• 9.373.533 stemmen

Keuringsdienst van Waarde - Seizoen 10 (2012)

Show titel: Keuringsdienst van Waarde

Afleveringen: 19

Speelduur: 7 uur en 55 minuten

Ontwikkeld door: Maurice Dekkers

Met: Marijn Frank, Teun van de Keuken en Maarten Remmers

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 29 maart 2012

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde is een consumententelevisieprogramma. Het programma probeert inzicht te geven in de productie van voedsel en ander consumentenproducten en streeft er naar misstanden en vermeende misstanden aan het licht te brengen. Door het stellen van simpele vragen aan hulplijnen van producenten zich voordoend als naïeve maar vasthoudende consument verkrijgen de makers soms hilarische en/of onthullende antwoorden. De naam is een verbastering van de naam van de keuringsinstantie Keuringsdienst van Waren.

Afleveringen Seizoen 10 (2012)

1. 1. Filet Americain

29 maart 2012 (25 minuten)

Een smaakmaker die de nodige tongen losmaakt: filet americain. De een trekt er een vies gezicht bij en bij de ander loopt het water in de mond. Uit een bakje van de slager, bij de supermarkt of het tankstation; we lusten het rauw. Maar wat zit erin en hoe lang is het houdbaar? De grote KVW FAT (Filet Americain Test) zal uitsluitsel geven over de vraag of ons broodje filet echt veilig en vers is. Keuringsdienst van Waarde zet zijn tanden in filet americain en laat niet meer los.

2. 2. Mondgeblazen Glas

5 april 2012 (25 minuten)

3. 3. EHEC-bacterie - Deel 1

19 april 2012 (25 minuten)

We pakken in twee uitzendingen uit over de EHEC-bacterie. Hij was het nieuws van de dag, had de wereld wekenlang in zijn greep en maakte 50 dodelijke slachtoffers in Duitsland. Een voedseldrama dat zijn weerga niet kent. De Duitse autoriteiten gingen koortsachtig op zoek en kwamen iedere dag met een nieuwe boosdoener. Eerst had de komkommer het gedaan, daarna kreeg de tomaat er van langs en zelfs de kropsla werd genoemd. Uiteindelijk was de fenegriekkiem de schuldige en daar moesten we het mee doen. Plots hield de hetze op bij deze kiemgroenten. 'De EHEC-uitbraak is afgesloten' meldde het Robert Koch Instituut, het Duitse centrum voor ziektebeheersing, eind juli 2011. Ook onze overheid meldt op www.rijksoverheid.nl dat de uitbraak voorbij is. Maar is de epidemie nu werkelijk in de kiem gesmoord of zwerft de sluipmoordenaar nog steeds vrij rond? Waar kwam die mysterieuze bacterie ineens vandaan? Een mediahype of lobbystrategie? De Keuringsdienst van Waarde legt een dossier aan en gaat tot op de bodem van de zaak.

4. 4. EHEC-bacterie - Deel 2

26 april 2012 (25 minuten)

5. 5. Dode Zeezout

3 mei 2012 (25 minuten)

Op zoek naar de waarheid achter Dode Zeezout. Van alle wereldzeeën is alleen de Dode Zee zo bijzonder, dat je hem in de winkel kunt kopen, als zout: Dode Zeezout. Een must voor elke serieuze badderaar. Goed voor je huid en hoofd, verfrissend voor je geest. Maar wat maakt Dode Zeezout nu eigenlijk zo bijzonder? Is het de unieke samenstelling? De eeuwenoude geheimen die vermeld staan op het etiket? Of zijn het de 'revitaliserende' zouten en mineralen? De Keuringsdienst van Waarde wordt tot het uiterste gedreven door badgeheimen en gaat op zoek naar de waarheid achter Dode Zeezout. Eentje die leert dat we de meeste geheimen met een korreltje zout moeten nemen.

6. 6. Eieren

10 mei 2012 (25 minuten)

Het was altijd een raadsel, welk ei je kopen moest voor een tevreden kip: gewoon, scharrel, gras of bio, spotgoedkoop of peperduur. Maar per 1 januari van dit jaar zijn die zorgen voorbij. Eieren waar de kip voor moet lijden, mogen namelijk niet meer van Europa. De legbatterij is verboden verklaard. Elk ei komt nu hoe dan ook van een tevreden kip. Tenminste, dat is het idee. Want hoe hebben al die Europese eierfabrieken zich ineens kunnen transformeren tot kippenparadijsjes? Een boer kiest in deze barre tijden toch veel liever eieren voor zijn geld? De Keuringsdienst van Waarde roert zich in de eiersores van Europa en raakt de kluts kwijt. Een ei zit namelijk in meer dan een doos alleen.

7. 7. Aardappelen

17 mei 2012 (25 minuten)

Bintjes, Dorés en Eigenheimers: vroeger was de keuze simpel. Maar tegenwoordig worden we overspoeld door aardappelsoorten met steeds weer nieuwe namen, van heel goedkoop in grote zakken tot duur in kleine zakjes met een kilootje exclusiviteit. Maar volgens de marktkoopman is het simpel, je hebt vastkokend, kruimig en iets er tussenin. Punt uit. De C1000 maakt het nog simpeler en komt met de Alleskunner. Kan dat, de aardappel die alles kan? En hij is ook nog eens de goedkoopste in het schap? De Keuringsdienst gaat op onderzoek in de wereld van de oer-Hollandse aardappel.

8. 8. Buitenlucht

24 mei 2012 (25 minuten)

Een luchtverfrisser met buitenlucht. De Keuringsdienst wil het weten: welke buitenlucht is zo speciaal dat hij in een bus mag? Kan je niet beter gewoon een raampje openzetten?

