The Circle (2017)
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot The Circle
"Knowing is good. Knowing everything is better."
Een jonge vrouw, Mae Holland, wordt ingehuurd voor een functie bij internetbedrijf 'The Circle'. Het bedrijf koppelt persoonlijke gegevens van klanten aan elkaar middels hun universele systeem, waardoor gebruikers een volledig eigen online identiteit krijgen in een tijd van beschaving en transparantie. Deze aanpak blijkt minder rooskleurig te zijn wanneer persoonlijke gegevens in de verkeerde handen terechtkomen.
Mae Holland
Vinnie Holland
Dr. Jessica Villalobos
Dan
samslam
Boek nooit gelezen maar ik kan mij voorstellen dat het stukken beter is dan deze verfilming.
Dit was allemaal veel te gehaast waardoor het totaal niet geloofwaardig overkwam.
Boek was ook een lege doos. Dus als de verfilming trouw is gebleven aan het boek, is het evident dat ook de film een nietszeggende draak is geworden.
B-Joker
Deed me denken aan de goede serie "black mirror". Alleen deze film haalt dat niveau bij lange na niet! 1,5*
Davidus
Wat een vreemde film; lijkt een aanklacht te zijn tegen... wat? Apple? Facebook?
Komt voor geen meter uit de verf
John Milton
Kaarten op tafel: The Circle krijgt puntenaftrek.
Om dezelfde reden dat The Hunger Games en Divergent als mosterd na de maaltijd voelden (losstaand van de gebreken van de film zelf) na échte dystopische kost, kan ik ook weinig genoegdoening halen uit The Circle. Zodra je het echte geproefd hebt, kun je niet zoveel meer met de gladgestreken Hollywood versie.
Voor de duidelijkheid, ik heb het boek van Eggers niet gelezen, maar de character arcs die hier ten tonele verschijnen, voelen soms alsof er een paar hoofdstukken overgeslagen zijn. En daarna weer een paar. Ik kan weinig voorbeelden bedenken waarbij je zo erg voelt dat ze een omslag in denken die meerdere hoofdstukken in beslag neemt, even snel in een paar minuten hebben proberen te proppen. Whoppa. Emma changed her mind. Wow. Dat ging snel.
Belangrijker dan dat echter, ben ik naast filmliefhebber zelf iemand die de technische ontwikkelingen tegelijkertijd met fascinatie en argwaan in de gaten houdt. Ik ben een nerd/geek, en ik heb een zwak voor tech. Maar wel een nerd die op zijn zestiende diep weggedoken zat ik Huxley en Orwell, en eentje die niet zonder meer vertrouwt dat het allemaal uit zichzelf goedkomt, op het vlak van privacy en de macht van bedrijven als Facebook en Google.
Die angst is niet nieuw. Die was er vlak na de eeuwwisseling al, en zichtbaar in niet geweldige films als Antitrust (2001). Meer recentelijk hebben we de keerzijde van technologie kunnen zien in de verplichte kost miniserie Black Mirror, maar dan zoals het hoort. Je ziet bepaalde tendensen die je zelf reeds met een opgetrokken wenkbrauw hebt geconstateerd, en dat doorgetrokken naar tien, twintig jaar verder, waarbij je slechts een conclusie kan trekken: what.the.fuck....
Als je nooit over privacy, de macht van bedrijven als Facebook, overnames van Whatsapp en het delen van data hebt nagedacht omdat het niet bij je interesses hoort, dan kan ik me voorstellen dat je onder de indruk bent van de nieuwe film van Tom Hanks of Emma Watson, simpelweg vanwege de schok.
Maar als film werkt het nauwelijks. De sprongen die de karakters van Emma Watson en Karen Gillan doormaken zijn ongrijpbaar, Tom Hanks voelt bijzonder vreemd (en soms als een omstander) in zijn rol van tech-guru, maar John Boyega's rol voelt alsof ze al zijn scènes in de tweede helft eruit hebben gesneden. The Spectacular Now (2013) van Ponsoldt is bijna 2 keer zo goed ontvangen, en wellicht had ik beter die kunnen kijken. Hij ligt in elk geval klaar.
Vanmorgen vroeg hoorde ik een filmcriticus zijn lange podcastrecensie van The Glass Castle (2017) samenvatten met de zin: kijk liever Captain Fantastic (2016). Los van of ik het daarmee eens ben ( ik moet die eerste nog zien), ben ik geneigd om dit samen te vatten met: kijk liever Black Mirror. En dat doe ik dan ook.
Dinny
Ik geef deze film 5 sterren, niet omdat er zo subliem geacteerd werd, of het verhaal zo mooi was.... maar omdat dit een MUSTSEE is, want dit is naast THE NET ( met sandra bullock ) en Enemy of the State een film die laat zien wat de werkelijkheid wordt en is, en ook haar nadelen... want als we niet uitkijken zitten we zo in Minority Report, en wordt je al opgepakt omdat ze "vermoeden" dat je iets gaat doen.. zo schakel je wel iedereen uit die tegen het establishment is door hem als terrorist af te schilderen. En net zoals deze film toont.. wij moeten transparant zijn, over onze bankrekening, overal camera's, onze gezondheid.. maar diegene die het bedenken.... verbergen zich in de schaduw....
Daarom een MUSTSEE, vooral voor de jongeren want Privacy... daar kennen zij de echte waarde niet eens van....
John Milton
Als je dit al een must-see vindt om die reden, ga dan snel Black Mirror - Seizoen 1 (2011) - TvMeter.nl kijken, Dinny.
Staat op Netflix.
Zijn maar een paar afleveringen per seizoen, dus kost je niet teveel tijd. Iedere aflevering heeft een eigen verhaal, dus als je er alleen eentje wil zien om te kijken of het wat is, dan zou ik de tweede aflevering pakken.
tbouwh
Ik denk dat iedereen die deze film een voldoende geeft sowieso niet het boek heeft gelezen, het gebeurt niet vaak dat een narratief zo om zeep wordt geholpen als hier
knip-plak-gekunsteld geheel. Maar ik moet Black Mirror ook nog zien
nadrin
Leuk dat de pro en contra wel degelijk wordt belicht. Emma watson is wisselvallig. Maar ook soms overtuigend.
Dinny
die heb ik allemaal gezien
zeer duister, maar ook inderdaad niet ver van de werkelijkheid
de films Antitrust en The spectacular now, kende ik nog niet, die ga ik zeker kijken
Ste*
- 2072 berichten
Niet bepaald een subtiele film - de gelijkenissen met Apple, Google en actuele thema's als privacy en sociale media liggen er nogal dik bovenop, maar persoonlijk hou ik meestal wel van dat moderne sfeertje zoals we zien op de Circle-campus. De gelikte computer-interfaces en zwevende tekstjes vliegen je weer om de oren.
Ik weet niet of Emma Watson de ideale keuze was voor de rol. Door haar intelligente imago verwacht je niet dat ze iemand is 'without a cynical bone in her body', zoals gezegd wordt in de film. Eerder dat ze iemand is die zich niet zomaar inlaat met zulke praktijken. Hoewel het ook wel ligt aan de rol zelf, Mae verandert telkens wel erg snel van visie.
Ik heb het boek niet gelezen, nooit eerder van gehoord (ik vermoedde tijdens het kijken overigens wel dat het een boekverfilming was), dus ik kan 'm alleen beoordelen op wat ik heb gezien. En dat vond ik, afgezien van de 'in your face' boodschap helemaal niet zo slecht. Zoals gezegd, modern, dynamisch, met een actuele boodschap en allemaal niet ingewikkelder - met allemaal corny twists- dan nodig. Alleen het einde vond ik persoonlijk wat abrupt en onaf. De ontdekking die Ty en Mae gedaan hebben (en die nogal een build-up had) daar wordt wel erg luchtig overheen gestapt, en The Circle kan blijkbaar (?) gewoon verdergaan? Echt vreemd eigenlijk, alsof er nog een deel van de film mist.
