• 9.374.517 stemmen

Keuringsdienst van Waarde - Seizoen 12 (2014)

Show titel: Keuringsdienst van Waarde

Afleveringen: 20

Speelduur: 9 uur en 27 minuten

Ontwikkeld door: Maurice Dekkers

Met: Ersin Kiric, Marijn Frank en Teun van de Keuken

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 9 januari 2014

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde is een consumententelevisieprogramma. Het programma probeert inzicht te geven in de productie van voedsel en ander consumentenproducten en streeft er naar misstanden en vermeende misstanden aan het licht te brengen. Door het stellen van simpele vragen aan hulplijnen van producenten zich voordoend als naïeve maar vasthoudende consument verkrijgen de makers soms hilarische en/of onthullende antwoorden. De naam is een verbastering van de naam van de keuringsinstantie Keuringsdienst van Waren.

Afleveringen Seizoen 12 (2014)

1. 1. Angora

9 januari 2014 (35 minuten)

De Keuringsdienst kocht in het najaar een vestje met wol van angora. Een warm vest, maar plotseling kregen we het koud van binnen. Dierenactivisten publiceerden een vreselijk filmpje. Angorawol bleek van konijnen te komen. Konijnen met pijn. De beelden hadden effect en plots verkocht geen enkele kledingwinkel nog angorawol. De Keuringsdienst kwam in contact met een wol-leverancier van H&M en Zara en reisde naar China om de wol zelf te keuren. Een bizar verhaal over beelden en konijnen.

2. 2. Potgrond

16 januari 2014 (30 minuten)

Grond heb je overal. Maar zit het in een plastic zak, dan heb je potgrond. Speciale grond voor orchidee, buxus of bonsaiboom. Maar wat is dat voor grond, zo speciaal voor in de pot? De Keuringsdienst trekt de natuur in op zoek naar de grond voor de pot.

3. 3. Thee met Korrels

23 januari 2014 (30 minuten)

Thee maak je van thee. Althans, dat zou je denken. Maar de Keuringsdienst vond naast theeblaadjes vreemde korrels in het theezakje. Kleine brokjes met een sterke smaak. Wat zit er naast thee eigenlijk nog meer in het zakje groene of zwarte thee? De Keuringsdienst over thee met een bijsmaak.

4. 4. Leverworst

30 januari 2014 (35 minuten)

Geliefd bij de borrel of op een feestje: leverworst. Doodgewoon en bovenal spotgoedkoop. Zo ligt bij iedere supermarkt een leverworst van een halve kilo voor slecht 62 cent. Maar kun je eigenlijk wel een leverworst maken voor zo weinig geld? De Keuringsdienst over de worst die bijna niks kost. Kijk voor info op: www.kro.nl/kvw

5. 5. Haar in Brood

6 februari 2014 (30 minuten)

Een vreemd bericht vonden we online. Haren van dieren en ook mensen zouden als grondstof dienen voor een middel dat in ons brood wordt verwerkt. Brood daar zit wat in, maar wat precies blijkt een lastige vraag. Geen bakker die het ons haarfijn kan uitleggen. De Keuringsdienst op zoek, want is het waar van dat haar?

6. 6. Tropische Tong

13 februari 2014 (30 minuten)

Een ontdekking. Bij groothandels voor de horeca ligt al jaren een vis die we niet kennen. Nooit gezien op een menukaart. Tropische tong. Vele malen goedkoper dan Noordzee tong. De Keuringsdienst hengelt in de tropen en in Scheveningen. Wordt tropische tong anoniem geserveerd?

7. 7. Coquille

20 februari 2014 (30 minuten)

Ze klinken zo mooi, coquilles Saint Jacques. De Keuringsdienst van Waarde gaat op chique, maar niet in een chique restaurant. Coquilles zijn overal. Zelfs in de diepvries van de goedkoopste supermarkt. Een verhaal over de populairste schelp sinds de mossel. Bon appétit.

8. 8. Chips

27 februari 2014 (30 minuten)

De Kinderen van de Keuringsdienst verdiepen zich in de dierensmaak die aan hun chips kleeft en doen wonderlijke ontdekkingen. De bange vraag is of het beest dat op de zak staat er ook werkelijk in zit. Bang omdat de een geen ham mag eten van zijn god en de ander geen kip wil om zijn vegerarische principe. Van kip kun je poeder maken die zo in de zak kan: chickenchips. En bacon dan? Ook poeder. Van spek. Maar gek genoeg komt de speksmaak niet van varkenspoeder. En schrik niet van de grote biefstuk, afgebeeld op de zak, hij zit er niet in, de chips ruiken er alleen een beetje naar.

9. 9. Kaas

6 maart 2014 (30 minuten)

Gouda, wie heeft er geen kaas van gegeten? Kaas maak je van melk, dat weten we allemaal. Maar de ene Goudse is de andere niet. Van de prijsknaller uit de supermarkt tot het exclusieve stukje bij de specialist. Hoe kan iets dat altijd van hetzelfde gemaakt is zo verschillend smaken? De Keuringsdienst van Waarde over kaas en waar die naar smaakt.

10. 10. Vissticks

13 maart 2014 (30 minuten)

Vlees is een beest, met een naam. Je hebt rundvlees, varkensvlees of vlees van kippetjes. Maar bij vis hoeven we dat niet te weten. De populairste vis van Nederland is anoniem. Niemand heeft de hele vis, zelfs kapitein Iglo niet. De Keuringsdienst heeft een primeur en maakt kennis met de vis uit de visstick.

11. 11. Melkkoe

28 augustus 2014 (26 minuten)

De redactie van het programma Keuringsdienst van Waarde kreeg veel reacties op een eerdere uitzending over kaas. Vooral van melkboeren, die boos waren op een kaasboer. Die had de controversiële uitspraak gedaan, dat koeien op een dag wel negentig liter melk kunnen geven. Flauwekul, of niet? De Keuringsdienst zoekt zulke gekke koeien. Een verhaal over de koe en het uiterste van haar uiers.

12. 12. Banaan 1

4 september 2014 (26 minuten)

13. 13. Banaan 2

11 september 2014 (26 minuten)

Hallo Jumbo. U adverteert met bananen. 99 cent voor een kilo. Bananen die doen duizelen. Want zo goedkoop zijn bananen niet, nooit geweest. Hallo Jumbo. U doet er nog een schepje bovenop. Mocht er toch iemand goedkopere bananen verkopen, dan past u de prijs daarop direct aan. Voor nu en altijd: goedkoper dan wie dan ook. Hallo Jumbo. Wij van de Keuringsdienst gaan uw uitnodiging tot een bananenoorlog graag aan. De KvW bananenwinkel is geopend. Deze uitzending is een vervolg op de uitzending van 4 september 2014.

14. 14. Mozzarella

18 september 2014 (24 minuten)

De Keuringsdienst gaat op zoek naar het hart van het zachte; mozzarella. Het is een naam die je lenen mag. Je hoeft er geen Italiaan voor te zijn. Zo ontmoet je buffels in de polder. Een zachte kaas voor een zacht prijsje heeft heel vaak een Duits accent. De Keuringsdienst van Waarde over het zachte bolletje kaas. KRO's Keuringsdienst van Waarde, donderdag 18 september om 20.25 uur op NPO 3.

15. 15. Biologische Honing

25 september 2014 (26 minuten)

Geen goedje zo simpel als honing. Je hebt de bij en de bloem. De een pakt nectar van de ander en maakt er honing van. Maar de ene honingpot is de andere niet. Honing met een label? Biologisch. Hoezo logisch? Wat heeft die lieve bij al die tijd verkeerd gedaan? De Keuringsdienst van Waarde over bijen die zich aan onze regels moeten houden.

16. 16. Kluif

2 oktober 2014 (26 minuten)

Een hond wil je gelukkig maken. Een hond kun je gelukkig maken. Met een kluif. Het allerbeste voor je hond komt uit landen waar je hond een schop zou krijgen. De Keuringsdienst van Waarde gaat er kijken en schrikt zich rot. Dertigduizend stierenpiemels en een mevrouw die aan origami doet met slachtafval. Leerzame televisie voor het hele gezin.

17. 17. Bak en Braad

9 oktober 2014 (26 minuten)

Pak een pan. Bak een biefstuk. Wat heb je nodig? Er staan talloze tubes goudgele goedjes in de supermarkt. Een echte naam heeft het niet. Het flesje zegt alleen dat je ermee bakken en braden kunt. De Keuringsdienst van Waarde over het vet uit de plastic fles.

18. 18. Tonijn

16 oktober 2014 (26 minuten)

Een man met een hengel. Hij staat op een blikje tonijn en maakt de redactie van de Keuringsdienst van Waarde nieuwsgierig. Staat er iemand in Griekenland op een pier tonijnen binnen te hengelen? Voor al die honderdduizenden blikjes tonijn? Dat kan toch niet? Nee, dat kan niet. Niet in Griekenland.

19. 19. Dierlijk Bijproduct

23 oktober 2014 (25 minuten)

Je hond of kat eet er dagelijks van; 'dierlijk bijproduct'. Te vinden in iedere verpakking brok of blikvoer. Een soort vlees dat geen vlees mag heten. We stellen een vraag die uw hond of uw kat zelf niet stellen kan. Wat bedoelt u met 'dierlijke bijproducten?' Ze raken in paniek van een simpele vraag, de brokkenmakers. Allemaal. De Keuringsdienst van Waarde en het geheim van de dierlijke bijproducten.

20. 20. Superfoods

30 oktober 2014 (26 minuten)

Vroeger was er eten. Nu is er eten dat food heet. Anders dan anders. Beter. Super. Want gewoon gezond is niet gezond genoeg. Superfood is tegen kanker maar voor een stralende huid. Het helpt tegen ouderdom en maakt dat je tegen de wind in kunt fietsen. Super voor alles, een supergoede handel bovendien. De Keuringsdienst wil een graantje meepikken en gaat op zoek naar een goudmijn in de polder. Want waarom moet iets dat super is altijd van heel ver komen?

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Meer seizoenen

3,42 (6)