• 9.376.097 stemmen

Shichinin no Samurai (1954)

Actie / Drama | 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Genre: Actie / Drama

Speelduur: 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Alternatieve titels: Seven Samurai / De Zeven Samoerai / 七人の侍

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Akira Kurosawa

Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Yoshio Inaba

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 26 juni 2025

Plot Shichinin no Samurai

"The Mighty Warriors Who Became the Seven National Heroes of a Small Town."

Het feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.

Kambei Shimada

Gorobei Katayama

Heihachi Hayashida

Katsushiro Okamoto

Rikichi's Wife

Manzô - Father of Shino

avatar van gemaster

gemaster

Das de cover van de DVD die hier in mijn kast staat. Erg mooie cover idd.

avatar van farhad

farhad

De Americanen zeggen dat citizen Kane de nr. 1 van de wereld is. Ik zeg je jullie hebben dus niets gezien. Dit is op een na de beste film allertijden.

Goede film, maar zeker niets Kurosawa's beste IMO. 3,5*

avatar van StuF

StuF

de film staat an sich als een huis en is niet te vergelijken met ander werk.

ik vind hem geweldig en geef hem 5*. té geniaal om hier op in te gaan.

maar een woord aan allen die er niets of weinig in zien: kijk beter!

avatar van De GeuS

De GeuS

Dat zijn twee woorden....

avatar van Don Gertus

Don Gertus

farhad schreef:

De Americanen zeggen dat citizen Kane de nr. 1 van de wereld is

Het zijn natuurlijk niet alleen maar Amerikanen en niet alle Amerikanen.

avatar van farhad

farhad

Ja heb daar gelijk in, maar ik wilde zeggen dat de Amerikanse films, dat ik ook van geniet ,veel beter dan de resterende landen versprijd zijn, dus meestal werden er de meesterwerken van andere landen minder gekeken, van andere kant Holywood heeft ons laten wennen aan bepalde normen, het is moeilijk voor publiek om van die norm afwijkende films te accepteren. Voor mij ook, omdat ik op zoek ben naar kwaliteit plus amusement. Dat vind je meestal in Holywood.

avatar van Andy Dufresne

Andy Dufresne

Vergeleken bij Rsahomon, die ik laatst zag, is dit vele malen beter materiaal. Het is een echte klassieker en voor die tijd een geweldige topper. Ik hou heel erg van dit soort films en ik geef daarom ook 4,5 sterren.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Mooi om te zien hoe een bijeengeraapt groepje Samurai, die toch ook wel een beetje een hekel hebben aan de hypocriete dorpelingen, toch 1 geheel met ze worden om te strijden tegen de bandieten

Verder:

- Mooie persoonlijke aspecten, zoals die ene die zijn vrouw ziet in het bandietendorp, de brutale die van boer tot samurai is geworden en daar nog wel eens mee zit, en de jonge samurai die verliefd wordt op het boerenmeisje
- Krachtige leidersrol van de oude samurai
- Mooi om te zien hoe je als kijker langzaam wordt voorbereid op de strijd, door het bekijken van de kaart, het maken van obstakels, het oogsten, het instrueren van de burgers
- Veel leuke humor, zoals veel van de brutale samurai, en bijvoorbeeld van de jonge samurai die 'een man geworden is'
- Fraai beeld op het einde van de 4 graven van de Samurai met daaronder de 3 levende Samurai staand

Het eerste uur is soms wat vaag en afstandelijk, maar daarna wordt en blijft de film erg boeiend, ondanks dat hij maar liefst ruim 3 uur duurt

4,5 sterren

avatar van Bas17

Bas17

Het was een lange zit, maar 't was deze helemaal waard!! 4 sterren

J.S.

1 van de beste films die ik ooit gezien heb!!

Na de aanschaf van de Akira Kurosawa Collection volume.1 keek ik dit meesterwerk als eerste en wat een film-ervaring was het !

Waar begin ik? De film bevat enkele van de mooiste camerabewegingen die ik ken ,hij zit vol met emotie en symboliek en voor de eerste keer sinds een lange tijd leefde ik echt mee met de personages vooral met Kikuchiyo die trouwens erg goed neergezet wordt door Toshirô Mifune .

Ik had wel verwacht dat dit een prachtfilm ging zijn maar de film bleef echt de hele 207 minuten boeiend vooral dankzij de geniale regie van Kurosawa (waarvan ik nu al fan ben geworden!!)

