Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
Kai
Ik bedoel dus gewoon dat, ik hoop dat er ooit nog een langere versie komt waarin het verhaal "Noodles en z'n vrouw" verder wordt uitgediept.
En nou geen lastige opmerkingen meer maken.

LeeGer
Prachtige film. Indrukwekkend verhaal, zeer goed geacteerd. Geweldige sfeer. Een meesterwerk dat echt vijf sterren verdient.
joeri15
wat een prachtige film...
met veel plezier naar gekeken... ik ga hem snel herzien....
Deek
Ik vind The Godfather I en II en na vier keer kijken ook III, Goodfellas, Once Upon A Time in the West etc, etc briljante films (check mijn top tien), maar deze film heb ik 4 keer proberen te kijken en elke keer weer afgehaakt. De scene met die keihard 94 keer overgaande bakelieten telefoon vind ik ZO irritant. Tjonge jonge wat knap is dat toch bedacht!
Kan iemand me een tip geven hoe ik dit meesterwerk (wat het toch volgens velen moet zijn en dan wil ik zo'n film ook kunnen beoordelen) WEL doorkom?
Dat probleem heb ik met deze film ook, the Godfather trilogie kan bewijzen van spreken in 1 ruk afkijken, is toch pakweg 8 uur film.
Met deze film lukt mij dat ook niet, de sfeer van de film spreekt mij niet aan, te veel overbodige "sex scenes" lijkt wel een nederlandse film, met al dat bloot.
Derek Vinyard
Ik heb een vraag; ik ben op zoek naar de S.E. van deze film, die qua verpakking op zeg maar Fight Club en Se7en lijkt.
Mooi, openklapbaar hoesje dus, in de winkels zie ik alleen een normaal dubbel disc hoesje, die andere is veel mooier!
Iemand die weet waar deze versie nog te krijgen is?
B.V.D.
Zag hem gisteren volgens mij nog bij Van Leest in het assortiment, bij de "3 voor €33,=" actie.
mvdw89
"3 voor €33,=" actie.
Dan zag je hem waarschijnlijk bij FRS
gertos
Oh wacht! Dit verandert de zaak!
Ik ga gelijk die 3 voor 33 Eur aanbieding halen (en gelijk maar een DVD-speler erbij, ik ben zo'n conservatief die zich nog met videobanden behelpt). Iemand trouwens een tip welk merk het beste gekopieerde en/of beschadigde DVD probleemloos afspeelt? Op CD gebied is dat naar mijn weten Technics... Of is elk merk even goed en gewoon voor de goedkoopste gaan?
Tony Montanja
Een prachtige film! Er zitten enkele stukjes in waar je even doorheen moet, maar andere stukken in de film maken alles goed. De sex-scenes vind ik niet erg. Goed acteurwerk van Robert de Niro. Vooral de jeugd van de bende is super mooi.
T_fuckin_montana
Je moet er inderdaad voor in de stemming zijn 3 1/2 uur film is een lange zit. Ik heb de stukjes sex die er in zitten geen seconde als storend ervaren omdat het niet geforceerd is, (geen sex in de film om er maar sex in te hebben) maar gewoon onderdeel van het verhaal. Verder mag het geniale camera werk niet onvermeld blijven. 5* omdat ik echt geen minpunt kan ontdekken.
Derek Vinyard
Die DIGIPACK dus hè, niet dat normale doorzichtige hoesje, ik bedoel zo'n Casablanca S.E. stijl uitgave, waarin je De Niro en Woods (?) met wit doek vermomd ziet aan de binnenkant waar je de disc's indoet.
Ik woon omg. Den Haag, iemand nog een mooie, niet beschadigde gezien?
Vito Corleone
T_fuckin_montana schreef:
5* omdat ik echt geen minpunt kan ontdekken.
Nou mensen het is een redelijke film maar cker komt deze film niet in de buurt van bijvoorbeeld de godfather.....en geen minpunten....kom op zeg, dan kijk je niet met een objectief oog naar deze film, ik kan zo (zonder de film in 6 maanden gezien te hebben een aantal minpunten op noemen):
-de jonge auteurs (die allerkleinsten) komen ongeloofwaardig en anti-zakelijk over;
-het is soms echt te langdradig, met die telefoon die steeds gaat bijvoorbeeld;
-wat er gebeurt op het eind als die vuilneswagen ineens voorbijkomt en die gast er niet meer is,
kortom deze film verdient wel een gemiddelde van 4,11 en een plaats op nummer 22 in de top 250, maar ga nou niet zeggen dat er geen minpunten in de film zijn te noemen...
olivier
Waar ziet iederéén die gigantische seks-scènes? Want die heb ik blijkbaar al wel een keer of vier gemist?
Badalamenti
Jammer voor jou
Heb wel ooit een versie gezien waar de "sexscene !?" in de auto met De Niro was uitgeknipt !
Vito Corleone
[b]
Is jou mening, maar met jou minpunten ben ik het niet mee eens.
Als jij nou objectief deze film bekijkt wat voor minpunten zou jij er dan uithalen of heb jij die soms ook niet:P
Kai
Ik kan er zo geen verzinnen, een geweldige film waarbij ik geen minpunten kan opnoemen gelukkig
savi_7
T_fuckin_montana schreef:
5* omdat ik echt geen minpunt kan ontdekken.
-het is soms echt te langdradig, met die telefoon die steeds gaat bijvoorbeeld;
hey lullo die film is een droom die hij heeft in het opuimcafe, is een beetje vaag maar dat geeft de film, een beeld waar jij uit kan maken hoe het einde afloop dus een beetje je fantasiegebruiken
xangadix
savi_7 en xangadix, denken jullie even om spoilers?!
Ik heb spoiler tags geplaatst. Zie FAQ voor uitleg.
Phil Leotardo
savi_7 wat jij zegt is echt niet zo volgens mij.
Als het een droom zou zijn alles, waarom zoeken die twee wiseguys hem in dat Chinees theater waar ook dus die opium-heads zitten. Noodles is aan de opium gegaan volgens mij omdat hij voelt dat hij zijn vrienden verraden heeft terwijl dat uiteindelijk niet zo blijkt te zijn...
De film moet ik binnenkort weer een keer kijken. Het blijft echt een hele goede film, vooral die decors, het acteerwerk en het sfeertje. Geweldig
xangadix
Oeps, sorry van die spoilers... Helemaal vergeten dat er mensen bestaan die deze film nog niet hebben gezien..!
Jammer voor jou
Als je daarop doelt als seksscène heb ik hem natuurlijk wel gezien. Maar voor mij is die verkrachtingsscène dé meest gruwelijke scène uit deze hele film dus associeerde ik hem niet direct met een vrijage of een bedscène. Vréselijk harde maar meesterlijke scène.
Stephan
-het is soms echt te langdradig, met die telefoon die steeds gaat bijvoorbeeld;
Volgens mij één van de meest gelauwerde scènes uit de filmgeschiedenis...
Ga zo door!
olivier
Uiteindelijk is dit écht wel een film van het niveau van de Godfather hoor!
Godfather is véél opgekuister en -toegegeven- misschien nog nét iets perfecter qua wendingen en sfeerschets. The Godfather is dan ook een pérfecte film, maar bijgevolg ook een erg klinische film, nietemin een van de beste aller tijden! Once upon a time heeft een FANTASTISCHE mise-en-scène en ik ken geen énkele film die zo geweldig switcht tussen heden, verleden en nog verder in het verleden, maar once upon a time is ook véél ruiger, harder en realistischer dan the godfather-opera.
En het is op dat vlak dat het evenaart wat the godfather in perfectie meer heeft. Niemand zal me horen zeggen dat the godfather een gevoelloze film is, want het is een film zoals de fransen zo mooi zeggen "bourré de sens". Maar laten we even wel zijn: dit grijpt ook écht wel bij het nekvel?!
Spijtig dat once upon a time in america niet het klassiek status van pakweg godfather of goodfellas heeft gekregen door zijn verhakkelde vorm bij zijn release. Want dit is écht wel één van dé ultieme gangsterfilms!
Goodfella_90
vraagje: Moet je Once upon a time in the west gezien hebben om deze te zien?

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie