• 9.373.535 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

Philip 'Cockeye' Stein

'Fat' Moe Gelly

avatar van Kenshin

Kenshin

Toen de film afgelopen was had ik het gevoel dat er iets miste in het verhaal. Heel logisch natuurlijk, aangezien de hele sleutelsequentie er uit is gelaten. Hiermee bedoel ik het stuk tussen het telefoontje naar de politie en de moord op Eve. Dit stuk is er voor het gemak even uitgelaten en dat is toch een groot minpunt aan deze film.

Verder vond het een beetje rommelig en onduidelijk af en toe. Waarom was die vrachtauto zo prominent in beeld op het laatst? Was Noodles aan het hallucioneren? Ik denk persoonlijk van niet, maar een andere verklaring is er niet.

Maar de film is in veel opzichten heel erg goed. Ik zat meer dan drie uur met open mond te kijken. Vooral het chronologisch gezien eerste gedeelte, als ze jong zijn dus, is briljant. Op basis daarvan zou ik de film met gemak 5 sterren geven.

Beste scene van de film is als de jonge Patsy voor een stuiver een taartje koopt om daarmee bij Peggy van bil te gaan, maar tijdens het wachten de verleiding niet kan weerstaan om het taartje zelf op te eten. Schitterend!

4 sterren voorlopig. Misschien verhoog ik het als ik de film nog een keer gezien heb.

avatar van Deek

Deek

Ik ben een liefhebber van gangsterfilms, maar deze kon mij niet echt boeien, misschien ben ik wel gewoon geen fan van Sergio Leone, ik vind "Per un Pugno di dollari", "Per qualche dollaro in piu", "Buono, il brutto il cattivo", en "c'era una volta il west", ook saaie films, geef mij maar Francis ford Coppola.

eerdekes

Voor de vijfde misschien wel zesde keer gezien.

En gewoon in één klap begrijp ik er 'n pak meer van. Het verhaal is zo goed, dat gedurende 4 uur!! zonder moeite blijft boeien. En dat op zo een unieke manier is verteld. Een intro om u tegen te zeggen. Schitterend stuk uit die intro dat me toch bijblijft.....

Als Fat Moe aan Noodles vraagt (voordat ze gaan slapen)

what have you been doing all these years?

-Been going to bed early

Fenomenaal

Ten tweede, de weergaloze score van morrecone, die het hem gewoon doet.

De film staat op zich al als een huis maar mede dankzij de muziek is 'once upon a time in america' een uniek meesterwerk, dat nooit meer zal geëvenaard worden. En terecht, films als deze worden misschien nog geen vijf keer gemaakt in het hele bestaan van deze 'aardkloot'

Tot slot nog 'ns een woordje over de manier waarop hier geacteerd wordt. Eigenlijk moet dat niet, als je namen hebt als Robert De Niro, James Woods, Joe Pesci, .. en als 'meester' Leone kan het niet misgaan. En dat gebeurt uiteraard ook niet!

Het is de lievelingsfilm van m'n grootvader, het is op zijn beurt de lievelingsfilm van m'n vader.

Dus zie je, ik heb het niet van vreemden.

Ik verhoog men stem definitief naar vijf sterren.

God god, wat heb ik er toch weer van genoten

Mooi geschreven .

Ben het helemaal met je eens natuurlijk.

avatar van gemaster

gemaster

Eindelijk gezien. Prachtige film, die weliswaar heel erg lang duurt, maar dat stoorde me totaal niet. Enkele prachtige scenes, James Woods en Robert DeNiro in topvorm, betoverende muziek en een goed verhaal zorgen ervoor dat dit een topper is. Maar is de film ook van de buitencategorie van The Godfather I en II? Nou nee, bijlange na niet zelfs. Hoelang de film ook duurt, het verhaal is niet helemaal helder verteld en ik heb ook het idee dat het niet helemaal af is. Leone keek misschien met teveel liefde naar deze film en heeft een aantal verkeerde editing keuzes gemaakt. Maargoed, het zij hem vergeven. 4,5 ster.

eerdekes

Het verhaal is inderdaad niet helemaal helder verteld neen, maar euhm.

Kijk hem nog maar eens 'n paar keer, en je zult net als mij de film volledig begrijpen.

avatar van gemaster

gemaster

Ik begrijp de film ook wel, ik vind het echter op zijn minst dubieus dat een film van 4 uur het nog steeds kan klaarspelen om een verhaal niet helemaal duidelijk te vertellen.

Eigenlijk wordt het verhaal vrij duidelijk verteld op 'n ingewikkelde manier

avatar van sebas83

sebas83

eerdekes schreef:

Eigenlijk wordt het verhaal vrij duidelijk verteld op 'n ingewikkelde manier

mag je deze film wel van je ouders kijken ,mijn beste

Zo zo zeg, mijn beste.

Het begint me langzamerhand echter in het oog te vallen hoe ridicuul je posts soms wel zijn...

