• 9.373.642 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

Philip 'Cockeye' Stein

'Fat' Moe Gelly

avatar van Ro0sCorleone

Ro0sCorleone

Hele goeie film met geweldige muziek..

Vito Corleone

Mensen, misschien ben ik een beetje doorgeslagen over mijn oordeel over deze film (zie vorige pagina). Dat gebeurde in een bui dat ik net een heftige discussie met iemand anders achter de rug had die zei dat Once upon a time in America de perfecte film was en geen enkel minpunt heeft enz.

Maar mijn bedoeling was gewoon om uit te leggen dat deze film niet de perfecte film is. Anders was ie toch wel hoger gewardeerd?

avatar van Reinbo

Voor een enigsins ontoegankelijke film met een zeer lange openinsscene en een speelduur van bijna vier uur, staat die best hoog anders.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Reinbo schreef:

Volgens mij krijgen zo'n films toch altijd een heel hoge waardering...

Reinbo schreef:

Yo flippo, ik bedoel niet zo hoog als The Godfathers of Goodfellas, dat deze film het daar niet bij haald.

Kai

Goodfellas mag nog niet in de schaduw staan van dit meesterwerk!

Kai schreef:

Goodfellas mag nog niet in de schaduw staan van dit meesterwerk!

Hallo!!! Knok...Knok.......kijk naar de lijsten, zie je dan niet dat goodfellas veel hoger staat dan Once Upon A Time In America?????? Hoe verklaar je dat dan?

Dat mensen daar een andere mening over hebben dan ik

Kai schreef:

Dat mensen daar een andere mening over hebben dan ik

Kijk wat jij zegt is: Goodfellas mag niet in de schaduw staan van dit meesterwerk. Deze zin is een feitzin. Als je nou zegt: Ik vind dat goodfellas niet in de schaduw mag staan van dit meesterwerk, dan is het een meningzin.

Dus hou je dan aan dat laatste dan hebben we ook geen misverstanden.

Kai

Elk bericht dat ik hier typ is toch mijn mening.

Correctie: Ik vind: "Elk bericht dat ik hier typ is toch mijn mening".

Ok, duidelijk dan

avatar van olivier

olivier

persoonlijk vind ik dat KAI was een punt heeft. Het is niet omdat dit lager staat dat dit per definitie een mindere film is omdat "de massa" dat heeft beslist. Die lijst is maar een oppervlakkig referentiepunt: échte meesterwerken zijn zo koppig en weerbarstig dat er altijd een groot aantal mensen er het genie niet van zullen inzien. Als ik moet kiezen tussen dit en het briljante GoodFellas, denk ik toch dat mijn keuze eerder dan Once Upon a Time zal uitgaan. De reconstructie van het oude New York, het epische karakter van de film, het halve kostuumdrama, de prachtige deuntjes van moricone en de grieks-tragische ondertoon maken dit werkelijk tot een ongeëvenaarde filmervaring. Als je pakweg neemt dat the godfather de 'perfecte' film is, dan staat ook dit op het uitzonderlijke niveau van perfecte film.

avatar van LordFaramir

LordFaramir

Na alle goede berichten te hebben gelezen, heb ik deze film maar eens gehuurd. Je hebt 2 dagen nodig om hem te zien, bijna 3,5 uur film.

Ik vond hem erg tegenvallen, er zijn veel betere gangster films gemaakt (Godfathers en Goodfellas). Er zitten best een paar goede stukken in, maar de film is bijzonder traag. Vooral het tweede deel is niet te pruimen, ik viel bijna in slaap. Muziek van Ennio is één van de hoogtepunten van de film en dat zegt genoeg.

1,5 punt, sorry voor de fans.

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

LordFaramir schreef:

1,5 punt, sorry voor de fans.

Wanneer je zegt dat er best een paar goede stukken in zitten en dat je de muziek ook goed vindt, lijkt mij 1,5 ster een beetje laag.....of ligt het aan mij?

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Tweede deel is idd stukken minder...

avatar van T. Soprano

T. Soprano

olivier schreef:

Uiteindelijk is dit écht wel een film van het niveau van de Godfather hoor!

Godfather is véél opgekuister en -toegegeven- misschien nog nét iets perfecter qua wendingen en sfeerschets. The Godfather is dan ook een pérfecte film, maar bijgevolg ook een erg klinische film, nietemin een van de beste aller tijden! Once upon a time heeft een FANTASTISCHE mise-en-scène en ik ken geen énkele film die zo geweldig switcht tussen heden, verleden en nog verder in het verleden, maar once upon a time is ook véél ruiger, harder en realistischer dan the godfather-opera.

En het is op dat vlak dat het evenaart wat the godfather in perfectie meer heeft. Niemand zal me horen zeggen dat the godfather een gevoelloze film is, want het is een film zoals de fransen zo mooi zeggen "bourré de sens". Maar laten we even wel zijn: dit grijpt ook écht wel bij het nekvel?!

Spijtig dat once upon a time in america niet het klassiek status van pakweg godfather of goodfellas heeft gekregen door zijn verhakkelde vorm bij zijn release. Want dit is écht wel één van dé ultieme gangsterfilms!

!00% mee eens

avatar van maurice74

maurice74

Dit is een groot meestwerk. Punt uit.

avatar van crown_secure

crown_secure

Ik vind dat deze film helemaal in mijn ogen niet zo'n sterk verhaal heeft. Ik mis gewoon iets aan deze film.

Ik raakte aan het begin van de film flink geirriteerd aan de telefoon die maar door bleef rinkelen.

En ook zoals al eerder werd gezegd het slecht acteren van de kleine jongens, zoals in de scene met de politie agent waar de foto van hem genomen in de sex scene, nadat Max met de politieagent gepraat had en daarna het woord gaf aan 'De Niro', in dat stukje werd ongeloofelijk slecht geacteerd.

En inderdaad het einde met de vuilniswagen.

En wat mij ook nog eens opviel dat je joe pesci later in de film, de lift ziet nemen. Wat was de bedoeling hiervan?

Ik mis echt het gevoel van 'een goede gangsterfilm'. En dat je eigenlijk dit soort film niet echt met een godfather moet/mag vergelijken, omdat in de godfather het grootste deel van het verhaal draait om de godfather en alles eromheen, en niet om een paar gasten die die zonder pardon mensen vermoordenen stelen om geld te verdienen. Ik vind dit meer een soort diefjes die uitgegroeid zijn tot top criminelen, maar lang niet zulke criminelen die in de godfather te zien waren en waar het al helamaal draaide om drugs en gokken. De tijd switch in de film is inderdaad geweldig en de acteurs en actrieces zijn geweldig op elkaar afgestemd als je kijkt naar uiterlijk.

100% mee eens!

avatar van hansbreda

hansbreda

Terecht één van de beste gangsterfilms aller tijden. Hoort eigenlijk in de top-10 op Moviemeter. 4.5* is meer dan verdiend.

avatar van ellie

ellie

Jammer dat je er niet 10 sterren voor kunt geven. Er zit zoveel tijd en engerie in deze film en dan nog de goede cast gewoon geweldig

avatar van Mark86

Mark86

Ik heb deze film een keer gezien en ik vond m erg tegenvallen. Het is allemaal heel mooi nagemaakt naar die tijd maar ik had een soort Godfather verwacht en daar komt dit dus niet in de buurt. Het einde vond ik nergens op slaan, maar misschien dat dat veranderd als ik m nog eens bekijk..

Het grootste probleem van deze film is dat ie gewoon VEEEEEEL te lang is. 4 uur is echt belachelijk.

avatar van hansbreda

hansbreda

Meesterwerk.

avatar van sonyjh

sonyjh

leone is idd een meester.. best wel spijtig dat deze film zoveel van zijn jaren in beslag genomen heeft

avatar van savi_7

savi_7

Mark86 schreef:

Als je deze film kijkt dan merk je vanaf het begin al dat het geen Godfather is, maar meer een film over het leven van de jongens op straat. en het overleven en verder komen in leven en vooral de VRIENDSCHAP tussen de 5 ( 4 )jongens, en later verraadt. Deze film duurt daarom zolang dat ze alles uitgebreid kunnen laten zien. er zijn ook 2 andere versie's, die lang niet zo goed zijn als de DIR.CUT. voordat de film in de Bios kwam was er iets met de lengte van de film die aangepast moest worden, om in de bios telaten zien, wat zeker niet tengoede kwam van de film.

avatar van Tony Montanja

Tony Montanja

Mark86 schreef:

Jammer dat Once upon a time in America niet langer duurde! Aan de jeugd van de jongens hadden ze van mij nog wel een uur mogen vastplakken.....Echt een mooi gedeelte in de film!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Wat is deze film ongelóóóóóóóflijk traag zeg. En wat is 'ie ongelooflijk goed! Prachtige muziek weer van Ennio Morricone en zeer sterk acteerwerk (misschien op dat van de jeugd na).

5* en een plaats in mijn top10

Overigens werd in de documentaire over de film op de dvd ook vermeld dat het schrijven van het script van deze film 12 jaar in beslag heeft genomen!

avatar van koreaan

koreaan

De film heeft net 4 uren gedraait

Persoonlijk vond ik de film zeer sterk, dit komt doordat verhaal, de beelden, de overgangen van heden naar verleden, de muziek de kleding de film locaties allemaal schitterend zijn vast gelegd op film.

Deze film heeft een bepaalde charme.

Hollywood klaagde vroeger over de speel tijd en heeft de film daardoor ingekort, zonde dat er zoveel versies bestaan.

Ik vind het erg sneu voor Sergio dat men in zijn meesterwerk zo hebben ingekort voor de premiere.

Minder dan 5 sterren kan ik deze film niet geven.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Magistrale film. Tijdsbeeld perfect in beeld gebracht.

DeNiro en Woods en alle anderen spelen pùùr TOP.

Zonde dat Leone ( meesterregisseur ) overleden is.

240 minuten voor een film is een lange zit, maar....

zie em steeds ( als ik em weer zie ) uit.

De perfecte gangsterfilm....zèèr goeie muziek. ( Deborah`s theme is zeker schitterend, of anders Amapola )

Gewoon........Zèèr goed......5 sterren. *****

Als ik meer kon geven, deed ik `t ook!!!

avatar van mike643

mike643

Ik ben van mening dat je deze film gewoon een aantal keer moet zien om hem helemaal te snappen. Ik vind deze film 1 van de beste films ooit gemaakt en valt zeker in de categorie godfather / goodfellas