The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 144 minuten / 164 minuten (extended edition)
Alternatieve titels: The Hobbit Part 3 / De Hobbit: De Slag van Vijf Legers
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Benedict Cumberbatch
Releasedatum: 10 december 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: The Battle of the Five Armies
"Witness the defining chapter of the Middle-Earth saga"
Bilbo Balings, Thorin Eikenschild en de groep dwergen hebben hun koninkrijk heroverd op Smaug, maar onbedoeld ook een dodelijke kracht losgelaten op de wereld. Door wraak gedreven zorgt Smaug voor vele slachtoffers onder de inwoners van Meerstad. Thorin is geobsedeerd door zijn heroverde rijkdom en heeft zijn vriendschap hiervoor over, daar waar Bilbo gedwongen wordt een wanhopige en gevaarlijke keuze te maken. Maar er zijn grotere gevaren op komst. Gandalf ziet namelijk dat de gevaarlijke vijand Sauron enorme legers met Orks naar de Eenzame Berg stuurt.
Gandalf the Grey
Smaug / Sauron (stemrol)
Balin
Kili
schoonetoonen
Mijn punt is dit: Jackson had vast als insteek om het boek serieuzer te benaderen, en dat vind ik een goeie keuze. Als je het boekje (wat inderdaad voor kinderen is) wil combineren met de heel wat zwaardere kost uit Silmarillion en Nagelaten Vertellingen kom je daar ook moeilijk onderuit. Maar hij is doorgeschoten in over-de-top gebruik van de CGI-trukendoos en daar is de spanning, vertelkunst, drama, geloofwaardigheid en verdieping van personages voor opgeofferd. Bekende valkuil, waar zelfs een gelouterde regisseur als Jackson blijkbaar in is getrapt. Daarmee zijn de films dus een aantal stations voorbijgegaan aan 'serieus', en beland bij het station 'belachelijk'. Zou heel komisch kunnen werken, als het gepast had bij het werk en de sfeer van Tolkien. En daar wringt de schoen. De films zijn nu bijna een (onbedoelde) persiflage op Tolkiens werk, en het hele fantasy-genre geworden.
Juist geloofwaardigheid is een groot ding. ZEKER in een genre als fantasy. Wil je alle niet-realistische elementen goed laten werken, en spannend houden, moet je je als regisseur (of schrijver) voortdurend de vraag stellen: pikt mijn kijker dit? GELOOFT mijn kijker dat dit karretje met dwergen in één sprong zes grote orcs in één keer kan onthoofden? Willing suspension of disbelief. Tolkien begreep dat heel goed (ook al zitten er in de boeken ook wel een aantal fikse deus ex machina's), maar Jackson slaat hier de plank (naar mijn idee) compleet mis. In zowel actie, design en uitwerkingen van personages, als in de zelf geformuleerde plotwendingen.
schoonetoonen
Jammer dat je twijfelt aan mijn bewondering voor Tolkien. Die bewondering gaat al bijna 40 jaar terug en ik beschouw hem als de vader van de fantasy, die in dat genre nog altijd op eenzame hoogte staat. Maar dat terzijde.
Sorry, het was niet mijn bedoeling je bewondering voor Tolkien in twijfel te trekken, dat formuleerde ik misschien wat ongenuanceerd. Ik snap alleen ECHT niet dat iemand die het werk van Tolkien zo hoog heeft zitten dan deze film(s) kan waarderen, om de redenen die ik eerder gaf. Ze hebben naar mijn idee zo weinig met elkaar te maken.
nakada
De argumenten van frodok zijn prima. Jouw argumenten in zekere zin ook wel, maar het gaat hier overduidelijk voornamelijk om een smaakkwestie.
Maar als je het werkelijk een smaakkwestie vindt, kun je geen verschillende kwalificaties aan die argumenten hangen.
Het heeft dus geen zin om te zeggen dat frodoks argumenten niet kloppen, want dat is gewoon niet waar; jullie verschillen, zoals frodok heel terecht opmerkt, gewoon van mening.
nakada
Een kwalificatie als persiflage op Tolkiens werk houdt dan ook geen steek.
Ted Kerkjes
Zijn argumenten zijn prima en die van mij in zekere zin ook wel ? Nou bedankt !
nakada
Natuurlijk wel. De één kan zijn stelling, al is dan een mening, beter onderbouwen dan de ander, dunkt me. Een mening kun je toch ook met argumenten onderbouwen?
Ted Kerkjes
Echt ? Jij vindt honden die op hun achterpoten lopen en de tafel dekken beter te geloven dan die trollen ?
schoonetoonen
Ik vind het een prima keuze van Jackson dat hij de Hobbitfilms meer in het verlengde wilde trekken van de LOTR films. Daar kon hij ook niet onderuit. Daar zijn bepaalde offers voor gemaakt, waaronder de bedienende hondjes op hun achterpoten. Die snap ik wel. Niet omdat het niet geloofwaardig zou zijn, (in de Narnia verfilmingen werkt dat prima, omdat het overtuigend gebracht is. Daar geloof ik het, het past in het universum), maar omdat het niet meer matcht met LOTR. Om diezelfde reden heb ik ook erg veel moeite met de slede van Radegast die voortgetrokken wordt door konijntjes. Het past niet in het Middenaarde van LOTR. En die films zijn eerder gemaakt, en daarmee is dus een standaard gezet. Die moet je vervolgens respecteren als maker.
Het gaat er mij om (zoals eerder gezegd): dat Jackson over-de-top gaat. Ongeloofwaardige actie, (neem Legolas als superheld: als de hele bups elfen uit het Demsterwold zulke vechters zouden zijn, en die orcs zo dom, zou die veldslag snel bekeken zijn geweest), en slecht ontwikkelde cliché plotwendingen, wijzigingen en toevoegingen.
Kijk, in LOTR zitten ook een aantal scenes waarin dingen gebeuren die belachelijk zijn (een skateboardende Legolas, erg flauw, slaat nergens op en voegt niks toe), maar het zijn gelukkig slechts kleine incidenten. Het zet niet de geloofwaardigheid van hele sequenties (en films) op,losse schroeven. Bij de Hobbitfilms is dit precies omgekeerd: de film grossiert in ongeloofwaardige momenten. En daarmee wordt er een karikatuur gecreëerd van Middenaarde en fantasy als genre. Fantasy kan, als het GOED gedaan wordt, een volwassen genre zijn, maar deze trilogie draagt daar op zijn zachtst gezegd geen steentje aan bij...
nakada
Je snapt het verschil tussen realisme en geloofwaardigheid toch wel? Honden die de tafel dekken vind ik in een fantasiewereld wel geloofwaardig. Zes trollen die op spectaculaire wijze worden onthoofd door een paar dwergen in een kar niet.
Verder begrijp ik niet waarom jullie een huishouding van honden, geiten en pony's geloofwaardig vinden. In een gemiddeld sprookje wel ja, binnen al het overige werk van Tolkien met betrekking tot midden-aarde totaal niet.
feyenoord126
Niet zo episch als de LOTR-Trilogie natuurlijk, maar komt toch een heeeeeel klein beetje in de buurt. Vooral de laatste battle was natuurlijk mooi, met name bij de extended version. Daïn die aankomt met z'n leger. Epic. Hoop op wat meer geniale dingen van Jackson in de toekomst
nakada
Ik vind het een prima keuze van Jackson dat hij de Hobbitfilms meer in het verlengde wilde trekken van de LOTR films. Daar kon hij ook niet onderuit. Daar zijn bepaalde offers voor gemaakt, waaronder de bedienende hondjes op hun achterpoten. Die snap ik wel. Niet omdat het niet geloofwaardig zou zijn, maar omdat het niet meer matcht met LOTR.
Maar allee, wij gaan hier niet tot overeenstemming komen vrees ik.
feyenoord126
Nakada, dat jij uberhaupt nog serieus reageert op mensen die deze film een 1 of 1.5 geeft...;)
Geven*
nakada
( Nee hoor, ik haat ze gewoon.
feyenoord126
( Nee hoor, ik haat ze gewoon.
Wat mij betreft is een film als deze een 1 geven, puur aandacht vragen en provoceren. En dat is niet omdat ik het toevallig wel een goede film vond. In allerlei opzichten blijft deze film een prestatie.
Net las ik een reactie bij LOTR-ROTK een reactie. Het was iets in deze trend: 'Bah, dit is het slechtste deel, was namelijk totaal niet realistisch.'
Toen brak m'n klomp....
schoonetoonen
Waar komt dat realisme nou weer vandaan ? Het gaat nergens over realisme, eigenlijk zelfs nergens over geloofwaardigheid.
Volgens mij gaat het daar nou juist wel over. De vondsten van Jackson gaan mij mijlen te ver, waardoor ik ze niet meer geloof en de film (in mijn optiek) absurd belachelijk wordt. En daarmee dus een persiflage, van zowel film als genre.
Volgens mij komen we in veel dingen wel met elkaar overeen, alleen wegen bepaalde zaken bij de een veel zwaarder dan bij de ander.
schoonetoonen
Volgens mij is het hele idee van een forum als dit, dat mensen aandacht willen vragen voor hun mening. Niet zozeer enkel voor de mensen die een film toevallig NIET goed vinden en dat serieus trachten te onderbouwen, maar van iedereen die zijn visies post. Maar goed, verder ga ik hier niet op in, anders vraag ik misschien TEVEEL aandacht...
Ongeloofwaardige actie schrijven over de film die als genre fantasie heeft is pas ongeloofwaardig
sorry dat is appels met peren vergelijken.
Neem eens de moeite om te lezen.
Ziegler
sorry dat is appels met peren vergelijken.
Volgens mij ben je nog serieus ook. Geweldig.
Lees het NOG eens, dan.
Ik geef toe: dat is best een lapje tekst, maar het duurt niet langer dan het kijken van de film.
Volgens mij ben je nog serieus ook. Geweldig.
Lees het NOG eens, dan.
Ted Kerkjes
Mijn mening veranderd niet, vind het een berg tekst, maar eigenlijk zegt het niks. Staat niet duidelijk waarom je het een 1 waardig vind.
In die zogenaamde berg wordt toch mijns inziens heel duidelijk onderbouwd en uitgelegd wat volgens ons het verschil tussen realisme en geloofwaardigheid is. Uit jouw berichtje blijkt dat je niet de moeite hebt genomen te lezen of te begrijpen. Je kunt het niet met de standpunten eens zijn, maar zeggen dat er niets uitgelegd wordt, is onredelijk.
Zo'n stukje tekst geeft genoeg aan, wat voor mij de geloofwaardigheid van de rest van de tekst weg haald
Dat begrijp ik niet?
schoonetoonen
Misschien dan toch even proberen te lezen: inderdaad leg ik volgens mij heel duidelijk het verschil uit tussen geloofwaardigheid en realisme. Geloofwaardigheid als begrip staat in film (of andere uitingsvormen) volledig los van welk genre dan ook. Realisme is iets heel anders.
Check: Suspension of disbelief - Wikipedia - en.wikipedia.org
Daarnaast geef ik heel duidelijk aan wat ik niet goed vind aan deze film, met goed-onderbouwde argumenten. Daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn, maar iemands beoordeling niet geloofwaardig vinden omdat je het niet eens bent met zijn of haar eindoordeel vind ik oppervlakkig. Mij werd verweten dat ik met mijn 1 ster enkel 'aandacht vraag', maar ik waag te stellen dat dat eerder aan de hand is met iemand die niet de moeite neemt om te trachten mijn argumenten te lezen, laat staan te doorgronden, en mij vervolgens diskwalificeert.

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De best beoordeelde films die je vanavond op televisie kunt bekijken

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014

De Marathon
Drama / Komedie, 2012
corruptieelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekberggoudminevervolgdraakstrijdunlikely friendshipfantasy worldtovenaarepic battleringinvisibilitylive action and animationhigh fantasysword and sorcerygood versus evilmiddle-earthmiddle-earthcreaturesdwarveshobbitstrollshobbitarmies