Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Joe
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
patat! Wat een enorm goeie film seg. Wat een meesterwerk! Prachtige film.
Enorm goed verhaal dat ook enorm goed is verteld door het niet chronologisch te vertellen. Zonder dat je het beseft ben je ineens vele jaren verder en dan plots vele jaren terug. Prachtig gewoon hierdoor word het mysterie ook tot echt op het einde geheim gehouden. De film is ook prachtig gefilmd met vele close-up shots van voorwerpen en gezichten waardoor de gedachte gang en de dramatiek erg goed word weergegeven. Er zitten echte wel prachtige shots in bv: 'max op het strand met vogels die rond zijn hoofd vliegen'. Echt prachtig.
Ik vond het ook erg leuk dat we ook kennismaken met de jongens in de puberteit. Je ziet duidellijk hoe hun karakters en standpunten evolueren en soms het zelfde blijven. Het leuke van de film is dat dingen die je in het begin ziet ineens helemaal terug komen op het einde, het past gewoon helemaal in elkaar. Het einde is ook fenomenaal. En natuurlijk last but not least, er word UITSTEKEND geacteerd.
Patat van een film, de beste gangster film die ik tot nu toe gezien heb, en ik vind em beter dan goodfellas en the godfather (om even in te pikken op de berichten eerder vermeld)
5 sterren toch maar voor dit prachtige gangster epos dat ondanks de tijdsduur nooit verveeld en steeds blijft boeien, een prachtige mix van : misdaad, moord, drama, romantiek en mysterie.
5 STERREN.
dutchtuga
Toch maar weer mn top 10 in gesmeten dit. Onvergetelijk meeslepende film.
Bobby Digital
Deze hoort zeker bij mijn favoriete movies op gebied van dit gerne.
De liefhebber van misdaad/maffia film moet deze zeker een keer zien of gezien hebben.
Gewoon boeiend van het begin tot het einde.
Goeie cast, ook leuk om te zien een jonge Jennifer Connelly.
****
DokterBerber
Wat kan ik zeggen.....
Ik heb em al meerdere malen gezien en hij blijft goed, echt een klassieker!
De muziek van Ennio Morriconne en de regiseurskwaliteiten van sergio Leone zijn werkelijk buitenaards en niet te vergeten het formidable acteerwerk van Robert d'Nero, die je niet gauw zult vergeten.
heb dan ook 3 woorden om de film verder te omschrijven:
Stylisch,
Briljant,
Wereldklasse
Absolute 5 STERREN wardeering.[/quote]
wavanbuuren
Is dat een broer van Robert de Niro ?
Als je een grap maakt moet er voortaan wel voor zorgen dat ie klopt natuurlijk...
wavanbuuren
Als je commentaar op iemands grap levert, moet je er op zijn minst voor zorgen dat jouw zin dan wel klopt natuurlijk
Madecineman (moderator films)
Zo de eerste niet western van Leone die ik gezien heb. Was hier toch wel erg nieuwsgierig na aangezien ik zijn westerns goed (2x), zeer goed (1x) en zelfs eentje een absoluut geniaal meesterwerk vond. Deze film stond dus al een tijdje in de kast want voor de maar liefst 4 uur die deze film duurt moet je wel een avondje uittrekken waarop je echt niets anders te doen hebt.
Maar wat een film zeg! Leone presteert het om bijna het hele leven van 4 bloedbroeders en de opkomst van het huidige amerika in een film te vangen. Een mooi episch verhaal (waar ik meestal toch wel een zwak voor heb) wat veel meer is dan alleen een misdaadhistorie. Once Upon a Time in America bevat net zo goed ook geweldige "coming of age"- elementen en laat in woord en vooral beeld de geschiedenis van een tijdperk en een stad zien. Moet zeggen dat de film mij, ondanks de lange duur, nergens tegen begon te staan.
Het einde kwam voor mij wel een beetje als een verrassing, moest hier toch even stevig over nadenken. Maar nu, een paar dagen later, besef ik eigenlijk wat een krachtige symboliek er in zit. Een beetje vergelijkbaar met de eindscene van Once Upon a Time in the West die ook het einde van een tijdperk inluide. Zo wordt hier de met bloed besmeurde American Dream, van straatschoffie tot senator, bij het grofvuil gezet. Althans zo heb ik het dan opgepikt.
Cinematografisch vond ik deze film erg, erg mooi vooral het 1920 gebeuren deed mijn filmhart regelmatig sneller kloppen. Jammer dat het betere acteerwerk uit de film niet in deze periode zat. Maar wat mooi om te zien hoe Leone een vervlogen periode laat herleven. De prachtig uitgekaderde beelden ogen werkelijk als een tot leven gekomen, vergeeld plaatjesboek. Ja, perfectionist Leone heeft zich lekker uitgeslooft voor deze film.
Heeft de film dan geen minpunten? Toch wel. De muziek is goed maar niet zo sterk als die uit Once Upon a Time in the West (nog steeds met stip de beste Leone overigens) en vooral de cocktail versie van Yesterday was wat mij betreft een beetje onnodig. Verder vond ik de make up niet bij iedereen even geslaagd omdat niet iedereen evenveel ouder leek geworden en zag het bloed er behoorlijk fake uit. Wat ik verder ook erg jammer vond waren de flashbacks op het eind als David en Max weer tegenover elkaar staan. Dit was een mooie krachtige sleutelscene die helaas door het knullige gebruik van flashbacks toch wat aan kracht moest inboete.
Maar goed ga niet al te veel zeuren over een prachtige film die mij 4 uur lang heeft weten te boeien. Qua verhaal en acteerprestaties zou ik wel op een goede 4* uitkomen maar omdat ik de film gewoon ontzettend mooi vond doe ik er nog een halfje bovenop. Mischien niet zo'n meesterwerk als The Godfather maar wat mij betreft wel onmisbaar in een ieder zichzelf respecterende toplijst.
olivier
Dit is toch één van die films waar je bij het kijken ervan je niet eens moét afvragen of je kijkt naar een meesterwerk, maar simpelweg voélt dat de cinema, de muziek, de vertolkingen, ... langzaamaan in je poriën dringen en je zelf niets anders kan doen dan de film te omarmen met beide armen en een warme plaats in je hart te gunnen, voor het leven. Onvergetelijk.
Nomak
Het beste deel van de film vond ik de jeugdjaren. De rest van de film vond ik maar matig.
Misschien had ik na het kijken van "Once Upon a Time in the West" teveel verwacht van deze.
Modar
Goeie film. Vannacht voor het eerst gekeken. Jeugdjaren waren wel leuk, maar de "oudere" jaren ook wel.
De film met omgeving is mooi weergegeven enzo.
Acteer werk is ook zeer goed.
4.5 ster voor deze film
Goodfella_90
Jeugdjaren waren wel leuk, maar de "oudere" jaren ook wel.
De film met omgeving is mooi weergegeven enzo.

Phil Leotardo
Zondagavond de film weer eens bekeken met 2 vrienden die hem nog niet gezien hadden. Ik had verteld dat ze deze echt een keer moesten zien. Ze hadden er zeker geen spijt van om 4 uur te spenderen om deze film te kijken. Een geweldige film, zo maken ze tegenwoordig geen films meer, LETTERLIJK. Prachtige decors, prima acteerwerk en heerlijke sfeer in de film. Script is ook goed, voor het einde kwam voor mij als een verassing...
Ik geef de film 4,5 sterren
animalkrullie
In dit genre is deze prent één van de betere.
Goed acteerwerk, goede soundtrack.
Serseo Leone is een vakman, dat straalt er vanaf.
Waku
Sfeervolle ijzersterk actiedrama.
Prachtig gefilmd en mede door een bijpassende soundtrack helemaal af.Briljante overtuigende rollen
van Robert De Niro en James Woods .
Doordat je de personages volgt van klein tot groot voel je je helemaal betrokken in deze film.
Conclusie: MEESTERWERK
boerenpummel
Waku je trekt de juiste conclusie
Deze film heeft gewoon alles!
Behoort zeker tot mijn top 10 aller tijden..
Gewoonweg fantastisch!
pablo petresco
Vooral de scene met het jongetje dat op de trap het taartje oppeuzelt is werkelijk prachtig. Uiteindelijk zijn we allemaal materialistisch, en verkiezen we liever de materiele dingen boven de liefde.
olivier
Ik denk niet dat dat de ware toedracht van die scene is hoor
Pacino88
Zeer aardig epos van Leone. Na meesterwerken als de dollar trilogie en Once upon a Time in the west, ging hij dit waarmaken. Het vakmanschap straalt er vanaf, muziek is geweldig. Je krijgt helemaal die sfeer van de jaren 30, zoals ik ook in het spel Mafia had. En wat een indrukwekkende scenes verdeeld over de film. Zeer effectief vond ik het wisselen van de babies, een slim spelletje om iemand mee te voeren.
Helaas is het verhaal erg zwak, en vele scenes zijn gewoon totaal onnodig voor de film, waardoor die onnodig lang duurt. Robert de Niro in een van zijn mindere rollen. De echte ster was James Woods.
verlaagd naar 3,5*
gewoon weg, omdat deze niet de gedurende speelduur kan boeien.
olivier
Het is toch niet omdat deze film ook een misdaadfilm is dat ie per definitie moet vergeleken worden met 'the godfather'? Dit is een volslagen andere film die minstens evenveel coming-to-age-drama en melodrama is als gangsterfilm. De vergelijking wordt teveel gemaakt omdat beide films zich afspelen in een gelijke periode maar uiteindelijk zijn dit toch twee films die qua inhoud verschillen als dag en nacht?
Madecineman (moderator films)
...minstens evenveel coming-to-age-drama en melodrama is als gangsterfilm.
Ja klopt.
Maar verder het rise and fall verhaal, de epische vertelstructuur, de uitgebreide tijdspanne waarin de historie zich afspeelt, het tijdsbeeld waarin de film speelt, ik zie wel degelijk overeenkomsten tussen beide films.
Overigens vind ik The godfather (en dan vooral deel 1) beter door met name de hele sterke acteerprestaties in die film.

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie