• 9.380.540 stemmen

Stranger Things - Seizoen 1 (2016)

Show titel: Stranger Things

IMDb beoordeling: 8,6 (1.661.289)

Afleveringen: 8

Speelduur: 7 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Matt Duffer en Ross Duffer

Met: Winona Ryder, David Harbour en Finn Wolfhard

Datum van release: vrijdag 15 juli 2016

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk seizoen 1 via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Stranger Things

Hawkins Indiana, jaren 80. Een jongen verdwijnt onder zeer verdachte omstandigheden. Zijn moeder opent samen met de lokale autoriteiten een onderzoek naar de verdwijning . Al snel krijgen ze te maken met een reeks top-secret overheidsexperimenten, angstaanjagende bovennatuurlijke krachten en een zeer vreemd meisje.

Afleveringen Seizoen 1 (2016)

1. 1. Chapter One: The Vanishing of Will Byers

15 juli 2016 (55 minuten)

Na een avondje met zijn vrienden Dungeons & Dragons gespeeld te hebben, komt Will Byers niet meer terug naar huis. Zijn moeder Joyce en zijn broer Jonathan zijn radeloos, maar worden bijgestaan door Sheriff Hopper. Ook zijn vrienden, Mike, Lucas en Dustin, proberen hem in het bos te zoeken.

2. 2. Chapter Two: The Weirdo on Maple Street

15 juli 2016 (55 minuten)

Nadat Mike, Lucas en Dustin het vreemde meisje, Eleven vonden in het bos, besluiten ze haar bij Mike thuis, in de kelder, onder te brengen. Terwijl Mike's zus Nancy stiekem naar een feestje gaat. Ondertussen krijgt Joyce vreemde telefoontjes.

3. 3. Chapter Three: Holly, Jolly

15 juli 2016 (55 minuten)

Na het feestje blijkt Nancy's vriendin, Barb, ook spoorloos verdwenen. Joyce is er van overtuigd in contact te zijn met Will, via haar elektriciteitsnet. En Sheriff Hopper ontdekt een vreemde overheidsinstallatie aan de rand van het bos.

4. 4. Chapter Four: The Body

15 juli 2016 (55 minuten)

Als Will's lichaam aanspoelt, maar de licht-berichten door blijven gaan, weigert ze te geloven dat hij dood is. Nancy gaat samen met Will's broer, Jonathan, op zoek naar Barb. En de jongens geven Eleven een make-over.

5. 5. Chapter Five: The Flea and the Acrobat

15 juli 2016 (55 minuten)

Sheriff Hopper besluit het vreemde lab binnen te breken, terwijl Nancy en Jonathan een portaal naar de een andere dimensie ontdekken. De jongens zijn op hun beurt ook onderzoek aan het doen naar deze 'Upside Down'.

6. 6. Chapter Six: The Monster

15 juli 2016 (55 minuten)

Nadat Jonathan en Nancy weten te ontsnappen uit de donkere dimensie, besluiten ze een plan te bedenken om het te stoppen. Eleven helpt Mike met een groep pestkoppen. Sheriff Hopper en Joyce ontdekken dat Will's lichaam nep is en besluiten naar het lab te gaan voor antwoorden.

7. 7. Chapter Seven: The Bathtub

15 juli 2016 (55 minuten)

Jonathan en Nancy hebben bewijs van het monster gekregen en Sheriff Hopper en Joyce beseffen dat de jongens in gevaar zijn. Met de hulp van Eleven weten ze contact te maken met Will in de 'Upside Down'.

8. 8. Chapter Eight: The Upside Down

15 juli 2016 (55 minuten)

Terwijl Sheriff Hopper en Joyce via het lab het hol van het monster betreden, bevechten Jonathan en Nancy het kwaad via Will's huis. De jongens proberen Eleven te beschermen, en andersom.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

kos schreef:

Best geinige jeugdhorror. Soort kruising van The Goonies, E.T. en The Thing maar zo geweldig geniaal als de meeste mensen vond ik hem nou ook weer niet (met uitzondering van de openingstheme-credits).

Ik sluit me hier bij aan.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Eerste 5 afleveringen gisteren gezien. Heb na de eerste aflevering getwijfeld of ik de serie zou uitkijken. Gevoel van een kinderfilm kwam bij me op. Naar mate de afleveringen vorderden werd het steeds beter. Ga hem nu zeker uitkijken. Wil weten hoe het afloopt. Ik hoop wel dat het een seizoen afsluit en niet zo een serie wordt met een open einde zodat je het jaar erop weer de laatste afleveringen moet gaan terug kijken om te weten waarover het gaat. Ik denk dat het een krappe voldoende word 2.5 c.q. 3.0.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Laatste drie afleveringen gezien 1e seizoen. Seizoen sluit goed af. Wel met een open eind zodat een tweede seizoen mogelijk is. De serie is aardig, maar vind het een jeugdserie, derhalve haak ik af voor een tweede seizoen. Dit wordt mede veroorzaakt door de ruime keuzes in series tegenwoordig. 2.5

avatar van Jordy

Jordy

Grotendeels eens met alle positieve verhalen, geweldige laatste aflevering. Vond alleen Ryder helaas niet al te best.

avatar van Daan258

Daan258

Zeker geen onaardige serie.

Heb hem ook vrij vlot afgekeken en heb me er uitstekend mee vermaakt.

Toch moet ik wel zeggen dat ik de serie ietsjes te overgewaardeerd vind. Door bijna alleen maar positieve berichten gelezen te hebben had ik het toch net ietsjes beter verwacht.

Maar slecht? NEE, absoluut niet. Ik zat er te twijfelen tussen een 3,5* en 4,0* en geef hem uiteindelijk dan ook een 4,0*.

Ik ben echt zeer benieuwd hoe het 2e seizoen zal zijn. Helaas zal dat nog wel even wachten zijn.

Maar al met al, toch wel een aanradertje.

avatar van ZZ TOP

ZZ TOP

Seizoen 2 is aangekondigd!

Stranger Things seizoen 2 ...

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Jordy schreef:

Dat klopt. Ietwat 'overacting' in haar hysterie. En daarbij niet meer de Winona waar ik vroeger altijd wat vlinders van in de buik kreeg. Maar goed, we worden allebei ouder..

avatar van Fueledable

Fueledable

Tot nu toe erg leuk.

avatar van Thomas83

Thomas83

Wat een zalige mix van Spielberg, Carpenter, King. Dat bovennatuurlijke mysterieverhaal met een verdwijning, de jaren tachtig setting en die waanzinnig gave intromuziek, ik wist gelijk dat dit echt een serie voor mij zou zijn. En de opvallend duistere en een beetje X-Files-achtige openingsscène belooft ook al gelijk dat het allemaal niet al te braaf wordt. Alles wordt ook haast perfect opgebouwd. Iedere aflevering heeft zijn plaats en brengt het verhaal weer wat dichter bij de climax.

Al die clichés en vertrouwde trucjes worden ook op zo'n aangenaam vertrouwde manier gebruikt. Mooi ook al die duidelijke verwijzingen naar films etc. Het is allemaal zo effectief gedaan zonder dat het ergerniswekkend gemaakt aanvoelt. En de serie heeft toch ook nog wel een beetje zijn eigen stijl en wat moderns door de nadrukkelijk aanwezige en zeer goed gekozen muziek. Alles ademt sfeer. Veel shots en scènes staan in dienst van het oproepen van een beklemmend gevoel. Het monster is feitelijk ook maar bijzaak. Dit is zo'n typisch geval van een "de mensen zijn de werkelijke monsters-boodschap.

De personage staan centraal en de cast is fantastisch, maar uiteindelijk wordt de kar toch vooral getrokken door Brown, Harbour en Wolfhard, en later ook wel Matarazzo. Brown is perfect in haar mimiek en uitstraling. Echt heel indrukwekkend. Aandoenlijk en kwetsbaar, mysterieus, grappig, ze is het allemaal. Haast jammer dat ze op een gegeven moment meer gaat praten. Wolfhard is min of meer de leider van de vriendengroep. Heel naturel in zijn spel en hij voelt het meest als de hoofdpersoon. Hij deed me overigens sterk denken aan Sam in Freaks and Geeks. Hij lijkt er ook echt een beetje op.

Matarazzo heb ik voor ik aan de serie begon al geprezen horen worden om zijn komische bijdrages, maar het duurde wel een paar afleveringen voor ik hem grappig vond. En dan is hij ook wel niet te stoppen. Hij krijgt ook veel van de grappigste uitspraken in de serie. Humor is een belangrijk onderdeel van Stranger Things, veel meer dan ik had verwacht. Lucas vond ik lang niet zo heel leuk, maar uiteindelijk valt zijn rol ook wel op zijn plaats. Hij is gewoon de scepticus en sarcast van het groepje. Iedereen heeft zijn rol binnen de groep.

Wat minder vond ik op zich de verhaallijn met Mikes oudere zus Nancy. Een prachtig meisje, maar haar verhaallijn is toch wel het minste onderdeel van de serie zo'n beetje. Al is ze nog best leuk met Jonathan en Steve. Ryder vind ik aan het begin van de serie een beetje afleidend door echt vreselijk te overacteren, maar zelfs met haar komt het nog goed later in de serie. Een prachtige bijrol is trouwens die van de vader van Mike en Nancy. Wat een schitterende passieve lambal is dat zeg. Zelfs tijdens de hereniging met zijn zoon hangt hij maar wat onverschillig bij.

Ja, echt een serie naar mijn hart. Heel benieuwd naar het tweede seizoen. Hopelijk kan men het hoge niveau vasthouden. Ik heb wel vertrouwen in de gebroeders Duffer eigenlijk. Ik las dat ze ook graag aan Stephen Kings It hadden willen maken. God, wat had ik daar graag een serie of mini-serie van hun hand van willen zien. 4.0*.

avatar van Pepino

Pepino

Ligt het aan mij, of acteert de acteur van Lucas niet zo goed? Hij komt niet altijd natuurlijk over en vaak over-acteert hij. De rest van de acteurs doen het natuurlijk prima!

Over de serie zelf wil ik nog niks kwijt, want ik heb 'm nog niet helemaal uitgekeken

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

OK, hierbij aangekondigd: deel II

'Millie Bobby Brown keert terug in tweede seizoen Stranger Things' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

De bijbehorende 'trailer' is hilarisch

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Hoe een soundtrack een serie kan maken... Blown away. Verbloemd de typische serie-mankementen en overstijgt daarmee z'n format!

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

Wat een heerlijk jaren 80 a la Stand By Me sfeertje en wat een geweldige soundtrack. Iedereen acteert ook heel goed, op af en toe een schoonheidsfoutje van Lucas' acteur na. Ik verheug me op seizoen 2.

avatar van ZAP!

ZAP!

Vreemd; deze schijnt al eens in de jaren '80 op vhs uitgebracht te zijn (bronsite)...

Maar serieus: ik twijfel nog of ik dit tzt op blu-ray ga aanschaffen. Ben ergens wel benieuwd.

avatar van The Oceanic Six

Stranger Things is dit jaar enorm gehyped in de media, op sites en de setting sprak me ook wel aan, dus maar eens een poging gedaan. Om wat negatief te beginnen; Stranger Things maakt de hype niet waar, daarvoor vond ik het allemaal niet bijzonder genoeg. Maar het is natuurlijk wel een hele sfeervolle, fraai vormgegeven serie die me weer terug doet denken aan de films uit de jaren 80 en aan het werk van grootmeesters als Stephen King, Steven Spielberg en John Carpenther. Het wordt nooit eng, maar dat jongensachtige avonturensfeertje hangt er wel degelijk. Ook geestig om diverse verwijzingen naar oude films te zien, zoals een poster van The Thing enzo. De leukste afleveringen vind ik aan het eind van het seizoen zitten, als het tempo een beetje wordt verhoogd. Wel jammer dat het monster iets te CGI is vergeleken met al het andere in de afleveringen. De cast acteert wisselvallig, maar dat is niet zo gek bij kinderen. Winona Ryder doet het wel aardig, al vind ik haar geen bijzondere actrice. Al bij al was het prima vermaak, misschien waren de verwachtingen iets te hoog. Ik ben benieuwd naar seizoen 2 komend jaar.

avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

Aardige serie was vooral in het begin veelbelovend, maar op het eind was het mij toch te veel achtervolgingen en monsterjagen, en was het mysterie een beetje aan de kant geschoven. De plot werd niet helemaal bevredigend opgelost. Ben ook niet onverdeeld positief over de cast, Ryder vond ik vrij irritant, Modine een beetje kleurloos, de kinderen waren wel OK, met name 11 en Toothless speelden goed. Soundtrack en sfeer waren wel erg OK, maar weet nog niet of ik het tweede seizoen ga kijken.

avatar van Ace of Spades

Ace of Spades

Erg vet eerste seizoen dit, heb 'm in een keer uitgekeken en dit heb ik niet vaak meer bij een serie.

Vond het een ontzettend vette sfeer hebben (wat een lekkere 80's vibe) en een keer kindacteurs waar je je niet continu aan irriteert. Verhaal is niet overal even uniek misschien, maar heeft wel een erg goede manier van opbouwen waardoor je eigenlijk steeds op het puntje van de bank zit.

avatar van jay73

jay73

Gestopt met kijken na ep. 2. Acteerprestaties zijn beneden peil.

avatar van 606

drefkikker2,

nou dat is wel heel dramatisch en niet waar.

avatar van Glacius

Glacius

Pepino schreef:

Lucas over-acteert wel af en toe, inderdaad.

Wel een aardige serie verder, met een pakkend sfeertje. Het enige wat me af en toe tegenzat was de wisselende kwaliteit van de cg uiterlijk en animaties van het monster. Vooral in het licht kwam dat goed naar voren. Ze hadden meer met "rubber" pakken moeten werken, in plaats van cgi.

avatar van Esteban

Esteban

jedy schreef:

... Dat is vaak het geval bij zulke horrorfilms/series die teruggrijpen naar de jaren '70.

Met dat verschil dat deze serie naar de jaren 80 teruggrijpt natuurlijk.

avatar van Esteban

Esteban

Ook ik ben een kind uit de jaren 80 en vond dit om alle voor de hand liggende redenen redelijk fantastisch. Tot op zekere hoogte. Wat Strangers Things de 4 sterren ontneemt, is het totale gebrek aan verrassing. Ik vond het verloop boeiend, maar voelde op alle mogelijke vlakken aan waar dit heen ging. Alles, maar dan ook werkelijk alles, is uit boeken en films uit die periode gehaald en op heerlijke wijze gemixt. Maar het maakt ook dat er een zekere originaliteit in het verhaal ontbreekt. Jammer, want het is het enige mankement aan de reeks.

avatar van Mescaline

Mescaline

Eerlijk is eerlijk, de serie werd mij via via aangeraden en ik had er weinig van verwacht. Ben ook geen groot liefhebber van horror normaal gesproken maar Stranger Things was een heel stuk beter dan verwacht.

Eigenlijk zijn de horror elementen min of meer bijzaak en zijn het vooral de personages die erg interessant zijn en bovendien goed uitgewerkt zijn. (Met uitzondering van Barb en haar ouders dan, na haar dood lijkt alleen haar vriendin zich hier zorgen om te maken) De jaren 80 style is ook een belangrijk aspect wat mij aanspreekt, The Goonies/Stand by Me/The Thing zijn duidelijke inspiratie bronnen en het is een enorm compliment naar de jaren 80 toe.

De scenes met het monster waren voor mij persoonlijk de minste, het is meer de spanning hiernaartoe wat de serie zo goed maakt voor mij Benieuwd naar seizoen 2, alhoewel ik niet verwacht dat het even goed gaat worden.

4 sterren zijn zeker op zijn plaats.

avatar van scorsese

In de herziening aangezien het tweede seizoen er over een paar weken is.

Een mysterieus en spannend verhaal dat zo uit de pen van Stephen King had kunnen komen of geregisseerd door Steven Spielberg. Het ziet er allemaal mooi uit, maar het is vooral de fijne jaren '80 sfeer die hier bijzonder goed is neergezet (de hele aankleding, muziek en personages). De kind-acteurs zijn stuk voor stuk perfect gecast.

avatar van Miszmi

Miszmi

Doordat er eigenlijk maar weinig negatieve reacties zijn op deze serie, had ik zeer hoge verwachtingen. Dit is voor mij slechts deels waargemaakt. Laat ik positief beginnen: de cast, geweldig! Ik sluit mij wel aan bij anderen die over Ryder beginnen, ik vond haar duidelijk het minst. Vond haar veelal overdreven en niet natuurlijk overkomen. Bij de acteur achter Lucas had ik daar overigens wat minder last van, al vond ik hem wel het minst van de vier belangrijkste kindacteurs. En dan natuurlijk Millie Bobby Brown: voortreffelijk! Wat doet zij het geweldig in deze serie, ze kreeg mij echt mee in haar rol en haar uitstraling zei echt voldoende. Wat heeft dit meisje veel potentie.

Dan de wat negatievere kant. Het geheel is zo ontzettend voorspelbaar, dat voor mij in dat opzicht het wow-effect mist. Dat effect is er wel in andere factoren, bijvoorbeeld de gehele 80's setting, maar in het verhaal zelf miste ik het wel. Ik vond het naar het einde toe zelfs een beetje saai worden, waar ik in de eerste afleveringen toch wel wat meer spanning voelde. Nu moet ik wel zeggen dat het genre horror bij mij heel hoog op de lijst staat, maar Sci-Fi daar recht tegenover. Daardoor kan ik bepaalde aspecten van de serie mogelijk net iets minder waarderen dan iemand die het genre beter kan hebben.

Ik zal het tweede seizoen zeker een kans gaan geven, maar hoop toch wel op iets meer verrassingen.

avatar van MarlaSinger

MarlaSinger

Als groot King (en ook redelijk Spielberg) fan, heb ik me absoluut bij deze serie vermaakt. Het is inderdaad voorspelbaar maar de sfeer, muziek en personages maakten voor mij alles goed.

Tijd voor seizoen 2.

Deze krijgt van mij dik 4*

avatar van T.O.

T.O.

Qua stijl een hele geslaagde integratie van verschillende invloeden uit de jaren '80, maar inhoudelijk blijft het een wat slap aftreksel. Misschien had er ook wel wat meer ingezeten qua acteerwerk. Afgezien van de degelijke Ryder, Modine en Buono is het niet heel veel.

Prima eerste seizoen met een aantal leuke nieuwe jonge acteurs. Het enige negatieve aan deze serie is de rol van Winona Ryder, die acht afleveringen lang niet verder komt dan het spelen van de hysterische moeder. Lijkt logisch gezien de situatie, maar de regie had haar meer ruimte moeten geven om wat meer nuance in haar spel te kunnen aanbrengen. De serie barst van de verwijzingen naar films uit de jaren tachtig en het werk van Stephen King en ademt de sfeer uit van de films van Steven Spielberg. En dat mag in dit geval als een compliment gezien worden. De seizoen finale aflevering is werkelijk grandioos. De popcorn valt overigens niet aan te slepen.

avatar van larsk0

larsk0

Begrijp de ophef niet zo van deze serie. Ja hij is niet slecht, maar echt geweldig ook weer niet. Vooral qua originaliteit schort het er nogal aan. Een meisje met telepatische superkrachten, alsof we niet al dood gegooid worden de laatste tijd met dat soort ongein, kinderen als hoofdpersonen, ook niet bijster origineel, en een eng monster. Maar toch de moeite wel waard hoor, mits je van het genre houdt.

avatar van renzoroy_mm

renzoroy_mm

larsk0 schreef:

Begrijp de ophef niet zo van deze serie. Ja hij is niet slecht, maar echt geweldig ook weer niet. Vooral qua originaliteit schort het er nogal aan. Een meisje met telepatische superkrachten, alsof we niet al dood gegooid worden de laatste tijd met dat soort ongein en kinderen als hoofdpersonen, ook niet bijster origineel. Maar toch de moeite wel waard hoor, mits je van het genre houdt.

mee eens. Vind bijvoorbeeld Dark al stukken beter.