• 9.379.413 stemmen

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Sciencefiction / Actie | 138 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 7,7 (1.019.062)

Releasedatum: 16 december 2015

Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

"Every generation has a story."

Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Luke Skywalker

General Leia Organa

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Supreme Leader Snoke

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Graaf Machine schreef:

Ergens in de prequels leren we dat Anakin "the chosen one" was. Misschien dat The Force zijn vergissing heeft ingezien en een nieuwe, verbeterde versie heeft gezonden. En dat is dan Rey. We zullen het zien, voor nu moeten we het doen met vragen. Maar vergeet niet dat dit een bedoelde deel 1 van een trilogie is, dus dat niet alle vragen beantwoordt kunnen worden in dit deel.

Dat is ook waar natuurlijk, afwachten lijkt me het devies. Het is inderdaad slechts speculeren.

avatar van AHWA

AHWA

Naomi Watts schreef:

Daar hebbe nwe 'm. Het teken van zwakte, iemand anders zijn favoriete film er bij halen. Ten eerste is dat niet relevant, en ten tweede is die scene zo symbolisch/metaforisch als maar zijn kan.

Ten eerste, geen teken van zwakte, maar daar gaat het hier niet om. Het gaat erom dat filmpersonages meer kunnen dan de gewone mens. In vechtfilms vliegen ze door de lucht, in schietfilms schieten de helden iedereen door het hoofd, in actiefilms overleven ze de gekste dingen, en in Star Wars hebben sommigen Force-powers. Daar kun je in meegaan als je in de film zit, en zoniet, dan stoor je je eraan.

Noem maar eens wat plotpoints/personages die geen blauwdruk zijn van het origineel. Uitvoering blijft lastig te discussieren omdat het niet echt intersubjectief valt te benoemen, maar ik vind de uitvoering slordig, te haastig en ineffectief.

Haastig kan ik mee inkomen, maar ik heb me er niet aan gestoord. Finn is bijvoorbeeld een origineel personage. Ik heb in A New Hope geen stormtrooper gezien met gewetensbezwaren die overloopt naar het verzet. Rey lijkt in zoverre op Luke dat ze Force powers heeft en goed kan vliegen, maar qua karakter is ze heel anders. Poe Dameron is een verzetsheld en heeft de bravoure van een Han Solo, maar daar houdt het ook wel op. De personages passen in Star Wars.

The Force Awakens lijkt op A New Hope omdat het veel fans nieuwe hoop geeft voor deze trilogie. Ik vind de prequels ook hartstikke leuk, maar ben daar niet zo hype voor als voor deze.

avatar van Broner

Broner

Schattig filmpje dat sterk doet denken aan de oudere star wars films en daar (voor de cynici onder ons) zelfs schaamteloos leentjebuur bij speelt. Het zal wel komen doordat ik niet opgroeide met de delen iv t/m vi maar mij spreken episodes ii en vooral iii meer aan. De nieuwe film is er een van het genre Indiana Jones: een doldwaze achtbaanrit waarbij je vooral niet al te kritisch moet zijn op het simpele niveau van bijvoorbeeld de dialogen. Dit is er eentje voor de fans.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Ok, ten eerste: ik ben geen Star Wars fan. Omdat ik wel eens wilde weten waar die hele hype overging en m'n vrienden per se naar deel 7 wilden, ben ik samen met hen halverwege novemer begonnen met de franchise in de volgorde 3,4,5,1,2,3. Ik vond alleen 3 met de turn van Anikin naar de Dark Side geslaagd. Rest was matig.

Ok, ten tweede: ik ben niet zo iemand die de originele Star Wars niet vet vond vanwege slechte effecten of vanwege de tijd. Kijk prima naar oudere films

Ok, ten derde: ik wil niet als een zeikerige hipster overkomen die enorm anti-block busters is en liever een Noorse arthouse film kijkt met een bakje muntthee. Ik ben als filmkijker best oppervlakkig.

In mijn ogen is Star Wars toendertijd revolutionair. In een tijd waar we Westerns keken kwam er een space movie die meer dan alleen een simpele schietfilm was. Het was raar (Wookies etc), vreemd en interessant. En vernieuwend.

Anno 2015 is de filmwereld veel meer risico mijdend. Men maakt liever een deel 5 dan iets nieuws vezinnen. En de mensen smullen er van, dus houd het zich in stand. Check de records. Jurrasic World, James Bond, Fast and Furious, The Hunger Games en Mission Impossible domineren de box charts. Deze titels gaan terug naar de 90's of zelfs de 60's. We weten wat we kunnen verwachten en dus vinden we het een veilige uitgave van het geld.

In die zin kun je het JJ niet eens kwalijk nemen om voor deze Star Wars te hebben gekozen. Hij is niet slecht, maar best goed, dat zeker. Veel beter dan The Phantom Menace bv.

Maar er gebeurt helemaal niks nieuws? Revolutionairs? Wordt er iemand geprikkeld door gebeurtenissen in deze film? Las ergens dat dit bijna een remake is van A New Hope. Weer een dark badguy, die is overgestapt naar de Dark Side en tevens familie blijkt. Wederom een massavernietigingswapen van het strenge regime. Weer een verdwaalde ziel die toevallig in het verhaal wordt gezogen en uiteindelijk The Force blijkt te bezitten. Ik zat me gewoon te ergeren aan bepaalde elementen die totaaaaaal niet vernieuwend waren. Maarja, de mensen willen het, blijkt wel dat er dus mensen dit voor de 2e keer willen zien. Waarom? Vanwege de vette airspace battles ofzo?

Dit is een beetje de ziekte van de huidige generatie. Daarom spelen we allemaal maar weer Call of Duty 18 en gaan we naar Star Wars 7.

Verder is de film wel okay-ish

horizons schreef:

De mythevorming zat niet in de film zelf maar is door de grote schare fans ontstaan.

Het begint allemaal met de film zelf, hoor.

horizons schreef:

Zo een status kan geen enkele film meer halen. Het film landschap is daarvoor veels te veel verandert.

Ik heb het eigenlijk niet over de mythische status van de film maar over het mythologische gevoel dat onder het verhaal en de karakters zit.

AC1 schreef:

Het begint allemaal met de film zelf, hoor.

nee hoor. ANH (gewoon Star Wars dus) is geen mythevormende film, maar gewoon een avonturenfilm die ontzettend geslaagd is. Geslaagd, dus niet per se GeLaagd.

?

Misschien snap jij het ook niet, he. Natuurlijk is het een avonturenfilm maar onder die avonturenfilm zitten sterke mythologische eigenschappen, net zoals in het verhaal van King Arthur.

avatar van Jason28

Jason28

misterfool schreef:

Jason28. Of een film wel of niet een klassieker is, kun je pas na enkele jaren zeggen.

ok herstel: Dit wordt wel degelijk een klassieker!

AC1 schreef:

?

Ach kom, alle mythevorming is flauwekul. King Arthur heeft eeuwen liggen wachten tot een iemand het heeft willen omzetten in een leesbare variant die nog eens eeuwen later een mythe gevormd heeft. Star Wars is een leuk verhaal, net als LOTR of dat gedoe rond Batman of die held die gespeeld wordt door Bruce Willis. Maar "mythe".... hou toch op, kletser.

avatar van Confusie

Confusie

Deze film is gewoon classic.

Confusie schreef:

Deze film is gewoon classic.

Deze film is gewoon goed, en voor degenen die de oorsponkelijke StarWars nog in de bioscoop gezien hebben, voor de ouwelullen dus, kan deze film geweldig zijn. Ik hoor dus tot die laatste groep. En dan kunnen alle negatieve rationele en subjectieve argumenten absoluut geen gewicht meer in de schaal leggen. Voor sommigen, waaronder ik, is dit gewoon geweldige herinnering, grootse melancholie.

Graaf Machine

Heb de film nu 3 keer gezien in de bios, en loop echt met tranen naar buiten. Niet omdat de film technisch zo goed is, of omdat het verhaal zo geweldig is, maar puur om de herinnering. En dat is ook wat waard. Laat me dan maar een sentimentele ouwe zak zijn, maar ik geniet er met volle teugen van.

Waar ik heel benieuwd naar ben is het volgende. Voor star wars episode VIII - Op de website van IMDB - Star Wars: Episode VIII (2017) - IMDb - zonder al te veel te verklappen hier, check de cast eens goed!

avatar van AHWA

AHWA

Graaf Machine schreef:

Begrijp je volkomen. Bij mij is het gewoon genieten omdat het Star Wars gevoel zo in deze film zit.

AHWA schreef:

Ja, inderdaad. Het Star Wars-gevoel (en dat valt niet uit te leggen) is zo heel erg aanwezig in deze film. Precies de juiste snaar beroerd, de makers van deze film. Wat mij betreft zat dat dus niet in de prequels, die veel te druk en te politiek waren. Maar hier wel, het simpele "we or them"-gevoel, en dan net even met een twist.

avatar van Tom-Hanks

Tom-Hanks

Heerlijke Star Wars film. Dat zeker! Ik heb 2 uur genoten, omdat het een mooi verhaal is en er goed geacteerd wordt.
Het beste van de film zijn de camerabewegingen. Zij volgen de gevechtsvliegtuigen op een indrukwekkende manier. Je ziet eigenlijk de snelheid waarmee ze zich voortbewegen. Ook de landschappen waren prachtig en goed in beeld gebracht.

Doorheen de film zijn er veel vergelijkingen met "A New Hope". Ten eerste: Stormtroopers vallen een dorp aan zodat ze in bezit komen van een kaart. Uiteindelijk kan een droid (BB8) er mee ontsnappen.
Ten tweede: iemand totaal onbekend komt te weten dat ze The Force bezit (zoals Pitakaas al zei).
Ten derde: de ontploffing van een grote bol die in staat is om planeten te verwoesten.
Ik hoop dus dat de volgende film geen vergelijking wordt met "The Empire Strikes Back" of een welke andere Star Wars film.

Ren bleek niet zo sterk te zijn als verwacht. Hij verloor 2 lichtzwaardgevechten tegen Finn en Rey, terwijl zij nog nooit een lichtzwaard in hun handen vast hadden gehouden! Hoe slecht kan Ren vechten. Hij is er allesbehalve goed in.

Al bij al toffe film en daarom geef ik een 4.5*

avatar van horizons

horizons

Graaf Machine schreef:

De prequels waren net iets te serieus van aard. Maar revenge of the Sith is langzaam aan het stijgen bij mij. Die is stiekem best goed.

horizons schreef:

De prequels waren niet iets te serieus van aard. Maar revenge of the Sith is langzaam aan het stijgen bij mij. Die is stiekem best goed.

Gisteren heb ik ze alledrie gezien, als cadeau voor mezelf voor twee dagen kerstsociaal, maar toch echt hoor: ze zijn te druk, overal mensen, droids, plastic aliens, starships... alles is druk. Lijkt wel voortdurend een toekomstvisie van India. De oorspronkelijk films waren veel rustiger. Wel leuk hoe er naar de beginsituatie in Star Wars (A New Hope) toegewerkt wordt. De laatste (RotS) is ook duidelijk de betere van de 3. En als een van de weinigen vind ik Hayden Christensen ook helemaal zo slecht niet. Niet slechter dan Mark Hamill in elk geval. Maar Star Wars is nooit een acteerfeest geweest: het is de sfeer die het maakt. En die is in de eerste 3 en de deel 7 gewoon beter dan in de delen uit de eeuwwisseling.Mijn mening dan.

avatar van pdonidvie

pdonidvie

• 1974 stemmen

Haspeltoeter77 schreef:

Als je doelt op Ford, ben je mis. IMDb is, zoals wikipedia, aan the passen door de bezoeker zelf. En rond de productie is IMDb ook niet de betrouwbaarste bron en wordt er nog constant in ge-edit. Ik vermoed dat die er bewust tussen staat om niets uit deel VII te verraden.

avatar van Knisper

Knisper

Kan bijvoorbeeld ook alleen een flashback zijn.

Graaf Machine

Solo is dood. Jammer, tragisch, maar deal with it. Hij was nooit een Force figuur, dus is het onzin om hem nu met een Force-trucje terug te halen. Ik had liever Ford nog gezien met Hamill, maar het is niet zo. Na dertig jaar Ford zonder Hamill kan ik daar nu ook wel mee leven. Bovendien mag er iets tragisch zitten in de Star Wars saga.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

horizons schreef:

Die is bij mij ook wel gegroeid. Misschien wel mijn favoriet na TESB.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Graaf Machine schreef:

Dat rustige past wel bij de OT, vooral ook omdat die film kleiner is en dat past weer erbij dat je met een klein groepje rebellen te maken hebt. Net als de hele look, die kaal en donker wordt gehouden. Dat past bij een kwaadaardig regime. De PT mocht gewoon grootser. De vrijheid was er nog, de Republiek was er in al haar glorie en alles leefde. Buiten dat, wat je verder van de film ook vind (ik vond ze matig), was het vooral mooi dat die wereld van Star Wars eens echt groots getoond werd. Dat geeft met terugwerkende kracht ook alleen maar kracht aan de OT, want waar vecht je nu voor? Precies, die moderne hightech wereld waarin het allemaal echt leeft. Niet de duistere kale wereld waarin ze in de OT leefden. Deze nieuwe film van Abrams gaat er een klein beetje tussenin (al is het vooral richting de OT), maar mag in de volgende delen nog wel iets groter worden. Al is het maar dat ik verliefd ben op de grootstedelijke architectuur van Coruscant.

avatar van dolfg

dolfg

Heerlijk, al deze discussies.

Geeft toch maar aan hoezeer deze films leven bij de kijkers.

Ik was ook weer 15 toen ik de bios uitliep.

En ben het meest fan van deel IV - V - III en nu dus VII.

Films die (helemaal met V) een enorme stap hebben gezet in filmbeleving, muziek en SFX.

Dat die oude Lucas TESB uit eigen zak betaalde omdat ie de vakbondwetten van Hollywood niet meer trok is uiteindelijk een gouden greep gebleken.

THX, Lucassound etc. Het was er allemaal niet geweest als hij niet dat enorme risico had genomen.

Dat ie inmiddels net zo ouwezakkerig is als waar hij zich toen tegen verzet heeft is hem vergeven.

Wel zuur dat nu hij er niks meer mee mag het zo'n gigantische hit is.

Daar zit je dan als geestelijk vader van het hele ding. Lijkt me toch wel moeilijk te verkroppen.

avatar van snoeki

snoeki

vanochtend deel 6 nog eens opgezet en daarna naar de bios voor deel 7. 5 Sterren, 1 ster minder dan de 6 die ik wil geven omdat er wel een paar stukken inzitten die we kennen uit deel 4 t/m 6, ik had hem 6 sterren gegeven als alles helemaal nieuw was.

Dus 5 sterren voor mij en dat is ook het maximum hier en dat weet ik.

Deel 3 vond ik wel iets indrukwekkender bij het verlaten van de zaal, maar ik zat bij de Duitse premiere in Berlijn en er was ook een star wars confentie en van alles, dus dat zal wel geholpen hebben bij dat effect.

Ik hoop dat de oude sterren er wel nu allemaal uitgeschreven worden en dat er nog wat nieuwe karakters bijkomen, hoop op een wat volwassenere vrouw als jedi ofzo en een kind en een oude man van een jaar of 55. En dan een stel nieuwe films. Maar met de huidige 2 nieuwe karakters ben ik wel in mijn nopjes.

mjk87 schreef:

Nou ja, dat ben ik niet helemaal met je eens. Waarom moet je vechten voor zo'n drukke wereld? Geen probleem daarmee hoor, maar je kunt ook vechten voor een rustige wereld. Dus jouw opmerking "want waar vecht je nu voor? Precies, die moderne hightech wereld waarin het allemaal echt leeft." komt bij mij niet over. Je geeft geen argument, alleen een persoonlijke voorkeur. Mij kunnen die volgestouwde werelden niet echt boeien.

avatar van Montorsi

Montorsi

In tegenstelling tot de 3 laatste films vond ik dit een bijzonder vermakelijk ruimteavontuurtje. Ik ben geen groot fan van de oude films, maar die hadden wel iets nostalgisch en zijn stuk voor stuk films met karakter, en dat heeft deze ook weer. Zag er allemaal fraai uit, sfeertje klopt weer en de oude personages hadden daadwerkelijk meerwaarde. De 'echte' hoofdpersonages waren dan wel weer beduidend minder interessant, het is allemaal nogal voorspelbaar en een beetje flauw dat er weer een familielid van... naar de darkside is overgeheveld. Trouwens nogal vrijblijvend verwerkt in de film, want een erg sterk motief heeft Kylo Ren niet.

Maar al met al erg leuk en ook gelukkig niet te lang. 3.5*

avatar van Noodless

Noodless

Het is hier al uitvoerig beschreven : deze film weet het Stars Wars gevoel terug te geven wat de vorige delen I en II nooit kon waarmaken. Sluit aan bij de oude trilogie en het uitstekende derde deel. Star Wars VII mag zelfs bij de betere delen plaats nemen want het is een geweldige avontuurlijke rit geworden vol schitterende actiescènes, magnifieke decors en locaties, nostalgische ontmoetingen, prachtige beelden, originele uitgewerkte wezens en bovenop een goed uitgekiend verhaal. Daarbij zijn de nieuwe personages een voltreffer. Finn en Rey zijn overtuigend in hun rollen. Je ziet ze beiden tijdens de film alsmaar groeien in hun rol. Kylo Ren weet de juiste snaar te raken. Hij twijfelt ( zie opleiding Jedi ) en is vaak onzeker, maar daardoor groeit bij hem het kwade alsmaar verder. Heel sterk is hij ook nog niet want de duistere kracht moet hem nog volledig kneden. En de film heeft een verrassing van formaat in petto voor de kijker. J.J. Abrams, je hebt het klaar gekregen. Bravo beste man ! 9/10

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Vermakelijk hoor, weer zo'n nieuwe Star Wars-episode. Die ruim 2 uur film vliegen voorbij en blijven continu boeiend. Vond de overgang van de oeroude trilogie mooi gedaan. Alleen van die jonge garde was ik nog niet helemaal overtuigd van Rey. Die moet toch de hele film en wie weet de overige delen dragen, maar dat kwam er vooralsnog niet uit. Maar goed, ik heb best genoten uiteindelijk, de actie was ouderwets smullen.