Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Wes Craven
Met onder meer: Heather Langenkamp, Robert Englund en Johnny Depp
Releasedatum: 11 september 1986
Plot A Nightmare on Elm Street
"If Nancy doesn't wake up screaming she won't wake up at all."
Tina rent door een tunnel een ketelhuis in en wordt achtervolgd door een verminkte man met een bruine hoed op en messen aan de vingers van zijn rechterhand. Net voordat ze aan flarden gesneden wordt, doet ze haar ogen open en is ze weer wakker. Dat haar nachthemd scheuren vertoont, maakt haar nog niet echt bang. Maar als ze dan hoort dat haar beste vriendin Nancy over exact dezelfde man heeft gedroomd, beginnen de zenuwen toch op te spelen. Is ze nog wel veilig in haar dromen?
Nancy Thompson
Dr. King
Sergeant Parker
Mr. Lantz
tommykonijn
Horrorfilm zoals het hoort. Een horrorsfeer met zijn normale stukjes.
Normaal hou ik niet zo van horror of dat soort maar deze mag er best wezen. Ook de beste van de reeks.
4****
Kijk hier ben ik het nou helemaal mee eens
En vooral voor Horrorfans is dit een echte aanrader vind ik.
jumpstylemovie
A Nightmare On Elmstreet is ware klassieker en er zal ook nooit een remake van zijn,want dat is bijna onmogelijk om zo een film goed van de grond te krijgen.
Ik weet wel bijna zeker dat ze hier WEL een remake van gaan maken, hoe grote flop dat ook zal worden...
horrorjp
mischien ook niet
sommige remake's zijn wel goed gemaakt vind ik! niet zo goed als de orginele maar ook zeker geen flop. ( op een paar films na dan) en van mij mag hier best een remake van gemaakt worden..
veron35
mischien ook niet
Zeker. Denk aan Scarface en Oceans 11. De meeste mensen weten nog niet eens dat het remakes zijn.
Ik denk dat hier ooit nog wel een remake van gemaakt gaat worden.
Ambru
Ik denk dat ik een keer geschrokken ben bij het kijken van deze film. Voor de rest vond ik hem hilarisch.
Infected_
Idd meer grappig dan eng maar ik vond het een nog een redelijk goeie film xD
Hou wel van zulke ouwe horror
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Weten Jullie dat Sean S Cunningham (regisseur van Friday The 13th) dat stukje waarmee Freddy Tina achtervolgde heeft geregisseerd?
Neen, dat wist ik niet, maar vond ik wel erg stijlvol gedaan. Nu je het zegt kan ik mij wel inbeelden dat Cunnigham dit heeft geregisseerd, de andere moorden waren maar vrij zwak.
Toch qua sfeer een topfilm. Jammer dat het in de vervolgen de komische toer op gaat.
Chainsaw
Cunningham heeft natuurlijk niets te maken gehad met het script, dus dat is allemaal Craven's werk. Daarnaast heeft ie de moord zelf niet gefilmd, maar enkel de scènes van de achtervolging.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
prachtige recensie Doom, ben ik helemaal mee eens
Die Hard,Willis
De tijd zal het leren maar als er een remake van komt wordt het denk ik een flop,want je moet heel erg goed zijn om ook maar een beetje in de buurt te komen van dit meesterwerk!
horrorjp
En jah hoor er komt ook nog egt een remake hiervan. volgens het blad Variety keert Robert Englund niet terug. dus de remake krijgt ze 1e min puntje al...
BS
Las het ook net van de remake.
Heb zo mijn twijfels, het is toch een remake maar wel van Michael Bay. Die weet ook wel wat goed en niet goed is.
Maar ja, kan hij naast "stoere plaatsjes maken" ook een horror-film schieten?
Hopelijk wordt het wat, zit zo te kijken en zie Friday the 13th, Nightmare on elmstreet en The Birds onder zijn naam staan...
Heb zo het idee dat het 3x feest wordt of 3x een ramp....
we zullen zien
Chainsaw
Het ziet er inderaad naar uit dat Bay's Platinum Dunes na de Friday the 13th remake een nieuwe versie van A Nightmare on Elm Street gaat maken. Ze willen na de staking op zoek gaan naar een schrijver voor het script. Volgens bepaalde bronnen op internet wil men bij deze remake meer de nadruk leggen op Freddy's geschiedenis.
Vreemd genoeg gaan de geruchten van een prequel ook nog steeds rond (maar goed, dit is al jaren het geval). Kan me niet voorstellen dat beide films gemaakt zullen worden, dus er zal wel gekozen worden voor één project, misschien qua structuur vergelijkbaar met The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning. Grote vraag is of Robert terug zal keren, maar die kans acht ik niet al te groot.
Pastichio Rocker
Michael Bay en A Nightmare on Elm Street is hetzelfde als Renny Harlin en The Exorcist. Zwaar klote.
Chainsaw
Tot mijn verbazing zag ik dat ik in al die jaren nog helemaal geen verhaal had geschreven bij de enige film die vanaf het begin van mijn Moviemeter periode nog mijn top 10 siert. En momenteel overigens ook op nummer 1 staat. Ik ken de film (en diens vervolgen) nu zo’n goed tien jaar en ik ken elke scène en elk stukje dialoog van de zeven films inmiddels binnenste buiten. En met name van dit eerste deel kan ik maar geen genoeg krijgen, het is en blijft een grandioos meesterwerk. Ik kan hem langzamerhand wel dromen.
Eén van de grootste pluspunten van Nightmare zit hem wat mij betreft in de briljante sfeer. De spanningsopbouw, de settings, de simpele maar zeer doeltreffende score van Bernstein; de film weet een uitstekend en zeer mysterieus sfeertje op te bouwen. Met een erg sterke openingsequence zet Craven meteen de toon; de film is grauw, stijlvol, naargeestig en heeft iets mystieks over zich. Maar de opening is zeker niet het enige moment dat duidelijk wordt dat we te maken hebben met horror op zijn best. Scènes als de achtervolging en de gruwelijke moord op Tina of een dode Tina in de klas en een achtervolging in de boilerroom die volgt is zonder enige twijfel horror ten top. Maar ook korte shots, zoals de hand uit het water in de badkuip of de moord op Glen met de vele liters bloed ala The Shining van Kubrick zijn uitermate goed gedaan.
De personages zijn ook voortreffelijk en worden uitstekend vertolkt. Geen domme, bloedmooie tieners die na een flinke vrijpartij een mes of bijl in hun ribben krijgen van een uit de kluiten gewassen, maskerdragende bruut. Nee, de personages zijn geloofwaardig en van vlees en bloed. Met name Langenkamp is een perfect voorbeeld van the girl next door en ook Depp en Wyss weten prima te overtuigen. En dan zijn er natuurlijk nog Blakley en Saxon, beide ook met een uitstekend spel. Toch is het voor mij Englund die de show steelt. Niet lang voor deze rol speelde hij nog erg overtuigend een uiterst vriendelijk personage in een populaire sciencefiction serie, maar in Nightmare komt hij met het tegenovergestelde. Krueger is duister, achterbaks, grappig en geniet met volle tuigen van de kat en muis spelletjes die hij met zijn slachtoffers speelt. Net als Englund overduidelijk geniet van het vertolken van deze boeman. Zijn spel is fenomenaal.
Maar niet alleen de inzet van de cast verdient het om complimenten te krijgen, want ook achter de schermen werd alles uit de kast gehaald. Bijna elk shot van de film zit vol met meesterlijke en zeer creatieve ideeën en 9 van de 10 zijn ook voortreffelijk uitgewerkt. Goed, vanwege het extreem lage budget zijn zeker niet alle effecten van hoge kwaliteit en ook kent de film hier en daar zeker wat schoonheidsfoutjes en slordigheden; toch zit het allemaal erg vakkundig in elkaar. De effecten van Jim Doyle, de geweldige make-up effecten van David Miller, het uitstekende camerawerk van Jaques Haitkin en natuurlijk die heerlijke, sfeervolle soundtrack van Bernstein; alles is tot in de puntjes verzorgd. Er zit bloed, zweet, tranen, maar ook ontzettend veel hart en liefde in het project.
Al met al een grote horrortopper van formaat. A Nightmare on Elm Street is voor mij nog steeds een bijzondere film en zal altijd een speciaal plekje hebben in mijn hart. Mijn grote interesse voor horrorfilms en uiteindelijk ook voor cinema in het algemeen is praktisch allemaal ontstaan door de Nightmare reeks. Merci, Mr. Craven. Merci.
5 sterren.
Mac Hammer Fan
Als griezelfan ben ik toch wat ontgoocheld in "Nightmare on Elm Street". Knappe sfeerscheppende muziek, dat wel, maar ik hou niet van overdreven effecten, en dat is nu precies wat de film naar mijn gevoel voor een stuk kapot maakt. Ik vind "Scream" en "The Hills Have Eyes" van dezelfde kineast veel enger. En als het sfeerschepping aangaat, dat deden vele ouderwetse horrorfilms uit de jaren zestig zoals deze van Bava, Fischer, Corman, etc.. imo een stuk beter. Zwevende mensen en dergelijke hadden ze daar niet voor nodig. Toch blijft "NoES" nog een heel stuk beter dan zijn opvolger "NoES2", want deze was niet om aan te zien.
Halcyon
People Under The Stairs al gezien? Een film die qua sfeer en effecten eerder bij het klassieke werk aanleunt. In elk geval een aanrader, ook al is het een beetje een kinderfilm.
Metalfist
Lang geleden dat ik deze nog is had gezien. Had hem zelfs denk ik nog nooit volledig gezien maar in welke Nightmare on Elm Street komt er een scene in voor dat er een gast op het waterbed ligt en er uiteindelijk in het waterbed terechtkomt? Zo vinden ze hem tenminste
Chainsaw
Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master.
wyatt earp
Pas eindelijk gekocht maar ik heb er geen spijt van. Mooie horrorfilm. Door de film hoorde je telkens een soort thema op een piano, geniaal was dat. hele mooie sfeer zit er ook in.
Midnighttemptres
ik ben helemaal gek op freddy, bij ieder vervolg worden de nightmare films wel steeds belachelijker grappig en aparter, maar toch ben ik gek op de reeks.
en het was natuurlijk ook moeilijk om al die orginele ideën zo echt mogelijk uit te werken, want in dromen kan inderdaad alles gebeuren, en daar amuseert freddy zich mee.
dus ik vind hem te gek! maar het eerste deel blijft natuurlijk gewoon super!
mijn mening is dat ze geen remake moeten maken, want zonder robert englund is freddy dood..
hij heeft een mega prestatie neergezet, want hij heeft het voor elkaar gekregen om me helemaal gek te laten worden op het karakter en humor van een horror-film badguy dat vroeger een kindermoordenaar was..!!
4.0!!
Mr. Chiel
Iemand een idee waarom de films van deze serie (oke, muv deel 1 en 2) nooit op tv komen? Hetzelfde bij de 13th serie en halloween. Erg vreemd!
Pastichio Rocker
Grappig om te zien, maar echt spannend is het allemaal niet meer. Freddy is wel een goeie creep, maar we kregen maar bar weinig van hem te zien. De effecten waren dan wel weer prima, en ook het einde was aardig gevonden. Tenminste niet zo'n standaard happy end. Deel 4 blijft toch mijn favoriet. 3,5*
Mr. Chiel
Geen idee. Heb zelf een idee dat het aan het genre ligt.
Er zijn zoveel horrorfilms op tv, en er kijken nog menen naar ook
Denk dat we het nooit zullen weten...
film88888
Een echt meesterwerk op horrorgebied, en de film wordt zeker niet afgezaagt, en blijft even zalig als vroeger, ok het enge is weg omdat er deze eeuw, en na zoveel jaren wel engere, en spannendere horror's zijn, maar ik wil niet zo streng zijn voor A Nightmare On Elm Street omdat, eigenlijk heel vroeger de film heel eng was, en ik droomde er ook vaak over, en Freddy zijn pizza-face alleen al. Het horror personage is echt een goeie creep, en zeker geen flop.
Heather Langenkamp speelt zeker zeer goed, en wel geloofwaardig wat ook veel aan de film doet vind ik, en Johnny Depp's eerste rol was ook heel leuk om te zien, en hij had niet meteen in deze zo een grote rol, of komt elke minuut in de film zoals nu, maar was wel toen al goed in acteren, en je ziet in deze dat de jonge Depp meteen talent heeft.
Robert Englund in zijn beste, en bekendste rol ooit in de filmgeschiedenis, en het figuur staat de man heel goed, en is wel scarry als de demon Kruger.
Het verhaal vind ik wel heel goed gevonden, met veel fantasie, en met echte jaren 80 spanning.
Craven's meesterwerk, en één van zijn beste films ooit gemaakt.
Ik zag onlangs dat in 2010 A Nightmare On Elm Street (The Remake) uitkomt hopelijk wordt dat geen flop, en hopelijk blijven ze de orginele theme gebruiken.
Een 4,0

A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors
1987

A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge
1985

Originele Freddy Krueger-acteur Robert Englund wil twee 'Nightmare On Elm Street'-remakes: "Dan zou ik er graag een cameo in spelen"

Terug in de tijd: de eerste grote films van vijf topacteurs

Kozure Ôkami: Oya no Kokoro Ko no Kokoro

Misery
Thriller, 1990

Rosemary's Baby
Horror, 1968
child murderdroomsleepohionachtmerriesadismebovennatuurlijkpsychopaathorrormoordslashertienergevangenalcoholischboiler room booby trapnostalgicdisfigurementmedical test nightmare becomes realitycaffeine shockingvexedfranticgrimdesperateurban fantasyanxioussupernatural horrorsuspensefulfrightenedfranchise starter teen screamsuburban gothic