• 9.373.068 stemmen

Met onder meer: Roy Scheider, John Lithgow en Helen Mirren

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 18 april 1985

Plot 2010

"In the very near future, a small group of Americans and Russians set out on the greatest adventure of them all...to see if there is life beyond the stars."

In dit vervolg op 2001: A Space Odyssey wordt een Amerikaans/Sovjet-expeditie naar Jupiter gestuurd om uit te zoeken wat er mis is gegaan met de U.S.S. Discovery, terwijl de spanningen op aarde steeds groter worden. Enkele mysteries die de crew moet zien op te lossen zijn het verschijnen van een grote zwarte monoliet, en het lot van H.A.L., de boordcomputer van de Discovery.

Dr. Heywood Floyd

HAL 9000 (stemrol)

Dr. Vladimir Rudenko

Christopher Floyd

Victor Milson

Misschien heeft 't er mee te maken dat 't geen 'Kubrick' film is. Ik heb 'm overigens niet gezien.

avatar van You_bastard

You_bastard

Het is inderdaad anders dan deel 1 de klasieke muziek en de scenes zonder dialogen bijvoorbeeld komt in deze film niet voor. Het is gewoon een science fiction film met het vervolg van het verhaal van de eerste deel. Ik vond hem best goed 3,5 ster waard.

avatar van Lt-zero

Lt-zero

weet nog heel vaag dat ik em op tv heb gezien, moet em nog maar eens kijken

avatar van gotti

niet zo goed als 2001 maar ook niet zo slecht als wat ik gelezen heb

avatar van Macmanus

Macmanus

Goeie film voor mensen die moeite hebben met slapen.

neo

op zich een wel aardig vervolg.mooie special effects en wel aardig als je 2001 goed vind.

maar dat gezeur over die oorlog tussen de amerikanen en de russen mochten ze er van mij wel uit laten.

Na alle negatieve commentaren die ik gehoord had over deze film moet ik zeggen dat ie me uiteindelijk nog mee is gevallen. Het 'magische' van 2001 is hier niet terug te vinden en misschien proberen de makers iets te veel uit te leggen (in tegenstelling tot 2001) maar al met al heb ik me nog wel vermaakt met deze sf-film.

avatar van jedymaster

jedymaster

deze zag ik eerder dan 2001 en misschien daarom heb ik meer met 2010 dan 2001.

avatar van Willem-Jan

Willem-Jan

Dikke NAAD! waarom krijgt deze films maar zo'n lage beoordeling? Ik bedoel het kan me voorstellen dat je je een beetje irriteerd aan die dude uit Jaws.. maar ok..

Voor de rest vond ik hem heel bevredigend. (In tegenstelling tot 2001 waar ik eerst 10 interpretaties voor moest lezen op het internet om hem ook maar ietwat te begrijpen..)..

3.5 ster

...(fuck kubrick met z';n vage suggestieve shit altijd...ik vind het gewoon heerlijk als een filmmaker niks aan de fantasie van de kijker overlaat )

avatar van Ramon K

Ramon K

Toevallig gisteren nog min of meer met Queto over gehad; Wil je nu echt beweren dat 2001 een 'moeilijke' film is? Voor mij was alles meteen duidelijk hoor...(2010 is gewoon een slap aftreksel)

avatar van mister blonde

mister blonde

Willem-Jan schreef:

...(fuck kubrick met z';n vage suggestieve shit altijd...

wat is er zo vaag en suggestief aan kubrick's films? zou je deze kreet met wat voorbeelden kunnen toelichten?

avatar van Justice4All

Justice4All

Vergist met 2001 Odyssey ofzoiets. Sorry

avatar van Ramon K

Ramon K

Welk zweefeffect? (ik kan het me niet voor de geest halen)

avatar van Justice4All

Justice4All

Ramon K schreef:

Welk zweefeffect? (ik kan het me niet voor de geest halen)

Hoef ook niet, tekst is al weggehaald. Sorry nogmaals

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

een degelijke pseudo-realistische SF-film die "2001" als uitgangspunt gebruikt.
De film pretendeert nergens een vervolg te zijn op Kubricks meesterwerk, hoewel John Lithgow's hijg-scène ( als ie doodsbang oversteekt van de Leonov naar de Discovery ) vreselijk lang duurt en al even irritant is (duidelijk een poging Dave Bowman's ademscène in "2001" te imiteren)
*** 3 op 5 ***

avatar van Yak

Yak

Tonyvdb schreef:

De film pretendeert nergens een vervolg te zijn op Kubricks meesterwerk

Die uitspraak begrijp ik niet, Tony. Voor mij pretendeerde deze film in nagenoeg álles een vervolg te zijn op 2001: de wetenschapper wordt weer benaderd, er wordt teruggekeerd naar het verlaten ruimteschip, de monolieten zijn weer van de partij, HAL wordt nieuw leven ingeblazen, etc.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

een beetje ongelukkig uitgedrukt misschien, ik bedoelde dat Hyams niet probeert het niveau en de stijl van 2001 te imiteren en een zo goed mogelijke maar "gewone" SF-film maakt.

Qua verhaal is de film natuurlijk een duidelijk vervolg.

neo

2001 en 2010 zijn zoals bekend beiden geschreven door Arthur C. Clarke. Nou is er dus ook een 3e boek: 3001.Daarin draaide het verhaal dacht ik voor een gedeelte over de ziel van een van de eerdere bemanningsleden.

3001 is het vierde boek.

avatar van as

as

Wouter schreef:

3001 is het vierde boek.

En ze zijn bezig met een verfilming.

2061 wordt overgeslagen?

Argh! 4 boeken

avatar van MWX

MWX

dit was een zeer slecht vervolg op het meer dan sublieme 2001

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

De film heeft niet de impact van 2001 maar vind dit helemaal geen slechte film. Er worden allerlei zaken uit 2001 verklaard. Misschien dat sommige dat wel jammer vinden maar de film is gebasserd op een reeks van 4 boeken waarin ook steeds weer zaken verklaard worden en nieuwe vragen opgeworpen worden en deze film volgt de lijn van het boek best aardig. Vind hem hier zwaar ondergewaardeerd.

avatar van Wouter

De film is vooral overbodig en onzinnig. Ken geen film die minder een vervolg verdiende dan 2001.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Wouter schreef:

En Waarom dan niet???

avatar van Wouter

Omdat 2001 eindigde met de geboorte van een nieuw soort mens. Een soort Nietzschiaanse übermensch als het ware. Dus het eindigt met iets wat mensen per definitie niet kunnen bevatten. Hoe kan je daar nu nog een vervolg op maken?

avatar van kijkert

kijkert

In de eerste plaats is het onzin dat 2001 eindigt met iets dat mensen per definitie niet kunnen bevatten, en verder is 2010 een vervolg op het verhaal van 2001, en niet op de filosofie van 2001.

avatar van Anatolia

Anatolia

kijkert schreef:

Dat was volgens mij wel de bedoeling hoor.

Heiligschennis.

avatar van Wouter

Wel als je Nietszche aanhoudt.

Het verhaal van 2001 is filosofie.

Dit is wat Kubrick zelf over de film te melden had:

You begin with an artifact left on earth four million years ago by extraterrestrial explorers who observed the behavior of the man-apes of the time and decided to influence their evolutionary progression. Then you have a second artifact buried deep on the lunar surface and programmed to signal word of man's first baby steps into the universe -- a kind of cosmic burglar alarm. And finally there's a third artifact placed in orbit around Jupiter and waiting for the time when man has reached the outer rim of his own solar system.
When the surviving astronaut, Bowman, ultimately reaches Jupiter, this artifact sweeps him into a force field or star gate that hurls him on a journey through inner and outer space and finally transports him to another part of the galaxy, where he's placed in a human zoo approximating a hospital terrestrial environment drawn out of his own dreams and imagination. In a timeless state, his life passes from middle age to senescence to death. He is reborn, an enhanced being, a star child, an angel, a superman, if you like, and returns to earth prepared for the next leap forward of man's evolutionary destiny.

Kortom, Kubrick refereert aan Nietsche. Waarom denk je dat hij 'Also sprach Zarathustra' als eerste muziekstuk gebruikt in deze film?
In het gelijknamige boek kondigt Nietsche de übermensch (Superman) aan als volgende evolutionaire stap. Deze zal zich verhouden zoals wij ons tot de mensaap en zoals wij nooit begrepen zouden kunnen worden door een mensaap, zo zouden wij nooit die supermens kunnen bevatten. Koppel dat nu eens aan de laatste zin van Kubrick.