Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
boerenpummel
De Niro is hier juist fantastisch net als de rest van de cast.
Madecineman (moderator films)
Heb ik gezegd dat de acteerprestaties hier slecht zijn dan???
Once Upon... --> 4.5*
The Godfather I --> 5*
Het verschil is niet groot maar wel aanwezig.
boerenpummel
De poster van Once Upon a Time in America is 1 van de mooisten ooit!
TerryA
er kan veel over deze meesterwerk verteld en geschreven worden dat helaas ook de laatste film van Sergio Leone werd - in het begin was het verpest doordat amerikaanse filmhuizen het te lang vondt en dus het gingen knippen zodat ze meer voorstellingen per dag konden doen - tijdens de opnames moesten de hoofd akteurs hun rollen spelen terwijl de soundtrack muziek via speakers op de set speelde - Sergio Leone was eerste keuze om The Godfather te maken maar weigerde die film zodat hij deze film kon maken - de soundtrack van Ennio Morricone was grote favorite om de oscar te winnen voor best soundtrack die jaar maar de originele film maatchappij (The Ladd Company) waren "vergeten" om het officieel voor te dragen dus het kon niet genomineerd worden! - en dan heb je ook de geweldige akteur prestaties van o.a. James Woods en Robert De Niro, en de aller eerste rol voor latere oscar winnaar (Beautiful Mind) Jennifer Connelly. 5 uit 5 voor de unedited originele versie.
Anarchist
gisteren en vandaag de lange versie in 2 delen gezien
de eerste cd is gewoon meesterlijk..hard..rauw..realistisch.. perfecte sfeer en natuurlijk die muziek van morricone die er perfect bij past,maar ik vond de 2de cd toch een stuk minder
*** 1/2
olivier
gisteren en vandaag de lange versie in 2 delen gezien
*** 1/2
Maar er is toch helemaal geen deel één en twee? Dat zijn toch eenvoudigweg de twee dvd's waarover de film verspreid is en dat is toch één film? Er valt toch helemaal geen onderscheid te maken, aangezien de film drie verhalen door elkaar monteert en dat volhoudt tot het einde? Dit is toch geen 'kill bill' waarin je wel duidelijk kan spreken over twee 'afgeronde', aparte films?
kort0235
Een hele goede film met een prachtige soundtrack van Morricone. Hoort in elke DVD-collectie thuis.
Anarchist
nee ik weet dat het 1 film is
maar je kan toch bij een film zeggen..bv...het eerste uur was goed..het tweede minder..of het was een goede film maar het einde viel tegen?
de eerste helft..beter gezegd de 1ste cd vond ik gewoon veel beter dan de tweede..
orbit
- 12092 berichten
Goed te zien dat Leone zo hoog wordt gewaardeerd op deze site. Ook dit is een mooie film van hem, maar echt duidelijk een stuk minder dan zijn westerns. Wat mij betreft krijgt ie hier dus een beetje teveel lof.
De relatie tussen Woods en De Niro is wel prachtig in beeld gebracht.
Kai
De relatie tussen Woods en De Niro is wel prachtig in beeld gebracht.
Wat vind je minder dan Orbit?
orbit
- 12092 berichten
Ik vond hem cinematografisch gezien niet erg bijzonder. Waar zijn beste westerns uitmunten in prachtige vergezichten en blijkbaar mooie lenzen zijn gebruikt voor het licht en de kleur, vond ik deze een beetje grauw en gewoontjes gefilmd. Daarnaast vond ik de spanningsboog bij deze film net iets teveel gerekt, waardoor hij op het midden een beetje inzakt. Ik merkte dat ik niet altijd even gekluisterd aan mijn stoel zat. Maar het is al weer een jaar of 7 geleden dat ik hem voor het laatst heb gezien, misschien moet ik m nog eens bekijken
vond ik deze een beetje grauw en gewoontjes gefilmd.
JoeCabot
Let op, of je ogen vliegen er nog uit kos
Maar deze film heeft idd een paar prachtige shots (zie poster)!
