• 9.375.048 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

Philip 'Cockeye' Stein

'Fat' Moe Gelly

avatar van Waverick

Waverick

Ik las het volgende op wikipedia:

"In March 2011 it was announced that original 269 minutes version was to be re-created by a film lab in Italy under the supervision of Leone's children, who have acquired the Italian distribution rights, and the film's original sound editor, Fausto Ancillai, for a premiere in 2012 at either the Cannes Film Festival or the Venice Film Festival."

Hier ben ik wel zeer benieuwd naar; 40 minuten langer dan de versie die nu bekend is!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Hoeft voor mij persoonlijk niet. Die 3u40 waren zeker lang genoeg.

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

1 van de betere film ooit

sterk acteerwerk

avatar van Waverick

Waverick

Sergio Leone schreef:

Hoeft voor mij persoonlijk niet. Die 3u40 waren zeker lang genoeg.

Of je het nu lang genoeg vindt of niet (vind ik overigens ook), ik ben wel benieuwd naar het "previous unreleased" materiaal.

avatar van Esp

Esp

Ik ben ook erg benieuwd ernaar.

avatar van Wezze

Wezze

Ik vond 'm tegenvallen, hoopte dat deze film in het rijtje van the Godfather ging horen. Maar nog steeds een goede film uiteraard, verwachtingen waren te hoog.

jordkaka

Op 1 uur ben ik nu, ga hem in een paar delen kijken. Maar ik voel dat deze geweldig wordt.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Jammer dat deze film geen 10uur duurt.

avatar van Reinbo

Waarom zou je dit in delen kijken?

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Niet iedereen is in de gelegenheid om altijd een film helemaal af te kijken.

Zeker niet als een film bijna 4 uur lang is.

Ik heb deze ook in stukken gezien.

Doet ook niks af aan de kracht van de film.

Integendeel, in de tussenpozen houdt een film als deze je wel bezig.

Het verhaal blijft op je inwerken.

Het is net als bij en boek.

Dat kun je eigenlijk nooit in een ruk uitlezen.

avatar van Reinbo

Ik zou niet op het idee komen om iets bewust in delen te gaan zien. Juist bij een film als deze is het de kracht om de hele levensloop in 4 uur over je heen te krijgen. Als je de film in delen kijkt, is het maar afwachten of je de volgende 'deelkijkbeurt' weer in de juiste stemming bent.

Ik vind een pauze in een film al irritant (om over reclames maar te zwijgen....). Ik kijk ook zelden series op tv. Die huur ik dan liever en kijk ze in een weekend. Maar iedereen is anders, dus wat voor mij werkt hoeft niet voor anderen te gelden.

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Ik snap wat je bedoeld, bij voorkeur zou ik ook iedere film in een keer in zijn geheel zien.

Het is gewoon het lukt niet altijd.

Zo ook bij OUATIA destijds.

Maar kom Reinbo bij deze film blijf je zelfs tijdens de pauzes nog in de stemming.

Ik zag het zelfs als een voordeel.

Tijd om even alles te plaatsen.

En ik keek ook echt uit naar de hervatting.

Maar zeker waar ik heb wel eens ervaren bij een film dat de break wellicht nadelig uitpakte.

avatar van rep_robert

Ligt er natuurlijk wel aan hoe lang die pauzes duren Ik heb deze ook in 1 middag gekeken met even een lunchpauze tussendoor

Reinbo schreef:

Waarom zou je dit in delen kijken?

Ik heb sowieso serieuze concentratieproblemen, ik kan bijvoorbeeld maximaal 5 minuten lezen, en als ik 1,5/2 uur film kijk hou ik het niet meer dus ik zou nooit een film van 3/4 uur in een keer kunnen zien.

avatar van rep_robert

Da's wel minder als je filmliefhebber bent.

Wel geinig dat je allemaal films van 2,5 uur of langer in je top 10 hebt (behalve the Usual Suspects)

jordkaka

Haha, nu je het zegt, maar als ik dan gewoon een pauzeer heb ik weer heel erg zin om te kijken dus ja.

jordkaka

Net als Once upon a Time in The West de volle 5*. Na wat op Wikipedia te gelezen hebben zijn alle puzzelstukjes op z'n plaats gevallen en is alles duidelijk, geweldige film. Sowieso is de cinematografie echt geweldig, en het decor van de straten in Amerika is echt prachtig. Acteerwerk ook geweldig, jammer dat Pesci zo'n kleine rol had. Enige puntje was dat het bloed eruit zag als verf maar soit.

Ik vond het trouwens grappig om daar al een oude De Niro te zien terwijl we nu natuurlijk allemaal weten hoe hij er nu uit ziet.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Vond hem tegenvallig, had moeite me te identificeren met De Niro die spontaan vrouwen begon te verkrachten en het einde vond ik ook erg afgeraffeld.

avatar van La royaal

La royaal

Vond het een geweldige film. Ennio Morricone is toch wel een held geworden voor mij. Vandaag de dag heb je 3D en toen had je muziek van Ennio Morricone. Heb er echt van kunnen genieten. Vond alleen het laatste stuk een beetje jammer en ik begreep het pas nadat ik het had nagelezen op internet. Ik had liever een bepaalde shock effect gehad.

