Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
Sjoerdow
pfffff........bij bekijken van de drie aangehaalde films lijkt het me toch redelijk duidelijk dat er beduidend meer variatie (ik heb nergens beweert dat er in OUTIA geen enkele variatie zit, maar dat panfluitje, of wat het ook is, komt werkelijk overal weer terug) in de muziek in de beide westerns zit dan in OUTIA. In ieder geval vind ik dat de muziek in OUTIA veel minder gevarieerd is en op den duur op mijn zenuwen ging werken. Lijkt me niet het beoogde resultaat.
Precies, beter kon ik het niet verwoorden.
Misschien dat het repetetief aanvoelt(ik heb het niet zo ervaren). Maar de wereldberoemde soundtrack van bijvoorbeeld the Good, the Bad and the Ugly komt ook minstens 10 keer terug in die film. Ik zie het echt niet als iets negatiefs.
Sergio Leone
Bij mij staat-ie voor morgen gepland. De 4 uur (afgerond) lijkt me wel een uitdaging. Leone is een topper, ik verwacht dat de film dan ook blijft interesseren. De Niro, Pesci, Woods, .. toch wel namen. Morricone met de muziek.
Ben benieuwd.
vistrida
Had hem al een paar maanden in de kast staan en vorige week zitten kijken.....
Dacht eerst dat ik em in 2 keer zou kijken omdat ik eigenlijk de deur uit moest....
de deur is dicht gebleven en ik hem hem geen seconde uitgezet
Sergio Leone
Ellenlange zit (misschien wel iets te lang..)
+ Muziek zoals we van Morricone gewend zijn: bombastisch en passend bij het verhaal.
+ Acteerprestaties waren top, ook de jongeren vond ik overtuigend spelen.
+ Het verhaal is goed, zonder meer.
+ Mooie opbouw van de film, je moet echt tot het einde zien om alles te weten te komen.
- 3u49 is me net ietsie pietsie te lang. Een halfuurtje korter en 't was perfect geweest. Nu, de internationale versie van 2u19 lijkt me echter zeker geen optie. Deze film is "epic" en die mogen/ moeten lang duren.
Een Leone die minder is dan The Good, The Bad & The Ugly en Once Upon A Time In The West. Een misdaadepos dat minder is dan The Godfather-trilogie. Maar da's uiteraard geen schande. Een meeslepend misdaaddrama met topacteurs, topmuziek en van een topregisseur. Je moet er wel je tijd voor nemen.
Ik twijfel tussen een 4* of 4,5*.
Ik geef hem een dikke 4*. Een 4,5* misschien na een 2e kijkbeurt, maar dan heb ik nog eens een hele vrije avond nodig...
zegmaarmaarten
De soundtracks van de westerns zijn mooier, beter en geslaagder. Vooral in OUATITW zit muziek waar ik kippenvel van krijg en die naadloos aansluit bij de film, maar het geldt ook wel voor TGTBATU. Dat zijn echte muzikale meesterwerken van Ennio Morricone.
De muziek in OUATIA is wel mooi, en er is duidelijk geprobeerd om weer te komen met zulke fantastische muziek, maar dat is niet gelukt. Dat niveau evenaren valt ook niet mee. Zoals hierboven ook is gezegd, ging ook bij mij dit deuntje behoorlijk op mijn zenuwen werken.
filmliefhebber92
Die panfluit luister ik regelmatig en ik moet zeggen dat vind ik echt een prachtigmuziekje en het verveeld mij tot nu toe in ieders geval niet.
thunderball
Idd helemaal mee eens.
Wat de panfluit is voor deze film, was de mondharmonica voor Once... West, die komt daar ook iedere keer weer terug.
Zo, vanavond heb ik eindelijk deze klassieker eens gekeken.
Nog wel in volle glorie dankzij de versie van 220 minuten.
Het is echt een prachtige film geworden....maar niet echt iets voor mij. Ik weet niet wat het is, maar ik heb heel weinig met misdaad/gangster films. Op 1 of andere manier lijken ze allemaal een beetje op elkaar. Once upon a time in America steekt erg goed in elkaar en is geweldig geregisseerd, maar uiteindelijk telt bij mij vooral zwaar mee of de film me volledig heeft gegrepen. Bij deze film stopte dat na een uur of 2 grotendeels.
De 1e twee uur vond ik bijzonder sterk. Vooral het gedeelte in hun jeugd was erg boeiend, spannend en vermakelijk. Ook sterk geacteerd door die kinderen trouwens. Disc 2 viel me voor het grootste deel wat tegen. Niet in kwaliteit, wel in mijn beleving. Het werd wat langdradig en mijn interesse zakte helaas weg. Misschien is de film me toch wat te lang gebleken..
Het lag gelukkig niet aan de acteurs, de regie of de soundtrack. Dat alles was ruim in orde. Onder andere De Niro is wederom erg goed en ik heb genoten van de prachtige beelden en de fantastische soundtrack van Morricone. Wat is die man toch een briljante componist geweest zeg. Bij de grote westerns was hij ook al subliem, met als beste werk The Good, The Bad and The Ugly. Ook hier was alles erg sfeerverhogend.
