• 9.379.105 stemmen

Jurassic World (2015)

Actie / Avontuur | 124 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Colin Trevorrow

Met onder meer: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 11 juni 2015

Plot Jurassic World

"The park is open."

Inmiddels zijn er 22 jaar verstreken sinds de gebeurtenissen uit Jurassic Park. Het eiland Isla Nublar is eindelijk omgebouwd tot een volledig functionerend pretpark genaamd Jurassic World. Owen maakt deel uit van een groep medewerkers die niet alleen werkt in Jurassic World, maar ook op het eiland woont. Samen onderzoeken zij het gedrag van de dinosaurussen. Een aantal onderzoekers experimenteert met de genen van bestaande dinosauriërs, wat resulteert in een levensgevaarlijke dreiging.

avatar van keimpeS

keimpeS

Prima spektakel film met dino's, toppunt is wel het eindgevecht. Het is wel wat vergezocht met de genetische manipulatie en het contact tussen mens en dino...

avatar van laurel

laurel

Leuke onderhoudende film, maar ik had er meer van verwacht dan wat ik gezien heb. Niet dat de film slecht was, maar ik miste wel wat goede spanning. Zoals al gezegd is, niks vernieuwend.

avatar van Theunissen

Ondanks dat ik niet al te hoge verwachtingen had van deze Jurassic World film (de vorige drie delen vond ik niet meer dan redelijk), is deze film me juist goed bevallen en vind ik het zelfs een beetje jammer dat ik deze film niet in de bioscoop heb gezien in 3D.

Het verhaal (draait om een genetisch gemanipuleerde, de bezoekers en sponsoren van het park vinden namelijk gewone dinosaurussen een beetje te "gewoon", levensgevaarlijke dinosaurus, genaamd "Indominous Rex", die op een slimme wijze ontsnapt uit zijn verblijf) mag dan wel niet heel vernieuwend zijn, maar het zat wel goed en leuk in elkaar en wist zeker ook te boeien (soms zelfs wat spannend). Ondanks dat er weer een paar kinderen in meespelen, vond ik deze film juist niet kinderachtig en ging het er juist soms best hard en grof aan toe en werd dat ook bepaald niet onaardig in beeld gebracht. Buiten dat het er soms hard en grof aan toe gaat, is het verhaal op bepaalde momenten ook vrij luchtig (zeker in de eerste 30 minuten) en wordt daarin regelmatig leuke droge en cynische humor toegepast (vooral op conto van Jake Johnson in de rol van Lowery, die operator is in de controlekamer van het park). Wat ook leuk was gedaan, was dat er in deze film werd verwezen naar de eerste "Jurassic Park" film uit 1993 en dat bepaalde elementen daarvan zelfs weer even te zien zijn in dit verhaal, zoals de jeeps. Sterker nog, dit verhaal speelt zich gewoon af 22 jaar na Jurassic Park op hetzelfde fraaie eiland Isla Nublar.

Wat deze film vooral zo goed en leuk maakt is de uitvoering van het verhaal. Zo ziet visueel alles er weer schitterend uit inclusief de toegepaste speciale effectenen en zagen de dinosaurussen er weer indrukwekkend en ook best realistisch uit. Je ziet weer een aantal bekende dinosaurussen uit de vorige films zoals de velociraptors, oftewel de Raptors (die in dit verhaal ook een positieve rol hebben en er werd ook een leuke opmerking overgemaakt "hadden we die maar gehad tijdens Tora Bora"), maar ook weer een paar nieuwe zoals de genetisch gemanipuleerde Indominous Rex (die is opgebouwd uit eigenschappen van een T-Rex, Raptor, inktvis voor kleurverandering en groei en boomkikker om zich te verbergen voor thermische technologie) en de gigantische zee dinosaurus Mosasaurus. De scenes met de dinosaurussen waren zeer fraai en ze gingen ook geregeld lekker te keer zoals de geweldige scene met de ontsnapte vliegende dinosaurussen uit de volière die de Jurassic World bezoekers massaal aanvallen. De mens probeert natuurlijk ook de uitgebroken dinosaurussen te bestrijden met wapens (o.a. via een helikopter), maar dat is niet altijd even succesvol en dan druk ik me nog zacht uit. Het einde van het verhaal is misschien wel het hoogtepunt van de film met het geweldige eindgevecht tussen de dinosaurus Indominous Rex en de dinosaurussen T-Rex (welke men heeft losgelaten om de Indominous Rex te bestrijden) en de Raptors. Ook heeft de zee dinosaurus Mosasaurus een aandeel in dit spectaculaire eindgevecht.

Ook de gehele cast deed het in deze film leuk en goed en dat geldt vooral voor de beide hoofdrolspelers Chris Pratt (in de rol van onderzoeker/trainer Owen die het gedrag van dinosaurussen onderzoekt en traint en in zijn geval gaat het dan om de Raptors waarmee hij een nauwe band heeft) en vooral de fraaie rondborstige roodharige Bryce Dallas Howard (in de leuke rol van operationeel manager Claire van het park). Beiden vormen een leuk duo in deze film (uiteraard raken ze ook verliefd op elkaar) en de laatste was een genot om naar te kijken en dat was ook enigszins van toepassing op Katie McGrath (in de korte rol van Zara die op de twee kinderen, Claire is de tante ervan, moet passen), die overigens geweldig te grazen werd genomen door de dinosaurussen. Uiteraard speelt er ook weer een persoon mee in deze film die min of meer de slechterik is en die werd gespeeld door Vincent D'Onofrio die soms wel leuke cynische opmerkingen maakte.

Al met al heb ik me gewoon prima vermaakt met deze leuke en goede film en die me ook vanaf de eerste tot de laatste minuut wist te vermaken. Dat het misschien niet allemaal vernieuwend is, clichématig is en ook vrij voorspelbaar is, mag de pret zeker niet drukken. Persoonlijk vond ik dit de leukste en beste Jurassic film tot nu toe.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Duidelijke mening Theunissen

avatar van Theunissen

ikkegoemikke schreef:

Duidelijke mening Theunissen

Bedankt, ik heb het overigens nog wat gefinetuned.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Prima SF/ Thriller.

Strak geklede zakentante als communicatie manager van Jurassic World en de Hoofd beveiliging & dierenverzorging zorgen voor een leuk duo in deze Dino clash of the Titans. Leuke verwijzingen naar het oude "Park".

Vermakelijk en wellicht beter dan het eerste deel.

avatar van Marcel1971

Marcel1971

Het verhaal was erg voorspelbaar, maar ook weer niet onaardig. De specialeffecten waren super. Maar toch.. het was saaie een film met niet al te veel spanning. Halve ster voor het verhaal, halve ster voor de moeite en 1,5 ster voor de effecten.

avatar van deRappe

deRappe

Ik verwachtte d'r niet veel van.....maar ik heb veelal op het puntje van m'n stoeltje gezeten.....super film en het lijkt verdorie allemaal net echt!!

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

En nu nog even die T-rex opruimen... Deel 2 eventueel?

avatar van Faelan

Faelan

Op de site staat dat Jurassic World vanaf vandaag te huur is, maar ik kan de film nergens huren.

Bij Videoland kreeg ik zelfs te horen dat de film pas 7 oktober uit is. Dus wat is het nou?

avatar van mnrk

mnrk

You think it'll scare the kids?....The kids? This'll give the parents nightmares.

Deze 4e Jurassic film is wederom een heerlijke film geworden, het verhaal is in orde en de verwijzingen naar de vorige films zijn prima erin verwerkt.

De gehele aankleding/setting en special effects zagen er top uit, de dino's zagen er ook weer super uit waardoor deze film gewoon lekker het sfeertje mee krijgt wat er helemaal bij past...

Het acteerwerk was ook in orde, Chris Pratt en Bryce Dallas Howard paste goed bij elkaar in deze film, de overige cast was ook helemaal op zijn plaats..

En natuurlijk weer de herkenbare muziek...

MusicMeter.nl

avatar van sofripa

sofripa

meh...bin there done that. En beter, zie Jurassic Park 1. Geen magie meer, te weinig spanning en alweer een span kinderen die niet een film kunnen dragen. Onofrio is een positieve uitschieter met de velo's. 2,5 sterren

avatar van smoke4life

smoke4life

Vond em eg goed gemaakt.

Op naar jurassic world ll: the world's lost..

avatar van John Milton

John Milton

Wel mee vermaakt, zeker. Maar het blijft meer van hetzelfde en ik zie liever geen onnodige cgi in landschappen en achtergronden, zoals monorails etc. Aardige popcorn.

Naar boven afgerond krappe 3,5*

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

Voorspelbaar verhaal boordevol met clichés :S.

avatar van Justina

Justina

De beelden zijn mooi, daarom 4 sterren. Lang niet zo perfect als Zijn voorgangers...

avatar van Turbodevil

Turbodevil

Duurde even voordat wat actie was, daardoor een saai begin.

Later toen de paniek uitbrak was het aardig om naar te kijken.

3d is niet volledig benut maar is wel een toevoeging aan het kijk plezier.

Deel 1 vind ik nog steeds de mooiste.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Jurassic World is voor een vierde deel in een spektakelfilm-reeks echt uitstekend te pruimen. Er zit humor in, spanning, een moraal en er valt op audiovisueel gebied veel te beleven.

De film rept eigenlijk niet over de twee vervolgen maar verwijst vooral naar het eerste deel waar alles mee begon. Jurassic World gaat heel respectvol om met die legendarische film. Want dat is Jurassic Park uit 1993: zowel qua visuele effecten, als het ontkenenen van een dino-rage met een miljardenomzet in gelicenseerd en ongelicenseerd speelgoed en hebbedingetjes, kent die film weinig gelijken. De blije intro-tune van James Horner uit de eerste film wordt gerecycled en de vele verwijzingen zijn niet meer te tellen. Echt prachtig.

Zoals je mag verwachten gaat er in het dino-pretpark weer iets mis: een boosaardige dino weet te ontsnappen en zaait dood en verderf op het eiland. De film doet daarna wat het moet doen en slaagt hier prima in, alleen is de voorspelbaarheid wel een minpuntje. Ik wist eigenlijk bij de trailer al hoe het zou aflopen met de booswicht-dino. Uiteraard laat een aantal mensen onvermijdelijk het leven en ik wist ze allemaal te voorspellen. Dat had wel wat beter gekund.

Al met al avondje heerlijk popcornvermaak, ook al lag ik ziek op de bank en had ik geen zin in popcorn. 3,5 sterren

avatar van gherdt

gherdt

Wat een verschrikkelijke film. Alle stukjes waar dino's in beeld kwamen waren net te doen. Het verhaal, acteerwerk, algehele clichematigheid, humorloosheid en totale luiheid met betrekking tot dialogen, scenario en personages verdienen een flinke afstraffing van een kudde velociraptors.

avatar van Mercurio

Mercurio

Vermakelijke film die moet doorgaan voor een vervolg, maar alle Jurassic films zijn min of meer een remake van elkaar. Ik had gehoopt bij dit 'nieuwe begin' op een volwassen verhaal waarbij ik af en toe verrast zou worden, maar de verhaallijn is (vrijwel) identiek aan de vorige films.

Bluebird59

Men zal ook wel op een zo breed mogelijk publiek willen mikken met deze reeks, teneinde tonnen brood op de plank. Dino's waren voor het verschijnen van de eerste JP film hoofdzakelijk voer voor wetenschappers en excentriekelingen. Nu worden ze voornamelijk nog met kinderen geassocieerd. Erg jammer, want er valt veel meer uit te halen dan alleen Disneyvermaak.

avatar van Pim1993

Pim1993

Aardige film. Visueel uitermate sterk. Af en toe opgevuld met wat ongepaste cliché's, maar ach. Prima!

avatar van Ziegler

Ziegler

Slap aftreksel van het deel hiervoor dat weer een slap aftreksel was van het eeg leuke deel 1.

Ik heb me best vermaakt, maar kwalitatief geen hoogvlieger.

avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

Als je die beesten weg haalt rest er niets meer dan een baggerfilm van het ergste soort. Vervang die beesten eens, denkbeeldig, door de muppets en speel hem dan nog eens in je hoofd af. Dat zou hilarisch zijn. De verhaallijn is nog slapper dan die van een peuter_voorlees_boek waar bladzijden uit ontbreken. Heb me rot geergerd aan al die kul maar ben blijven kijken vanwege die beesten. Was blij toen het afgelopen was. Veel slechter dan dit kan het niet worden.

avatar van Waku

Waku

Weinig nieuws onder zon met dit vrvolg op de eerdere blockbuster klassiekers "Jurassic Park".

De Dino's zien er wederom gelikt en prachtig uit.

Prima special effects. Verder is het het zelfde verhaal als voorheen maar dan in een modern jasje.

3D was een teleurstelling. Voegde totaal niets toe aan de hele film.

Bij een spektakel als deze film had ik hier veel meer van verwacht.

3*/3.5*

avatar van Spetie

Zeker niet zo goed als Jurassic Park, maar verder wel een vermakelijk filmpje.

Het nieuwe park is in ieder geval erg mooi vormgegeven en het ziet er flitsend en modern uit. Alles in dit deel is grootser en meer aanwezig dan in zijn voorgangers, wat overigens niet altijd een pluspunt is. De actie die er in zit is best goed en vermakelijk, al ontbreekt het hier dan wel weer aan de nodige spanning. De CGI is ook prima in orde, iets dat wel belangrijk is bij een film als deze.

De belangrijkste personages zijn in orde. Dallas-Howard en Pratt doen het naar behoren, maar in de bijrolletjes zitten toch wel wat kleine stoorzenders. Verder zitten er wel leuke verwijzingen in naar de eerste film. Van de nieuwe dino’s was de Mosasaurus overigens wel erg tof.

Het is onderhoudend en vermakelijk genoeg om de tijd mee door te komen en zeker niet slecht, maar Jurassic World heeft niet de grote Impact, die Jurassic Park destijds wel had.

avatar van Insignificance

Insignificance

Nooit een fan geweest van deze dino's. Ook dit vierde deel verandert daar niks aan. Vermaak met grote beesten, niet iets dat bij de lurven grijpt. Eerder lachwekkend. Bek open en brullen maar, telkens weer opnieuw. En als er eentje opgaat in de omgeving, roept iemand It can camouflage! Want stel dat u het gemist heeft. Dat niveau. Hier en daar wat lomp gehap dat om die reden wel werkt, het bolletje is op zich een aardig idee en soms dat het sympathiek momentje heeft, maar veelal povere humor met suffe personages en een verhaaltje dat geen naam mag hebben. Volgende keer maar iets proberen met die onderwater dino. Dat lijkt me nog wel wat.

Insignificance schreef:

Dan krijg je niks anders dan een Godzilla rip off maar dan met veel minder mogelijkheden. De koek is allang op en de fantasie ook.

avatar van misterdhdh

misterdhdh

Had er niet te hoge verwachtingen van, maar film viel beter mee dan gedacht. Natuurlijk weet je wat er staat te gebeuren, nog voor de film begint. Kan niet typen aan deel 1, maar komt toch wat in de buurt. Deel 2 en 3 heb ik nooit gezien. Park ziet er geweldig uit en de hele film oogt enorm mooi, maar toch ontbreekt er voor mij iets om echt een topfilm te zijn, film blijft niet echt hangen, het is gewoon een vermakelijk tussendoortje. Ik denk dat iedereen wel eens naar zo een park zou willen gaan. Verhaal was niet echt origineel maar wel goed uitgewerkt. Personages zijn wat cliché (gescheiden, niet al te goed band, ..) maar doen het wel nog goed. Alles is wel redelijk voorspelbaar. Nieuwe dino zag er enorm goed uit, net zoals de onderwaterdino, die vond ik echt gaaf. Met die vliegende dino's konden ze er naar mijn gevoel iets meer uit halen, nadien hoor je er ook niets meer van. Paar geweldige scenes zoals het eindgevecht, de paniek die ontstaat,... Leuk dat er veel originele verwijzingen inzitten. Einde was goed, alleen jammer dat die vrouw op hakken sneller is dan die dino, toch een beetje onrealistisch en een foutje. Al bij al enorm vermakelijk en goed uitziend filmpje. Leuk om eens tussendoor te bekijken. Echt spannend wordt het nooit, soms valt het tempo wat weg, maar de film blijft hoe dan ook een geweldig sfeertje hebben.
4/5
****

Bluebird59

De zojuist aangeschafte dvd geeft naar mijn mening een beduidend betere beeldkwaliteit dan in de bios. Van wazige contouren is weinig meer te merken. De bluray zal het misschien nog beter doen. Toch weer een meevaller dus.