• 10.943 nieuwsartikelen
 • 162.704 films
 • 10.286 series
 • 30.016 seizoenen
 • 616.371 acteurs
 • 193.475 gebruikers
 • 8.998.791 stemmen
Avatar
 
banner banner

The X-Files - Seizoen 1 (1993-1994)

4,02 179 stemmen

Show titel: The X-Files

IMDb beoordeling: 8,6 (249.292)

Afleveringen: 24

Speelduur: 18 uur

Ontwikkeld door: Chris Carter

Met: Gillian Anderson, David Duchovny en Mitch Pileggi

Oorsprong: Verenigde Staten

Datum van release: vrijdag 10 september 1993

Eerst uitgezonden op: FOX (Verenigde Staten)

 • On Demand:

 • Disney+ Bekijk seizoen 1 via Disney+
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The X-Files

Fox Mulder is wat men noemt een believer. Hij gelooft in het bestaan van buitenaardse wezens en zijn leven is gewijd aan het bewijzen van hun bestaan. Na een veelbelovende start aan zijn carrière bij de FBI ontdekt Mulder bij toeval de X-Files, een archief van onopgeloste en onverklaarbare zaken. Dana Scully heeft geneeskunde gestudeerd voordat ze door de FBI werd gerekruteerd. Als ze van de FBI-academy afkomt, wordt ze geplaatst bij de afdeling van Fox Mulder met de opdracht zijn werk zodanig te bekritiseren, dat dit het einde van de X-Files zou betekenen.

Afleveringen Seizoen 1 (1993-1994)

 1. 1. Pilot

  10 september 1993 (45 minuten)

  Agent Dana Scully wordt ingeschakeld om samen te gaan werken met Agent Fox Mulder om werk te doen naar het paranormale. Hun eerste zaak samen zijn een aantal alien-ontvoeringen. Een comateuze jongen, Billy Miles, brengt zijn vrienden naar de bossen waarna ze allemaal sterven door een mysterieus wit licht.

 2. 2. Deep Throat

  17 september 1993 (45 minuten)

  Mulder & Scully gaan naar Idaho om de verdwijning van een militaire test-piloot te onderzoeken. Ze doen onderzoek naar de militaire basis, waardoor Mulder denkt dit te maken te kan hebben met een regeringscomplot. Mulder gaat stiekem naar de militaire basis en ziet iets wat lijkt op een UFO, maar wordt opgepakt en zijn geheugen wordt gewist.

 3. 3. Squeeze

  24 september 1993 (45 minuten)

  Mulder en Scully onderzoeken een aantal moorden waar er geen enkele mogelijkheid bij is dat de moordenaar is ontsnapt. Eugene Victor Tooms, een normale conciërge, wordt door Mulder verdacht een mutant te zijn die zijn slachtoffers maakt om zijn leven te verlengen.

 4. 4. Conduit

  1 oktober 1993 (45 minuten)

  Terwijl Sectie Chef Scott Blevins het werk van de X-files in twijfel trekt, raakt Mulder in obsessie met een zaak dat dicht bij zijn ervaring komt toen hij nog een kind was. Hierbij gaat het om de alien-ontvoering van Mulder's zusje Samantha.

 5. 5. The Jersey Devil

  8 oktober 1993 (45 minuten)

  De moord op een dakloze man leidt naar een andere moord op precies dezelfde wijze die is gepleegd in 1947. Mulder en Scully vermoeden dat het monster The Jersey Devil ermee te maken heeft, die rondhangt in de bossen van Atlantic City.

 6. 6. Shadows

  22 oktober 1993 (45 minuten)

  Wanneer een onzichtbare kracht meerdere moorden pleegt is de enige getuige een jonge vrouw. Mulder verdenkt dat de geest van haar oude werknemer de dader is die de vrouw probeert te beschermen. Ook deze theorie leidt tot de ontdekking of die dode werknemer nou vermoord is of zelfmoord heeft gepleegd.

 7. 7. Ghost in the Machine

  29 oktober 1993 (45 minuten)

  Een computer met kunstmatige intelligentie begint te moorden om te blijven werken voor een grote wolkenkrabber. Mulder en Scully onderzoeken de zaak.

 8. 8. Ice

  5 november 1993 (45 minuten)

  Wanneer een onderzoeksteam op mysterieuze elkaar vermoord, gaan Mulder en Scully samen met een groep wetenschappers naar de plaats delict midden in het ijs. Hier ontdekken ze een mysterieus wormachtig organisme dat een menselijk wezen infecteert en symptomen toont van paranoia en kwaadaardigheid. Is iemand binnen de groep de moordenaar?

 9. 9. Space

  12 november 1993 (45 minuten)

  Een mysterieuze onzichtbare kracht saboteert een ruimtevaart. De verdachte is onmiddellijk de commandant van het team, die blijkbaar ooit een soort van alien heeft gezien op Mars. Is de deze alien hem misschien gevolgd? Mulder en Scully doen onderzoek en vooral Mulder betrekt zich veel met het onderzoek.

 10. 10. Fallen Angel

  19 november 1993 (45 minuten)

  Mulder zet de X-files op het spel wanneer hij zich went tot een militaire UFO neerstorting. Helaas wordt hij opgepakt en gevangengezet. In de gevangenis ontmoet hij Max Fening, een UFO-freak. Ze raken bevriend en hoewel Scully hem raad geeft om terug te keren naar Washington, blijft hij hier. Hij wil meer weten over Max Fening...

 11. 11. Eve

  10 december 1993 (45 minuten)

  Wanneer twee vaders, die niks met elkaar te maken hebben, op gruwelijke wijze worden vermoord en hun dochter als getuige, ontdekken Mulder en Scully dat de twee meisjes als een spat op elkaar lijken. Totdat ze worden ontvoerd tijdens het onderzoek. Heeft de zaak iets te maken rondom een experiment binnen de regering?

 12. 12. Fire

  17 december 1993 (45 minuten)

  Mulder, Scully en Mulders ex-vriendin doen onderzoek naar een aantal brandstichtingen op een aantal zeer bekende mannen uit Groot-Brittannië. Mulder zal zijn angst voor vuur moeten overwinnen wanneer hij ontdekt dat hij te maken heeft met een gestoorde pyromaan.

 13. 13. Beyond the Sea

  7 januari 1994 (45 minuten)

  Een ter dood veroordeelde seriemoordenaar Luther Lee Boggs claimt dat hij helderziend is, en wil alleen Mulder spreken die denkt dat hij hem zal begrijpen. Ondertussen moet Scully haar gevoelens aan de kant zetten nadat haar vader is overleden, maar waarom heeft Boggs zo'n mysterieus helderziend effect op Scully?

 14. 14. Genderbender

  21 januari 1994 (45 minuten)

  Een aantal seksuele moorden blijkt te maken te hebben met een moordenaar die van geslacht kan veranderen. Het onderzoek leidt Mulder en Scully naar een soort van Amish sekte.

 15. 15. Lazarus

  4 februari 1994 (45 minuten)

  Wanneer FBI agent Jack Willes en een bankovervaller Warren Dupre op hetzelfde moment worden neergeschoten, overleeft Willes de schietpartij en Dupre sterft. Maar waarom gedraagt Willes zich zo vreemd? Is hij bezeten door een geest van Dupre?

 16. 16. Young at Heart

  11 februari 1994 (45 minuten)

  Een psychotische crimineel van Mulders verleden keert terug en wil wraak nemen op Mulder. Zijn naam is John Barnett en blijkbaar is hij een deel geweest van een medisch experiment. Mulder moet zien te voorkomen dat hij zoete wraak zal plegen.

 17. 17. E.B.E.

  18 februari 1994 (45 minuten)

  Mulder en Scully ontvangen informatie van hun informant Deep Throat over een UFO die was neergeknald in Irak. Blijkbaar is deze UFO overgebracht naar Amerika. Maar spreekt Deep Throat zelf wel de waarheid?

 18. 18. Miracle Man

  18 maart 1994 (45 minuten)

  Mulder en Scully gaan naar Tennessee om onderzoek te doen naar een jongen die mensen kon genezen, door ze aan te raken, van allerlei ziektes. Maar waarom sterven mensen plotseling kort na hun genezing?

 19. 19. Shapes

  1 april 1994 (45 minuten)

  Mulder en Scully reizen naar een reservatie van Indianen om een brutale moordzaak te onderzoeken die blijkbaar in verband wordt gelegd met de eerste X-file allertijden: lycanthropie.

 20. 20. Darkness Falls

  15 april 1994 (45 minuten)

  Mulder en Scully gaan naar een nationaal woud in Washington wanneer een groep onderzoekers vermist raakt. Hun onderzoek leidt naar groene en kleine moordende vuurvliegjes.

 21. 21. Tooms

  22 april 1994 (45 minuten)

  Eugene Victor Tooms wordt vrijgelaten uit de gevangenis vanwege zijn misdaden (van de aflevering Squeeze) en hij zal nog één moord moeten plegen om de laatste lever te krijgen die hem weer dertig jaar in leven houdt. Mulder en Scully gaan de strijd aan tegen de klok om te voorkomen dat hij nog een slachtoffer maakt en ontsnapt...

 22. 22. Born Again

  29 april 1994 (45 minuten)

  Wanneer een rechercheur en zijn voormalig collega overlijden door mysterieuze omstandigheden, leidt het onderzoek naar een jong meisje dat op alle twee de plaatsen delict aanwezig was. Is zij de sleutel tot de oplossing?

 23. 23. Roland

  6 mei 1994 (45 minuten)

  Agent Mulder en Scully onderzoeken een aantal moorden op wetenschappers die één voor één op mysterieuze wijze zijn gestorven. De enige verdachte is de mentaal gehandicapte conciërge genaamd Ronald.

 24. 24. The Erlenmeyer Flask

  13 mei 1994 (45 minuten)

  Een simpele auto-achtervolging leidt Mulder en Scully naar een wetenschappelijk geheim waar ze gemeenschappelijke bewijzen vinden die kunnen leiden tot de ontdekking van een complot binnen de regering.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Sateck_mm

Sateck_mm

 • 12 berichten
 • 58 stemmen

Een eer om het eerste bericht te plaatsen van deze fantastische serie. Een van me favoriete series all time. Het duistere sfeertje, de spanning, de humor. Helaas heb ik na de X-Files niks meer gezien wat het niveau kan aantikken.


avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

 • 360 berichten
 • 338 stemmen

Het eerste seizoen van The X-Files is meteen één van de beste van de serie. Het akelig hoge niveau zou nog eens overtroffen worden met seizoen 2, waarin ook de conspiracy-mythologie als rode draad in de serie een grote rol zou gaan spelen.


avatar van Jack Bauer_mm

Jack Bauer_mm

 • 22 berichten
 • 341 stemmen

Ik kijk momenteel de mythology afleveringen + de beste procedural episodes. Wat is een goed moment om te stoppen met het doorlopende verhaal, kijkend naar zowel kwaliteit als 'closure' (voor zover dat ooit enigszins het geval was bij The X-Files)? Als ik gestopt bent met het verhaal, kijk ik wellicht nog wel de beste stand alone eppa's.


avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

 • 360 berichten
 • 338 stemmen

Jack Bauer_mm schreef:

Ik kijk momenteel de mythology afleveringen + de beste procedural episodes. Wat is een goed moment om te stoppen met het doorlopende verhaal, kijkend naar zowel kwaliteit als 'closure' (voor zover dat ooit enigszins het geval was bij The X-Files)? Als ik gestopt bent met het verhaal, kijk ik wellicht nog wel de beste stand alone eppa's.

Als je de mythology-verhaallijn volgt t/m de film Fight the Future, is het doorlopende verhaal erg sterk te noemen, daarna wordt het wel wat minder.

Toch is het raadzaam in ieder geval door te kijken tot ongeveer halverwege seizoen 6 (de mythology-afleveringen t/m aflevering 11 en 12).

En pak dan ook nog even seizoen 7 aflevering 10 en 11 mee.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59226 berichten
 • 3929 stemmen

Ik ben ruim een jaar geleden gestart met deze legendarische serie, die ik daarvoor nooit eerder heb gezien. Zelf vind ik buitenaardse en paranormale zaken razend interessant en The X-Files weet erg goed in te spelen op die interesses en ook zeker wel angsten, samen met waanzinnig boeiende mythology verhalen over een groot complot binnen de overheid. Seizoen 1 kent ieder geval een fantastische start, want afleveringen 2, 6, 7 en 8 behoren voor mij al tot de betere afleveringen die zijn gemaakt. Zeker aflevering 8, die heel duidelijk verwijst naar films als The Thing, is enorm overtuigend. Knap dat zoiets met een televisieserie budget is gemaakt. In het tweede deel van dit seizoen zakt het allemaal iets terug, maar het blijft meestal vrij goed. De monster of the week-afleveringen variëren wel in niveau en ze zijn niet allemaal even goed in elkaar gezet, maar dat kan je ook bijna niet verwachten. Erg genoten van het debuut van het prachtige duo Mulder & Scully.

4*


avatar van Scarafax

Scarafax

 • 103 berichten
 • 514 stemmen

Geweldige serie. Toch wel mijn all-time favoriet. Blij dat er weer nieuwe afleveringen zijn. Momenteel weer begonnen bij seizoen 1.


avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

 • 412 berichten
 • 1811 stemmen

Ben nu 8 afleveringen onderweg, maar kan er nog niet echt in komen. Had deze al een hele tijd op mijn kijklijst staan en had er hoge verwachtingen van, maar die worden tot nu toe nog niet waar gemaakt.

Blijven de aflevering op deze manier verder gaan, of wordt er nog meer een verhaal in verwerkt?


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59226 berichten
 • 3929 stemmen

ZZ TOP schreef:

Ben nu 8 afleveringen onderweg, maar kan er nog niet echt in komen. Had deze al een hele tijd op mijn kijklijst staan en had er hoge verwachtingen van, maar die worden tot nu toe nog niet waar gemaakt.

Blijven de aflevering op deze manier verder gaan, of wordt er nog meer een verhaal in verwerkt?

Er zit de gehele serie lang een rode draad in de verhaallijn (de mythology afleveringen over een grootschalig overheidscomplot die lang echt heel sterk zijn) en verder zijn het stand-alone afleveringen met een monster/mysterie/something van de week verhaal.

Of je door moet kijken, geen idee. De stijl van de reeks is redelijk hetzelfde gebleven door de jaren 1, al is seizoen 1 natuurlijk begin jaren 90 en wordt alles wel iets moderner en groter qua budget door de seizoenen heen.

Heb zelf zeer genoten van de kleine 2 jaar dat ik deze serie volledig heb gekeken. Gewoon af en toe na een seizoen even een pauze nemen.


avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

 • 412 berichten
 • 1811 stemmen

Jij bent snel . Bedankt voor je bericht aburefan.

Misschien vind ik het toch iets te goedkoop ogen, maar dat komt waarschijnlijk door het budget inderdaad. Ik denk dat ik gewoon af en toe een aflevering kijk voor tussendoor. Want het onderwerp vind ik wel weer erg interessant.

Heb je nog aanraders voor andere leuke series?


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59226 berichten
 • 3929 stemmen

ZZ TOP schreef:

Jij bent snel . Bedankt voor je bericht aburefan.

Misschien vind ik het toch iets te goedkoop ogen, maar dat komt waarschijnlijk door het budget inderdaad. Ik denk dat ik gewoon af en toe een aflevering kijk voor tussendoor. Want het onderwerp vind ik wel weer erg interessant.

Heb je nog aanraders voor andere leuke series?

Kan ook prima, dat je X-Files als tussendoortje neemt.

Lost gezien? Als je iets met mysterie hebt moet je dit wel hebben gekeken.


avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

 • 412 berichten
 • 1811 stemmen

The Oceanic Six schreef:

(quote)

Kan ook prima, dat je X-Files als tussendoortje neemt.

Lost gezien? Als je iets met mysterie hebt moet je dit wel hebben gekeken.

Thanks. Ga ik vandaag of morgen mee beginnen.


avatar van Wickerman

Wickerman

 • 54 berichten
 • 48 stemmen

Vroeger een groot fan van deze serie, maar helaas nooit de kans gehad om het geheel te kijken. We waren 20 jaar geleden veroordeeld tot de videobanden met de mythologie afleveringen die de plaatselijk videotheek had en een sporadische rerun op TV. Nu biedt Disney+ met Star uitkomst en zijn we, mijn vriendin en ik, van voor af aan begonnen.

We zijn bijna op het eind, nog twee afleveringen. En ik ga voor de vier-en-een-halve ster. Ook na bijna 30 jaar blijft dit seizoen overeind. Spannend en vermakelijk! Heel knap gemaakt met veel humor.


avatar van Esteban

Esteban

 • 3596 berichten
 • 1813 stemmen

Dat was ook mijn eerste idee toen het nieuws over Disney+ en Star bekend werd: Zou The X-Files in het aanbod zitten? Zo goed als zeker dat ik hier ooit van voor af aan wil mee herbeginnen. In mijn tienerjaren, die in de jaren 90 begonnen en eindigden, was ik lange tijd helemaal into X-Files achtige toestanden, zo kocht ik ook het blad X-Factor, over paranormale verschijnselen, aliens, etc. Mulder en Scully waren mijn helden in die tijd, beide acteurs waren geweldig in die rol.

Helaas was het uitzendschema op de reguliere zenders een soep. Er werd behoorlijk wat geschoven met de reeks, op meerdere vlakken. Bijgevolg dus nooit alles gezien. Benieuwd of het overeind zal blijven na meer dan 25 jaar, al heb ik daar redelijk veel vertrouwen in.


avatar van Corcicus

Corcicus

 • 2566 berichten
 • 3571 stemmen

Wauw, zelden is een serie zo hard van haar sokkel gevallen na herziening. Dit trekt gewoon nergens op. Super rommelig en chaotisch, verhalen waar je kop noch staart aan krijgt. Lieve deugd, deze serie is echt barslecht.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 3010 berichten
 • 7706 stemmen

Het monster van Loch Ness bestaat. De Yeti en Bigfoot bestaan. UFO-meldingen berusten op waarheid. Er is buitenaards leven aanwezig op deze planeet. Dit wordt allemaal geheim gehouden door de overheid.

Als je al het bovenstaande gelooft, ben je een wappie of een conspiracy nut. Als het niet allemaal waar is, dan levert het toch een hoop materiaal op voor een boeiende tv-serie.

Elke aflevering moeten Mulder en Scully een mysterie ontsluieren. Ze bekijken dit op een verschillende manier. Hij gelooft in moeilijk te verklaren fenomenen; zij heeft een sceptische houding. Toch worden ze een hecht team. De twee hoofdrolspelers doen het uitstekend: de keurig geklede David Duchovny en Gillian Anderson met de doordringende blauwe ogen.

Ze krijgen te maken met UFO’s, buitenaards leven, transmutatie en telekinese. Informatie hierover vinden ze in geheime FBI-dossiers. Er wordt getornd aan de grenzen van wat wetenschappelijk verantwoord is. Sinds Einsteins relativiteitstheorie worden tijd en ruimte op een andere manier bekeken. De tweelingparadox wordt vermeld in de pilootaflevering. Technisch is het knap uitgevoerd, met een goede afwisseling tussen dialoog en actie. Tempo en sfeer zitten goed in een reeks die wetenschap en fantasie combineert.


avatar van goldendream

goldendream

 • 176 berichten
 • 40 stemmen

Ik ben in twijfel deze serie aan te kopen. Ik zag de serie nog niet.

Gaan alle of bijna alle afleveringen over buitenaards leven of komen er ook andere mysterieuze zaken aan bod? Ik denk aan hekserij, toverij, zwarte magie, weerwolven ...


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59226 berichten
 • 3929 stemmen

goldendream schreef:

Ik ben in twijfel deze serie aan te kopen. Ik zag de serie nog niet.

Gaan alle of bijna alle afleveringen over buitenaards leven of komen er ook andere mysterieuze zaken aan bod? Ik denk aan hekserij, toverij, zwarte magie, weerwolven ...

Er komt van alles in voor, maar het zijn veelal onverklaarbare fenomenen al zul je over de nodige dingen wel meer zien. De rode draad in de verhaallijn (elk seizoen heeft een aantal verhaallijn afleveringen en een stel losse monster/situatie van de week afleveringen) is wel buitenaards leven ja.

PS: Wereldserie die iedereen een keer gezien moet hebben met een beetje interesse in sci-fi, thriller en horror.


avatar van goldendream

goldendream

 • 176 berichten
 • 40 stemmen

Dank voor de info!


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.