• 9.375.049 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

The Hitchhiker

Leatherface

Window Washer

pjotr schreef:

Psycho lijkt me trouwens niet bepaald een slasher.....

Is het ook zeker niet..

mikey

waarom is een halloween wel een slasher en psycho niet? beide heren zijn verkleed en hebben een mes waarmee ze onschuldige slachtoffers in stukken hakken!!??

Diesel

Psycho is een psychologische horror/thriller waarin niet al te veel slachtoffers worden gemaakt. De film concentreert zich meer op de personages terwijl het bijvoorbeeld bij Halloween of Friday the 13th meer gaat om de moorden en het gevoel van achterna gezeten te worden door een psychopatische moordenaar..

mikey

bizar! de opbouw van psycho is bijna identiek aan die van de tcm. mensen gaan op zoek naar hun afgeslachte voorgangers en worden dan zelf omgebracht. de laatste komt in een soort van kat/muis sirtuatie terecht met de killer. toch is psycho geen slasher?

surf anders ff naar allmovie.com. heb ik ook ff gedaan

psycho heeft inderdaad wat meer diepgang.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Bij psycho ligt toch totaal de nadruk niet op de moorden. Dat is toch wel nodig wil je van een slasher spreken dacht ik zo.

Diesel

Inderdaad. A Nightmare on Elm Street, Candyman, The Hills Have Eyes, The Texas Chain Saw Massacre etc. Weinig personage diepgang, veel moorden. Volbloed slashers..

mikey schreef:

bizar! de opbouw van psycho is bijna identiek aan die van de tcm.

kom zeg. in Psycho wordt alles rustig opgebouwd en is er de eerste 20 min. nog geen sprake van een moordenaar, terwijl in TCM de eerste gek (in dat busje) al na enkele minuten te zien is.

verder hebben de films ook weinig raakvlakken. nee, TCM wordt algemeen beschouwd als de film die het slashertijdperk voor het eerst gestalte gaf.

mikey

allrite, ik vond het wel een aardige discussie. tot de volgende film!

avatar van Wouter

mikey schreef:

toen geen cliche?? kom op nou mister, jaren daarvoor was psycho al gemaakt! een veel slimmere en fijnere film trouwens. en het slashergerne is nou niet bepaald een geweldig gerne. op een paar klassiekers na (halloween, psycho). dus al zou deze film zoveel invloed hebben gehad, dan zegt het me nog heel weinig. deze film is beroemd geworden omdat stephen king hem zo geweldig vindt. anders was hij allang vergeten!! (denk ik?)

Nonsens. Dit is de moeder van moderne horror, for what it is worth. Wat je er ook van vindt, dit is een belangrijke film filmhistorisch gezien.

Psycho is trouwens op dezelfde echte gebeurtenissen gebaseerd.

mikey schreef:

samen last house on the left een trendsetter in realistische horror.

zie vorige pagina

Wouter schreef:

Psycho is trouwens op dezelfde echte gebeurtenissen gebaseerd.

daar houdt de gelijkenis dan ook echt op.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Eindelijk heb ik TTCM voor de eerste maal gezien en ik moet zeggen dat ik hiervoor moeiteloos **** uitloof. Erg bruut en inderdaad te gek voor woorden. Geweldig sfeertje en enkele fantastische scenes -> de vleeshaak... zo achteloos gedaan. GEWELDIG!!! 1 minpuntje vond ik de grootvader die op mij niet authentiek overkwam... maar verder niets dan lof voor Hooper & Co..

mister blonde

authentiek? snap geloof ik niet wat je bedoelt...

mikey

opa was een beetje onrealistisch. ik kon dat wel waarderen. Het moest een 'vampier' voorstellen. of hij leefde was voor mij ook niet duidelijk, en juist daarom wel erg bijzonder.

avatar van no comments

no comments

Gek gestoorde tering film...

(sorry voor mijn taalgebruik)

Deze film is gewoon een idiote film waar je niet geld aan hoeft uit te geven. Je vind toch nix dat spannend is, alleen 3 mensen die geen hersenen hebben en mensen gaan slachten.

Mja, ik kan de film niet de schuld geven... het is wel gebeurt dus...

Als je wilt zien hoe die mensen waren, ga je gang

(en trouwens, ik dacht dat die opa een pop was ofzo...)

avatar van pjotr

pjotr

no comments schreef:

Mja, ik kan de film niet de schuld geven... het is wel gebeurt dus...

Daar gaan we weer...:)

avatar van Treht

Treht

kos schreef:

Wahaha, wat een film

Zeer grappig om eens te zien. Duidelijk dat hier veel latere films door beïnvloed zijn. Het is natuurlijk allemaal niet al te hoogstaand, maar de sfeer is toch zeker wel beter dan bij de meeste van dit soort films. De reacties hier begrijp ik iig niet zo.

Itt tot Goodfella vond ik het eerste gedeelte juist wel sterk als die lifter opeens helemaal gaat freaken .
Ook zie ik dat iedereen zich zo stoorde aan dat gegil. Ik vond de scene waar dat meisje aan tafel zat en ze langzaam krankzinnig wordt en schreeuwt (waarbij ingezoomd wordt op haar ogen) juist één van de sterkere scenes.

Dat einde ook
die achtervolging met kettingzaag en al, die vrachtwagenchauffeur erbij en dat allemaal onder die prachtig opkomende zon.. Surrealistisch gewoon

Hier sluit ik me grotendeels bij aan ; vond het alleen niet zo grappig maar ik houd ook helemaal niet van horror. Die leatherface heeft btw een uitzonderlijk goede conditie voor zon dikke gast. Kweet niet of dat altijd zo is bij horrors, maar ze vielen bij bosjes neer in deze film. Opzich wel goed dat het dan lekker vlot gaat niet dat eeuwige wanneer komt ie nou, daar kan ik niet tegen

avatar van markiemark73

markiemark73

Is dit 3 sterren waard.

Wat voor een vreemde wereld leven we toch.

of moet je bij deze film geen hersens hebben.:D

• 2077 stemmen

Voor de tweede keer gezien...

Ondanks dat het aantal sterren hetzelfde is, 3.0 sterren voor zowel het origineel als voor de remake, vind ik deze toch beduidend beter dan de remake. De remake voegt gewoon geen enkele waarde toe aan wat het al was. Deze versie is in mijn ogen ook veel enger; vooral op het einde (met die opa), om maar een voorbeeld te noemen...

Zoals bekend, het laatste half uur waarin je alleen maar het irritante gegil van het meisje hoort blijft gewoon vervelend, en is even door de zure appel heenbijten...

Ik zat nog even te denken om met een halve ster te verhogen; het is immers een goede, spannende horror die mij goed heeft weten te vermaken, maar ik blijf uiteindelijk toch bij *3.0*...

avatar van pascal83

pascal83

U-96 schreef:

Voor de tweede keer gezien...

Wat dacht je van een beter script (slechter dan deze versie kan ook niet) en heeeeeel wat betere acteerprestaties, god wat heb ik me lopen ergeren aan die vent in die rolstoel ... hoopte dan ook dat hij als een van de eersten vermoord werd :evil .
De sfeer in deze versie is wel heel wat grimmiger, en die scène met die opa was goed, maar vond het geheel toch wel erg tegenvallen.

Twijfel nog tussen 2 en 2.5 *.

ps. Ben ik trouwens de enige die dacht dat een van de jongens (die als tweede het huis in ging) was ontkomen, dacht toch echt leatherface hem uit het oog verloor?

pascal83 schreef:

Ik weet bijna zeker dat hij ook door Leatherface werd neergeslagen met die moker.

avatar van Redlop

Redlop

Het low-budget geeft de film haast iets authentieks en daardoor een extra shockerende dimensie. Het is een klassieker maar dat staat geen 0,5* in de weg. Troep die je eens gezien moet hebben.

avatar van Treht

Treht

U-96 schreef:

Weet ik heel zeker

avatar van EmDee

EmDee

Eindelijk deze klassieker gezien. Maar ik vond t werkelijk heel slecht. Ik heb meer zitten lachen (humor) dan rillen (horror).

avatar van Mike Lopez

Mike Lopez

Ik heb die film gisteren gezien en ik vond zo rare film, maar goed gespeeld. Ik heb ook remake van texas chainsaw mascare uit 2004 gezien en ik vond allebei verschillend. Eerlijk gezegd vind ik 2004 beter dan 1974. Ik denk omdat ik 2004 eerst hebt gezien dan 1974 daarom vind ik beter. Die lifter uit 1974 is erg ander verhaal dan 2004. Echt gek zeg. Ze hebben zomaar andere verhaal gezet.

een 3 voor die film

Redlop schreef:

0.5* vind ik toch wel erg laag voor deze film, die ik eigenlijk geen troep kan noemen...

avatar van (.)(.)

(.)(.)

wat een idiote film ik kon het einde echt nie meer kijken zeer slecht.

avatar van xangadix

xangadix

Alleen de diner-scene is al goud waard, imho...

• 2077 stemmen

Die enge psychopatische blik van die vader vond ik zo goed. Terwijl hij dat meisje in het tankstation met die bezem slaat, heeft en blijft hij maar diezelfde gezichthouding houden. Beetje moeilijk uit te leggen, maar daar moet je maar 's goed op letten als je bij die scene bent...

avatar van danuz

danuz

Viel me idd gelijk op U-96, die geniepige glimlach..

Ziet er echt schitterend uit, de film trouwens gister weer is gezien. Viel me op dat hij echt een stuk beter is dan deel 2. Dit deel heb ik echt een hele poos geleden voor het laatst gezien, en was me ontgaan hoe goed hij eigenlijk is, in zijn genre.

Heb me heerlijk vermaakt, ook dat geschreeuw van dat 'wijf'.. HEERLIJK!!

'aaaah aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahh!!'