• 9.373.531 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

Maximilian 'Max' Bercovicz

James Conway O'Donnell

Frankie Monaldi

Patrick 'Patsy' Goldberg

Philip 'Cockeye' Stein

'Fat' Moe Gelly

ThaMovieVoter

Er is nog steeds iets wat ik net niet helemaal snap.
Nadat ik de film 2x had bekeken begon ik ff met analyseren en het is bijna irritant hoe ingewikkeld het allemaal lijkt te zijn.

De enige vraag die ik nog heb;In het begin van de film zijn de gangsters (henchman van meneer minaldi) op zoek naar Noodles om hem naar alle waarschijnlijkheid te liquideren.
Ik vraag me nog steeds af om welke reden ze hem dus koud willen maken?
Dan krijg ik natuurlijk als antwoord, omdat ze hem verdenken dat hij de verrader is.
Maar hoe weten zij dat Noodles erachter zit, en waarom hebben hun er baat bij en wie is de opdrachtgever?
Het lijkt me sterk dat David daar achter zat, zijn beste vriend en die alles met elkaar deelden, als David Noodles dood had willen hebben, waarom had hij er dan juist voor gezorgd dat Noodles er niet bij zou zijn? (de val met de fbi)

avatar van AHWA

AHWA

ThaMovieVoter schreef:

Er is nog steeds iets wat ik net niet helemaal snap.

Ik vraag me nog steeds af om welke reden ze hem dus koud willen maken?

Je bedoelt Max en niet David. Noodles=David.

ThaMovieVoter

ja klopt, maar ik snap het nog steeds niet

avatar van AHWA

AHWA

Ik denk dat David achterna gezeten werd omdat de andere drie wel de dood vonden en David toevalligerwijs afwezig was en toen ineens verdwenen was. Ik denk niet dat die henchmen wisten dat het niet Max was die omgekomen was.

AHWA schreef:

Maar die gangsters die david wouden doden hadden niets te maken met de dood van de andere 3.
Dat was zo geregeld door Max, die om die reden zijn indentiteit kon veranderen en met een schone lei kon beginnen om dus de politiek in te gaan.
het is dus erg vaag...

avatar van eeflien

eeflien

ThaMovieVoter schreef:

het is dus erg vaag...

Dan heeft Max dus opdracht gegeven voor de moord op David?

Daar loop ik dus vast

BoordAppel

Ik heb dus pas geleden deze DVD gekocht. Op de hoes staat dat ie 220 minuten duurt. Dat is dus de belabberde ingekorte versie? Vond de film namelijk erg goed, alleen een beetje fragmentarisch. Lees in de berichten ook de theorie van de hallucinatie, die me wel bevalt. Daarvoor moet ik m echter nog wel een keer kijken. Wat geen straf is want hij verveelde me helemaal niet. Verder over het algemeen goed acteerwerk, ben alleen niet zo te spreken over enkele kindacteurs. De make up van de oude Deborah was alleen totaal niet overtuigend (wat in geval van de alternatieve theorie dus niets uitmaakt), die van Woods en De Niro wel. Het bloed zag er trouwens ook allemaal net iets te rood uit 4*.

avatar van Kai

Kai

BoordAppel schreef:

Ik heb hem ook en ik weet bijna 100% zeker dat dat de hele versie is er is volgens mij ook geen langere dan die, het zal hierboven wel verkeerd staan.

avatar van FisherKing

FisherKing

IMDB: 229 min (2003 restored director's cut)

BoordAppel

Maar die heeft dus iedereen gezien, dat is de volledige versie? Of heeft iemand ook de 138 minuten durende Italiaanse versie gezien?

BoordAppel schreef:

Het bloed zag er trouwens ook allemaal net iets te rood uit 4*.

Ja dat viel me ook al op en dat is waardeloos.

Het is namelijk gewoon verf, in die tijd hadden ze al lang de techniek om realistisch bloed te maken.

Eerst stoorde het me erg, net zoals die make-up, maar ik zie de kwaliteit boven die minpuntjes.

BoordAppel schreef:

Heel vaak is de tijd niet correct met wat op de dvd vermeld staat, maar met deze film is dat volgens mij niet zo en klopt het wel.

Een voorbeeld is Seven Years in Tibet die zeker 5 tot 10 minuten korter is dan er op de hoes staat gedrukt.

avatar van Wouter

Vaak het verschil tussen PAL en NTSC.

avatar van Wouter

BoordAppel schreef:

Een korte Italiaanse versie? Bestaat ie?

Ik wist wel dat de originele Amerikaanse release flink verknipt was.

BoordAppel

Oeps, ik vertypte me. Ik bedoelde 238 minuten. Een versie die op IMDb genoemd wordt en om de een of andere reden hier ook aangehouden wordt.

avatar van FisherKing

FisherKing

Wouter schreef:

Vaak het verschil tussen PAL en NTSC.

Klopt, dat is het verschil tussen die 220 een 227...

avatar van as

as

Je kunt de posts zelf ook nog wel weg halen hoor!

avatar van danuz

danuz

Zeer mooie film, vind het echt erg dat ik hiervoor niet eerder de tijd heb genomen. Maarja, een mens kan niet alles in een keer zien:) Vond vooral 'de jonge jaren' heel erg sfeervol en mooi gestijleerd. Schitterend om van die jonge jochies door de vieze straten van New York te zien rennen.

Was vandaag ziek dus heb hem heerlijk op bed gekeken en heb me dus heerlijk kunnen verdiepen in de jaren '20 (ongeveer).

Beterschap

avatar van jspekle

jspekle

Dit is natuurlijk de mooiste film die er is. Sergio Leone heeft de film prachtig geschoten, en de begeleidende muziek van Ennio Morricone brengt de film op een nóg hoger niveau.

Ik heb deze film voor het eerst gezien als zomeravondfilm op ned. 3, de VPRO had 'm op, en ik was meteen verkocht, SUPER.

Ohja, de cd met de filmmuziek is opnieuw uitgebracht.

avatar van danuz

danuz

Hehe, thanks ThaMovieMeter Voel me intussen stukken beter!

avatar van Markovic

Markovic

Ik heb maar 1 ding op deze film aan te merken als je de hoofdrolspeler dan zijn eerste sexuele ervaring laat beleven laat het hem dan ook echt met een lekker wijf doen en niet zo'n vatsige trol.

avatar van boondock

boondock

Ik voor je dat jouw eerste keer dan anders zal uitpakken..

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Jennifer Connelly was een betere keus geweest

avatar van Kai

Kai

Markovic schreef:

Vandaar die halve ster aftrek?

Naomi Watts schreef:

Jennifer Connelly was een betere keus geweest

avatar van moviemansion

moviemansion

Voor mij de beste Gangster film ooit gemaakt, gewoon SUPER!!!! Wat een film, wat een sfeer.Alles klopt aan die film.Tenminste dat vond ik.

ThaMovieVoter

Ja ik vind dat eigenlijk ook wel...

avatar van MGdutch

MGdutch