• 9.381.813 stemmen

De Mol - Seizoen 8 (2020)

Show titel: De Mol

Afleveringen: 9

Speelduur: 10 uur en 12 minuten

Ontwikkeld door: Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove

Met: Gilles De Coster

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 8 maart 2020

Eerst uitgezonden op: Vier (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Mol

In het programma moet een groep kandidaten (vijf mannen, vijf vrouwen) opdrachten uitvoeren in het buitenland. Voor iedere opdracht kunnen ze geld verdienen. Eén van de deelnemers is echter een saboteur, een bedrieger, de mol. De mol zal proberen het geld in de kas zo laag mogelijk te houden door de kandidaten tegen te werken. De mol wordt van tevoren geïnformeerd over iedere opdracht. Aan het eind van elke aflevering moeten de kandidaten 20 vragen over de mol beantwoorden. Degene die dan de minste goede antwoorden over de mol gegeven heeft, valt af. De kandidaat die als laatste overblijft, wint het geld in de pot.

Afleveringen Seizoen 8 (2020)

1. Aflevering 1

8 maart 2020 (1 uur en 08 minuten)

2. Aflevering 2

15 maart 2020 (1 uur en 08 minuten)

3. Aflevering 3

22 maart 2020 (1 uur en 08 minuten)

4. Aflevering 4

29 maart 2020 (1 uur en 08 minuten)

5. Aflevering 5

5 april 2020 (1 uur en 08 minuten)

6. Aflevering 6

12 april 2020 (1 uur en 08 minuten)

7. Aflevering 7

19 april 2020 (1 uur en 08 minuten)

8. Aflevering 8

26 april 2020 (1 uur en 08 minuten)

9. Aflevering 9

3 mei 2020 (1 uur en 08 minuten)

Esteban

Tijd om kleur te bekennen.

Mijn hoofdverdachte is al vrij lang Jolien. Dat ik geen fan ben van haar, speelt mogelijk mee. Het maakt dat ik haar gewoon niet vertrouw, ik ben ook maar een mens. Overdreven gedreven en iets te opzichtig vrij aanvallend, dat hebben we nog niet als mol gehad, toch niet in die mate. Het zou wel eens een rolletje kunnen zijn.

En toch. Nu, zo vlak voor de finale, ben ik beginnen twijfelen en kijk ik ook erg richting mijn #2, zijnde Alina. Omdat ze eigenlijk minder naar voor komt dan de twee anderen. Maar dan begin ik the overthinken. Wist haar moeder dat Alina de mol was? Kan dat die extreem rare manoeuvres met de wagen verklaren? Maar dat was zó extreem verdacht dat het dan weer voor te hand liggend is, niet? En dat gedoe met die voet had geen enkel nadeel in het spel, op geen enkel moment. Waarom hebben ze dat er dan in gestoken, de makers? Om ons bewust op het verkeerde been te zetten? Dat ligt er zo dik op, naar mijn gevoel.

En dan is er nog Bart, die van mij mag van mij winnen. Eerst dacht ik dat het de ambetanterik van de groep zou worden, maar uiteindelijk heeft hij mij toch volledig voor zich weten te winnen. Als hij de mol is, is het écht wel een goeie.

Finale voorspelling dan maar?

Mol: Jolien
Vergetelheid: Alina

Al zal het natuurlijk weer helemaal anders uitdraaien.

Dit is tot nu toe wel het minste seizoen van allemaal wat de opdrachten betreft. Ze hadden vaak een groot jeugdbeweging-gehalte en maakten weinig gebruik van al wat Griekenland te bieden heeft. Toch wat teleurgesteld op dat vlak. Ik heb meermaals de bedenking gehad dat dit evengoed in de Vlaamsche Ardennen gespeeld kon worden. Een leuke bende, dat wél!

Pepino

Twitter zit nu veel op de kap van Jolien. Verwijten als "ik kan haar niet af" tot "egoïstisch rotkarakter". Sommigen reageren daar dan weer op met "Bart heeft het spel net zo sluw gespeeld, maar geen haar die daar naar kraait, want hij is een man", en hoewel ik zo'n comment zeker kan begrijpen (zo'n dingen komen nu eenmaal helaas frequent voor), denk ik dat het nu eerder met iets anders te maken heeft.

Jolien wees destijds met het vingertje naar Bart. Gepikeerd en ontgoocheld vroeg ze hem "Hoeveel keer gade ons dat nog flikken?" Het is dát wat haar nu achtervolgt.

Of al die gemene opmerkingen terecht zijn... Ik weet het niet. Persoonlijk ben ik fan van Jolien, net zoals ik fan ben van de andere twee kandidaten.

Heel benieuwd naar de finale

avatar van donnie darko

donnie darko

Spacejet schreef:

Op zich maakte het deel met de moeder weinig uit voor Alina (als ze de mol was) want ze wist toch dat ze uiteindelijk al het geld nog kon verliezen tijdens het uitbollen met de auto. Daarom denk ik dat we wel kunnen stellen dat haar moeder waarschijnlijk niet wist dat ze de mol was. Ik denk zelfs dat een officiële regel voor de mol is, dat zelfs hun naasten het niet weten (zelfs niet als ze op bezoek komen).

Voorts zit ik heel erg op Alina als mol, en voor mij werd dit deels bevestigd door de kofferopdracht; iedereen leek Jolien te geloven (wat ik raar zou vinden als ze de mol is) en uiteindelijk had Alina, door de derde koffer met het geld te pakken, de sleutelpositie waardoor er geen geld in de pot was. Als ze daar de meer logische witte had genomen (waar de tweede vrijstelling in zat) hadden ze wel geld verdiend. Haar excuus dat ze Bart niet vertrouwde, sloeg ook nergens op, want als in de blauwe een vrijstelling zat, had Bart die wel zelf genomen.

Ik ben bovendien ook fan van alledrie de kandidaten; vind hen allemaal interessante persoonlijkheden die net vaak genoeg clashen om interessante televisie te geven.

Kronos

Wie is de mol? We gaan het allemaal zien zondag.

De spelletjes waren inderdaad vaak flauw. Het is duidelijk dat het met minder budget moest dit jaar.

Mooie analyse op basis van de kofferopdracht, Ullisys.

Pepino schreef:

Heel benieuwd naar de finale

Ja, die stelling heb ik ook gespot, evenals de discussie die volgde.

Jolien heeft het publiek niet meer op haar hand, zo blijkt. Dat is al een tijdje bezig. Dat gebeurde eigenlijk nog nooit in deze mate bij een programma als De Mol.

Het heeft volgens mij helemaal niets te maken met het geslacht. Dat is te makkelijk. Er zijn in het verleden al veel sterke vrouwen geweest die krachtdadig en doortastend waren, harde tantes -jong en oud- die volop voor zichzelf gingen. Dat was nooit een probleem bij TV-kijkend Vlaanderen.

Het heeft volgens mij vooral te maken met de manier waarop. Bart en Jolien hebben veel gemeen wat tactiek en gedrevenheid betreft. Toch is er een wereld van verschil in de manier waarop ze dat doen. Daar zit het hem, denk ik. Enfin, ik ben er vrij zeker van.

Bart speelt als het moet heel tactisch en zal niet twijfelen om eigen voordeel te pakken te krijgen. Dat is het spel. "We zitten hier niet in Vlaanderen Vakantieland hé." Maar hij is daar vervolgens -indien het kan- dan ook open en eerlijk over, op een rustige en beredeneerde manier. Daar komt geen drama bij kijken.

Jolien daarentegen doet net hetzelfde, maar is heel (be)oordelend naar anderen toe. Is het niet in woorden of daden, is het met blikken en lichaamstaal. En ze blijft keer na keer met de vinger wijzen, maar heeft het wel nooit over het feit dat ze het zélf óók zo speelt. En dat ze daar meerdere keren niet eerlijk over was. Dat komt ongetwijfeld heel hypocriet over. Dat is wat wringt bij de kijker, denk ik. Er zijn zeker een handvol momenten geweest waarbij Jolien zich zo gedroeg. Om ze nu nog aan te duiden, zou ik de afleveringen opnieuw moeten zien. Dat gaan we niet doen hé. Maar de meest gekende was inderdaad het "Hoe dikwijls gaat ge dat nog flikken?" moment.

Uiteraard heb ik niets tegen Jolien als persoon. Ik ken ze niet. Maar binnen dit programma is ze mijn sympathie wel kwijt gespeeld, terwijl ik het eerst een heel toffe vond. Ik kan het niet helpen. In dat opzicht hoop ik ergens wel dat ze de mol is, anders zal ze in de volksmond lang "de bitch" van De Mol 2020 blijven.
Dat wens je niemand toe.

Terug naar het spel ...

Wat mij vorige zondag enorm opgevallen was, is hoe Bart het schild om Christian te beschermen eerst veel te laag hield en vervolgens heel hoog. Toen werd Christian uiteraard ook geraakt op zijn been. En in de loopopdracht tegenover Salim, meende ik echt op te merken dat hij tijdens het lopen plots zichtbaar vertraagde, terwijl hij Salim eerst makkelijk leek bij te houden.

Moet ik mijn pijlen alsnog op iemand anders richten?

Spacejet schreef:
In dat opzicht hoop ik ergens wel dat ze de mol is, anders zal ze in de volksmond lang "de bitch" van De Mol 2020 blijven. Dat wens je niemand toe.

Ik leg het niet in jouw mond, wel in de volksmond zoals je schreef. Maar met dat ene woordje in je conclusie haal je eigenlijk je hele betoog onderuit. Je mag als vrouw best competitief zijn, als je ook maar lief en sympathiek bent. Anders krijg je scheldwoorden met seksuele connotatie naar je hoofd geslingerd. Nochtans kan sympathie opwekken ook gewoon een tactiek zijn om list en bedrog te verbergen. Sympathiek overkomen is aldus geen sympathieke kwaliteit op zich. Jolien zit in de finale. Als potentiële winnaar of als mol. In beide gevallen een straffe prestatie van een straffe madam. Dat verdient respect. Degenen die haar bitch noemen zijn vast hitsige hoerenlopers en afgunstige trutten.

Esteban

Wat de eerste helft betreft. Neen, dat is niet zo. Het heeft niets, maar dan ook absoluut niets te maken met het geslacht. Moest het om een man gaan, werd hij ongetwijfeld ook als een 'kwal' of 'kloot' omschreven, moest hij zich zo gedragen. Wat overigens ook met Bart gebeurde na de eerste aflevering, meteen ook het bewijs. Het feit dat ze competitief is (prima, graag zelfs!) staat volledig los van de manier waarop. En dat laatste is waar het om draait. Dat ze een vrouw is, is compleet naast de kwestie.

So, let's agree to disagree. Dat ze een straffe speelster is, spreek ik in ieder geval niet tegen. Ze is tactisch énorm goed.

Kronos

Onzin. Tenzij je, zoals je eerst schreef, voor jezelf spreekt.

Esteban

Ik spreek uiteraard voor mezelf. Kijk, er zullen altijd personen zijn waarbij je dat kan toepassen, die zo reageren omdat het om een vrouw gaat. Maar om meteen die "omdat het een vrouw is" kaart te gaan trekken en zowat iedereen over één kam te scheren? Ik vind dat dan weer veel te makkelijk. Ik ben er echt van overtuigd dat dit bij het merendeel compleet los staat van het geslacht. Dat durf ik op te maken uit al wat geschreven werd in de desbetreffende discussies. Maar als je met de instelling vertrekt dat het uiteráárd gaat om het feit dat het een vrouw is en de rest, dan heeft het weinig zin natuurlijk.

Helaas wat gebeurde bij die persoon die de stelling op Twitter plaatste. Een paar keer ging deze akkoord en gaf de topic-starter aan dat hij/zij begreep dat het zeker niet bij iedereen zo is. Om dan vervolgens dan tóch weer af te sluiten met, "maar toch, moest ze een man zijn was het niet zo." Tjah, dan ben je uitgepraat natuurlijk.

We gaan elkaar niet vinden in deze, denk ik. Even goede vrienden.

Wie is jouw verdachte?

Spacejet schreef:
Ik spreek uiteraard voor mezelf.

Precies. Maar dat blijkt niet meer uit je vorige bericht. Daar ben je heel stellig en algemeen dat het er niets, maar dan ook absoluut niets mee te maken heeft, waarbij je vervolgens een 'bewijs' aanhaalt.

Maar weer terug naar het spel. Het zou wel teleurstellend zijn als Alina de mol is. Want hoewel ik haar lang niet in mijn vizier had (Bart en Jolien wel) is zij in de finale toch wel duidelijk de hoofdverdachte en ik zou liever verrast worden. Hoe dan ook blijft het spannend wie gaat winnen.

Spacejet schreef:
We gaan elkaar niet vinden in deze, denk ik. Even goede vrienden.

Nog even korte reactie op deze aanvulling. Volgens mij zijn we het niet oneens. Dat ze een vrouw is speelt bij sommigen zeker mee, bij anderen niet. Meer valt er niet over te zeggen denk ik.

maike_d2001 schreef:

Dat begrijp ik. Naar mijn gevoel (kan aan mij liggen) deed je ietwat hetzelfde in de omgekeerde richting, alleen vroeg ik mij af: Op basis waarvan dan? Dat wrong een beetje bij mij. Vandaar dat ik dat even stellig deed.

Maar goed, ik denk inderdaad, you're right, dat we elkaar wel kunnen vinden in het feit dat noch mijn, noch jouw visie op iederéén toepasbaar is. En voor beide van ons voorbeelden te vinden zijn die perfect in dat plaatje passen. Ik kon alleen maar mijn algemene indruk delen. Die was anders. In ieder geval: Ik hoop oprecht dat Jolien, want zo ben ik dan ook wel, achteraf geen hinder (bagger) gaat van ondervinden van de kleine heisa die rond haar persoon of bewegingen op sociale media ontstaan is. Dat is nergens voor nodig.

DE MOL

Ik heb het wat opgegeven wat mijn eigen verdachte betreft. Mijn buikgevoel zegt Jolien, mijn verstand zegt Alina en dan is er nog dat kleine stemmetje dat constant komt fluisteren: "Esteban, het gaat Bart zijn, je wéét het." Ik zal er eens mee naar de dokter gaan.

Spacejet schreef:

Dat was op basis van je voorspelling dat ze dan als bitch van de mol 2020 omschreven zou worden. Maar ik liet die woorden in de volksmond, zoals je het zelf ook schreef.

Verder, ik denk ook wel dat het Bart zou kunnen zijn. Misschien omdat hij zo emotioneel reageerde toen hij zijn vrouw zag. Emotioneel staat de mol het meest onder druk en dat zou daar een uiting van geweest kunnen zijn. Plus natuurlijk dat hij het minst geld heeft opgebracht. Opdracht geslaagd als mol in dat geval. Maar hem zoveel geld uit de pot laten halen kan natuurlijk evengoed een mollenstreek van Alina of Jolien geweest zijn.

Absolute zekerheid hebben we over enkele dagen.

Pepino

Vanavond is het zover: dan komen wij eindelijk te weten wie de mol is!

Het lijkt mij wel leuk dat de kijkers nog eens schrijven wie zij verdenken en wie volgens hen de winnaar gaat zijn?

Bij deze steek ik van wal:

De mol: Alina

Even de andere (mogelijke) kijkers taggen:
FOX just maike_d2001 Spacejet jeroen indacompu moedertje beek0369 Ullisys

Esteban en Kronos, ik weet dat jullie het al benoemd hebben, maar voor een duidelijk overzicht vraag ik jullie toch ook nog eens

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Prima idee !

Mol: Bart
Winnaar: Jolien

En als mijn Mol niet de Mol is kom ik, als de grenzen weer open gaan, persoonlijk, mijn houten Nederlandse klomp opeten. in Gent dan wel. Bij het Waterhuis aan de Bierkant. Om na te spoelen.

avatar van AOVV

AOVV

Mijn pronostiek:

Winnaar: Bart

Erg jammer dat Christian de finale niet heeft gehaald, trouwens!

avatar van donnie darko

donnie darko

Mijn pronostiek:

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Mijn ideale pronostiek die ik het leukst zou vinden:

Mol: Bart

Winnaar: Jolien

Maar wat ik ondertussen denk is wel:

Winnaar: Bart

Nog verdacht gedurende het spel, eerste twee afl Jolien en nadien Dorien.

Hoe dan ook in het begin vond ik dit precies geen geweldig seizoen maar naarmate de afleveringen vorderden bleven én de leukste kandidaten over én werden de proeven een stuk interessanter en ik heb heb (weer maar eens) geen zekerheid over wie de mol is voor de laatste aflevering, wat mij betreft dus al bij al wel gewoon weer een leuk seizoen en een concept dat nog steeds nauwelijks stuk te krijgen is.

avatar van ZAP!

ZAP!

Gelieve mij niet meer te taggen voor een De Mol seizoen, dank u!

Pepino

Sorry! Ik ging louter de lijst af van users die binnen dit seizoen gereageerd hebben. Zal het onthouden voor de volgende keer

Esteban

Ik ga het bij mijn laatste gok houden, omdat ik daar een beetje op hoop:

Mol: Jolien
Winnaar: Bart

Maar je gaat zien, het zal exact het omgekeerde zijn. Dat stemmetje in mijn hoofd blijft.

Proficiat @Kronos!

En nu uitkijken naar die laatste onthullingen van hoe de mol te werk ging, dat zie ik altijd graag.

Kronos

De laagste prijzenpot ooit, maar dat was volgens mij niet omdat het een sterke mol was. Want ik vermoed dat het idee van de mogelijkheid om te bieden op een vrijstelling nog voor de eerste aflevering was begonnen niet van Alina zelf kwam. Wel dat het deel uitmaakte om dit jaar met een kleiner budget te werken. Tel de tienduizend euro die Bart weghaalde erbij en het gewonnen bedrag komt overeen met andere seizoenen.
Alina toonde weinig ambitie om het spel te winnen en viel daardoor aanvankelijk niet erg op. Tijdens de laatste afleveringen echter viel ze daardoor extra op. Geen spoor van de gedrevenheid die Jolien en Bart hadden om het spel te winnen. Alina leek zich vooral te amuseren. Gisteren viel dat nog meer op en sprak ze zelfs haar dank uit dit te mogen meemaken toen ze ondersteboven hing te bengelen aan de brug over dat kanaal.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Nog steeds de finale niet kunnen zien. Ws pas morgen. Maar een bang vermoeden dat ik de splinters binnenkort uit mijn gehemelte mag gaan halen..

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Ik zat er dit jaar ook helemaal naast. Toen Salim afviel, dacht ik dat ze de mol naar huis stuurden. Van de laatste 4 had ik nooit iemand verdacht.
Ben wel blij dat Jolien de winnaar is, zo had ik toch nog iets juist.
Samengevat: mooi seizoen, sympathieke kandidaten. Op naar 2021!

avatar van NRT

NRT

Pepino schreef:
Vanavond is het zover: dan komen wij eindelijk te weten wie de mol is!

Bij deze steek ik van wal:

De mol: Alina

Even de andere (mogelijke) kijkers taggen:
FOX just maike_d2001 Spacejet jeroen indacompu moedertje beek0369 Ullisys

Ik had je bericht te laat gezien, maar voor de eerste keer in al die seizoenen zat mijn mol juist. Ik moet wel toegeven dat dit pas na aflevering 3 of 4 was. Wel nooit gedacht dat Jolien zou winnen. Ik dacht dat Bart die met twee vingers in de neus zou winnen.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2060 berichten

Wat een heerlijke afsluiter van het seizoen! Zelfs in Corona-tijd doen de Vlamingen dit vele malen beter dan de Nederlandse versie. Top top top.

avatar van AOVV

AOVV

Sterk seizoen alweer van De Mol. Een leuke kandidatengroep en toffe opdrachten (de ene al wat ingewikkelder dan de andere, maar nooit nodeloos complex). Ook de link met de Griekse mythologie interesseert me erg, wat voor mij dus sowieso een pluspunt was in deze reeks.

Ook op visueel vlak was er heel wat te genieten, denk maar aan enkele schitterende drone-shots. Iemand van de crew heeft zich daar reuze mee geamuseerd, denk ik.

En daar draait het 'm bij De Mol om volgens mij, het plezier. Meer nog dan een zoektocht naar De Mol zal dit voor sommige kandidaten misschien wel een zoektocht naar zichzelf zijn, een onvergetelijke periode van ongeveer drie weken. Die melange van spel en plezier hebben de makers toch alweer erg fraai in beeld gebracht.De Mol is een rollercoaster, voor de deelnemers, voor de crew, voor de kijkers.

En natuurlijk ook voor de mol zelf, de jongste ooit! Mijn pet af, en een diepe buiging erbovenop. De reveal-aflevering was bovendien ook erg de moeite, fijn dat men zelfs in tijden van Corona zo creatief kan zijn.

Het zit er jammer genoeg weer op, en ondanks het feit dat er op één avond alweer ruim meer dan 5000 inschrijvingen waren, weet ik toch niet of men in het najaar een nieuwe reis kan ondernemen. Hoewel de klad er nog lang niet lijkt in te komen, is het misschien de ideale moment om een sabbatjaar in te lassen?

4,5 sterren

Kronos

Dat Bart rood had toen er een herkansing werd gegeven had ik niet gedacht. Ik vond wel dat hij bij het overleggen opvallend stil was, waardoor ik hem meer ging verdenken als mol. Alina trouwens ook, want die gaf amper weerwerk toen de pijlen op haar gericht werden.

Genietbaar seizoen, maar ik vond het toch beduidend minder dan vorig jaar.