Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 2 juni 2016
Bekijk via Videoland
Plot Elle
Michèle (Isabelle Huppert) lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Maar als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man, verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel dat elk moment uit de hand kan lopen.
Michèle
Vincent
Josie
Hélène
Quentin
Wat Paul Verhoeven hier neerzet is natuurlijk ongekend. Ten eerste is 'Elle' een bijzonder knappe comeback waarmee Verhoeven zichzelf opnieuw weet uit te vinden als Franse auteur. Het is voor weinig regisseurs weggelegd om in de herfst van het leven een film te maken die zich met het werk uit de hoogtijdagen kan meten en daadwerkelijk nieuwe paden verkent. Vele van mijn favoriete regisseurs, denk aan John Carpenter of Brian De Palma, hebben de afgelopen 20 jaar enkel oude thema's gerecycled. Soms vermakelijk, maar altijd ongeïnspireerd en zeker niet vernieuwend. En eigenlijk geldt dat voor veel grote regisseurs, zelden weten ze op latere leeftijd nog echt te imponeren - ik kan enkel aan Kubrick denken, en 'Frenzy' als uitzondering in het latere oeuvre van Hitchcock. Maar Verhoeven verkent hier op 77-jarige leeftijd, 10 jaar na zijn laatste speelfilm alweer, met veel succes een compleet nieuw genre tegen de achtergrond van een maatschappij die hem tot voor kort onbekend was.
Wat zeg ik, hij vindt hier een nieuw genre uit. Nooit eerder werd een pijnlijk onderwerp op zo'n bevreemdende maar tevens hilarische manier verfilmd, zonder de complexiteit of ambiguïteit van de dramatische gebeurtenissen op enige manier teniet te doen. Dankzij het enorm sterke spel van Isabelle Huppert bewandelt de film op zeer bekwame wijze dunne scheidingslijnen, een actrice van mindere kwaliteit of met minder durf had hier een mislukking van gemaakt. Ook is het knap hoe de regisseur deze complexe vertelling, met een web van karakters en zijlijntjes, zo compact en effectief weet te vertellen. Verhoeven hanteert de pacing en stijl van iemand die net de filmwereld komt veroveren, maar schuift ook in dit decennium weer met veel verve de geldende moraal opzij.
4,5/5*
Quentin
Verdient Stéphane Fontaine ook een pluim?
*****/*****
de grunt

Alastor
De jaaroogst aan gort blazen.
Daar valt toch geen chocola aan vast te knopen? Stel taalgoochelaars bij de vk.
Quentin
'Elle' best bezochte film van Parijs:
BOX-OFFICE FRANCE: Isabelle Huppert déchire Jennifer Aniston aux 1eres séances Paris :: FilmDeCulte
Cannes 2016 Review: ELLE, A Sordid, Provocative Masterwork - twitchfilm.com
Bélon
De jaaroogst aan gort blazen.
Daar valt toch geen chocola aan vast te knopen? Stel taalgoochelaars bij de vk.
Tenenkrommend, wat schrijft die Beekman slecht. Ondanks dat ben ik wel erg benieuwd naar deze Verhoeven: de trailer in de bios blaast mij niet omver maar de vele positieve geluiden maken dat ik deze film wel graag wil zien.
Mochizuki Rokuro
Strakke film, herinnert aan Chabrol, met goed tempo, veel ontwikkelingen (lang niet altijd logisch en consequent, maar soit) en bovenal met humor. Het werkt gewoon allemaal wonderwel door die mix (best wel lastige balans) van drama, thriller en dus ook humor. Knap en t komt allemaal fris en frivool over, vooral ook omdat Verhoeven geen moment onbenut laat voor weer een volgende ontwikkeling of stoïcijnse (re)actie van Huppert. Misschien wat getypecast, Nathalie Baye had ik ook wel deze rol zien doen.
de grunt
Vind de trailer er visueel wat saai uitzien. Beetje televisie, en dan heb ik het niet eens over de betere series
Je zou ook kunnen zeggen dat het aan de stijl van Chabrol doet denken. Dit is althans mijn associatie bij het zien van de trailer. Positief dus.
Strakke film, herinnert aan Chabrol met goed tempo
Mochizuki Rokuro
Film is beter qua tempo en spanning dan ik op basis trailer vermoedde.
Macmanus
Ik begrijp niet waarom ik gequote word? Chabrol heeft ook saaie belichting in zijn films? Klinkt verder naar een wat elitair 1-2tje. Hierbij zal ik toegeven dat ik niet bekend ben met het werk van Chabrol.
Desalniettemin, had ik hier geen stuiver voor gegeven, maar iedereen is zeer lovend dus ik ben wel benieuwd geraakt! Ik ga er open in. Vermoed dan ook niet dat het visueel mij omver zal blazen, maar qua toon en tempo hoop ik dan toch! Toch al bijna 20tig jaar dat we een goede Verhoeven hebben gezien.
Basto
- 11955 berichten
En ik ziet niet te wachten op weer een sociaal geëngageerd hulilie huilie verhaaltje.
john mcclane 2
Ja dit lijkt weer een echte eigenzinnige Verhoeven film,die redelijk bejubeld word,kijk uit om hem te zien.
Wat ik me wel afvraag , Verhoeven ( zelf niet religieus ) heeft zich enorm verdiept in de figuur jesus, en wil graag zijn versie van dat verhaal verfilmen . Maar dat blijkt over al te controversieel te zijn.
In 2016
teveel controversiële ?
Blijf hopen dat ie hem ooit maakt ( beetje of movie topic dit ,geeft niet hoop ik )
John Milton
Had jij hem over de grens gezien, MR? Vanavond is voorpremière in Utrecht pas. Heb er zin in!
des1
In 2016
teveel controversiële ?
Verhoeven zei desgevraagd recent dat Jezus wat hem betreft dood is. M.a.w. er zal geen cinematografisch gevolg worden gegeven aan diens bijbelstudie... Maar goed ook. Denk ik.
John Milton
hmmm, vind dat toch wel jammer. Was na al die jaren wel benieuwd wat hij ermee gedaan zou hebben, naast het vermoedelijke veroorzaken van volksopstandwaardige controverse...
cucciolo
4,5/5*
Door uw recensie kan ik echt niet lang meer wachten hem te zien!
MRDammann
Paul Verhoeven is terug, en hoe! Bijzonder goede film die fantastisch is geacteerd, Huppert speelt echt geweldig, dat is genieten. Ook het scenario is spot on, heel goed geschreven. Karakters zijn goed geschreven en dit is een typische nadenkfilm. Na afloop van de film blijft hij nog wel in je hoofd zitten.
Helaas had ik er moeite mee dat de film iets teveel schommelt tussen twee genres. Voor de rest is het werkelijk waar een top film, nu al een van de beste van 2016.
Biosguru
Ik volg niet helemaal waarom dit als een comeback gezien wordt. Wat is er zo interessant aan die exacte invalshoek? Als Clickbait titel boven een nietszeggende recensie natuurlijk erg fijn.... Of wordt het gebruikt als krachtterm om een prestatie aan af te meten?
Opent erg sterk in Frankrijk:
Walter S.
Verrassende film waarin de nadruk meer op drama dan op thriller ligt. Wat dat betreft zullen de even zure als verontwaaardigde reacties dat dit 'saai' is en 'heul geen thriller' is straks wel weer verschijnen. De synopsis schept wat dat betreft misschien ook wel wat verkeerde verwachtingen. Het werd voor mij in ieder geval een andere film dan ik verwacht had en in dat geval pakte dat zeer positief uit.
De focus ligt namelijk niet zo zeer op de verkrachting of op het achterhalen van de dader maar meer op het leven van de cynische Michéle. Haar verleden maar vooral haar heden met nogal wat ongewone personages en gebeurtenissen voert de boventoon en dan is er nog die gebeurtenis rond de binnendringer die weliswaar een rode draad is maar niet alom aanwezig.
Daardoor is dit dus meer drama dan thriller. Enige minpunt vond ik dat je wel vrij vlot kunt raden wie de dader is. Maar le knis'or die daar op let want voor de rest is het een mooie film met veel interessante personages en een diversiteit aan drama. Van een massamoordenaar als vader tot een gebotoxde moeder met een toyboy tot een zoon en zijn bitchy vriendin wiens kind een paar tinten te donker is om er eentje van haar zoon te zijn tot sex met de man van je beste vriendin enzovoort. Een boeiend gezelschap en dan is er dus ook nog binnendringer die contact blijft houden.
Een mooie combi van drama (85%) en thriller (15%).
Arnie
Vooral (verhaal)technisch een uitstekende film van Verhoeven. Sterk plot, een boeiende Isabelle Huppert, en qua intrige en drama volledig passend in de klassiek Franse stijl.
Tegelijk, maar eigenlijk wist ik dat al, is het universum van Verhoeven zodanig kil dat het moeilijk is om je te identificeren met één van de karakters. Het vreemde is dat hij dit wel lijkt te willen; het voelde aan als een lang betoog om de kijker te overtuigen van het feit dat ieder mens in de kern puur zelfzuchtig en geweldbelust is. Verhoeven brengt dit (knap) vrij luchtig (daar zou Haneke stiekem nog wel iets van kunnen leren...) maar zet in mijn beleving zulke kille personages neer dat de herkenning weinig mogelijk is en de film op afstand blijft. Los van de intriges en het drama is de film dan ook weinig gelaagd. Hoewel het (seksueel) geweld nog explicieter had gekund - andere films van Verhoeven shockeerden meer denk ik - is het toch vooral een dingetje dat hij de kijker opdringt zonder dat het veel diepgang krijgt. De gedragsmotieven van de karakters, hoewel die pas later duidelijk worden, zijn vrij simplistisch: masochisme en egoïsme. Enkel de buurvrouw is een interessante uitzondering, maar haar intrigerende opmerking ("bedankt dat je hem een tijdlang gaf wat hij nodig had") blijft zonder uitwerking.
Toevallig had ik net enkele weken geleden voor het eerst La Pianiste gezien van Haneke. Frans drama, seksueel geweld, Isabelle Huppert, een belerende toon - de gelijkenissen zijn opvallend en de inspiratie, naast zijn eigen werk (die schedeluitzuigende slang komt rechtstreeks uit Starship Troopers) komt er duidelijk vandaan.
Vanwege de kilte dus niet helemaal mijn smaak, maar het is zonder meer een knappe film.
des1
Mee eens. Verhoeven is misschien wel 's Neerlands grootste cineast, maar zijn films hebben de menselijkheid van een Mars landschap. Heb me nooit met één van zijn hoofdfiguren kunnen identificeren. En zijn filosofie dat er geen zwart en wit zijn, alleen maar grijzen, en dat het een verdomd gewelddadig universum is, is goed beschouwd een armzalig wereldbeeld. Realistisch misschien, aan de andere kant creëer je je eigen werkeljkheid. Ook als hij herinneringen ophaalt aan WO2, heeft ie het over wat voor spannende tijd het was. Het doet me denken, want laten we ff wel wezen, dat als de Geallieerden Europa nooit hadden bevrijd, de meeste Nederlanders het wel best hadden gevonden een Duitse provincie te zijn...
Walter S.
Paul Verhoeven was tijdens WOII dan ook 2 tot 7 jaar.
Earth
Een te simpele gedachte. Je beschuldigt hem er nu bijna van NSB-er te zijn. Spannend hoeft niet per se positief te zijn, het kan beide zijn. Het was/is de perceptie van een kind.
Earth
Ik heb de film dinsdag gezien en ik zou hem eigenlijk nog wel een keer willen zien. Er zit na herziening vast nog meer in dan je na 1 keer ziet. Dat is ook een klein kritiekpunt. De film zit tamelijk vol. Het is net als veel kleine lekkere hapjes en dan denk je....oefff ik zit wel heel vol.
loneranger
Een Franse film geregisseerd door Paul Verhoeven. Maar of het nu Nederlands, Amerikaans of Frans is, de drie hoofdthema's van Verhoeven zijn ook in 'Elle' te vinden: geweld, seks en religie. Het enige waar ik aan moest wennen was de Franse taal, misschien is dit wel de eerste Franse film die ik in de bioscoop heb gezien. De film houdt het midden tussen een komedie en een thriller, ik vond hem onderhoudend en ik geef hem voorlopig drie sterren.

Mysteryklassieker 'The Da Vinci Code' met Tom Hanks vrijdagavond op televisie

Tóngnián Wangshì
Drama, 1985

Under Sandet
Oorlog / Drama, 2015
frankrijkvideogameverkrachtingassaultdeath of fatherauto ongelukgeweldbirthdivorced womandeath of motherchristmas lightsgiving birth rape and revengekerstmisintruderpepper spray