Met uitzondering van dat, jep dat mag.

avatar van Mischa

Mischa

Vind het vreemd dat sommige mensen het verhaal als ingewikkeld bestempelen, en klagen dat er stukken verhaal zouden ontbreken. In essentie is het verhaal juist ontzettend simpel; vier vrienden die in het land der onbegrensde mogelijkheden hun slag slaan, maar door persoonlijke belangen, machtshonger en jaloezie alles kwijtraken.

Parallel met hun wederwaardigheden zien we de opkomst van het 'moderne' Amerika, en dan in het bijzonder de dubieuze verbonden die er tussen verschillende partijen zijn gesloten. In dit opzicht is de scene [ waarin de vakbondsleider en de partijbons in het ziekenhuis hun deal sluiten, waarna maffialeider Minaldi zich bij hen voegt] bijzonder tekenend.

De opmerking dat er bepaalde 'gaten' in het verhaal zouden zitten stoort mij niet, integendeel: inconsequenties in de verhaallijn zijn er in wezen niet, en bepaalde omissies geven de kijker juist ruimte voor een eigen interpretatie, die, vreemd genoeg, op meerdere fronten kan werken.

Wellicht is het de complexe flashback-structuur die, zeker wanneer je de film voor het eerst kijkt, voor verwarring kan zorgen. Verder kan ik me voorstellen dat de trage (lees: epische) verteltrant voor sommige mensen irriterend werkt.

Wat mezelf betreft: ik heb deze films in mijn top tien op nr. 1 staan, omdat deze film ontzettend veel bij me losmaakt: essentiële zaken als vriendschap, liefde, verraad en verlies worden op een tergend mooie manier verwezen in een verhaal dat staat als een huis. Verder zijn het de mise-en-scene, de soundtrack en het acteerwerk die deze variant op de recente geschiedenis van Amerika naar mijn mening tot een ongeëvenaarde film maken!

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Een prachtig levensverhaal! Lekkere sfeer! *****

avatar van TheDon250

TheDon250

Prachtige film van Sergio Leone!!!!!

avatar van ellie

ellie

Iets fout gedaan schijnbaar hij nu 5sterren zullen maar zeggen foutje bedankt

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Vandaag pas voor het eerst gekeken. Niet verwacht dat ie zo goed zou zijn. Wat een prachtige film! 5*

avatar van Derek Vinyard

Derek Vinyard

Ik wil deze film graag zien! Helaas is-ie hier nergens te huur...

Kan ik deze blind aanschaffen? Films als The Godfather, Goodfellas, Scarface en Once Upon a Time in the West vond ik erg goed!

Kai

Ja dan vind je deze goed, zeker weten!

avatar van Derek Vinyard

Derek Vinyard

Dank u!

Dan koop ik die S.E. wel

ellie schreef:

Een film met de mooiste ontknoping ooit *****

Helemaal mee eens!!!

En niet te vergeten de meest hartverscheurende, mede door de apatische houding van De Niro.

avatar van gertos

gertos

Ik vind The Godfather I en II en na vier keer kijken ook III, Goodfellas, Once Upon A Time in the West etc, etc briljante films (check mijn top tien), maar deze film heb ik 4 keer proberen te kijken en elke keer weer afgehaakt. De scene met die keihard 94 keer overgaande bakelieten telefoon vind ik ZO irritant. Tjonge jonge wat knap is dat toch bedacht!

Kan iemand me een tip geven hoe ik dit meesterwerk (wat het toch volgens velen moet zijn en dan wil ik zo'n film ook kunnen beoordelen) WEL doorkom?

Kai

Toen ik deze voor de eerste keer zag vond ik er onder het kijken ook niet veel aan, maar toen hij éénmaal was afgelopen vond ik hem wel goed. Toen ik de film later nog een paar keer keek vond ik hem geweldig (nu is het één van mijn favorieten films).

Dus gewoon even doorzetten en afkijken.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Het is ook mogelijk dat dit voor jou gewoon geen goede film is. Dat is toch niet zo moeilijk?

gertos schreef:

Heb je wel eens van Ritalin gehoord???

avatar van gertos

gertos

Heb je wel eens van Ritalin gehoord???

Is dat zonder recept verkrijgbaar, of eerst maar even langs de huisarts?

gertos schreef:

Is dat zonder recept verkrijgbaar, of eerst maar even langs de huisarts?

lol

Jos2 schreef:

Naar het schijnt duurde film inderdaad eigenlijk nog een uur langer. Dat las ik ooit. Ik geloof dat ze veel hebben verwijdert van het verhaal over DeNiro en de vrouw waar hij mee trouwt.

Ik denk idd dat dit klopt voor degene die deze op dvd hebben zou je eens even bij de foto galerie moeten kijken (foto 10 dacht ik), daarin zie je Noodles met een vrouw in bed liggen. En die scene zat niet in de film.

Ik hoop mss nog ooit een nog langere director's cut...

avatar van Reinbo

Kai schreef:

Ik hoop mss nog ooit een nog langere director's cut...

ik heb slecht nieuws voor je. Sergio Leone is al een paar jaar dood.

Dat weet ik...

Maar dan kan er toch nog wel een langere versie komen?