Goodfella_90
Ik ben het er ook niet mee eens dat het niet mooi gefilmd is, maar hij heeft wel gelijk in dat het niet te vergelijken is met zijn beste twee.
metaledje
jezus wat heeft deze film veel versies, nu weet ik niet welke ik moet kopen *STRESS*
Goodfella_90
Er staan inderdaad een heleboel versies, maar volgens mij is die van 229 minuten de gangbare die overal te koop is.
fabbyke
Once Upon A Time In America viel voor mij een beetje tegen. Het eerste deel van de film waar ze allemaal nog jong waren vond leuk maar het enige waar ik me aan stoorde was dat de telefoon maar bleef rinkelen en ik dacht eerst dat het gewoon een fout was uiteindelijk stopte het gelukkig
maar het tweede deel waar ze ouder waren vond ik veel minder en op momenten wat saai niet dat ik me heb verveeld want de uren vlogen wel voorbij maar de film had toch wat korter gemogen. Ik had verwacht dat de sfeer in de film beter ging zijn en niet zo donker. Het is wel een geslaagde maffia film maar geef mij maar toch de westerns van Leone al bij al heb ik me toch goed geamuseerd en de acteurs acteerden ook goed. 3,5*
metaledje
hmm ik heb hem niet overal kunnen vinden alleen bij bol.com als 2 dvd versie, heb hem besteld maar nog nooit gezien, en ik ben best wel gek op mafia films
film-gek
is alweer een hele tijd geleden dat ik deze heb gezien wat ik er me wel van kon herinneren is dat ik het een hele goede film vond maar dat hij wel lang was
toch maar weer een keertje herzien
5.0
film-gek
net herzien en wow wat een film is en blijft het toch he KIPPENVEL!! had nu pas door dat het gewoon die Max was die hem en de anderen had verraden en er met het geld vandoor was gegaan
Ribera

goh.
Floriaan
waanzinnige film, een lange zit maar zeker de moeite waard. muziek is ook fantastisch.
Dennis Evahi
Prachtige film dit! Mooie opnamens. Geweldig verhaal. Hier is ook een prachtige DVD van (box) mooie karakters; je leert ze écht kennen. Elizabeth McGovern is een schitterende vrouw, ontroerend. Boeiend. Meesterwerk dit.
*****-sterren.
FisherKing
Behoorlijke tegenvaller bij herziening. De film mist voornamelijk tempo. En dat terwijl Leone wel bekend staat met zijn tempo verhalen. Lange shots- veel beelden prima, maar hier was het toch allemaal nét niet. De montage raakte naar mijn gevoel de gehele film kwijt. 3.5*
Zijn meesterwerk blijft voor mij wel Giu La Testa. (5*) Daarin balde hij zijn talent samen. Samen met Ennio Morricone, op alle fronten.
Overigens is de score van Ennio Morricone een vette 5. Die beginscene met die rinkelende telefoon is briljant.
Die coming of age scenes van die jongens is veel te lang, en op vele punten overbodig, Overigens zijn alle vrouwen in de film poppen. Ze spelen geen echte rol. En ik vind dat Leone daar ook heel klungelig mee omgaat.
FisherKing
Elizabeth McGovern is een schitterende vrouw
Dustyfan
Hmmm... viel toch wel tegen, eerlijk gezegd.
Regelmatig dat ik dacht: Ga nou maar weer verder met het verhaal, want ik verveel me. Ik heb niks tegen trage, lange scenes, maar dan moet het wel bijdragen aan het geheel. Hier heeft Sergio Leone dit nogal overdreven.
Verder werd mijn kijkplezier aardig vergald door de extreem expliciete geweldscenes. Ik hou daar toch al niet zo van, maar hier werd ik er echt onpasselijk van en het haalt me vooral uit de film.
Gelukkig bevat de film wel veel mooie beelden en erg mooie muziek, dat maakt het nog net uit te zitten.
Madecineman (moderator films)
Niet om het een of ander, maar wat had je verwacht dan? Een misdaaddrama van Leone. Lijkt me haast onmogelijk om onder geweld uit te komen, in zijn westerns zit toch ook regelmatig een behoorlijk portie grof geweldadige scenes.
En Leone is inderdaad een beetje knullig met vrouwen in zijn films (m.u.v. Once upon a time in the west) maar dat heeft voor mij nog nooit een van zijn films er minder sterk door gemaakt. Het hoort een beetje bij zijn sfilmstijl, een soort van handelsmerk eigenlijk.
Karel Martel
Een hele goede, zware film die ook best moeilijk te begrijpen is, zo is het einde nog steeds een raadsel.En ook diescene in die coffeshop dat hij gaat liggen,dan zou je denken:zou hij het allemaal gedroomd hebben misschien? Uitstekend acteerwerk van beide kanten en een sterke sfeer. Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer jammergenoeg.
Dustyfan
Er zijn veel manieren om grof geweld in beeld te brengen, van uiterst suggestief tot extreem expliciet. Dat laatste is in deze film het geval, en ik hou daar niet van. Ik vind dat -letterlijk- niet om aan te zien. (Het ware inmiddels bekend dat ik een watje ben in die dingen

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie