• 9.155.760 stemmen

The Sopranos - Seizoen 1 (1999)

Show titel: The Sopranos

Afleveringen: 13

Speelduur: 13 uur

Ontwikkeld door: David Chase

Met: James Gandolfini, Lorraine Bracco en Edie Falco

Datum van release: zondag 10 januari 1999

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk seizoen 1 via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Sopranos

Maak kennis met Tony Soprano: een doorsnee zakenman van middelbare leeftijd. Tony heeft een plichtsbewuste vrouw. Een niet bepaald plichtsbewuste dochter. Een zoon genaamd Anthony Jr. Een moeder die hij een rusthuis wil aanpraten. Een heethoofd van een oom. Een geheime, nou ja, maîtresse. En een zielenknijper waar hij met al z'n geheimen terecht kan, behalve dat ene wat ze al kent: Tony is een maffiabaas. Maar tegenwoordig is hogerop geraken in de moordbusiness... moordend. Het is niet omdat je een gangster bent, dat alles zomaar z'n gangetje gaat.

Afleveringen Seizoen 1 (1999)

1. 1. The Sopranos

10 januari 1999 (1 uur)

We ontmoeten Tony Soprano in de wachtkamer van een psychiater. Tijdens zijn eerste sessies worden we via flashbacks geïntroduceerd met zowat alle basiskarakters evenals het hoe en waarom Tony juist bij psychiater Melfi op consultatie komt.

2. 2. 46 Long

17 januari 1999 (1 uur)

Tony's neef Christopher steelt een trucklading DVD spelers. Wat hij niet weet is dat de eigenaars van de truck elke maand 'protectiegeld' betalen aan Junior, Tony's oom en eveneens een berucht maffiafiguur.

3. 3. Denial, Anger, Acceptance

24 januari 1999 (1 uur)

Jackie Aprile, waarnemend 'boss', ligt op zijn sterfbed met een kwalijke kanker. De strijd tussen Junior en Tony om het leiderschap kan beginnen. Ondertussen blokt Tony's dochter Meadow voor haar eindexamens en vraagt aan Christopher of die haar geen paar gram speed kan bezorgen.

4. 4. Meadowlands

31 januari 1999 (1 uur)

Nadat Jackie Aprile sterft, breekt de stijd tussen Junior en Tony om de 'leading boss' te worden echt los. Tony laat z'n psychiater Melfi volgen door een corrupte flik die op de koop toe haar afspraakje in elkaar slaat.

5. 5. College

7 februari 1999 (1 uur)

Tony gaat met z'n dochter op universiteitenjacht. Onderweg vraagt Meadow haar vader uit over z'n echte beroep en laat hem min of meer toegeven dat hij in de maffia opereert. Tijdens de trip komt Tony een overgelopen ex-maffialid tegen die dringend moet ge-'whacked' worden. Thuis zit Tony's vrouw Carmela samen met de plaatselijke geestelijke een DVD te bekijken van het romantische 'The Remains Of The Day'.

6. 6. Pax Soprana

14 februari 1999 (1 uur)

Tony heeft romantische gevoelens ten opzichte van z'n psychiater en kan niet meer presteren bij zowel z'n vrouw als z'n 'goomar' (lees: buitenechtelijke vriendin).

7. 7. Down Neck

21 februari 1999 (1 uur)

Tony's zoon AJ wordt betrapt bij het stelen en drinken van miswijn op z'n religieuze school. Later in de aflevering informeert hij Tony's moeder Livia dat z'n vader op consultatie gaat bij een psychiater.

8. 8. The Legend of Tennessee Moltisanti

28 februari 1999 (1 uur)

Christopher krijgt het stilaan op z'n heupen dat hij nog steeds geen 'made man' is (officiëel maffialid). Ondertussen droomt hij er nog steeds van een script te schrijven op basis van z'n eigen maffia-leven en dat van z'n kennissen. Bij Tony komt de FBI op bezoek hopend op bewijsmateriaal. Ze vinden niks want Tony verstopte ondertussen geld, wapens en juwelen in het bejaardentehuis van z'n moeder.

9. 9. Boca

7 maart 1999 (1 uur)

Meadow's voetbalteam doet het zo goed dat Tony en z'n vrienden de coach eens goed in de bloemetjes zetten. Wanneer echter blijkt dat één van de meisjes aangerand werd door de coach en nu zelfmoordneigingen heeft wordt er heel wat minder afgelachen.

10. 10. A Hit Is a Hit

14 maart 1999 (1 uur)

Christopher en Adriana ontmoeten een Massive Genius, een echte 'gangster rapper'. Adriana toont onmiddellijk interesse in het zogenaamde 'music management', maar Christopher is moeilijker te overtuigen. Tony op zijn beurt trekt op met z'n buur/dokter en snobvriendjes.

11. 11. Nobody Knows Anything

21 maart 1999 (1 uur)

Een van Tony's vertrouwelingen (Big Pussy) wordt beticht van informant-praktijken. Ondertussen probeert Tony's moeder Junior op te zetten tegen Tony door te beweren dat deze laatste een aanslag gepland heeft op junior.

12. 12. Isabella

28 maart 1999 (1 uur)

Onder indruk van de aantijgingen aan het adres van Big Pussy neemt Tony nu zowel Prozac als Lithium. Junior van zijn kant pikt de autoriteit van Tony niet langer en plant een aanslag op hem die mislukt, waarna Tony's moeder een acuut geval van seniliteit begint te ontwikkelen.

13. 13. I Dream of Jeannie Cusamano

4 april 1999 (1 uur)

Tony wordt woedend op zijn psychiater wanneer deze suggereert dat zijn moeder de aanslag op hem heeft gepland. Livia rondt haar plotse seniliteit perfect af met een hartaanval en een razende Tony brengt een bezoekje aan zijn moeder in het ziekenhuis...

avatar van fred1946

fred1946

Nu 3 zeisoenen gezien, toch niet mijn serie.

Het is net GTST steeds herhalingen.

Loopt daar een gek met een elvis pruik en gehandicapt, joch dat niet goed bij zijn hoofd is, 5x naar een psychiater in een episode, 3x vreemd gaan in een episode, puper dochter, vrouw die steeds aan de kleding van haar man ruikt, een oom die wat bazelt, waar is het mob gehalte, overdreven acteren.

Soms gebeurd er wat.

Kan niet tippen aan Goodfalles Bronx tales The Godfather enz.

Daar had ik echt een mob gevoel bij kwa acteurs en acteren en inhoud van de films.

Ieder zijn meug maar niet voor mij.

Begrijp de hoge scoren niet.

avatar van mikey

mikey

Soms gebeurd er wat.

dit zijn bepaalde elementen, maar toch geen mening? De serie is saai omdat er een vrouw in zit die aan een hemd heeft gesnuffeld? De serie zou saai zijn omdat er een auto in voorkomt? Trouwens in Goodfellas gingen ze ook regelmatig vreemd kan ik me herinneren.

avatar van fred1946

fred1946

mikey schreef:

Dat is hoe ik het beleefde prul van een serie.

Opmerking of Mening/Recensie maak niks uit.

En je kan het niet vergelijken met de films dan doe je de films te kort.

Daar werd echt geacteerd gaf me een mob gevoel, deze niet GTST gevoel.

Zonde van me ster.

avatar van mikey

mikey

okay dude

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Blijft 1 van de beste series ooit gemaakt. Maar ik kan me best voorstellen wanneer je er anno 2024 aan begint, het heel anders kijkt en voelt dan toen je in 1999 meteen ging kijken..... Ik heb de serie zeker 6x gezien ondertussen en vind het nog steeds top! Eerste afleveringen moet je even doorheen inderdaad. De sessies bij de psycholoog en vooral scenes met zijn moeder zijn soms irritant, vreemd en vervelend. Later zie je de big picture, dan draagt het zeer goed bij bij het verhaal. Gandolfini was natuurlijk perfect voor de rol van Tony, zelden zo'n acteur gezien die perfect paste in zijn rol! De hele sfeer in de serie is gewoon leuk om naar te kijken met alle geweld maar ook de huis-tuin-en-keuken probleempjes van deze wiseguys.