Prachtig visueel kijkstuk dus :4.5 sterren die in de zeer nabije toekomst waarschijnlijk de volle 5 sterren zullen worden ,dan straks snel verder met Ikiru en Yojimbo!

J.S.

En dan die eindscené in de regen WOW!!! dat was echt 1 van de mooiste stukjes film die ik OOIT heb gezien, de liefde voor het genre droop er gewoonweg af!!

Prachtig...

avatar van sonyjh

sonyjh

daarnet gekeken, wat een mooie film.. en dat voor zo'n oude film.

Normaal keek ik nooit naar oude films... maar door de dollars trioligy van sergio leone, ben ik opzoek gegaan naar andere films, ook van dat kaliber.

Sergio leone is op dit moment echt mijn favo regisseur!

Maar door die films ben ik in contact gekomen bij Akira Kurosawa. Ook door de a fistfull of dollars dan (een remake van een Akira Kurosawa film)

+ beide haalde inspiratie bij john ford. En natuurlijk hebben ze die films dik overschreden!

Akira Kurosawa maakt samurai films, zoals leone westerns maakte (of bijna toch.)

Ik moet er nog een heel deel zien van Akira Kurosawa, maar dat zal ik zeker doen.

IS er geen Akira Kurosawa-DVD set verkrijgbaar ergens ofzo?

edit: hey J.S., ik zag net dat jij zo'n DVD pakket gekocht hebt, waar heb je die gehaald? en welke films zitten erin?

sonyjh schreef:

Ik heb dus Akira Kurosawa: de collectie volume 1. aangeschaft Met de volgende films : Shichinin no samurai , Ikiru ,Yojimbo en Sanjuro,Ik heb de set aangeschaft in Mediamarket Antwerpen maar bij mijn weten is deze box ook overal online te bestellen.

avatar van sonyjh

sonyjh

ah, cool! ik ga hem morgen halen!

avatar van ToNe

ToNe

Vooral doen

J.S.

Zojuist nog een paar stukjes uit de film herbeken en ik weet het zeker : dit is 1 van de beste films ooit!!

Van 4.5* naar de volle 5 sterren.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Nou gisterenavond was het dan eindelijk zo ver. Had Seven Samurai al een tijdje op de plank staan en gisteren had ik er de hele avond voor uitgetrokken om deze film eens goed te gaan bekijken. Telefoon eruit getrokken geen luitjes in de buurt die bij voorbaat al gaan zeuren bij een meer dan 3 uur durende japanse zwart/wit film. Ik ben er eens goed voor gaan zitten.

Ondanks dat het een behoorlijk lange zit was heb ik me geen moment verveeld. Kurosawa neemt echt heerlijk de tijd in deze film om zijn verhaal te vertellen, niets gebeurt te gehaast of afgeraffeld. Er gebeurt altijd wel iets boeiends op het scherm, geweldige gezichtsuitdrukkingen, mooie landschapsbeelden of goed geplaatste grapjes. Vond de beelden zowiezo vaak erg mooi geschoten, maar toen ik al die hutjes, bossen, bloemen en oosterse gewaden zag miste ik stiekem wel een beetje de kleurenpracht.

De personages van de samurai en de boeren zijn goed uitgewerkt geen een van de hoofdkarakters lijkt overbodig. Ik las in de voorgaande paginas dat veel mensen nogal problemen hadden met het karakter van Mifune, persoonlijk sprak juist het tragisch-komisch karakter van deze rol me wel erg aan.

De gevechten in de film waren over het algemeen goed en enkele scenes ronduit geweldig. Toen die bandieten keer op keer met z'n tweeën in de val gelokt werden dacht ik wel even, ik ken het truukje nu wel en eigenlijk zouden die boeven ook wel wat wijzer moeten zijn geworden. Daar staat tegen over het geweldige zwaardgevecht aan het begin van de film en de finale in de regen en modder. Zo mooi dat geploeter op blote voeten.

Eigenlijk vond ik het enige echte minpunt van de film dat er geen aansprekende bandietenleider was. De uitwerking van badguys is toch wel erg mager het draait uitsluitend om de samurai en de boeren.

Mooie film en met recht een klassieker. Duidelijk dat latere films waar ik altijd van genoten heb (bv Star Wars en LotR) inspiratie geput hebben uit de Seven Samurai. Kom zeker tot 4.5* voor deze prachtige en unieke film.

P.S. Erg grappig dat stukje van 5 minuten pauze op de DVD halverwege de film.