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima misdaadfilm die een legendarisch is geworden in het genre.

Prachtige cast ook met verschillende grote namen.

De film duurt bijna 4 uur, een hele zit, maar het verhaal is boeiend genoeg om dat zonder problemen in één ruk uit te zitten.

Een klein minpuntje, de soms verwarrende flashforward en -backs.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Als je jong bent zijn er ervaringen, is er vriendschap en ontdekking, en als je ouder wordt heb je herinneringen en maakt alles plaats voor een gevoel van ontgoocheling dat je misschien van je leven niet hebt gemaakt wat je voor ogen had. Leone's lang misdaaddrama bracht een gevoel van melancholie boven, iets tussen een goed gevoel en een rottig gevoel.

Voor een film uit die periode zit er flink wat geweld in met die twee verkrachtingsscènes . Dat vertaalt heel goed de opgekropte frustraties van Noodles. Enkele erg knappe scènes, waaronder één in het begin, waar Noodles in de opiumrokerij herinneringen ophaalt, met het geluid van een rinkelende telefoon op de achtergrond, of het nummertje Yesterday, waardoor je onmiddellijk weet dat je plots in de jaren '60 zit. Knap gevonden, hier kan de jongere generatie nog wat van leren. Ook de scènes uit de jaren '20 kwamen erg sfeervol en authentiek over met de straatdrukte, de toeters van de auto, de interieurs. Het voelde aan alsof ik met een teletijdmachine plots in die jaren zat. En natuurlijk het einde, waar Woods zichzelf als een ellendig hoop stuk afval in de vuilniswagen gooit. Of was het een illusie? Bizar en dubbelzinnig tegelijk.

Het lijkt op het eerste zicht een vrij gewoon rise and fall verhaal, maar eindelijk draait het anders uit. Ze zijn nooit als gangsters "gevallen" maar wel als gewone mens . De "big picture" maakt dat je ondanks alle tijdsprongen in je hoofd toch een mooi chronologisch verhaal kunt vertellen dat honderd percent klopt. Meesterlijke film dat zijn lengte waard is.

avatar van 3bdelilah

3bdelilah

Ik heb de 2-disc dvd een tijdje terug gehaald, dus dat wordt binnenkort tijd voor een herziening. Hopelijk kan ik dit meesterwerk van Sergio Leon de volle 5 sterren geven.

Moet wel lukken

avatar van qwertzu

qwertzu

Prachtige film, maar veel te lang geleden dat ik deze gezien heb!

Toch maar eens kopen op DVD!

avatar van KillahHillah

KillahHillah

Bélon schreef:
Lichte tegenvaller. Is zeker 5 jaar geleden dat ik 'm voor 't laatst heb gezien en hoewel er een aantal briljante scenes inzitten speelt de lange speelduur toch wel parten.

Leone zet z'n toon vooral in 't eerste gedeelte van de film: die scene in 't station ("Visit Coney Island") vind ik nog steeds meesterlijk. De eerste 2 uur zijn gewoon top -jongens van de straat die opklimmen- daarna zakt 't wat in, wordt 't soms "gewoon drama". Jammer.

Toch ga ik niet lager dan een 4,5. En als extra genre kan Romantiek worden toegevoegd, dat is echt wel een rode draad in deze film: de relatie tussen Noodles en Deborah. Wordt ook wel een uurtje aan besteed denk ik zo. McGovern heeft wel een mooie "jaren '30 filmster" uitstraling" en 't werkt wel. "Flawed masterpiece".

Hier ben ik het volledig mee eens en ik vond het juist ontzettend storend die ellenlange scenes tussen Noodles en Deborah. Het was voor mij vrij snel duidelijk dat hij gefrustreerd was omdat hij haar niet kon krijgen, ondanks dat hij geen schooier meer was en alles er aan deed om haar alsnog voor zich te winnen en had ook wel in 15 minuten gekund! 3.5*

avatar van Jonesy

Jonesy

Schijnt dat de lange versie volgend jaar wordt vertoond op het venice film festival.. de 269 minuten directors cut... gecut door zijn kinderen in ieder geval

avatar van Loki87

Loki87

Deze film is een absoluut meesterwerk, James Woods is de grote ster (de Niro doet het natuurlijk ook goed). Heb hem net voor de 3de keer gezien in 3:54 uur ofzo, 5 minuten pauze tussendoor slechts;). Geen minuut verveeld. De film steekt qua structuur perfect in elkaar.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Jonesy schreef:

O moeder.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

prachtige film, supercast en geweldige muziek.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Sergio Leone is een grote held!