• 9.179.882 stemmen

True Detective - Seizoen 4 (2024)

Alternatieve titel: True Detective: Night Country

Afleveringen: 6

Speelduur: 6 uur

Ontwikkeld door: Nic Pizzolatto

Met: Kali Reis, Jodie Foster en John Hawkes

Datum van release: zondag 14 januari 2024

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk seizoen 4 via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot True Detective Seizoen 4 (2024)

Tijdens een lange winternacht in het stadje Ennis in Alaska verdwijnen de acht mannen die de leiding hebben over het Tsalal Arctic Research Station spoorloos. Om de zaak op te lossen moeten rechercheurs Liz Danvers en Evangeline Navarro hun eigen demonen onder ogen zien en de waarheid achterhalen terwijl ze op zoek zijn naar de diepste geheimen.

Afleveringen Seizoen 4 (2024)

1. Aflevering 1

6. Aflevering 6

18 februari 2024 (1 uur)

avatar van Agnimaatje

Agnimaatje

Laatste aflevering zojuist gezien; 'alles valt op z'n plek'.

De eerste en de laatste aflevering de beste van de zes.

stefan dias

Heb het eerste seizoen gezien, maar zooo kapot was ik daar nu ook weer niet van. Ik vroeg me daar trouwens al af wat er zo 'true' aan was, maar ja… niet zo belangrijk en toch wel redelijk van genoten.

Dat kan van dit vierde seizoen zeker ook gezegd worden. De sfeer (Fargo met de lichten uit) draagt daar zeker toe bij. Gisteren aflevering 5 gekeken en ja, daar komt alles mooi samen en gebeurt er wel wat! Foster is wel héél eenzijdig nors en bitchy, daar had wel een tikje meer nuance in gemogen, maar de Kali Reis (Navarro) steelt wel de show: wat een reus van een vrouw, letterlijk en figuurlijk. Mooi personage. Indrukwekkend. Vanavond laatste (?) aflevering… ook mooi: je moet het ook niet lanegr maken dan nodig is, natuurlijk.

avatar van Suitehome

Suitehome

Subliem en sfeervol vierde seizoen uit de True Detective-reeks. Met Jodie Foster - in haar eerste grote serierol - als de cynische rechercheur Liz Danvers die te maken krijgt met een verdwenen bemanning van een afgelegen researchcentrum. Aan alles zijn de hoge productiewaarden van Night Country te zien. Het verhaal, de vormgeving, de IJslandse locaties, de belichting en het acteerwerk zijn van uitzonderlijk hoog niveau. Opvallend, omdat formulebedenker en scenarist Nic Pizzolatto dit vierde seizoen is ingewisseld voor de onbekende Issa López.

Night Country is een duistere (eco)thriller met bovennatuurlijke elementen, inclusief een vleugje horror. Het volgt de conventionele vertelstructuur van collega HBO-series als The Outsider en Fortitude, of het Zweedse Midnight Sun. En natuurlijk van de klassieker The Thing van John Carpenter uit 1982. Night Country is niet alleen spannend, maar tegelijk ook actueel en urgent. Nu al een hoogtepunt van 2024.

stefan dias

IK vond de vijfde aflevering héél goed, maar die laatste… wat een sof. Maar als je je jezelf natuurlijk scenariogewijs zodanig in de knoei werkt met bijna absurdistische, weinig geloofwaardige gebeurtenissen, dan kan het eigenlijk alleen maar mislopen als je al die eindjes aan elkaar wil knopen. Dit lijkt me slordig haastwerk qua scenario. Toen die poetsvrouwen op het toneel verschenen… barstte ik net niet in lachen uit.

Flikken die het recht in eigen handen nemen? Diefabrieksdirecteur, die toch opdracht gaf die mijnheer Heiss uit de weg te ruimen, mag beschikken? Een soort mystifiërend einde voor Navarro? True detective??? Zelfs moreel verwerpelijk, maar vooral een beetje potsierlijk… jammer, want 5/6de vond ik wel heel goed.

avatar van Suitehome

Suitehome

Lezenswaardig artikel badfans69. Thanks. Verklaart duidelijk de verschillen in waardering hier bij MM, mede door de volgens sommigen - niet voor mij - teleurstellende slotaflevering.

avatar van Cupido

Cupido

Laatste aflevering was typerend voor het hele seizoen: beetje een soepzooitje. Dit seizoen wilde gewoon te veel zijn, het had allemaal wat simpeler gemogen. Best sfeervol, maar ondermaats script.

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Op aflevering 5 na een schandalig slecht seizoen.

Ik vond het echt een verschrikking. Het wilde van alles zijn, maar was niks echt. Verwarrend, chaotisch, eendimensionale karakters. Neh.

avatar van schram101

schram101

Eindelijk weer een nieuw seizoen van True Detective maar maakt de verwachtingen helaas niet helemaal waar. De locatie is fantastisch en de Inuit zijn een boeiend volk en helaas onderbelicht in Hollywood. Grimmig en donker sfeertje, al gaat het regelmatig veel te veel tegen horror aan schurken. Niet nodig en niet passend bij de serie. Wel verfrissend met de twee dameshoofdrollen. Kali Reis is fantastisch in haar rol en steelt de show. Jodie Foster is een minder begaafd actrice al zit haar karakter ook niet echt mee. Al met al is de stijgende lijn van het derde seizoen niet doorgezet, hopelijk pakt S05 die wel weer op.

Wat ook wat beter had gekund; het gevoel van afstand ontbrak een beetje in de serie. We vliegen heen en weer tussen locaties terwijl die soms een halve dag rijden moet zijn geweest maar hier zie je wel erg weinig van.

avatar van eldorado

eldorado

Een vraag;

Ik heb nu drie afleveringen gezien ( seizoen 1) maar ik irriteer me nogal aan steeds die flashbacks/ time switching.Blijft dit zo in alle seizoenen of is dat alleen in het begin. Als dat zo is ga ik deze niet verder kijken.

avatar van schram101

schram101

eldorado schreef:

Een vraag;

Seizoen 1 en 3 doen dit erg veel. Zijn ook de beste seizoenen m.i.

Waarom werkt dat niet voor je? Ik heb het bij dit seizoen juist gemist. Vond het enorm goed werken hoe je in die seizoenen door die diverse tijdlijnen achter de waarheid komt.

avatar van redfish71

redfish71

Seizoen 1 vond ik erg goed. Zo goed dat ik bij Seizoen 2 ging zin had om met nieuwe karakters te identificeren.

Nu weer wat hype gehoord over seizoen 4.

Het kijkt aardig weg, het prikkelde de verbeelding en nieuwsgierigheid flink, maar richting het einde vond ik het allemaal wat zwakker worden en de uitleg op het einde was 'realistisch' maar weinig interessant. Men probeert gedurende het seizoen er een een beetje een horror draai aan te geven met jump scares. Voeg daar nog spiritueel gedoe, relaties, detectivewerk, beetje rondneuken aan toe en het is inderdaad allemaal wat veel.

De relaties komen op het eind op de voorgrond maar muv 1 verhaallijn uit het verleden tussen Danvers en Navarro vond ik deze niet zo boeiend.

Er zitten weinig: yes, of lekker of opgelucht momenten in deze serie. Het acteerwerk is redelijk, maar niet uitzonderlijk. Ja we geloven het wel dat je depri en chagrijnig wordt in een donker Alaska. De reden waarom deze mensen zo zijn wordt enigszins beantwoord, maar meer dan een flashback hier of daar zien we niet.

Beetje jammer dat hoe verder het seizoen vordert het mysterie van de moorden steeds minder interessant wordt.

Wel gaaf dat ze op locatie (?) gefilmd hebben. De omgeving heeft veel mogelijkheden en creepy plekken. Als tiener zou je daar lekker kunnen rondstruinen en elk jaar weer wat nieuws ontdekken.

7/10.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1974 berichten

Een zwak seizoen, zeker richting het einde. Er wordt van alles opgeworpen, maar veel wendingen en uitkomsten zijn tamelijk onbevredigend. Ofwel onzorgvuldig uitgewerkt, ofwel compleet onvoorzien, of allebei. Het is veel door elkaar, en vrijwel alles net niet. Iedereen heeft een trauma, iedereen heeft vergelijkbare flashbacks, iedereen is zwaarmoedig. Dat werkt voor mij niet, ook doordat de acteurs niet bovengemiddeld goed spelen, zelfs Foster (matig uitgewerkt personage!) niet. O ja, ik vond ook de duisternis te nadrukkelijk - gezien het decor, maar ook gezien het gedrag an de personages - terwijl True Detective voor mij toch altijd draaide om de duisternis die er in personages woedt (of in elk geval kan woeden).

Lang verhaal kort, ik kon me goed vinden in deze Filmkrant-recensie: True Detective: Night Country - Filmkrant

schram101 schreef:

Toen ze in de ijsgrot verdwaalden en dan plots via een luik in… het lab uitkwamen. Daar had ik dat nog het felst. Twee stappen links, 3 naar rechts… ( I feel it, it's here) en hé! In een Jommekesalbum, oké… maar hier… nee. Toen begon het fronsen van mijn wenkbrauwen.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Prima. Goed einde. Volop spanning en natuurlijk geweldige setting

avatar van Epitaph

Epitaph

Na elf minuten DVD's van The Thing & Alien in beeld.

avatar van AniSter

AniSter

Een goed plot, doorspekt met een mysterieus tintje, je moet er van houden. Net zoals de duisternis; een seizoen dat zich zo'n beetje volledig in het donker afspeelt. De laatste aflevering was een beetje taai, maar dat komt in het laatste half uurtje weer helemaal goed. Erg goed seizoen. Aparte sfeer en dito setting, goede muziek. Prima cast. Ik heb Jodie Foster nog nooit in zo'n bitch-rol gezien.

avatar van james_cameron

Deze vierde reeks profiteert van de aanwezigheid van Jodie Foster en een (letterlijk) duistere plaats van handeling, te weten Ennis, Alaska. De plot laat het helaas af en toe een beetje afweten, met name in de laatste aflevering, maar gelukkig maken de personages en de lekker deprimerende sfeer veel goed. Visueel ook grotendeels indrukwekkend, op een aantal matige cgi-shots na. Bij vlagen neigt dit seizoen overigens behoorlijk naar horror, met een aantal behoorlijk heftige schrik-momenten.

avatar van Q Jones

Q Jones

Ik houd echt van dit soort series. Iemand nog tips voor iets soortgelijks. Hoeft niet perse bovennatuurlijke

avatar van Montorsi

Montorsi

Zwak verteld, rommelig, vergezocht, sfeerloos. Karakters doen je niks en het duurt dan ook veel te lang terwijl het maar 6 episodes bevat.. ik lijk wel de enige te zijn maar Foster vond ik ook echt een heel matig personage spelen.

avatar van Thomas83

Thomas83

Zelfs zonder zonder de verwachtingen die met het True Detective-label komen zou dit slecht zijn. Mijn, god, het schrijfwerk is zo slecht dat ik regelmatig in lachen uitbarstte na het zoveelste domme moment of dialoog. In grote lijnen bevat dit seizoen nog best wat leuke ideeën, en de emotionele afsluiting is zelfs verrassend aardig, maar voor het grote gedeelte kabbelt tussen de eerste en laatste aflevering maar wat voort. Het is geen goed teken als je in een seizoen van maar zes aflevering makkelijk hele afleveringen zou kunnen overslaan.

Het grootste probleem is dat er veel te veel onnodige personages zijn die afleiden van het detectivewerk. De stiefdochter en de baas van Danvers, Navarro's zus, Peter zijn vrouw, de directeur van Silver Sky, stuk voor stuk totaal overbodige personages, die vaak ook nog op een behoorlijk oppervlakkige en cliché manier zijn geschreven, onlogisch soms zelfs. Waarom zou Peter zijn vrouw bijvoorbeeld boos zijn omdat hij door zo'n bizarre zaak veel tijd op zijn werk door moet brengen? Als je dat soort clichés van stal wil halen, zorg er dan in elk geval dat het ergens op slaat.

Ik had gehoopt op een soort The Thing rip-off, maar in plaats daarvan wordt je als kijker opgezadeld met goedkoop melodrama en al even zo goedkope horror. De directe links naar de originele serie hadden ook nauwelijks luier en dommer kunnen zijn. Een onbeduidend personage blijkt de vader van Rustin Cohle, en een ander personage zegt op een gegeven moment "time is a flat circle". Het is overduidelijk dat dit script aanvankelijk zijn eigen serie of zelfs een film was, en dat ze er later maar het label van True Detective op hebben geplakt in de hoop een groter publiek te trekken. HBO is niet meer wat het ooit was. Zelfs die openingscredits vond ik HBO-onwaardig.

De setting is overigens nog wel tof, en Jodie Foster is altijd fijn om te zien. Ook al speelt ze een wat vlak personage, het is best geinig om haar eens een totaal onsympathiek persoon te zien spelen. Kali Reis speelt ook niet verkeerd.

Q Jones schreef:

Ik vond Mindhunter van David Fincher fantastisch, Fargo en Mare of Easttown zijn ook erg goed.

avatar van Q Jones

Q Jones

De gestoorde filmfanaat schreef:

Thx Mare of Easttown is heel goed indd

avatar van pasta_bolo

pasta_bolo

Het vierde seizoen slaat toch echt de plank volledig mis. Waarom ze in godsnaam hebben besloten om het bovennatuurlijke erbij te slepen, is me een raadsel. Het doet geen eer aan de voorgaande drie seizoenen. Die waren prima. Maar het bovennatuurlijke gezeik in seizoen 4 verpest het helemaal. Ik heb verder niets tegen het bovennatuurlijke binnen series, maar wel als dit het geval is in een serie die verder toch wel pretendeert een detectiveserie te zijn, een échte detectiveserie zelfs.

Ik heb iemand aangeraden om True Detective eens te proberen, en vertelde daarbij dat het niet uitmaakt met welk seizoen je begint, omdat alle seizoenen op zichzelf staan. Ik had seizoen 4 zelf op dat moment nog niet bekeken. Die persoon begon dus met seizoen 4, en vertelde me te zijn afgehaakt vanwege dat bovennatuurlijke gedoe. Hij was niet meer geïnteresseerd in de overige seizoenen...

Halve ster voor dit seizoen. Toch jammer, want het verhaal an sich had verder wel potentie.

avatar van Septua

Septua

Nou dit zag ik niet aankomen na 3 seizoenen. Waarin het paranormale de overhand heeft en uiteindelijk maar vaag door het verhaal sijpelt zonder echte conclusie. Ik kan niet verder denken dan dat True Detective begint te lijken op American Horror Story met dit soort verhalen. Hopelijk weten ze het bij het vijfde seizoen dit terug te draaien, zoals ze deden van het matige tweede seizoen naar het sublieme derde seizoen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En daar was ook meteen de eerste serie van de vakantie met deze True Detective 4 waar ik heel erg veel zin in had om te gaan kijken en waar ik ook best wel het nodige van verwachte. En laat ik vooraf duidelijk zijn dat seizoen 1 in mijn beleving onbenaderbaar is qua niveau en in mijn beleving één van de beste series die ik gezien heb. Maar een goede contender voor de tweede plaats moet dit toch zijn waar ik seizoen 2 helemaal niet gek vind en meer dan acceptabel en persoonlijk seizoen 3 het minste vind vanwege de opbouw en het stuitende karakter Hayes. Dat moet seizoen 4 toch beter kunnen doen, en dat kwam uit.

Hoewel, de naam Jodie Foster was vooraf wel even schrikken omdat ik deze dame meestal afschrikwekkend vind qua acteren, houding en intonatie en mij onwijs tegenstaat in de meeste van haar rollen. Maar gelukkig maakt de serie snel indruk met zijn locatie in Alaska, de rare toestand rond het onderzoeksstation en de algehele duistere sfeer, mysterie en muziek. Dit smaakt aanvankelijk goed waar het zorgvuldige fundament gelegd wordt voor een mysterie met een bovennatuurlijk randje. Sterker nog, voor sommige mensen zullen bepaalde momenten doodeng zijn en dan praat ik niet over het voortdurende duister en de sfeer, maar behoorlijke bizarre en enge verschijnselen en de mogelijkheid dat er duistere krachten spelen want zoals redelijk vaak gezegd wordt in de serie verlaat niemand echt Ennis en ziet iedereen wel eens iets...speelt het duister parten of is het echt niet pluis in Ennis Alaska, that's the question.

En het duister en de locatie met de sneeuw is sowieso een setting en omgeving bij uitstek voor spookachtige beelden als de ontdekking van de lijken of de weirde dingen die Navarro ziet, iets waar ze niet de enige in is. Maar zoals een echte True Detective betaamt is het niet alleen het heden dat telt maar spelen er ook dingen uit het verleden met in het bijzonder een zaak die nooit opgelost werd en langzaamaan in verband wordt gebracht maar waar ook enige tegenwerking als tegenreactie op lijkt te komen. Behalve de duistere omgeving lijkt er heel veel meer te spelen met protesten tegen de plaatselijk mijnbouw, een coöperatie die meer vingers in de pap heeft, de eerdere moordzaak, rare verschijningen en tekens, een kleine link naar de eerste True Detective, en twee behoorlijk getroubleerde hoofdpersonen in de vorm van Navarro en Danvers.

En laat bij dat duo nog wel eens het knelpunt liggen waar Danvers nogal een bitch is en Navarro, neergezet door ex-bokster Kali Reis, nu ook bepaald niet innemend is, en er toch wel heel veel tijd opgesoupeerd wordt aan hun relaties en familiaire problemen met zus en dochter. Het zijn momenten dat de zaak praktisch ondergeschikt is, het tempo onderuit zakt, en de karakters veel tijd krijgen maar in mijn beleving niet heel interessant zijn. En dat is toch best een minpuntje in een serie die vergeleken met de andere seizoenen niet eens heel lang is. Maar goed, gelukkig staan er veel positieve dingen tegenover waarvan reeds verschillende genoemd zijn maar nog niet genoemd is het beeld dat me aan Wind River doet denken, de spanning tussen al dat politie volk en dat je niet weet wie te vertrouwen is, de soundtrack met alle nummers goed en passend is, en blijft de interesse hoe het nu precies zit toch wel tot het einde leven en is de ontknoping, wat er nu gebeurt is met de onderzoekers, toch best goed en zelfs kostelijk.

En zo komt deze True Detective ook alweer tot een einde en maakt een goede en sterke indruk hoewel er weliswaar punten van kritiek zijn. Toch is dit zonder twijfel de beste na het fantastische eerste seizoen, al zou het alleen maar zijn vanwege de setting, sfeer en het mystieke randje met enkele shockers van momenten die de serie goed maakt, behoorlijk goed, maar niet in de beurt komt van de buitencategorie waar seizoen 1 tot behoort.

avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

Toch een beetje teleurgesteld na de finale. Want ik wilde het zo graag tof vinden- de setting vind ik namelijk geweldig, en ook beide hoofdrolspelers overtuigden. Maar de mystiek was mij veel te aanwezig, zeker omdat die naar het einde toe een steeds grotere rol krijgt. De oplossing van het intrigerende mysterie is ook een beetje een domper- en dan hadden de dames nog mazzel dat alle wetenschappers even bloeddorstig mee hadden gedaan, maar dat stond kennelijk in de sterren geschreven. Kleine 3,5 *.