• 9.488.426 stemmen

Gesproken taal: Engels en Georgisch

Releasedatum: 15 juli 1982

Plot Rocky III

"The greatest challenge"

Na Apollo Creed verslagen te hebben heeft Rocky eindelijk de tijd om het eens wat rustiger aan te doen. Hij raakt bevriend met Creed en brengt meer tijd met zijn vrouw door. Wanneer hij echter verslagen wordt door de nieuweling Clubber Lang wil niemand meer iets van hem weten. Creed weet Rocky over te halen om een rematch te organiseren.

Robert 'Rocky' Balboa

Adrianna 'Adrian' Balboa

Paulie Pennino

Apollo Creed

Clubber Lang

Mickey Goldmill

Tony 'Duke' Evers

Thunderlips

Robert 'Rocky' Balboa Jr.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

What the hell goes on inside your head, anything normal functions...?

In de Rocky reeks moest deze nog altijd voor een kijkje en comment. En uiteraard zag ik deze in mijn jeugd en is dit net als deel 4 zo'n typisch jaren '80 product qua show, sfeer en muziek. Verhaal? Mwoah...eerder het terugkerende thema van Rocky tijdens een wraakoefening. Heel helder stond me deze niet meer voor de geest maar de bekende scène met Thunderlips bracht veel terug en sneeuwt eigenlijk de gevechten met Clubber Lang onder, maar goed...

Desalniettemin is Rocky 3 bekend qua opzet met zijn terugkerende muziek en thematiek van de aan zichzelf twijfelende 'gevallen' kampioen die prive ook wat dingetjes tegenkomt in de vorm van wrijving met Paulie en Mick natuurlijk. Toch treft hij niet zijn grootste vijand in loudmouth Clubber Lang, sterk van Mr. T trouwens, maar in zijn eigen show en zelfoverschatting. Er is de bekende theme uit de soundtrack, we hebben Creed weer van de partij, tal van trainingsmomenten, het bekende nummer van Survivor en natuurlijk the build up naar het eindgevecht. Het is wat we al vaker zagen slechts onder een andere titel maar dat maakt het er niet minder op.

Deel 4 met de strijd tegen Drago maakte destijds op mij net iets meer indruk waardoor ik die toch net iets beter vind. Opvallend vind ik persoonlijk toch wel dat 2, 3 en 4 beter zijn dan de eerste. Uiteraard gaat de laatstgenoemde veel meer de diepte in qua rol, persoonlijk vind ik dat constante en overloze geklets van Stallone een ontzettende irritatie in die film, terwijl de drie delen er na meer recht toe recht aan 'sla hem op zijn muil' films zijn met het nodige aan jaren '70 en '80 sjeu en daarmee toch meer datgene brengen wat je eigenlijk wil zien. Tegelijk verschrikkelijk als hilarisch is het gevecht met Thunderlips, en man man man...wat is die Hogan toch een verschrikkelijk slechte acteur. Het is iets dat vergeven kan worden in een film die lekker compact is en vlot wegkijkt en verder weinig verrassing kent. Ach je kan niet alles hebben.

avatar van TMP

TMP

• 1953 berichten

Kort na Rocky II heb ik ook dit derde deel uit de reeks gekeken. Wellicht net iets beter dan zijn voorganger, omdat hier wat meer gevechten in zitten. Al moet de film het wel hebben van de gevechten tussen Rocky en Clubber Lang. Het gevecht tussen Rocky en Hulk Hogan vond ik dan weer helemaal niks, overbodige opvulling. Stallone zet Rocky hier ten opzichte van de vorige film als een stuk volwassener en intelligenter neer. Carl Weathers als Apollo Creed en Mr. T als Clubber Lang acteren daarnaast zeer behoorlijk. Verder is de soundtrack goed, Eye of the Tiger is een uitstekend nummer voor een film als deze. De overzichtelijke speelduur is ook wel een pluspunt, al hadden ze dat gevecht met Hulk Hogan er dus alsnog beter uit kunnen laten.

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

Rocky vs Clubber Lang (You Fool!!)

Herzien op 4K met Dolby Vision. Wederom door Stallone zelf geregisseerd en geschreven.

Rocky is wereldkampioen, heeft tien titelverdedigingen op zijn naam staan en geniet van ongekende roem en rijkdom. Hij doet reclamespotjes, interviews en zelfs een liefdadigheidsgevecht tegen de wereldberoemde worstelaar Thunderlips (Hulk Hogan in zijn filmdebuut, die vorig jaar overleed aan hartstilstand). Tijdens de onthulling van een bronzen standbeeld van zichzelf (nu een toeristische trekpleister) op de trap bij het Philadelphia Museum of Art, begint Rocky zijn afscheid aan te kondigen, maar hij wordt onderbroken wanneer Clubber Lang (Mr. T), nu de nummer één uitdager, hem publiekelijk uitdaagt. Lang beschuldigt Rocky ervan opzettelijk uitdagingen van mindere tegenstanders aan te nemen en daagt Rocky uit om zijn gevecht om de titel te accepteren. Coach Mickey wil deze uitdaging koste wat kost vermijden..

Nadat de laatste film sterk leunde op de eerste, vond bedenker/schrijver, regisseur en hoofdrolspeler Stallone, ondanks het kassucces van de vorige film, dat er behoefte was aan een frisse aanpak. Vanaf de spetterende opening met de wereldhit "Eye of the Tiger" houdt deze film de spanning erin. De oude cast is weer present en spelen hun rol met verve. De scène waarin Mickey sterft nadat Rocky door Clubber Lang is verslagen, is ontroerend, maar ook een meesterzet, omdat Apollo een veel centralere rol krijgt. De trainingssessies zijn geweldig en voor mij ook één van de hoogtepunten van de film. Zo leert Apollo hem dansmoves (Muhammed Ali) om zijn voetenwerk te verbeteren, krijgt Rocky zwemtraining en rennen ze samen op het strand voor conditie en uithoudingsvermogen. De grootste troef van de film is natuurlijk Mr. T, als de krachtige en meedogenloze uitdager, met zijn indrukwekkende fysiek, norse blik, baard en mohawk. Wanneer één van de journalisten vraagt wat hij verwacht van het duel, draait hij zijn hoofd naar de camera en antwoord bloedserieus: Pain! Een jaar later zou hij nog bekender worden in de wereldberoemde tv serie The A-Team als B.A. Ook wordt er door Stallone goed gebruik gemaakt van de slowmotiontechniek om de intensiteit van de beelden te vergroten. De vertraagde opnames van een agressieve Mr. T. die Stallone vol op zijn gezicht raakt, zijn indrukwekkend. De klappen lijken des te harder aan te komen en door het camerawerk waan je je letterlijk in de ring met deze twee krijgers.

Een hele fijne herziening en met een kortere speelduur dan zijn voorgangers kijkt de film heerlijk weg.

avatar van Vikanohara

Vikanohara

"It takes a smart guy to play a dumb."

Deze filmt opent meteen met:
It's the eye of the tiger
It's the thrill of the fight

Nieuwbakken wereldkampioen Rocky Balboa is still standing, verdedigt z'n titel een tiental keren, en allerhande merchandising en reclame legt hem geen windeieren. Hij leeft dan ook in weelde en speelt weldoener. In deze film geen Creed, maar Mr. T (nog vóór The A-Team) als Clubber Lang de opponent waar naartoe gewerkt wordt. Al krijgen we nu wat meer tussendoortjes, met onder meer een behoorlijk uit de hand lopend wedstrijdje worstelboksen voor het goede doel tegen WWF (later WWE) legende en dubbele meter (levert een fraai shot op) Hulk Hogan (RIP, ook nog enkele keren in The A-Team opdravend) als Thunderlips. En hiermee begeeft de Rocky-reeks zich wel wat op het pad van of toch zeker op de scheidingslijn met kolder. Ook in hoe Mr. T uiteindelijk Rocky uitgedaagd krijgt.

Cool aan het begin, dat lunapark met ook een Rocky flipperkast, in 1982 daadwerkelijk ontworpen door Gottlieb. Wel meteen ook drama, aangezien een dronken Paulie er z'n fles doorheen keilt. Al wordt daar verder nog weinig mee gedaan, buiten dat hij voor Rocky werken gaat. Vanaf dan raakt hij stilaan onzichtbaar in de film. En meer drama, aangezien trainer/manager Mickey het aan z'n hart krijgt en er (wederom) niet voor staat te springen Rocky tegen Clubber Lang te zien kampen. Dit keer omdat hij merkt dat het rauwe eruit gegaan is. En toch, gaan ze er beide nog een laatste keertje voor (dit keer dan echt Rocky's laatste kamp, yeah right), met zowaar de steun uit onverwachte hoek, van Creed. Maar met Mickey op apegapen loopt de eerste kamp op een sisser af, en Mickey sterft na de kamp ook zowat in Balboa's armen.

En zo krijgen we twee kampen tegen Clubber Lang. Een beetje Rocky I & II samen in één film. Tijdens de voorbereidingen voor de rematch (eens te meer zijn laatste ooit, HAHA) zou je aanvankelijk denken dat z'n trainingspartner beter zelf terug in de ring zou kruipen, (weer) veel werk aan de winkel dus. Rouw & rauw gaat blijkbaar niet zo goed samen. En dus terug naar af, naar Rocky die zichzelf een loser vindt en niet (meer) in zichzelf gelooft. Dus best een sterke discussie met vrouwlief Adrian(na) om hem back on track te krijgen. Uiteindelijk komt hij scherp en fel afgeslankt in de ring. In deze derde film vind ik Talia Shire overigens niet alleen een plaatje, maar een sterke vrouw ("ik ben met een bokser getrouwd"), ver weg van het muurbloempje van weleer. Jammer dat in de kampen vaak één van hen het hoofd als boksbal van dienst aanbiedt.

Rocky III bewandelt iets meer dan z'n voorgangers de weg van enige sensatiezucht, maar ik hou wel van de emoties die deze derde aanboort, wat hem op dat vlak wel naast de tweede zet. En je krijgt meer gevechten in kortere speelduur. En dus waardeer ik hem graag even hoog dan de tweede, al zit hij gevoelsmatig er net onder.