9. 9. Kip

31 mei 2012 (25 minuten)

Het is het minst kostbare stukje vlees dat er is: kip. Koop je kip bevroren, dan heb je haar voor nog geen drie euro en dertig cent. Anderhalve kilo kip zonder kop. Koud gemaakt voor een zacht prijsje. Zo zacht, dat de Keuringsdienst wil weten hoe het kan, voor zo goedkoop een heel dood dier op je bord. Een kip moet toch ook eten? Het geheim, vertelt de boer, zit hem dan ook in het kippenvoer. Een hoogwaardig goed waarmee een kuiken zich binnen enkele weken kan volvreten tot plofkip. En dat voor nog geen paar centen. Wondervoer is het. Zo wonderlijk, dat de Keuringsdienst aan het denken zet. Kunnen we die kip niet net zo goed overslaan? De Keuringsdienst van Waarde krabt zich achter de oren over de kosten van kip en pikt wat op over het wereldvoedselprobleem.

10. 10. Pampers - Deel 1

7 juni 2012 (25 minuten)

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, als je een product koopt, doet de producent van dat product iets voor het goede doel. Is dat allemaal goede bedoelingen? Is het een marketingtechniek van de grote bedrijven? Of allebei? De KVW stort zich op de Pampers. '1 pak = 1 vaccin' staat er op een pak luiers. Een 'levensreddend' vaccin, welteverstaan. Hoe werkt dit? Pampers doneert per verkocht pak luiers 0,05 aan Unicef; de waarde van een tetanusvaccin voor moeders en pasgeborenen in Derde Wereldlanden. Het doel is om tetanus de wereld uit te helpen. Pampers claimt dat ze hiermee al 100 miljoen levens hebben gered. Wat is het verhaal achter deze actie? De Keuringsdienst spreekt met artsen, Pampers, Unicef en belandt zelfs in een vaccinfabriek in Bulgarije. De slogan is helder en simpel maar de waarheid achter de slogan blijkt vaak een stuk ingewikkelder.

11. 11. Kogelbiefstuk

1 november 2012 (25 minuten)

Een boze slager schreef de Keuringsdienst een brief. Omdat het woordje kogel de biefstuk duurder maakt is het aantrekkelijk om ermee te sjoemelen. Iedere koe heeft kogels in zijn kont. Kogelbiefstuk kun je er van snijden. Het chique broertje van de gewone bief. Maar volgens de slager verkoopt de supermarkt meer kogels dan we uit de billen van koeien kunnen halen. De Keuringsdienst snijdt een gevoelig stukje vlees aan, en maakt de vakman aan het huilen.

12. 12. Appelsap

8 november 2012 (25 minuten)

Pers je een sinaasappel, dan krijg je jus d'orange. Pers je een appel, dan krijg je... Tja. Wat krijg je dan? Appels persen, dat doe je niet. Je koopt gewoon een goudgeel drankje uit het schap. Het zal wel heel belangrijk zijn welke soort de fabriek uitgekozen heeft. Prachtige appels op het plaatje: rood, groen of een beetje van beide. Welke rassen zijn dat? De Keuringsdienst komt in een Oost-Europese boomgaard terecht. Er is één bijzondere soort. Nooit gezien op de verpakking, maar hij gaat er wel in. De bruine.

13. 13. Kroepoek

15 november 2012 (25 minuten)

14. 14. Peterselie

22 november 2012 (25 minuten)

Peper is duur, daarom noemen we dure dingen peperduur. In het schap van de supermarkt, niet ver van de peper, staat een ander kruid dat een eigen spreekwoord verdiend. Peterselie, dat is ook duur. Een potje gedroogde peterselie bevat maar vijf gram. Verrek, wat zeggen de kleine lettertjes? Kiloprijs € 237,-. Hoe is het mogelijk? De Keuringsdienst zoekt het uit. Ondertussen kan de Dikke van Dale 'm alvast bijschrijven. Peterselieduur.

15. 15. Pampers - Deel 2

29 november 2012 (25 minuten)

16. 16. Zalmforel

6 december 2012 (25 minuten)

Forel is een soort vis. Die kennen we wel. Zalm is ook een soort vis, die kennen we nog beter. Tot zover klinkt het simpel. Maar er is er nog eentje, die ons in verwarring brengt, namelijk zalmforel. Dat staat op het doosje in de supermarkt. Van binnen ziet het roze als zalm, van buiten lijkt het op forel. Wat is het?

17. 17. Rietsuiker

13 december 2012 (25 minuten)

18. 18. Champignons - Deel 1

20 december 2012 (25 minuten)

Champignons. Kleine witte paddestoelen, zo lief en onschuldig. Niks daarvan, zegt de vakbond. Arbeiders uit Oost-Europa worden ernstig uitgebuit in Hollandse kwekerijen. Limburgse kwekerijen, beter gezegd. We duiken de duisternis van de champignonschuren in om meer te weten te komen. De Keuringsdienst van Waarde over schimmige schimmels. Het eerste deel van een stemmig tweeluik tijdens de feestdagen.

19. 19. Champignons - Deel 2

27 december 2012 (25 minuten)

Kleine witte paddenstoelen, zo lief en onschuldig. Niks daarvan, zegt de vakbond. Arbeiders uit Oost-Europa worden ernstig uitgebuit in Hollandse kwekerijen. Limburgse kwekerijen, beter gezegd. We duiken de duisternis van de champignonschuren in om er meer van te weten te komen. Een nieuwe aflevering over schimmige schimmels. En een verbijsterend nieuwtje. Er is nu een keurmerk voor 'eerlijke' champignons. Fair trade uit eigen land? De Keuringsdienst van Waarde over de logica van Max Havelaar met een zachte g.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Meer seizoenen

3,42 (6)