Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
neo
Veronica gaat (hoe kan het ook anders) de ingekorte versie uitzenden... zie ook mijn waarschuwing op pagina 1
John Doe
Het charme van deze film zit 'm ook in de lengte. Je wordt veel meer bij de personages en de sfeer betrokken bij de lengte.
RWL
Bij ons in de gids staat anders dat de lange versie uitgezonden gaat worden (4 uur lang)....
Het zou voor mij de enige reden zijn om te kijken. Die versie heb ik nooit gezien.
Nu blijf ik er ver van weg. reclame en waarschijnlijk 4:3.
jordybeukeboom
Het was de lange versie...wel heel erg lang hoor!
Ik vind het verhaal meesterlijk in elkaar zitten, met de drie periodes die erin zitten en de overgangen tussen die tijden. Maar ik was wel blij met de duidelijke beschrijving in de Vara-gids dat het om 1921, 1933 en 1968 ging; anders was ik waarschijnlijk de draad kwijt geraakt.
Dat de jongens 14 zijn in 1921 vind ik geloofwaardig (op hun grafstenen staat namelijk 1907 als geboortedatum). Maar in 1933 moeten ze 26 zijn, terwijl ik vind dat vooral De Niro er dan uitziet als een midden dertiger! Dat is dus niet geloofwaardig.
Ik vind de jonge Deborah (Jennifer Connely heb ik begrepen uit de eerdere berichten) veel mooier en 'lieflijker' dan de oude. De oude heeft een veel hardere 'look', en ze ziet er te jong uit in 1968. De Niro ziet er wel weer heel geloofwaardig uit in 1968, maar ik vind Woods er vreemd uitzien. Je ziet bij hem dat het nep is, het lijkt wel of ze zijn haar grijs hebben geverfd...
Verder vond ik het begin erg verwarrend, je hebt geen idee waar het over gaat. Dat idee krijg je pas later, als ze in 1921 met de 'jonkies' beginnen, die spelen het overigens erg leuk. De sfeerbeelden en de kostuums van die tijd zijn prachtig.
Later vallen alle puzzelstukjes in elkaar, maar de film duurt voor mij te lang om het begin nog goed te kunnen plaatsen in het geheel.
Verder vind ik de film heel erg sloom (hoewel er zo nu en dan prachtige scenes tussen zitten), en zitten er ook veel nutteloze, 'stille' stukken tussen waarin er niets gebeurt.
Die verkrachtingsscenes hadden voor mij ook niet gehoeven.
Kortom: ik vind het is een originele film, met prachtige beelden en kostuums en het zit ingenieus in elkaar; maar het is mij persoonlijk te sloom en ook te oppervlakkig. Hun hele leven draait alleen maar om hun gangsterleven. In 1921 heb ik dan ook steeds het idee: waar zijn de ouders van die kinderen?
Nee, ik ben er nog niet helemaal uit hoe en waar ik
deze film moet plaatsen. Een 3,0 als beoordeling.
PatrickL
Prachtige film. Het acteerwerk van De Niro en Woods was echt geweldig en de jonge cast vond ik ook zeer goed. De score van Morricone was weer fantastisch zoals gewoonlijk, de beelden waren prachtig, de decors waren erg mooi en ik vond de make-up ook zeer goed gedaan (met name bij De Niro was dit erg goed). De vertelstructuur van het verhaal met flashbacks en flashforwards naar de drie tijdsperiodes uit het leven van de hoofdpersonen vond ik erg goed gedaan. Naast het hele gangstergebeuren is deze film ook een heel mooi verhaal over vriendschap, liefde en verraad. 4,5*
Agony
- 1985 berichten
Ps. ik hoop niet dat veel mensen de lelijke 4:3 versie incl. commercials op Veronica hebben zitten kijken. Het zou verboden moeten worden bij deze geniale klassiekers!
eeflien
Ik vind de sfeer in deze film geweldig!! Dat is heel moeilijk te beschrijven. Ik heb em gisteren opgenomen en kan morgen dus mooi alle reclames doorspoelen
Toch vind ik bijv. die verkrachtingsscene iets té, ik kan daar echt niet naar kijken. Misschien hoort het erbij in zo'n film, dat weet ik niet, maar voor mij had het niet gehoeven.
Jorick
Een indrukwekkende film over vriendschap en loyaliteit.
Ik geef de film 4.5 sterren.
Badalamenti
Zoals "Once upon a time in the West" een sprookje was over het einde van het oude Westen, is "Once upon a time in America" een fabel over het einde van het geromantiseerde gangsterdom en het begin van de georganiseerde misdaad.
