• 158.101 films
 • 9.638 series
 • 28.766 seizoenen
 • 607.374 acteurs
 • 353.033 gebruikers
 • 8.844.368 stemmen
Avatar
 
banner banner

True Detective - Seizoen 1 (2014)

4,42 557 stemmen

Show titel: True Detective

IMDb beoordeling: 8,9 (609.352)

Afleveringen: 8

Speelduur: 7 uur en 32 minuten

Ontwikkeld door: Nic Pizzolatto

Met: Woody Harrelson, Matthew McConaughey en Michelle Monaghan

Oorsprong: Verenigde Staten

Datum van release: zondag 12 januari 2014

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

 • On Demand:

 • HBO Max Bekijk seizoen 1 via HBO Max
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot True Detective Seizoen 1 (2014)

Het eerste seizoen van True Detective volgt detectives Rustin Cohle en Martin Hart, die in 1995 een bizarre rituele moord op een prostituee onderzochten. 17 jaar later pakken ze de moordzaak opnieuw op, samen met enkele andere onopgeloste misdaden.

Afleveringen Seizoen 1 (2014)

 1. 1. The Long Bright Dark

  12 januari 2014 (58 minuten)

  Het is 2012. Martin Hart en Rustin Cohle, ooit partners bij de staatspolitie van Louisiana, leggen afzonderlijk verklaringen af over de moord op de prostituee Dora Lange, 17 jaar eerder. Tijdens hun terugblik komen niet alleen meer details over de misdaad - waaronder occulte aspecten - aan het licht, maar krijgen we ook meer inzicht in de explosieve relatie van de twee rechercheurs en in hun tumultueuze privelevens.

 2. 2. Seeing Things

  19 januari 2014 (59 minuten)

  Omdat hij van hogerhand onder druk wordt gezet om een verdachte naar voren te schuiven in de moord op Dora Lange, waarschuwt Quesada rechercheurs Hart en Cohle dat ze vervangen kunnen worden door drie leden van een nieuw team dat gespecialiseerd is in occulte misdaden. De partners versieren wat ademruimte om een spoor op te volgen dat hen naar een bordeel op het platteland en een in de as gelegde kerk leidt. Hoewel zijn huwelijk met Maggie door zijn werk al onder druk staat, gaat Hart buitenshuis op zoek naar vertier.

 3. 3. The Locked Room

  26 januari 2014 (57 minuten)

  Een verborgen beeld in de uitgebrande kerk voert Cohle en Hart tot bij Joel Theriot, een tentpredikant wiens parochianen een lange man met een litteken hebben zien omgaan met Dora Lange. Een seksueel delinquent die aan het profiel beantwoordt, belandt op het bureau om ondervraagd te worden en gaat zelfs over tot een bekentenis. Maar Cohle denkt niet dat hij de dader is. Hart raakt op een zijspoor wanneer Maggie een vriendin voor Cohle regelt in een country and westernbar. Op zoek naar een mogelijk patroon van moordgevallen verdiept Cohle zich in oude dossiers. Hij vindt een verband met een vrouw die jaren eerder verdronken zou zijn.

 4. 4. Who Goes Here?

  9 februari 2014 (56 minuten)

  Hart en Cohle gaan op jacht naar hun nieuwe verdachte, Reggie Ledoux, een methkok die een cel deelde met de man van Dora Lange en recent zijn borgtocht verbeurde. Terwijl Harts priveleven als een kaartenhuisje in elkaar stort, dompelt Cohle zichzelf onder in zijn oude alter ego uit zijn diensttijd bij Narcotica. Hij contacteert een motorbende uit het oosten van Texas die zaken doet met de hoofdverdachte. Maar zijn undercoverwerk leunt gevaarlijk dicht tegen wetteloosheid aan en beide mannen moeten de gevolgen dragen van het leiden van een leven vol leugens.

 5. 5. The Secret Fate of All Life

  16 februari 2014 (57 minuten)

  Een gewelddadige ontknoping in het bos stelt een einde aan de zaak-Dora Lange en bombardeert Cohle en Hart tot plaatselijke helden. Voor beide mannen breekt een periode van relatieve rust aan. Hart herenigt zich met zijn gezin en Cohle, die een reputatie opbouwt in het afdwingen van bekentenissen, begint aan een relatie. Naarmate de tijd verstrijkt en zijn dochters opgroeien, valt Hart ten prooi aan nieuwe spanningen en verleidingen. Cohle verneemt intussen van een verdachte in een dubbele moordzaak dat een oude zaak misschien niet helemaal afgesloten is. In 2012 gooien Gilbough en Papania hun kaarten op tafel, nieuwe bewijzen die Cohle in een slecht daglicht stellen. Hart begint zich af te vragen of hij zijn partner ooit echt gekend heeft.

 6. 6. Haunted Houses

  23 februari 2014 (55 minuten)

  In 2002 beginnen Cohle en Hart te hervallen in hun vertrouwde, gewelddadige patronen. Hart wreekt zich brutaal op een stel tienerjongens en bij Cohle groeit de overtuiging dat ze in 1995 niet tot op het bot zijn gegaan. Op zijn eentje begint hij een sinister verband te onderzoeken tussen verdwijningszaken van kinderen langs de kust en het Wellsprings-project van evangelist Billy Lee Tuttle. Hart ziet de ex-prostituee terug die hij ontmoette tijdens de zaak-Lange. In 2012 ondervragen Papania en Gilbough de ex-vrouw van Marty, Maggie, over het gedrag van Cohle en Hart in 2002, het jaar waarin de relatie tussen de agenten ontspoorde en Cohle zijn ontslag nam na een schorsing.

 7. 7. After You've Gone

  2 maart 2014 (55 minuten)

  Rust Cohle vertrouwt Marty Hart toe dat hij denkt dat de moord in Lake Charles en die op Dora Lange verband met elkaar houden. Hij oppert ook dat de rechercheurs destijds lang niet alle verdachten hebben opgepakt. Cohle wil dat Hart een oude schuld inlost en hem helpt bij het opvolgen van nieuwe sporen. Maar Marty blijft sceptisch tegenover de theorieen van zijn ex-partner. Wanneer hij finaal toch bijdraait, wordt al snel duidelijk dat hun onderzoek op verschillende manieren gedwarsboomd kan worden, niet alleen van hogerhand, maar ook omdat Cohle zelf nog altijd een verdachte is. Moeten ze het recht dan toch in eigen handen nemen?

 8. 8. Form and Void

  9 maart 2014 (55 minuten)

  Marty Hart en Rustin Cohle dwingen hun gegijzelde sheriff, Steve Geraci, om de beelden te bekijken van een video die Cohle uit het huis van Tuttle ontvreemdde. Geraci beweert dat het Sheriff Ted Childress was die destijds het dossier onopgelost afsloot en dat hij er zelf achteraf geen aandacht meer aan wilde besteden. Terug op kantoor proberen de twee mannen de complexe stamboom van de Tuttles te ontrafelen. Kan de foto van een huis dat net een frisse, groene verflaag heeft gekregen, hen op het spoor van een verdachte zetten? Cohle en Hart bereiden hun ultieme showdown tot in de puntjes voor.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

 • 1646 berichten
 • 1313 stemmen

Herbekeken en beviel me nog beter dan de eerste keer. Toch echt wel een absolute klassieker, dit eerste seizoen, met een gewéldig duo in de hoofdrol.


avatar van trebremmit

trebremmit

 • 2940 berichten
 • 1360 stemmen

Sterk begin, totdat McConaughey het polititeburo verlaat, daarna vind ik het toch heel wat minder worden.

Vooral het einde is teleurstellend.


avatar van DragQueen

DragQueen

 • 3151 berichten
 • 3640 stemmen

Het is schaars, maar soms komt er zo een serie als deze langs, waar werkelijk alles aan lijkt te kloppen. In mijn ogen is het 1e seizoen van True Detective dan ook cinema van de hoogste plank. De hoofdrollen worden fenomenaal neergezet door Matthew McConaughey en Woody Harrelson. De twee acteer kanonnen spatten van het scherm af, en delen hier een ijzersterke chemie. Er moet ook gezegd worden dat de overige cast ook zeker overtuigd, en met de nodige inleving acteert. Verder is het geboden verhaal oersterk, en heeft deze ook nog eens een fantastische uitwerking genoten. Visueel gezien is het smullen van elke scene. De broeierige gebieden in de omgeving van Louisiana zijn enorm sfeervol geschoten. De settings dragen naar mijn inziens zoveel bij aan de serie, en zijn zonder meer een meerwaarde. Hoeveel seizoenen van True Detective er ook nog mogen verschijnen in de toekomst, ik ben bang dat die altijd vergeleken zullen worden met dit magistrale 1e seizoen. Die heeft de lat namelijk enorm hoog gelegd. 5 Sterren.


avatar van Centapidehuman

Centapidehuman

 • 59 berichten
 • 478 stemmen

Het eerste seizoen is verreweg het beste seizoen


avatar van ZAP!

ZAP!

 • 4970 berichten
 • 3503 stemmen

Wat geschmier van de heren producers / acteurs. Maar ook niet rotslecht.


avatar van ZAP!

ZAP!

 • 4970 berichten
 • 3503 stemmen

ZAP! schreef:

Wat geschmier van de heren producers / acteurs. Maar ook niet rotslecht.

Nogal wat geschmier van Harrelson en McConaughey, maar toch best te doen.

Op naar s2+3.


avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

 • 442 berichten
 • 219 stemmen

“Well, once there was always dark. If you ask me, the light’s winning.”

Vandaag voor een tweede keer compleet herzien. Soms kun je een serie/film net wat meer waarderen (of juist niet) als je hem voor de tweede keer bekijkt.

Net zoals bij de eerste zit, weet dit seizoen enorm veel indruk op mij achter te laten. Alles lijkt gewoon te kloppen. De setting, het acteerwerk, het verhaal, de muziek. Het is allemaal zo enorm goed en voor TV wellicht nog extra indrukwekkend. Ik bedoel, hoeveel series hebben nou twee van zulke acteer kanonnen als McConaughey en Harrelson in de hoofdrol? En dan ook nog de cinematografie wat van een filmisch niveau is.

Wat ik ook geweldig vind zijn de tijdspanne waar in het zich, in het broeierige Louisiana afspeelt. 1995, 2002 en 2012. En in elk tijdspan is er op de kleine details gelet zoals, haar, kledingstijl en kleine karakter ontwikkelingen etc.

Ook de dialogen in deze serie zijn fenomenaal en zelfs dat, vind ik nog een understatement. Het is écht puike schrijfwerk wat hier is afgeleverd en dit zie je echt zelden op TV. De eerste aflevering is wellicht even inkomen omdat het misschien nog een beetje van hot naar her gaat, maar vanaf aflevering 3 “The Locked Room” gaat het los.

Écht een puike serie!


avatar van StanStan

StanStan

 • 39 berichten
 • 254 stemmen

Vrij veel gezwam rondom een mager en voorspelbaar verhaal. Het is onderhoudend gebracht, maar uiteindelijk stelde het niet zo veel voor.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2854 berichten
 • 2075 stemmen

You ever see something like this?

No sirrrrrr.....

Heb ik al gezegd dat ik niet echt een serie kijker ben...? Ja, al veel te vaak eigenlijk, en vooral rond de tijd dat ik deze serie voor het eerst zag hield het serie kijken bij mij wel op met The Pacific en Band of Brothers. Hoewel ik de naam van deze serie regelmatig vergat had een teaser die ik ooit op Canvas voorbij had zien komen, ten tijden van de eerste uitzending, best indruk gemaakt. Toen een kameraad deze serie in zijn collectie bleek te hebben hoefde ik daar niet lang over na te denken om deze te lenen en eenmaal begonnenzat ik tot over mijn oren in de zaak en zat ik de serie binnen enkele dagen uit....mijn reactie was simpel en in één woord te omvatten: WAUW!!!

Samen met een stapeltje films was het wel eens tijd voor een herkijk en review wat deze kerstdagen gerealiseerd werd, en andermaal werd ik opgeslokt door het geheel en kon ik amper ophouden met kijken. En andermaal biologeerde het bijzondere duo Rust en Marty en kroop de muziek en sfeer me onder de huid. Waar verder eigenlijk te beginnen...? Het script, de spanning, de acteerprestaties...nee, ik begin bij de letterlijk fantastische soundtrack. Behalve de naam van The Handsome Family kan ik niet helemaal uitvinden van wie de terugkerende dreigende en donkere muziek is, maar dat deze geweldig is spreekt voor zich. Het is geheel in lijn met de uitgestrekte moeraslanden van zuidelijk Amerika die geladen lijken met een bepaalde triestheid, waar dingen niet pluis zijn, waar een bepaalde droevigheid heerst, naargeestig, zeg maar gerust eng. Mensen die aan hun lot zijn overgelaten, waar een leven meer of minder niet opvalt, waar het vervagen van een persoon of indentiteit niet langer spreekwoordelijk is.

Samen met die omgeving en sfeer eisen natuurlijk de hoofdkarakters de hoofdrol, het duo, en dat is me een stel. Marty lijkt het normaalste, Rust het eerlijkst. Doch is het onwaarschijnlijk hoe zeer ze verschillen en hoe zeer de mannen een bijzonder soort chemie voor de dag legen. Uiteraard is het Rust die het meest de aandacht trekt, wat een karakter, wat een zienswijze, en wat een gepijnigd persoon. Samen met Rust wordt er een wereld aangeboord waar het de twijfel is wat echt is en wat niet, wie vertelt de waarheid en wie niet in deze smerige en in- en intrieste wereld. Ondertussen speelt ook nog het nodige aan huiselijke en relationele besognes. Wellicht niet het meest interessante in de zaak, toch zorgt het wel voor een bepaalde balans en wisselwerking, iets dat later terug zal keren na een tijdsprong.

De cinematogrofie is om te smullen en de overval op het drugshol is een fraaie one take gebeurtenis, wat een zenuwengedoe is dat overigens en daarmee natuurlijk uitermate goed neergezet. Interessant is de ondervraging door het andere rechereursduo, want wat is er nu aan de hand? Vanwaar de interesse in een zaak die veel eerder werd afgesloten. Is iedereen wel wie hij zegt dat hij is? Beklijvend is de overval op Ledoux, net als de tweede ontmoeting van Rust met de getraumatiseerde Kelly, poeh...ronduit verschrikkelijk die scene. De tijdsprong en heropening van het onderzoek is ook sterk, dan pas zien we het resultaat van alle weerslag die de zaak en spanning had op beide mannen, overduidelijk is dat de zaak nog altijd speelt en bewust of onbewust hun leven voorgoed verandert heeft. Het leven blijkt voor beide niet super waarop het gezamelijke besluit komt om voor eens en voor altijd met het verleden af te rekenen, en inderdaad, soms kom je een monster tegen, soms meerderen.

En andermaal maakt TD seizoen 1 een bijzonder goede indruk, iets dat 3 niet heeft kunnen bewerkstelligen, hoewel die verder prima is maar niet van dit niveau, 2 moet ik altijd nog zien en ik begrijp dat seizoen 4 in ontwikkeling is. TD1 is toch wel één van de beste dingen die ik op serie gebied heb gezien en overtuigt dus op magistrale wijze. De muziek, de sfeer, de settings, de opbouw en natuurlijk een weergaloze Matthew McConaughey. Wat is die acteur de laatste jaren in achting gestegen. Is er verder nog iets te benoemen...? Mja, wellicht nogmaals de prachtige, verlaten en treurige locaties waar mijn urbex hart sneller van gaat kloppen. Gaat er ooit een betere True Detective komen...? Nee, ik denk het niet.


avatar van eRCee

eRCee (moderator films)

 • 13160 berichten
 • 1873 stemmen

Prachtig verteld, geweldige visuele sfeer, sterk acteerwerk (hoewel het soms doorslaat) en ook een van de meest naargeestige en duistere verhalen die ik gezien heb. De bikeraflevering is weergaloos en ook de slotconfrontatie vond ik spannend opgebouwd, hoewel inderdaad de ontraadseling lichtelijk teleurstellend is omdat het hele religieuze en cultaspect van de zaak ineens wegvalt. Maar verder erg indrukwekkend (ruime 4* regionen).


avatar van zoutzak

zoutzak

 • 887 berichten
 • 5953 stemmen

Na herziening van de 'klassieke' series (sopranos, wire, breaking bad, etc) steekt True Detective er toch samen met Band of Brothers bovenuit wat mij betreft.

Echt een weergaloze rol van Matthew McConaughey.


avatar van AniSter

AniSter

 • 1812 berichten
 • 1378 stemmen

Een heel sterk eerste seizoen, voornamelijk door de sfeer die hierin neergezet wordt. Enkele dialogen zijn helaas iets te lang; ze voegen daarbij weinig aan het geheel toe. Het slot viel een beetje uit de toon in vergelijk met de voorgaande delen. Neemt niet weg dat dit seizoen hoog scoort voor mij, waarbij McConaughey een uitstekende rol speelt.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.