Meesterlijk goede film.

Heb erg genoten van deze film alleen denk ik dat niet iedereen dit zou kunnen volgen, gewoonweg omdat de meeste mensen de speelduur gewoon veel te lang vinden. Ook zit niet iedereen te wachten op japans gebrabelde films, maar ik vind het juist helemaal geweldig.

Zodra ik de kans heb om één van zijn andere films te kunnen bemachtigen, dan zal ik dat zeker gaan doen.

5 sterren.

avatar van Fred Neil

Fred Neil

Ik heb hem een tijd geleden in de bioscoop gezien. Was zeker de moeite waard. Hele gave film en de gevechten etc. zagen er heel mooi en echt uit.

djelle

Onlangs gezien en ik moet zeggen dat ik toch wel lichtjes teleurgesteld ben. Lovende commentaren, hoge stemmen, nr 27 in de top... Dit kon niet fout gaan.

Helaas. Waar velen hier een meesterwerk in zien, zie ik het eerder als een middelmatig avonturenfilmpje dat zelfs lang op zich laat wachten op gebied van actie.

De actiescenes zelf zijn uiteindelijk ook maar erg matig, behalve (toegegeven) het gevecht op het einde dat inderdaad wel heel mooi is. Voor zijn tijd en nu nog. Prachtige effecten met regen en modder, stijlvol camerawerk, puike choreografie etc... Een groot verschil met de andere actiemomentjes waarbij alles nogal slordig en voornamelijk vanop afstand gefilmd werd. Je zag wat Samurai inspiratieloos slaan met hun stokjes enzo...

Echt baanbrekend camerawerk (buiten de de schaarse actiescenes gerekend) heb ik echter niet gezien. De montage vond ik tevens nogal simpel. Als er gesproken werd om naar het bos te gaan, de volgende scene zag je ze lopen in het bos enz... Alles werd zo keurig en fantasieloos in volgorde naast elkaar gezet.

Waar ik me ook aan stoor, maar dat heb je bij veel van die oude zwart/witfilms, zijn die onesthetische overgangen van links naar rechts (of omgekeerd). Misschien was dit nu eenmaal de mode in die tijd, ofwel hadden ze weinig of geen andere technieken, maar hoedanook; ik vind het nogal lelijk.

De meeste karakters waren inderdaad wel vrij goed uitgewerkt, maar tergelijkertijd zat er een enorm gat bij de bad guys. In het begin zag je eventjes die dievenbende in actie maar voor de rest werd er zelden op teruggekomen. Geen enkel personage (zelfs niet de leider) van de slechterikken werd ook maar een beetje meer uitgediept. Vind ik tamelijk nefast voor de algemene beleving.

Zoals blijkbaar nog mensen dit hebben kon ik me overigens soms ook wat storen aan het karakter van Mifune. Soms een beetje overdreven en belachelijk. (Het is trouwens toch wel erg wreed dat hij het nog zelfs niet kan verkroppen -of tenminste begrijpen- dat men huilt op een begrafenis...)

Maar ik vond vooral dat de boeren hier in feite een beetje belachelijk gemaakt werden. Hun gebreken werden zodanig in de verf gezet dat het niet mooi meer was. Ze werden precies afgeschilderd als oerdomme kiekens en huilebalken die bijna niks kunnen of durven. Okee, Kurosawa wou iets uitbeelden, maar wat subtiliteit hieromtrent is gewenst.

Los hiervan ga ik wel akkoord dat deze film een bepaalde waarde heeft alszijnde het een fijne weerspiegeling weergeeft van het klassenverschil in die tijd. Die neerbuigende uitspraken en houding t.o.v. die boeren belichtten het thema rijkelijk.

Ik heb ook veel wijze spreuken gehoord en de meeste dialogen en scenes in hun geheel waren wel interessant. Zo ook met het evolutieproces tussen de verschillende karakters. Kortom, er zit een degelijke inhoud in en dat is wel een mooi pluspunt. Doch vond ik het ook hier nergens echt wereldschokkend, revolutionair of superorigineel. (zoals je zou denken bij de vele lovende berichtjes hier) Niettemin was het inderdaad van vrij hoog niveau en een sterke plus.

Wat originaliteit en revolutionair concept betreft in het algemeen (Wat ik hier ook al vaak heb kunnen afleiden uit de adorerende teksten): Dit is erg relatief. Iemand (of een groepje) die het opneemt voor de arme meute is niet zo uniek, ook niet in 1954. (Denk maar aan Zorro). Ook het opleiden van een arme bevolking om mee te helpen stijden is niet echt een nieuwigheid. (Robin Hood) Hier werd gewoon een klein beetje gesleuteld aan de formule, het werd in een Samuraicontext gegoten en er werd vooral wat dieper ingegaan op de inhoudelijke aspecten dat je errond kan bedenken. Ook op dit vlak is het dus zeker niet 100% uniek te noemen.

Dan de onderhoudendheid: Ik ben nochtans ook iemand die ervan houdt als het verhaal zijn tijd neemt alles rustig te vertellen enzoverder, maar hier vond ik het net iets overdreven. Elke scene was wel boeiend of toch enigszinds interessant, maar niet altijd voegde het écht iets nieuws toe (of het was niet altijd even boeiend genoeg om er überhaupt 3 uur mee te vullen), waardoor het op den duur wat aan kracht verloor natuurlijk. De magere afwisseling sluit hier wat op aan. Ik ben geen persoon die 195 minuten geboeid kan blijven door een inhoudelijke situatieschets en een uitgebreide karakterontwikkeling dat op den duur al dan niet zijn eigen wat herhaalt, om dan de laatste 15 minuutjes een beetje afgelost te worden door wat actiescenes. Er moet wat meer balans zijn tussen dit soort zaken vind ik.

Ik zou nog een paar minpunten kunnen opsommen (humor was ook soms bijzonder flauw enz) maar mn bericht zou iets te lang aanslepen denk ik.

Toch geef ik hem een kleine voldoende wegens de sterke plussen. Spijtig dat de nadelen iets te talrijk zijn en redelijk zwaar doorwegen (vooral dan misschien de onevenwichtige balans) op het globaal kijkgenot...

Niettemin vind ik het ook een soort "klassieker" dat je als filmliefhebber eens moet zien. Uiteindelijk heeft het een betekenis in de filmwereld, zo was het bv een soort inspiratiebron voor enkele films. (al vind ik dat nu ook wel een tikje overdreven qua lofbetoog: elke film bouwt natuurlijk verder op inspiraties uit ander films, zo was het zeker ook met Shichinin no Samurai zelf, maar goed...)

Al bij al zeker geen misse klassieker, maar imo verpesten dus vooral de minpunten grotendeels de vrij sterke (inhoudelijke) kern en intenties die er inzitten. (en dat is ergens wel erg jammer natuurlijk) Het zou kunnen dat menig filmfan een beetje overwelmd zijn door de positieve noten en bedoelingen die vrijwel onmiddelijk zichtbaar zijn vanaf het begin van de film, en de minpunten daardoor niet zo zien... Enfin, ik weet niet waaraan het zou kunnen liggen, maar imo is deze klassieker uiteindelijk toch wel heel zwaar overschat... 2,5*

avatar van Ramon K

Ramon K

Jij bent echt heel vermoeiend Djelle... Het zal wel weer aan de anderen liggen en niet aan jou, jij filmkenner bij uitstek. Kurosawa is simpelweg geniaal.

avatar van mikey

mikey

Ik ken alleen maar deze van Akira en was daarom in staat deze, objectief gezien, heel goed te vinden (5). Een soort van voorloper van de spaghetti western leek het wel. De settings en het camerawerk waren fantastisch.

Ramon K schreef:

Dat heb ik niet gezegd. Ik zei gewoon dat ik totaal niet begreep wat hier zo meesterlijk geniaal aan was, gezien de vele minpunten die ik omschreven heb (zo kan je bv toch niet ontkennen dat de slechterikken in het verhaal bijzonder leeg zijn uitgewerkt...).

Vergeet die zin. Dat was gewoon een gok in het wildeweg om dit beter te kunnen begrijpen. Want ik krijg er kop noch staart aan...

djelle schreef:

Misschien dat het de eerste aktiefilm was.....

djelle

Dat zeker al niet. Nog suggesties?

avatar van Reinbo

Dat is het overigens wel.

djelle

ja, maar niet de eerste toch?

avatar van Wouter

Actiefilms zijn zo oud als film zelf.

avatar van pjotr

pjotr

djelle schreef:

Daar gaat het toch helemaal niet om?

Je weet van ze wat je moet weten, de nadruk ligt op de karakters van de samoerai en het gemeenschappelijke doel wat ze nastreven.

Bovendien komen die rondtrekkende bendes op mij veel dreigender over omdat er juist weinig over ze bekend is.