Héél lang geleden ooit eens gezien. Te lang om te stemmen. Vandaag herzien.
Om te beginnen met een controversieel statement: Hij was te kort (en ik zag de lange versie). Nou ja, in ieder geval vond ik de tijdsspring tussen de jongens als tiener en de jongens als twintigers jammer. Juist wat meer over de overgang naar grotere misdaad had ik juist een boeiend stuk gevonden.
Nog een controversieel statement: De muziek was beduidend minder van toegevoegde waarde dan in C'era una volta il west. Zeker in het begin betrapte ik mijzelf af en toe op lichte irritatie.
Met name het 1921 en het 1968-deel vond ik sterk. Het 1932-deel boeide me eigenlijk wat minder. De kanten die ik boeiend vond (met name de verhouding tussen DeNiro en Woods en de verhouding tussen DeNiro en McGovern) sneeuwden soms een beetje onder in het gangsterverhaal.
Neemt niet weg dat vooral het eerste uur en het laatste halve uur erg mooi zijn, er een hoop prachtige scenes inzitten en de decors echt fraai zijn.
Toch ergens wel raar dat ik nog steeds geen gangster/misdaad/maffia-film kan noemen die tot mijn absolute favorieten behoort (of je moet Xich Lo als zo'n film zien) en dat terwijl ik het idee heb dat zo'n film er wel moet zijn. Ook deze is het weer net niet voor mij.
3.5* (oei, meteen van 17 naar 23 gezakt in de top 250 door mij)
Diesel
3.5* (oei, meteen van 17 naar 23 gezakt in de top 250 door mij)
Dos37
idd heb hem gisteren gekeken wat een topper hou zowieso van dit soort films
t_v_b
Ik heb de film op dvd liggen. Ik ga binnenkort er eens tijd voor maken om naar deze 4 uur durende film te gaan kijken.
film obsession
James Woods acteert wel super zeg.....echt niet normaal......wat een geweldig acterend duo met deniro.
T®inity
Goede film. De vriendschap tussen Woods en DeNiro was zo goed neergezet, goede acteer performances, mooie settings. 4*
sjostie
Films als deze worden niet meer gemaakt tegenwoordig. Er wordt echt de tijd genomen om een verhaal op te bouwen. In films van nu, een uitzondering daargelaten, moet alles zo snel mogelijk naar een climax leiden. De film bevat naast de vrij agressieve momenten ook voldoende humor om je kop bijna vier uur bij de film te houden.
Over de muziek wil ik het volgende zeggen. Die is gewoon meesterlijk. Morricone heeft weer iets prachtigs neergezet, hij zorgt voor een groot deel van de sfeer van de film.
Ik moet ook zeggen dat ik niet volledig objectief kan oordelen, omdat ik dit een van de prachtigste films ooit gemaakt vind.
feanaro surion
Dat klinkt niet logisch vind ik. Als je hem van te voren al 1 van de mooiste films ooit gemaakt vond okedan wel. Maar als je na of tijdens de film erachter kwam kan dat alsnog objectief zijn. Dan is het gewoon je Mening. Ik heb hem nu thuis liggen en ga hem de komende weken zeker nog zien.
sjostie
Ja, misschien heb je gelijk. Ik heb de film al zeker een keer of vijf gezien en het is gewoon een klassieker, die iedere liefhebber van gangsterfilms gezien moet hebben.
tyler durden 2
Prachtige film, een van de beste films ooit!! Goede filmscore en de
laatste (hallucinatie) scene zet je op het verkeerde been!! Laat nog eens wat aan de verbeelding over (verademing). Zo nu eerst ff een Noodles ............... Oh ja 5*****
Kai
Wat word er dan eigenlijk precies bedoelt bij die hallucinatie, heeft hij alles gedroomd? Bij een extra op de dvd vertelden ze (als ik dat goed begrepen heb) dat Sergio Leone het nooit heeft gezegt en dat je zelf mag weten wat je ervan denkt, maar volgens jou was het dus een droom.
Vito Corleone
waah!!! duurt ie 4 uren??? Dan vloog de tijd om toen ik hem zag!!
AHWA
Bij mij op de dvd staat dat ie 220 minuten duurt.
eerdekes
Ben ik ook benieuwd naar
AHWA
Ik heb em net gezien. Prachtige film. Alles is fantastisch en de tijd vliegt voorbij. Ik heb bij het einde even op m'n hoofd gekrast...maar verder heb ik niets dan lof over deze film.
Ik heb 'm gekocht op dvd gelukkig.
4,5 ster. Nee, weet je wat. 5 sterren. Zo overdonderend goed.

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie