Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
Inland Rabbit
the straight story heb ik niet. Wel gezien, maar dat deed mij dan weer weinig. Dat is dan de enige lynch die me niks doet geloof ik. Die film is ook een beetje normaal. Ik mis daarin zijn weirdness.
Goodfella_90
Voor de mensen die het traag vinden gaan; daar kan ik ietwat in meekomen, ALS je geen gevoel hebt bij hetgene wat je te zien krijgt, dan is het inderdaad geen snelle film. Als je dat vind, dan moet je er ook gewoon niet aan beginnen denk ik.
Alsof je dat vantevoren weet.
Inland Rabbit
Ik bedoelde meer dat een gemiddelde filmfan de verhalen over Lynch kent en zijn reputatie. Elke filmfan moet op zijn minst een keer een Lynch film (liefst Mulholland) ervaren hoor, maar mensen dioe niks hebben met mooie shots en door een film heen willen vliegen, die raad ik Lynch niet aan. Ook zeg ik er altjd bij dat ze er vanuit moeten gaan dat ze de film niet de eeerste keer helemaal snappen. Er zijn zat mensen die de film na 1x moeten snappen, omdat ze niet de moeite nemen hem 2x te zien.
serpico
Traag is ook een subjectief begrip, ik vond Mulholland Dr. juist een film die naar mijn gevoel binnen een uurtje voorbij was. Maar dan moet het je inderdaad wel interesseren.
Inland Rabbit
zeer subjectief. Inland Empire vond ik het supersnel afgelopen, kun je nagaan.
*Nientjah*
Deze film heeft echt veel indruk op me gemaakt! Halverwege de film snapte ik er niks meer van, maar toen hij afgelopen was en ik aan het denken ging snapte ik het opeens. Sommige dingen waren echter nog niet helemaal duidelijk (zoals de mannen bij winkies), maar dankzij het forum ben ik daar ook achter gekomen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat deze film echt geniaal is!
5 sterren.
Inland Rabbit
KIJKEKE, Kijken en nog eens kijken. Tot je het kan dromen! DAN snap je het, of kun je er in ieder geval JOU draai aan geven. Een eigen draai vind ik bij deze film ZEER belangrijk ipv een verhaaltje op een site.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Waar maak je je zo druk om? Het is maar een Lynch-film
Lynch-fans, lynchen die gasten!
[GEINTJE!]
Mods: dit is een grapje, en het is NIET beledigend bedoeld!
Inland Rabbit
Vind je t erg als ik t gene achter de dubbele punt zelfs nog grappiger vind dan je eigenlijke grap.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Nee hoor
Ik had het er even bijgezet aangezien ik door de regels op de site het spreekwoordelijke bos niet meer zie. Maar ik ga off-topic (mag niet), en als ik vraag of dat een beetje een lynchiaanse opmerking was en jij geeft antwoord dan gaan we slowchatten (mag ook niet).
*Nientjah*
hey even een vraag: waarom zegt camilla dat diane haar wild maakt terwijl ze een paar seconden later zegt dat ze het misschien niet meer moeten doen?
Mr_White
- 2067 berichten
Omdat de film tegen het einde door de tijd heen sprint. Lynch laat alleen nog maar de scènes laat zien die van belang zijn om het totaalplaatje te kunnen maken.
Ithildin
Hmmm, prachtige beelden en een dromerige sett... ach wie hou ik voor de gek.
God! wat voel ik me stom
ik denk dat ik em morgen nog maar een keer moet kijken. Aaaargh ik snap er niks van. snik
Drs. DAJA
Zeer interresante film van Lynch.
Gedurende de eerste twee uur zit je bevroren in je stoel met maar één vraag "Wat wil Lynch zeggen?", alles oogt bijzonder interresant waardoor het steeds moeilijker lijkt om uit te puzzelen wat er aan de hand is. 20 minuten voor het einde had ik het verhaal door (althans wat ik erover denk, wat nogal overeenkomt met andere reactie's die ik heb gelezen) en dat valt me toch een beetje tegen. Mijn theorie klopt behoorlijk met de aanwijzingen en de theorieen die ik achteraf heb gelezen, ik had minstens verwacht dat ik de film zou moeten herzien om hem volledig te begrijpen. Qua mysterie is hij bijzonder interresant en groots, maar ik had er meer van verwacht.
Neemt niet weg dat deze film cinematografisch een hoogstandje is. Schitterende beelden en puur door middel van camerawerk en goed licht word op momenten angst gecreeerd. Sowieso toont Lynch aan een meester te zijn in het schieten van mooie shots en het goed uitwerken van scéne's. Die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn maar ook nog eens op erg krachtige wijze bijdragen aan de mysterie rond Mulholland Drive.
Zeker een aanrader voor iedere film fan.
Theatertje
Ik heb deze film 4 sterren gegeven. Het is een meesterlijke film, tijd en werkelijkheid worden voortdurend door elkaar gesmeten om tot een onsamenhangend geheel te komen dat zich pas doet begrijpen na verscheidene herzienbeurtten. Ik heb het vorig jaar, 5 jaar na de release, eindelijk begrepen (voor zover er iets te begrijpen valt). Het is mijn visie op de film, die me wat doet denken aan DONNIE DARKO en FINAL DESTINATION. Misschien ben ik mis, ik zou er niet van opkijken mocht dat zo zijn, want MULHOLLAND DRIVE is een zeer ingewikkelde film, maar ik meen het eindelijk begrepen te hebben. Ja, zelfs tot die grinnikende oudjes toe. Nu moet ik toegeven dat ik de film niet had kunnen begrijpen zonder hulp van een vriend van mij, die tevens ook filmfreak is. Die legde mij alles aan deze film tot in de puntjes uit. Best wel fijn om het na al die jaren door te hebben, maar nu hoef ik de film de komende jaren niet meer te zien, en dat is dan alweer de keerzijde van de medaille.
Drs. DAJA
Ik vind overigens wel dat deze film schreeuwt om interresant en mysterieus gevonden te worden.
Er zit erg veel interresantdoenerij in die op zich ook weg gelaten had kunnen worden.
Madecineman (moderator films)
Misschien vandaar het genre "mysterie"?
Drs. DAJA
Dus als je maar hard genoeg schreeuwt om mysterieus gevonden te worden behoor je meteen tot het genre "mysterie"?
Madecineman (moderator films)
Nee, maar als je een film in het genre mystery wil maken lijkt het me wel een behoorlijk essentieel element, die mysterie...
neo
Precies. Als iemand een actiefilm maakt en jij vind dat ze tussen de 100 vliegende kogels, autocrashes en geweld schreeuwen om actie...
Drs. DAJA
Mja, je kunt ook te graag willen. Nou vind ik niet dat het bij deze film "te" is, maar de film wil wel erg graag.
Lord Flashheart
Eerste helft van de film prima, de tweede helft werd simpelweg te vaag. Vanwege het lesbische element kom ik nog net op 3***.
Inland Rabbit
Ach waarom niet he. Erg om naar te kijjken was dat in ieder geval niet.
djeffibrelich
Vanwege het lesbische element kom ik nog net op 3***.

*Nientjah*
Ik vond het gewoon een prachtige en geniale film, binnenkort nog maar eens herzien.
N811
*Nientjah*
Ja als het alleen om het lesbische element gaat kan je net zo goed een pornofilm huren
Ché Cliché
Ik vond deze lynch beter dan Lost Highway... Wel weer een ingewikkelde die ik echt nog een paar keer moet herzien, om het volledig/beter te begrijpen. Voorlopig kom ik uit op 4 sterren. Wat een kunstwerk. Nu nog alles 'eigen' maken.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful