• 9.375.349 stemmen

Keuringsdienst van Waarde - Seizoen 14 (2016)

Show titel: Keuringsdienst van Waarde

Afleveringen: 14

Speelduur: 5 uur en 09 minuten

Ontwikkeld door: Maurice Dekkers

Met: Ersin Kiric, Marijn Frank en Teun van de Keuken

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 18 februari 2016

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde is een consumententelevisieprogramma. Het programma probeert inzicht te geven in de productie van voedsel en ander consumentenproducten en streeft er naar misstanden en vermeende misstanden aan het licht te brengen. Door het stellen van simpele vragen aan hulplijnen van producenten zich voordoend als naïeve maar vasthoudende consument verkrijgen de makers soms hilarische en/of onthullende antwoorden. De naam is een verbastering van de naam van de keuringsinstantie Keuringsdienst van Waren.

Afleveringen Seizoen 14 (2016)

1. 1. Dadels

18 februari 2016 (25 minuten)

Ze zijn meestal verschrompeld, plakkerig, bruin en bovendien zoet: Dadels. Maar hoe komt de dadel eigenlijk aan zijn zoete smaak? Een kijker vermoedt dat de dadel stiekem in een suikerbadje wordt gelegd. De Keuringsdienst gaat op onderzoek en ontdekt dat je niet alleen suikers binnenkrijgt als je dadels eet. Er huist ook wel eens een beestje in.

2. 2. Surimi

25 februari 2016 (26 minuten)

Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders. Alleen waar maak je namaakkrab van? De Keuringsdienst gaat op zoek naar de vis die de krab nabootsen kan. En hoe kan het dat in een krabsalade vaak twintig maal zoveel surimi zit als krab?

3. 3. Wodka

3 maart 2016 (26 minuten)

Wie wodka drinkt weet vaak niet wat die proeft. Niet vanwege het verminderde bewustzijn, wel vanwege de smaak. Of het gebrek eraan. Echte wodka smaakt namelijk naar zo weinig mogelijk. Dat hoort zo, zegt de slijter, 'neutraal' noemt men dat. Maar waarom zijn er dan toch zoveel verschillende wodka's? Van spotgoedkoop voor de dagelijkse mix tot peperduur voor het beste puur. De Keuringsdienst wordt er duizelig van, reist naar Rusland en eist helderheid. Wordt voor wodka niet vaak veel teveel betaald? Sterke verhalen over sterke drank.

4. 4. Natuurlijk Aroma

10 maart 2016 (25 minuten)

Er waart een ware groene golf door onze grootgrutters: alles puur natuur. Van koek tot kaas, van vla tot fruitsap, tegenwoordig is alles 100% natuurlijk. De e-nummers worden uit de ingrediënten geschrapt. Maar hoe krijgen ze dat voor elkaar zonder smaakverlies? Met natuurlijke aroma's natuurlijk. Zo smaakt aardbei yoghurt gewoon naar aardbei en fruithagel naar fruit. Toch? De Keuringsdienst van Waarde worstelt zich door een woud van wetgeving en wetenschap en doet een ontdekking. Dat natuurlijk aroma meestal niet wordt gemaakt van waar het naar smaakt. En het kan heel gek: genetisch gemodificeerde gisten die smaakjes kunnen kakken.

5. 5. Inktvisringen

17 maart 2016 (26 minuten)

Het is de Spaanse bitterbal voor bij de borrel: calamares. Gefrituurde inktvisringen zo populair geworden tijdens de tapas trend dat het sindsdien niet meer kan ontbreken op de kaart van een bruin café. Maar van welk stuk inktvis wordt het eigenlijk gemaakt? Zo keurig, alle calamares precies even groot. Om door een ringetje te halen. De geruchtenmachine kwam met een bericht dat stinkt: het zouden gefrituurde varkensanussen zijn. Niet waar, maar wat is het dan wel? Keuringsdienst van Waarde gooit haar tentakels uit en vangt de inktvisring bij de staart.

6. 6. Euro

24 maart 2016 (26 minuten)

In deze herhalingsuitzending van Keuringsdienst van Waarde krijg je meer te weten over de euro. We weten wat we met een euro kunnen kopen, maar hebben geen idee wat die kost. Want hoe wordt een euro eigenlijk gemaakt? In Europese munthuizen, antwoordt de centrale bank. Daar wordt er dag en nacht op los geslagen. Maar de munten slaan is dan ook het enige wat ze doen. De stalen schijfjes die de klappen vangen komen er kant en klaar binnen. Geïmporteerd van ver buiten Europa. Gemaakt door een bedrijf dat net zo lief nare bommen maakt als duiten. De Keuringsdienst van Waarde over een waardeloos verhaal achter onze euro.

7. 7. Bruis

31 maart 2016 (25 minuten)

Koop je water in dure flessen in plaats van uit de kraan, dan heb je keuze. Plat of bruis, met of zonder prik. Want zonder bubbels is het leven maar saai. Maar waar komen al die prikkels eigenlijk vandaan? Zoveel borrelende bronnen kunnen er toch niet bestaan? De Keuringsdienst van Waarde met een prikkelend verhaal over gastronomisch verantwoord water dat het broeikaseffect versneld.

8. 8. Kipfilet 2

7 april 2016 (26 minuten)

Met een kip kan je veel kanten op. Een veelzijdig stukje vlees, noemen ze dat. Er is hele kip en halve kip. Kippenpoot, kippenvleugels of kippendij. Allemaal stukken kip met heldere plaatsaanduiding. Maar van één stuk kip hebben we geen idee. De vorm verklapt niets. Waar komen die ronde plakken kip voor op de boterham vandaan? Schijfjes zo rond als een hoepel. Knappe kop die daar een stuk van de kip in weet te herkennen. Of zijn er kippen hier ver vandaan met een andere vorm? De Keuringsdienst van Waarde over cirkelvormige kipplakken uit de tropen.

9. 9. Wild Zwijn

14 april 2016 (26 minuten)

Van alle wilde beestjes in het bos is alleen het zwijn zo wild dat we het bij de naam noemen: wild zwijn. Voer voor jagers: nu ook veilig voorverpakt in de winkel. Maar is dat wel zo pluis? De Keuringsdienst stuitte op een vreemd verhaal. In een Tsjechische kerncentrale gingen bij een medewerker alle alarmbellen af. De man was radioactief, maar in de centrale bleek niets loos. Hij had wild zwijn gegeten. En dat zwijn, bleek radioactief te zijn. De Keuringsdienst van Waarde pakt de geigerteller erbij en gaat op onderzoek uit. Zou het waar kunnen zijn? Een zwijnenstoof die strak staat van de straling?

10. 10. Boerenkaas

21 april 2016 (26 minuten)

Dankzij gezond boerenverstand weten we dat het bij producten met boeren op het pak om bedrog gaat. Van boerenrookworst tot boerenbeschuit en van boerencake tot boerensoep. Zogenaamd allemaal van boeren, toch gewoon uit de fabriek. Boerenlulkoek dus. Op één product na. Boerenkaas is een beschermd product dat volgens echte boerenregels gemaakt moet worden. Verplicht van rauwe melk van eigen koe. Maar nu zijn er boeren die deze regels aan hun laars lappen. Bang voor bacteriën warmen ze de melk op. Dan is de boerenkaas niet rauwmelks meer. Oneerlijk, vinden de boeren die hun melk wel koud verwerken. De Keuringsdienst van Waarde belandt in een verhitte discussie en slaat aan het polderen.

11. 11. Eten van Morgen: Vlees

2 juni 2016 (26 minuten)

De Keuringsdienst van Waarde duikt in een speciaal vierluik in de toekomst van ons eten. Hoe gaan we zorgen dat er genoeg voedsel is voor de alsmaar groeiende wereldbevolking? Het eten van morgen: vlees. De helft van al het vlees dat we in Nederland eten komt van het varken. En vaak komt dat varken uit steeds groter groeiende boerenbedrijven. Ligt de toekomst van het varkensvlees in een hyper-efficiënte megastal die goedkoop vlees kan produceren, of moeten we dat varken kleinschaliger gaan vetmesten en er misschien ook minder van gaan eten? Hoe gaan we dat varkentje wassen in de toekomst? De Keuringsdienst op zoek naar het varken van de toekomst.

12. 12. Eten van Morgen: Insecten

9 juni 2016 (26 minuten)

Is het een kwestie van wennen en gaan we echt met zijn allen aan de insect, of is het een hype die snel weer aan ons voorbij gaat? De Keuringsdienst over wormen, larven en krekels als voedsel. Al jaren wordt er over gerept als dé belofte voor de toekomst. Insecten. We moeten met zijn allen aan de meelworm en sprinkhaan willen we in de toekomst genoeg te eten hebben. Toch zijn er nog maar weinig insecten in het supermarktschap te vinden, en vind je ze dan zijn ze vaak wegstopt in een ondefinieerbare groenteschijf. Is het een kwestie van wennen en gaan we echt met zijn allen aan de insect, of is het een hype die snel weer aan ons voorbij gaat? De Keuringsdienst over wormen, larven en krekels als voedsel.

13. 13. Eten van Morgen: Vis

2 juni 2016

Hebben we in de toekomst nog wel vissers nodig? Steeds meer vis in de winkels komt niet uit de wilde zee maar uit een afgesloten kwekerij. Willen we meer vis produceren, dan zullen we meer moeten gaan kweken. Op land of in afgesloten netten in zee. Maar het probleem is dat veel kweekvis nog grootgebracht wordt met wilde vis uit zee. Hoe zet je een vis op een vegetarisch dieet?

14. 14. Eten van Morgen: Groenten

9 juni 2016

We zijn in Nederland kampioen tomaten telen. Best gek, want tomaten groeien liever in een warmer klimaat. Daarom bootsen we dat warme weer na in kassen, waar we de natuur zoveel mogelijk in de hand houden. Ze groeien op namaakgrond, gevoed met kunstmest en sinds kort ook onder het licht van paarse ledlampen. Ligt de toekomst van onze groenten eigenlijk nog wel op de ouderwetse akker of moeten we de natuur meer en meer gaan nabootsen in afgesloten systemen? De Keuringsdienst over de toekomst van de tuinbouw.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Meer seizoenen

3,42 (6)