Jammer, het plot is daarmee uiteindelijk niet zo denderend (en als ik er nog dieper over na ga denken waarschijnlijk helemaal niet meer), maar ik heb er eigenlijk wel met plezier naar gekeken.
schumacher
Emma Watson vond ik irritant spelen.
De film trekt nooit echt op gang vond ik en als er eens wat inzat was de film gedaan.
Ook ongeloofwaardig want wat zij deden in de film daar is een deel waarheid aan maar ook vele onzin.
Je kan veel zeggen over politiekers maar die zouden nog steeds uw privacy bewaren.
Leek me meer een film gemaakt door iemand die mss liever zelf terug naar de jaren 50 ofzo wil gaan toen er nog geen gsm was en geene kleuren tv etc... Was precies een aanval op google/facebook whatever. Houd ik niet van, technologie heeft z'n nadelen maar verdomd vooral veel veel voordelen en hier doet men alsof het een en al slecht is en gaan ze nog wat gaan overdrijven bij, bah.
Leno
Het verhaal biedt meer dan voldoende perspectief voor een vermakeljke film, helaas is het script daar te slecht voor. Het actuele thema is nog vrij fris, maar de uitwerking houdt niet over. De beweegredenen van de karakters komen niet uit de verf, de ontwikkelingen in het verhaal zijn bovendien erg ongeloofwaardig alsof een bedrijf niet enorme problemen krijgt als ze mensen stimuleren iemand te stalker met dood als gevolg. Richting de slappe climax heeft de film de kijker allang verloren.
Canon1967
Ik heb deze film pas gezien.
Desondanks het enorme potentieel is het script en de film vrij eenvoudig gebleven.
Emma Watson is ok, maar Tom Hanks speelt duidelijk op automatische piloot.
Het verhaal is eigenlijk een voorspelling als waarschuwing voor onze toekomst die zeker en vast vroeg of laat zal uitkomen.
Mooie film om tussendoor te bekijken, maar zeker geen kaskraker..
Timvabe
Ho ho ho. Zo slecht was deze film echt niet hoor.
Zitten aardig wat dingen in die werkelijkheid zijn of werkelijkheid kunnen worden, en dat gaat sneller dan je denkt.
Daarom fascinerend.
Het einde was wel een beetje flauw.
blurp194
Het enge bedrijf heeft oppervlakkig gezien nogal wat overeenkomsten met Apple - meer dan Google, vind ik eigenlijk. Maar misschien komt dat door het absurde hoofdkantoor. Erger dan dat is wel het gedrag van het bedrijf, en erger dan Google, Apple en Facebook bij elkaar. Doet me meer denken aan de overheid dan een bedrijf, in haar eindeloze respectloosheid voor privacy en recht. Zo heel ver zitten we tenslotte niet af van het schrikbeeld dat hier geschetst wordt... op elke straathoek camera's, en alles wat je doet wordt vastgelegd en bewaard, en vanaf volgend jaar dan nog legaal even een sleepnetje erbij.
Watson heeft wel precies de juiste uitstraling voor haar naieve en onbezonnen meedoen aan de hele idioterie. Net zoals Hanks de rol van foute baas prima draagt. Jammer wel van de bijzonder zwakke ontknoping, met net een beetje meer moeite had het echt veel meer kunnen zijn, want de aanloop naar het einde is zo slecht niet vind ik. En er zitten best een aantal leuk gevonden details in de film - let even op de tekst bubbels, daar zijn best leuke bij. Maar ook de rol van Boyega, het voelt niet af, daar had veel meer mee gedaan kunnen worden. Of het komt dat er teveel uit het boek is weggelaten? Geen idee want niet gelezen, en ik twijfel of ik dat nog ga doen nu eigenlijk.
De indruk die bij mij achterblijft is dat er wat al te makkelijk geprobeerd is om weer wat garen te spinnen bij de populariteit van de young adult literatuur. De cast lijkt daar in ieder geval op geselecteerd te zijn.
MishimaH
Naar mijn mening de minste film van Tom Hanks. De figuren in deze film begonnen me erg te irriteren, maar misschien was dit ook de bedoeling.