Echte kritieken heb ik ook niet op de film, want ik zie de schoonheid absoluut. Het pakte me alleen niet volledig, wat kan gebeuren. Het genre is gewoon niet helemaal wat voor mij. Dat merk ik nu al bij bijna elke film uit dit genre. Maar toch blij dat ik hem eens volledig heb gezien.
Hmm, het misdaad/maffia genre is ook niet helemaal mijn ding en scoort meestal ook niet hoger dan 3,5*(Godfather, Scarface, Goodfellas etc.). Maar toch heeft deze film iets in mij geraakt. Vooral het melancholische eerste gedeelte.
Ik vond alleen The Godfather 1 (en deels deel 2) buitengewoon goed. Scarface is gewoon ontzettend overhyped en Goodfellas is sterk, maar geen extreem goede topper. Dat soort films raken me gewoon te weinig. Helemaal als ik er bijna 4 uur naar kijk zoals bij deze, hehe.
Snap je punt verder ook wel, ik had alleen voor dit werkje een uitzondering gemaakt. Komt ook omdat Leone gewoon te goede films heeft gemaakt.
Jonesy
Ajax, heeft misschien wel gelijk. Heb deze film een 3 maand terug gezien en het zijn de eerste driekwart van de film die me echt bijblijven. Ik zou graag eens een uitgebreid interview met deNiro of iemand van de crew hierover willen lezen. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat een deel van de cast en crew best moe werd van het schieten van zo'n lange film. Zeker als je nagaat dat de eerste versie 6 uur zou duren.
Desondanks blijft het een prachtige film met als hoogtepunt de regen scene.
Jan met de pet
Prachtige film vooral eerste gedeelte, eerste deel de jongens 5, tweede deel de gangsters 3,0: 4,0
chevy93
stelau
- 2030 stemmen
Ik had hoge verwachtingen bij deze film, omdat hij hoog in de top 250 stond en Sergio Leone toch een topregisseur is. Maar uiteindelijk was het allemaal niet wat ik had verwacht. Ik had een rauwe, actievolle gangsterfilm verwacht, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik vond dat er weinig goede stukken in zaten, sommige stukken waren langdradig en sommige acteerprestaties waren niet al te best.
Helaas.
Hoe kun je bij Leone nu een actievolle film verwachten? En welke acteurs waren er dan ondermaats?
Madecineman (moderator films)
In zijn Dollar-films zit anders aardig wat actie.
yeyo
Ja of 'rauw'. Als sluitstuk van de onofficiële 'once upon a time'-trilogie is dat wel het laatste dat je kan verwachten.
In zijn Dollar-films zit anders aardig wat actie.
Mmmmm... Als ik Leone's stijl zou typeren is het eerder het uitstel van actie. Kan me uit de dollar reeks ook geen enkele actiescene voor de geest halen. Denk dat je daarvoor bij Penkingpah moest zijn in die tijd.
Er zit actie in de Dollar trilogie, maar om nou te zeggen dat het loaded is with action. Nou nee
Madecineman (moderator films)
Kan me uit de dollar reeks ook geen enkele actiescene voor de geest halen.
Ik wel maar als ik dat hier neer zet zijn dat spoilers voor andere films
Volbloed actiefilms zijn het natuurlijk niet maar wel meer dan OUATIA wat toch meer een misdaaddrama is.
wwelover
Lange film, waarbij je wel moet opletten omdat hij natuurlijk steeds heen en weer springt tussen de tijden. Maar ik vond het zeker de moeite waard. Het verhaal is echt heel sterk en de sfeer is echt super. Ik houd dan ook wel van maffia achtige films, en dit is zeker één van de beste die ik heb gezien. Maar ik had ook niet anders verwacht van Sergio Leone. En natuurlijk is de cast ook niet verkeerd. Robert de Niro is weer eens geniaal en James Woods ook. En die kinderen waren ook echt heel sterk. Opmerkelijk dat de meeste van hen later geen acteurs zijn geworden, alleen Brian Bloom die vooral opviel door zijn ogen is echt bezig nog, heeft zelfs 'The A-team' film geschreven. En de muziek is natuurlijk ook fantastisch.
Een ruime 4.5*
Sergio Leone
Vergeet Jennifer Connelly niet. Imo bij de betere actrices van de afgelopen 10, 15 jaar.
Number23
Ook al zon lange film!! Als je de internationale versie kijkt dan mis je toch gigantisch veel, aangezien de andere versie 90 minuten langer is?!
Volgens mij is die korte versie nergens meer beschikbaar. De distributeur heeft zijn blunder van toentertijd gelukkig wel ingezien...
Number23
Nou in 2 delen gezien.
Ondanks mooie beelden, mooie rollen van Connelly en Woods en een paar indrukwekkende scenes zal dit geen all-time classic worden voor mij.
En begin steeds meer te twijfelen over Mr. DeNiro.
Nadat ik al lichtjes teleurgesteld was over The Godfather 2, vindt ik m in deze film ook niet echt uit de verf komen. Bij Woods spat de passie ervanaf, maar DeNiro beetje mat.
Moet echt Taxi Driver en Deer Hunter gaan zien
Matt Baker
Goede film. Een beetje langdradig af en toe, maar dat is te verwachten bij een film van Leone. Een klassieker.

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie