• 9.373.705 stemmen

The X-Files - Seizoen 9 (2001-2002)

Show titel: The X-Files

Afleveringen: 20

Speelduur: 15 uur

Ontwikkeld door: Chris Carter

Met: Gillian Anderson, David Duchovny en Mitch Pileggi

Datum van release: zondag 11 november 2001

Eerst uitgezonden op: FOX (Verenigde Staten)

• Disney+ Bekijk seizoen 9 via Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The X-Files

Fox Mulder is wat men noemt een believer. Hij gelooft in het bestaan van buitenaardse wezens en zijn leven is gewijd aan het bewijzen van hun bestaan. Na een veelbelovende start aan zijn carrière bij de FBI ontdekt Mulder bij toeval de X-Files, een archief van onopgeloste en onverklaarbare zaken. Dana Scully heeft geneeskunde gestudeerd voordat ze door de FBI werd gerekruteerd. Als ze van de FBI-academy afkomt, wordt ze geplaatst bij de afdeling van Fox Mulder met de opdracht zijn werk zodanig te bekritiseren, dat dit het einde van de X-Files zou betekenen.

Afleveringen Seizoen 9 (2001-2002)

1. 1. Nothing Important Happened Today

11 november 2001 (45 minuten)

Mulder beseft dat zijn aanwezigheid Scully en haar baby William in gevaar kan brengen en duikt onder. Ondertussen begint Doggett zijn onderzoek naar de FBI.

2. 2. Nothing Important Happened Today II

18 november 2001 (45 minuten)

Doggett ontmoet Shannon McMahon, die een Super-Soldier is, dit leidt naar een mysterieuze doorbraak in de zaak.

3. 3. Dæmonicus

2 december 2001 (45 minuten)

Doggett en Reyes onderzoeken samen hun eerste x-file - een aantal satanische rituele moorden.

4. 4. 4-D

9 december 2001 (45 minuten)

Doggett wordt neergeschoten in een mysterieuze schietpartij, en Agent Follmer ontdekt dat Reyes de schutter was.

5. 5. Lord of the Flies

16 december 2001 (45 minuten)

Een tiener overlijdt tijdens een show, en Doggetts onderzoek leidt naar een schokkend familiegeheim.

6. 6. Trust No 1

6 januari 2002 (45 minuten)

Wanneer een vreemde man informatie geeft over Mulders locatie, treft Scully haar zelf in de handen om met Mulder te herenigen.

7. 7. John Doe

13 januari 2002 (45 minuten)

Doggett wordt wakker in een smerig motel in Mexico. Het probleem is dat hij niet weet hoe hij daar terecht gekomen is. Terwijl Doggett zijn geheugen terug probeert te krijgen, proberen Reyes en Scully hem te vinden.

8. 8. Hellbound

27 januari 2002 (45 minuten)

Doggett en Reyes doorzoeken de dood van een man die levend is gevild. Reyes krijgt echter mysterieuze visioenen over gevilde slachtoffers en neemt Scully in vertrouwen.

9. 9. Provenance

3 maart 2002 (45 minuten)

De FBI houdt een mysterieuze paranormale zaak geheim voor de X-files, ondertussen ontdekt Scully een serieuze dreiging tegen William.

10. 10. Providence

10 maart 2002 (45 minuten)

Skinner en Follmer staan verbaasd, terwijl Scully er alles aan probeert te doen om haar baby, William te redden en ze schakelt The Lone Gunmen in om hem te beschermen.

11. 11. Audrey Pauley

17 maart 2002 (45 minuten)

Reyes raakt zwaar gewond bij een auto-ongeluk. Maar al snel merkt ze dat er een reden is voor haar kritieke medische verwondingen.

12. 12. Underneath

31 maart 2002 (45 minuten)

Doggett neemt het op tegen de "Moordende Schroevendraaier". Een seriemoordenaar tegen wie hij het al eens eerder heeft opgenomen.

13. 13. Improbable

7 april 2002 (45 minuten)

De agenten krijgen te maken met numerologie wanneer ze een seriemoordenaar moeten opsporen.

14. 14. Scary Monsters

14 april 2002 (45 minuten)

Een vrouw steekt haar zelf meerdere keren wanneer achter de waarheid van een zoontje een mysterieuze dreiging speelt. Het team doet onderzoek.

15. 15. Jump the Shark

21 april 2002 (45 minuten)

The Lone Gunmen werken samen met Jimmy wanneer ze nieuwe informatie ontdekken over de super-soldiers.

16. 16. William

28 april 2002 (45 minuten)

Doggett vindt een mysterieuze misvormde man in het X-files kantoor, maar al snel merken Scully, Doggett en Reyes dat de man niet is wie hij zegt dat hij is.

17. 17. Release

5 mei 2002 (45 minuten)

Wanneer er nieuwe informatie binnenkomt rondom de moord op Doggetts zoon, doet hij een allerlaatste poging om zijn moeilijkste en persoonlijkste zaak op te lossen.

18. 18. Sunshine Days

12 mei 2002 (45 minuten)

Doggett, Reyes, Scully en Skinner doorzoeken een mysterieuze moordzaak waarbij de hoofdverdachte is geobserdeerd is door The Brandy Bunch.

19. 19. The Truth

19 mei 2002 (45 minuten)

Nadat Mulder heeft ingebroken bij een militaire basis, wordt hij veroordeeld omdat hij wordt beschuldigd voor de moord op een super-soldier. Ondertussen neemt Skinner de leiding op zich, terwijl Scully, Reyes en Doggett een plan moeten verzinnen om hem te redden van de mysterieuze waarheid.

20. 20. The Truth II

19 mei 2002 (45 minuten)

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

Eigenlijk hadden ze wellicht eerder moeten stoppen, ook gezien het feit dat seizoen 9 nou niet bepaald het beste seizoen is.

Niet dat het echt slecht wordt, maar duidelijk is met dit seizoen te zien, dat er een einde aan gebreid moest worden.

Dit gebeurt dan ook uiteindelijk met de laatste 2 afleveringen, die de serie weliswaar niet helemaal op bevredigende wijze laat eindigen, maar ondanks dat kon het er wel mee door.

Het had hier dan ook eigenlijk bij moeten blijven.

avatar van DionneDarko

DionneDarko

In aflevering 9 zit Aaron Paul van Breaking Bad als jonge gup.

avatar van The Oceanic Six

Het slotseizoen van de serie, mét de grote ontknoping waarna het klaar zou zijn met The X Files. Althans, dacht men, want hierna volgden jaren later nog een film en miniserie. Het echte X Files gevoel ben ik vorig seizoen al een beetje kwijtgeraakt, zonder Fox Mulder in de hoofdrol. In seizoen 8 kwam hij nog een paar keer voor, hier in seizoen 9 slechts in de grote finale. De nieuwkomers uit serie 8, Agenten Doggett en Reyes doen het echt heel behoorlijk, zeker John Doggett is nog best interessant als personage, maar het blijft behelpen en het gevoel houden dat ik gewoon alleen Mulder & Scully zie als de iconen. Maar onder de omstandigheden is dit nog best een goed seizoen geworden.

Een paar prima monster of the week afleveringen (ook helaas een paar hele slechte) en vooral een mooie afsluiting van de hele mythology rondom Mulder, Scully, de aliens, baby William, de rol van de Smoking Man, de Lone Gunmen die zich opofferen en wat er nu allemaal zo angstig door de overheid verborgen is gehouden. Misschien wat simpel dat ze verwijzingen naar het jaar 2012, maar dat is nog best een aardig verhaaltje geworden, al had ik graag willen zien hoe dit toekomstverhaal in de serie zou aflopen. Verder dus het einde rondom baby William, die zelfs door Scully ter adoptie wordt gedaan, iets wat wel ongeloofwaardig was, omdat Scully al van alles met hem heeft meegemaakt, maar het doet na wat loze woorden van de zoon van de Smoking Man. De grote finale zelf vond ik erg interessant en het slot zelfs heel behoorlijk, met vooral veel cameo's van oudgedienden, waaronder een nog altijd in en in slechte Smoking Man. Het hele strafproces vond ik ook best onderhoudend en de chemie spatte nog altijd van Mulder en Scully af. Eigenlijk had de serie al na seizoen 7 moeten eindigen, maar uiteindelijk kan ik best met dit (tijdelijke) einde van de serie leven. Ik vind seizoen 9 ook beter dan 8.
Mulder zijn slotwoorden tegen Scully geven wel mooi het gevoel van deze bovennatuurlijke serie weer:

I want to believe that... the dead are not lost to us. That they speak to us... as part of something greater than us—greater than any alien force. And if you and I are powerless now, I want to believe that if we listen to what's speaking, it can give us the power to save ourselves.

Kleine 3,5*