• 9.377.381 stemmen

Keuringsdienst van Waarde - Seizoen 22 (2020)

Show titel: Keuringsdienst van Waarde

Afleveringen: 14

Speelduur: 5 uur en 59 minuten

Ontwikkeld door: Maurice Dekkers

Met: Ersin Kiric, Marijn Frank en Teun van de Keuken

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 10 september 2020

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde is een consumententelevisieprogramma. Het programma probeert inzicht te geven in de productie van voedsel en ander consumentenproducten en streeft er naar misstanden en vermeende misstanden aan het licht te brengen. Door het stellen van simpele vragen aan hulplijnen van producenten zich voordoend als naïeve maar vasthoudende consument verkrijgen de makers soms hilarische en/of onthullende antwoorden. De naam is een verbastering van de naam van de keuringsinstantie Keuringsdienst van Waren.

Afleveringen Seizoen 22 (2020)

1. 1. Tuinmest

10 september 2020 (25 minuten)

De Keuringsdienst gaat tuinieren en heeft mest nodig. In het tuincentrum is de keuze enorm: aparte mest voor rozen, rododendrons, bloemen, gras, bomen met vruchten en bomen zonder vruchten. Nooit geweten dat planten zulke fijnproevers zijn. En de verschillende dozen zijn behoorlijk aan de prijs. Maar in Nederland hebben we toch een mestoverschot? Boeren moeten betalen om van hun overtollige mest af te komen. Hoe zit dat? De Keuringsdienst gaat op bezoek bij een boer met een mestoverschot, leert planten kweken van een mestexpert en bezoekt een boer met een innovatieve oplossing voor zijn mestprobleem.

2. 2. Dierziektes

17 september 2020 (26 minuten)

Corona komt uit het verre China. We hebben gehoord dat dieren daar op markten dier op elkaar worden gestapeld. De lokale overheid schuift signalen dat er iets mis gaat liever onder het tapijt, dan dat er tijdig wordt ingegrepen. Niet gek dat daar een pandemie heeft kunnen ontstaan. Maar hoe zit het eigenlijk hier? In Nederland stapelen we ook dieren op elkaar, gaat dat hier wel goed? Wat doen veehouders om het risico op ziekten te beperken? We bezoeken verschillende boeren en een viroloog die er ieder hun eigen ideeën over hebben. Een aantal jaar geleden ging het wel degelijk mis. Er sprong in Nederland een virus van de geit op de mens: de Q-koorts. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en hoe ging de Nederlandse overheid eigenlijk om met die uitbraak?

3. 3. Eendagskuiken

24 september 2020 (26 minuten)

'Zonder kuikendoden', staat er op een doosje eieren in de supermarkt. Elk jaar worden er zo'n 45 miljoen haantjes gedood in Nederland. Deze haantjes zijn uit het ei gekropen voor de legkipindustrie. Maar haantjes leggen geen eieren en zijn waardeloos voor de legkippenhouder. Ze worden vergast op de dag dat ze uitkomen: de eendagskuikens. Er is nu een bedrijf dat in het ei kan zien of het een haantje of hennetje bevat. De eieren met haantjes worden niet uitgebroed en er worden geen eendagskuikens gedood. Maar zijn er geen andere oplossingen? Want waarom laten we de haantjes niet gewoon opgroeien? En wat gebeurt er met de gedode eendagskuikens?

4. 4. Seizoensarbeider

1 oktober 2020 (26 minuten)

Na de laatste aflevering over uitbuiting in Zuid-Europa kreeg de Keuringsdienst mailtjes van trouwe kijkers. Ze waren geschrokken van de leefomstandigheden in Italië en Spanje, maar vroegen zich ook af: hoe zit het eigenlijk in Nederland? In onze agrarische sector werken duizenden arbeidsmigranten. Worden daar wel alle regels gevolgd en mensen juist betaald? De Keuringsdienst gaat op onderzoek in eigen land.

5. 5. IJssalon IJs

8 oktober 2020 (26 minuten)

Voor een bolletje ijs ga je naar een salon. Maar niet als het aan de ijsmakers van Hertog ligt. Zij maken tegenwoordig ijssalon-ijs voor in de supermarkt. Wat maakt ons ijssalon-ijs zo bijzonder dat het zelfs een plekje in de supermarkt verdient? De salons zelf pronken met termen als ambachtelijk en echt Italiaans, zou dat het verschil maken? De Keuringsdienst houdt het hoofd koel, ziet hoe ambachtelijk ijs in ijssalons wordt gemaakt en ontdekt dat het inderdaad verrassend vaak lijkt op het ijssalon-ijs uit de supermarkt.

6. 6. Thee met een Belofte

15 oktober 2020 (25 minuten)

Thee is niet zomaar thee meer, thee heeft tegenwoordig een nut: thee om beter te kunnen slapen, thee om meer energie te krijgen, thee om te ontspannen, thee voor je darmen, thee om te detoxen en zelfs thee om je libido te verhogen. Verzin een kwaal en er bestaat een thee voor. Wat gaat er dan allemaal in die thee? Wie stelt al die recepten samen, en waar zijn ze op gebaseerd? En heeft een thee als medicijn misschien ook niet allerlei ongewenste bijwerkingen? De Keuringsdienst dompelt zich onder.

7. 7. Microplastic

22 oktober 2020 (26 minuten)

De redactie is op een opmerkelijk artikel gestuit. Er zouden kleine stukjes plastic in onze make-up en verzorgingsproducten zitten. Van de anti-rimpelcrème die wij 's ochtends opsmeren tot onze lipbalsem. We brengen een bezoekje aan een parfumerie en zoeken het antwoord bij grote cosmeticaproducenten. Zij maken ons niet veel wijzer. Maar dan stuiten we op een slimme app die ons kan vertellen wat er in onze crèmes zit. En dat blijkt meer plastic dan gedacht. En hoe zit het met het plastic in het milieu? We laten wat vissen onderzoeken en ontdekken dat we het plastic dat wij op onze huid smeren, bij de vissen onder de huid kunnen terugvinden.

8. 8. Collageen

29 oktober 2020 (26 minuten)

De eeuwige jeugd, een rimpelloze huid. Het is een wens voor velen en waar vraag is, is aanbod. Collageen is het nieuwe wondermiddel. Je kunt het slikken, smeren en zelfs door je koffie roeren voor een betere huid. Wat is het? Eén ding weten we zeker: het is duur. Want schoonheid kent zijn prijs. De Keuringsdienst slaagt erin om dit exclusieve wondermiddel zelf te maken en hoort van een cosmetisch dermatoloog of het ook echt werkt. De Keuringsdienst onderzoekt allereerst de herkomst van collageen en begint bij het begin: een slachterij.

9. 9. Alcoholvrij

5 november 2020 (26 minuten)

Hoe drink je steeds meer en toch minder? Met alcoholvrije drank. We zien dubbel van het groeiende aanbod en de Keuringsdienst vraagt zich af waar al deze drankjes vandaan komen. Want hoe maken ze dat nou eigenlijk, zo'n alcoholvrije borrel? Is die smaak nog wel te vergelijken als zo'n cruciaal ingrediënt eruit gehaald wordt? En hoe zit het met de prijs? Sterke drank is toch vooral duur vanwege de accijns? Waarom is de prijs van de alcoholvrije variant dan vergelijkbaar? We gaan kijken hoe alcoholvrij bier wordt gebrouwen en alcoholvrije gin wordt gestookt. En we nemen de proef op de som met Tim Knol. Worden we vrolijk of komt de Keuringsdienst van Waarde terug met een kater?

10. 10. Witte Thee

12 november 2020 (25 minuten)

Het is de meest exclusieve vorm van thee: de witte thee. De thee wordt een keer per jaar geplukt, van de meest verse blaadjes. Bijzonder zou je denken, en toch ligt de supermarkt er vol mee. Dat is knap! We gaan op bezoek in een theewinkel, we houden een proefsessie met een theekenner en we mogen op een plantage in Nederland zien hoe de thee wordt geplukt. Uiteindelijk wil een theehandelaar ons via zoom wel uitleggen hoe de vork in de steel zit.

11. 11. Natuurvlees

19 november 2020 (25 minuten)

Natuur op een broodje of de wildernis op je bord, nu verkrijgbaar bij het tankstation en de betere slager: natuur- en wildernisvlees. Maar wat is natuur nog in dit land? Op zoek naar de natuur ontdekken we dat het woord voor velerlei uitleg open staat. We zien hoe een wild rund wordt terug gefokt, dat toch niet al te wild mag zijn en hoe het wildernis in Nederland niet welig kan tieren zonder dat het door de mens in toom wordt gehouden.

12. 12. Babykoekjes

26 november 2020 (26 minuten)

Koek en ander lekkers, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen als het aan de koekenbakkers ligt. En daarom zijn er nu koekjes waar je al van kunt genieten als je pas zes maanden oud bent. Maar wat maakt nou juist die koekjes geschikt voor onze baby's? Ze zitten boordevol vitamine b als we de verpakking mogen geloven. Maar wie heeft dat eigenlijk nodig? En waar zitten ze nog meer boordevol mee? Onze zoektocht brengt ons langs het consultatiebureau, de bakkers van de Kleine Keuken en we gaan virtueel op reis naar een appelsapfabriek in Polen.

13. 13. Konijn

10 december 2020 (25 minuten)

We tuigen de kerstboom op, delen cadeautjes uit en zijn extra lief voor elkaar. Ook voor het kerstdiner pakken we graag uit. In het zuiden des lands is het konijntje favoriet voor in de pan. Maar uit welke hogehoed toveren we al die konijnen die we met kerst serveren? En hoe heeft het leven van het konijntje eruitgezien dat tijdens het diner wordt opgepeuzeld? Voor antwoord op die vragen moeten we ver over de grens. De Keuringsdienst trekt de stoute schoenen aan, stuurt een buitenlandse verslaggever op pad en komt erachter dat er weinig wetgeving is omtrent het houden van konijnen.

14. 14. Carpaccio

17 december 2020 (26 minuten)

Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit Italië overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap, handig verpakt met parmezaanse kaas en pijnboompitten. Maar wat is er over van het oorspronkelijke recept?

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Meer seizoenen

3,42 (6)