. Zelfs Onderhond vond dit het sterkste gedeelte vd film

Een onvoldoende geven gaat mij wat ver, maar veel scheelt het niet

Toch schijn je elke Scorsese en Coppola misdaadfilm van minstens 2,5 uur wel minstens met vier sterren te beoordelen, terwijl die nou ook niet echt uitblinken is snel tempo(Godfather 1, 2,3, Casino, Goodfellas, Scarface)en ook boordevol zitten met nutteloze personages die weinig tot niets toevoegen. Het lijkt eerder op het zoeken naar argumenten dan er echt 1 verzinnen. Zoals het bloed bijvoorbeeld. Dat is gewoon bitchen om het bitchen.

Je spreekt jezelf tegen

Een andere vraag, wat vind je wel goed aan de film, want dat komt eigenlijk nergens naar boven.

filmliefhebber92

Ik snap het ook niet. Hoezo speelde die kinderen slecht?

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Ik ga mijn mening niet verantwoorden als iedereen die hier positief is over de film geen greintje kritiek heeft op zijn/haar eigen mening.

Iedereen doet hier alsof de film goed is, ipv dat je zegt dat je hem goed vind. Dat is geen mening, dat is papegaaien, en doe dan vooral niet alsof je mening heilig is en heb wat meer respect voor mensen die wel kritisch zijn op jouw oh zo geliefde film. Onderhond krijgt dan kritiek vanwege een afwijkende smaak, hij onderbouwt het wel goed, en dat hebben er maar weinig hier.

Speciaal voor filmliefhebber92, die wel openstaat om een afwijkende mening aan te horen:

Ik vond dat de gesprekken tussen de kinderen in het begin nogal onnatuurlijk overkwamen.

avatar van rep_robert

Tissue nodig voor de traantjes?

Snap niet waarom je de muziek van Morricone slecht vindt, veel anders dan in zijn andere klassiekers is het ook niet. Waarom is het hier wel slecht en bij the Good... en de andere Once Upon a Time niet? Daar is het ook zo 'overdreven kitcherig'. Het rijmt niet echt met elkaar.

Over de kids ben je wel duidelijk, so be it

Deze film had zich net zo goed in het wilde westen kunnen afspelen trouwens.

Sjoerdow schreef:

Het is gewoon apart dat je de film (in onze ogen dan) slecht vind. Ik heb er niks tegen, maar je legt anders ook niet uit in details waarom je de dingen die je slecht vind nou écht slecht vind. Maar ik respecteer je mening wel je hoeft je niet zo aangevallen te voelen.

Sjoerdow schreef:

Bedankt voor het compliment die krijg ik hier niet zo vaak.

avatar van rep_robert

Het is maar waar je een compliment voor krijgt

filmliefhebber92

Als je er anders geen krijgt dan ben je gauw content.

avatar van The Oceanic Six

Ik heb de lange versie vorige week gekocht, moet er nog eens tijd voor gaan zoeken. Kijk wel enorm tegen de urenlange speelduur op, maar het schijnt het waard te zijn.

filmliefhebber92

Hoelang duurt die van jouw?

avatar van rep_robert

Ik zou wachten tot de vakantie, kost je wel een vrij middagje namelijk.

Je kan alleen de 3 uur en 3 kwartier versie kopen in Nederland dus dat maakt opzich niet uit om te vragen

avatar van The Oceanic Six

220 minuten volgens het doosje. Das toch knap lang. Ik zoek wel een keer een avond uit dat ik uren de tijd heb. Of een keer een avondje niet stappen en dan deze film kijken. Bespaart weer geld

• 2048 berichten

Of je kan de film in twee delen kijken

avatar van Driello

Driello

rep_robert schreef:

Ik vond de muziek in deze film ook beduidend minder dan in De beide andere films die je hier aanhaalt. En dat is heel gemakkelijk te verklren. Waar in zowel in The G, B, U en OUTIW verschillende muziekjes werden gebruikt voor verschillende hoofdrolspelers en de muziek varieerde met de locaties, wordt er in deze film constant het zelfde riedeltje gebruitkt dat na een tijdje niet alleen gaat opvallen en vervelen, maar zelfs gaat tegen staan. Dat is Morricone best kwalijk te nemen: dat hij niet wat meer variatie heeft kunnen inbrengen om de verschillende periodes en locaties te begeleiden met verschillende stukjes muziek. Dan was dat riedeltje wellicht ook minder snel gaan vervelen.

avatar van yeyo

yeyo

Nou dat vind ik best kort door de bocht, er zit behoorlijk veel variatie in de score: 'Yesterday' en het dubbelzinnige 'Childhood Memories' om de herinneringen van Noodles te benadrukken, 'Deborah's Theme', 'Amapola'.. Dat panfluit deuntje is inderdaad het leidmotief, maar zo is er in OUTIW ook een wederkerend thema.

rep_robert schreef:

Klopt maar hij zij lange versie en ik ben namelijk opzoek naar die van rond de 6uur. Vandaar mijn vraag.

avatar van rep_robert

Die van 6 uur zal je nooit vinden. Die is ergens op de montagetafel blijven liggen. Voor zover ik weet is die ook nooit uitgebracht, dus waar je de hoop uberhaupt nog vandaan haalt is me een raadsel.

yeyo schreef:

Eens, de thema's van zijn andere 2 meesterwerken zijn ook repetetief in een bepaalde vorm. Vooral het thema van the Good, the Bad and the Ugly komt wel tien keer terug in die film. Dus snap niet hoe Driello dat in deze film wel vindt en in de anderen niet.

filmliefhebber92

Ik had begrepen dat hij wel ooit uitgebracht is geworden, maar nu niet meer gemaakt werd. Maar goed.

avatar van Driello

Driello

rep_robert schreef:

pfffff........bij bekijken van de drie aangehaalde films lijkt het me toch redelijk duidelijk dat er beduidend meer variatie (ik heb nergens beweert dat er in OUTIA geen enkele variatie zit, maar dat panfluitje, of wat het ook is, komt werkelijk overal weer terug) in de muziek in de beide westerns zit dan in OUTIA. In ieder geval vind ik dat de muziek in OUTIA veel minder gevarieerd is en op den duur op mijn zenuwen ging werken. Lijkt me niet het beoogde resultaat.