Rickazio
Zeer matige, voorspelbare film. Watson is sowieso een actrice die je of goed of waardeloos vindt. Begrijp niet dat Hanks zich voor zo'n film liet lenen.
Fransman
Heb nog maar pas geleden het boek gelezen, dus was ik wel benieuwd naar deze film. Ik moet zeggen, de film is een slap aftreksel van het boek: voorspelbaar, sfeerloos, zonder veel voelbare spanning en zonder enige diepgang. Nu was dat in het boek ook niet top, maar ondanks het brave spel van Hanks en Watson blijft er weinig van over.
Waarom het wat dubieuze vriendje van Mae en de dissident in één persoon moesten worden gestopt is mij een raadsel. Van de nervous breakdown van Annie blijft ook niet veel over. Wat nog vreemder is, is dat alle seks van het boek (niet zo heel veel) uit de film is gefilterd. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het een Netflix-film is en Netflix is een Amerikaans bedrijf. Dat is eigenlijk net zo griezelig als het verhaal zelf, dat ook heel erg Amerikaans is. Maar niet in de goede zin.
Ivo Niehe versie van Black Mirror.
Op zich nog wel wat vermakelijk, maar steeds wanneer het iets dieper gaat, blijft echte verdieping uit. Het is allemaal wat te braaf. Het is in feite al de wereld waarin we leven.
Ik verwachtte dat het naar een climax toe zou gaan, maar die blijft vrijwel uit.
Thomas83
Tom Hanks als bad guy zie je ook niet elke dag. Grappig genoeg speelt hij niet eens zo'n heel ander soort rol dan zoals we hem al zo vaak hebben gezien, maar nu staat hij dan toevallig aan de verkeerde kant van goed en kwaad. Wel amusant. Verder is alleen Boyega nog wel een reden om de film te kijken, ook al is zijn rol niet de enige die totaal overbodig is. Hij heeft veel te weinig scènes gekregen, en je hebt vaak het gevoel dat er hele scènes en verhaallijnen uit de film zijn verwijderd. Vooral tijdens het onnavolgbare einde. Een einde heeft me nog nooit zo verward puur door slecht schrijfwerk.
Hoofdpersoon Mae is ook al geen pluspunt. Dat ze wordt gespeeld door de beperkte Watson helpt al niet, maar erger nog is dat het personage de meest onbegrijpelijke en domme beslissingen neemt. En het irriteert me enorm dat bepaalde elementen van de film het de opzet van een young adult romannetje geven. Zonder echt duidelijke verklaring is Mae speciaal genoeg om een rijzende ster binnen The Circle te zijn, en weet ze de aandacht van de belangrijke en charmante baas van het geheel te trekken.
Maes ouders praten tegen haar alsof ze een jaartje of twaalf is, en erg raar hoe ze haar een beetje proberen te koppelen aan haar passief agressieve soort van stalker, waarvan ik eerst dacht dat hij er was voor een romance, maar volgens mij was hij een jeugdvriend. Ik weet het nog niet helemaal zeker. Hilarisch trouwens de manier waarop hij doodgaat. Wat een domheid. En het was ook al zo lachen in een eerdere scène, waarin hij haar boos vertelde dat hij met de dood werd bedreigd... op internet. Het slechte spel van Coltrane maakt het alleen nog maar grappiger.
Een ander pareltje is dat Mae bijna sterft doordat ze midden in de nacht besluit te kajakken (maar gelukkig keek er iemand in het donker naar de zeehonden op een stream...). Het is een belangrijke katalysator in de plot, maar wie doet zoiets? Waarom in godsnaam? En waarom besluit Ty werkzaam te blijven voor The Circle als hij zo cynisch aankijkt tegen wat er is geworden van zijn oorspronkelijke uitvinding? Waarom verandert Annie zo overdreven snel? Er bestaat gewoon geen logica in deze film, of enige subtiliteit in de boodschap die wordt uitgedragen. Een aflevering van Black Mirror is in de helft van de tijd en met een fractie van het budget duizend keer zo effectief. 0.5*.
Ok. Bij nader inzien is dit echt heel kut. En Tom Hanks sucks balls.
PCTERN
Misschien is mijn mening over deze film wat cynischer door mijn persoonlijke visie over social media en het 'moeten' delen van al je privézaken. Je wordt tegenwoordig al als freak of kluizenaar neergezet als je niets of bijna niets doet met facebook, twitter of LinkedIn. Je zelfvertrouwen wordt in twijfel getrokken en je maakt minder kans bij sollicitaties als ze 'niets kunnen natrekken' etc..
Ondanks dat dit tegen de visie van vele Millenials zal zijn zie ik social media niet als een verrijking en misschien dat ik ook met die bril naar deze film heb gekeken.
Van deze film had m.i. veel meer gemaakt kunnen worden op basis van het actuele dilemma rond digitale privacy en de groeiende machtspositie van bedrijven als facebook en google. Het verhaal is rommelig, oppervlakkig en zet geen duidelijke stellingname neer over het thema.
In het begin had ik nog wel hoop dat dit een film a la The Insider zou worden met in plaats van Big Tobacco een bedrijf als Google als voorbeeld maar dan als fictie, maar naar het einde toe wordt het verhaal afgeraffeld zonder enige diepgang en met een teleurstellend einde.
Verder worden de hoofdpersonen niet authentiek, oppervlakkig en draaierig neergezet. Ik bedoel, wat is nu belangrijk voor Mae Holland, wat drijft haar? Wil ze openheid en transparantie of wil ze ambitieus zelf de macht grijpen in het bedrijf? Wat waren de verborgen agenda's van het bedrijfsbestuur nu eigenlijk ? Wat was de schaduwkant van The Circle nu precies ? Er komt wel een nieuwsbericht op TV langs t.a.v. onderzoeken tegen het bedrijf in het kader van de AntiTrust wet maar verder niets. Ook hoe die senator Santos in de tang lijkt te zitten. Het wordt allemaal niet uitgewerkt. Het gegeven van social media als zaligmakend wordt ook nauwelijks ontkracht in deze film, alleen hoe we het ''nog beter'' kunnen maken.
Doelloze, oppervlakkige en rommelige film die de moderne industrie rond social media eerder verheerlijkt dan kritisch beschouwd, jammer !
FlorisV
Staat op Netflix.
Ik heb alleen de eerste gezien en die vond ik dermate bespottelijk dat ik me maar niet meer aan de rest gewaagd heb...ten onrechte?
Vind ik wel
Geef het nog 2 afleveringen, zou ik zeggen. Iedere is een ander verhaal, hé?
Teekay
Was gaan kijken vanwege Tom Hanks omdat hij een goede acteur is maare......nee not my cup of tea.....Misschien ook omdat Watson niet mijn soort actrice is, verder had ik een ander soort einde verwacht....?
JD89
Komt deze nog op dvd/blu-ray?
Nu nog drie uur voor 8,99 bij www.eci.nl
fappie
- 2005 stemmen
Wel wat ondergewaardeerd vind ik, maar goed. Wat positief is aan de film is dat er genoeg inhoud in zit en dat het ook wel dwingt tot nadenken. Het onderwerp is interessant en er zitten interessante scenes in. Het acteerwerk is ok, maar het voelt misschien allemaal iets te zachtaardig aan. Dit terwijl ik het vrij heftig vind als mensen binnen 10 seconden gevonden en achtervolgd kunnen worden. Het had veel grauwer gemogen. Het einde was ook wel vrij abrupt ineens, dat had ook beter gekund. Ik snap de kritieken wel, maar slecht is het zeker niet. Laten we eerlijk zijn ;p.
3,0
Mickey b
Geen topper, maar wel één die je doet nadenken over wat komen kan op vlak van sociale media, privacy en de gevolgen... Film stak niet tegen. Verwacht geen actie of spanning. Ook geen sci-fi. Is een speelfilm die weliswaar denkbeeldige zaken aantoont zonder dat je ooit het gevoel hebt dat het onmogelijk is. Integendeel, komt zeer realistisch over en net daarom een aanrader.

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Father and Daughter
Animatie / Drama, 2000