• 10.927 nieuwsartikelen
 • 162.671 films
 • 10.281 series
 • 30.006 seizoenen
 • 616.318 acteurs
 • 193.451 gebruikers
 • 8.997.590 stemmen
Avatar
 
banner banner

Rick and Morty - Seizoen 1 (2013-2014)

4,16 235 stemmen

Show titel: Rick and Morty

IMDb beoordeling: 9,1 (599.753)

Afleveringen: 11

Speelduur: 4 uur en 02 minuten

Ontwikkeld door: Dan Harmon en Justin Roiland

Met: Justin Roiland (stemrol), Chris Parnell (stemrol) en Sarah Chalke (stemrol)

Oorsprong: Verenigde Staten

Datum van release: maandag 2 december 2013

Eerst uitgezonden op: Adult Swim (Verenigde Staten)

 • On Demand:

 • HBO Max Bekijk seizoen 1 via HBO Max
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Rick and Morty

Rick is een oudere, geestelijk instabiele wetenschapper die sinds kort opnieuw contact heeft met zijn dochter en ingetrokken is bij haar gezin. Hij besteedt zijn tijd grotendeels met zijn kleinzoon Morty. Ze beleven absurde avonturen waarbij ze samen door het heelal en parallelle universums reizen. Samen met zijn toch al instabiele gezinssituatie zorgt dit voor Morty voor veel problemen, thuis en op school.

Afleveringen Seizoen 1 (2013-2014)

 1. 1. Pilot

  2 december 2013 (22 minuten)

  Rick trekt in bij het gezin van z'n dochter. Hij blijkt een slechte invloed te zijn op zijn kleinzoon Morty.

 2. 2. Lawnmower Dog

  9 december 2013 (22 minuten)

  Rick helpt Jerry met zijn hond Snuffles. Ondertussen bezoekt hij samen met Morty de dromen van zijn leraar, Mr. Goldenfold.

 3. 3. Anatomy Park

  16 december 2013 (22 minuten)

  Rick verkleint Morty zodat hij zijn miniscule pretpark Anatomy Park kan bezoeken. Jerry vindt dat zijn gezin kerst samen door moet brengen.

 4. 4. M. Night Shaym-Aliens!

  13 januari 2014 (22 minuten)

  Rick, Morty en Jerry belanden in een levensgrote simulatie, gemaakt door een buitenaards ras van oplichters.

 5. 5. Meeseeks and Destroy

  20 januari 2014 (22 minuten)

  Morty probeert Rick er van te overtuigen dat hij hem kan meenemen op een leuk en succesvol avontuur. Jerry, Beth en Summer roepen de hulp in van het hulpje Mr. Meeseeks.

 6. 6. Rick Potion #9

  27 januari 2014 (22 minuten)

  Morty vraagt Rick een toverdrank te brouwen die hem aantrekkelijk maakt voor Jessica. Dit loopt uit de hand wanneer de hele wereld onder de invloed van het drankje raakt.

 7. 7. Raising Gazorpazorp

  10 maart 2014 (22 minuten)

  Morty vraagt of Rick een seksrobot voor hem wil kopen. De robot baart vervolgens zijn half-buitenaardse zoon.

 8. 8. Rixty Minutes

  17 maart 2014 (22 minuten)

  Rick installeert een apparaat waarmee tv-shows uit alle mogelijke universums gekeken kunnen worden. Jerry en Beth kijken terug op hun verleden.

 9. 9. Something Ricked This Way Comes

  24 maart 2014 (22 minuten)

  Summer krijgt een bijbaantje in een winkel waar vervloekte voorwerpen worden verkocht. Jerry helpt Morty met een huiswerkproject.

 10. 10. Close Rick-Counters of the Rick Kind

  7 april 2014 (22 minuten)

  Rick en Morty worden gevangen genomen in een alternatief universum, voor een misdaad die ze niet hebben gepleegd. Jerry bouwt een band op met een Rick uit een andere realiteit.

 11. 11. Ricksy Business

  14 april 2014 (22 minuten)

  Beth en Jerry gaan er samen op uit. Rick geeft een feestje in hun afwezigheid.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Esteban

Esteban

 • 3595 berichten
 • 1813 stemmen

Gebaseerd op die korte omschrijving; Dat kan ik er wel in zien, er is zeker iets van aan. Maar het maakt natuurlijk de aflevering op zich niet beter. Dat terzijde. Ik vermoed dat we deel 3 hiervan in het nieuwe seizoen krijgen.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 8033 berichten
 • 3582 stemmen

Op zich ligt dat aan je criteria, maar inderdaad...ik vond het zelf ook wat aan de flauwe kant.


avatar van ArthurDZ_mm

ArthurDZ_mm

 • 68 berichten
 • 144 stemmen

Niet helemaal eens met je bespreking, Spacejet. Ik vind de personages, en zeker de twee titelfiguren, wel diep uitgewerkt, zeker in seizoen 2 maar ook hier al. Net omdat deze serie inderdaad zo ontzettend goed geschreven is. Zo goed, dat zelfs figuren die maar in één aflevering zitten (of zelfs maar één scene) al memorabel kunnen worden. In seizoen 1 bijvoorbeeld al de Meeseeks, Abradorf Linkler, Jerry's ouders,... Soms gebeurt het wat subtiel en krijg je het pas goed mee na een tweede kijkbeurt (en met seizoen 2 in het achterhoofd) maar dat maakt de serie net zo rijk vind ik.

En die Interdimensional Cable-afleveringen vond ik de eerste keer ook nog niet erg grappig, ik vond het maar een lui, flauw en vergezocht boeltje. Maar wat blijkt: alle stemmen uit de verschillende sketches zijn grotendeels geïmproviseerd door een dronken Justin Roiland aan de hand van nogal summiere outlines. Toen viel het pas goed op zijn plaats voor mij, en nu behoren die episodes tot mijn favorieten van de reeks tot nu toe.


avatar van Esteban

Esteban

 • 3595 berichten
 • 1813 stemmen

Ik respecteer op mijn beurt ook jouw mening, maar ben het er helaas niet mee eens. Met de Meeseeks volg ik je helemaal, die vond ik simpelweg fantastisch. Ik hoopte deze zeker nog eens terug te zien. Met Jerry's ouder (die ik me niet eens meer kan herinneren) en Abradorf Linkler (leuk, weinig memorabel) heb ik echter niets. En Rick en Morty blijven voor mij heel oppervlakkige figuren. Ook al werd dat inderdaad beter in het tweede seizoen.

Wat de cable-afleveringen betreft, dat treft. Ik kreeg de indruk dat iemand gewoon ter plaatse stond te improviseren en het stoorde me mateloos. Ik was helemaal niet op de hoogte van de werkwijze achter deze sketches, maar het verklaarde veel. Of dat iets zou veranderen aan mijn waardering? Ik denk het niet. Echt niet. 'k Heb het seizoen nu reeds 2x gezien, omdat ik het aan mijn zus wou tonen. Mijn gevoel bleef volledig hetzelfde, ik ergerde mij zelfs nog meer aan die bepaalde episode.

Nuja, meningen kunnen nu eenmaal verschillen. Gelukkig maar.


avatar van Daan258

Daan258

 • 3671 berichten
 • 2445 stemmen

De laatste maanden veel gehoord en gezien over Rick & Morty.

Nadat ik wat maanden geleden getipt werd om de serie is te bekijken ben ik ook maar gelijk begonnen.

Ik denk dat mijn verwachtingen door de vele comments en ratings iets te hoog waren.

Was de serie slecht? nee, verre van.

Ik hem me uiterst vermaakt. Het is een prima tussendoortje en hier en daar best grappig. Toch had ik net wat meer verwacht qua humor. Er zitten dan zeker een paar episode's tussen die er heel hoog bovenuit springen en echt geweldig waren. Mijn favoriet waren zonder twijfel :Lawnmower Dog, Meeseeks and Destroy dit waren echt episode's waar ik wel een paar goed dubbel heb gelegen.

IK zal zeker gaan beginnen met het 2e seizoen en kijk hier ook zeker naar uit.

Wel wat jammer is als je het via Netflix kijkt dat je gelijk de censored versie heb.

Daarom zal ik denk het 2e seizoen ook zeker even de uncensored versie gaan opzoeken.

Zeker een dikke 3,5* voor dit eerste seizoen.


avatar van Tonypulp

Tonypulp

 • 21231 berichten
 • 4608 stemmen

Die Cronenberg aflevering Goud.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59219 berichten
 • 3929 stemmen

Wat een enorm hoog gemiddelde bij de seizoenen. Ik ken het niet, is dit oprecht grappig? Ook geschikt voor de 30+ serie-kijker die volwassenen tekenfilms graag ziet?


avatar van brawljeff

brawljeff

 • 2772 berichten
 • 3168 stemmen

aburefan ik denk dat je, als je volwassen tekenfilms leuk vindt, dit ook zal waarderen. Ik ben zelf de meeste soortgelijke tekenfilms (Family Guy, South Park etc.) wel een beetje zat aan het worden, maar dit is echt retegoed.

Alhoewel de meeste mensen wel even wat afleveringen nodig hebben om het echt te kunnen waarderen. Het is echt een specifiek soort humor.


avatar van Black Math

Black Math

 • 5390 berichten
 • 1735 stemmen

Erg leuk! Ik kan altijd wel genieten van series, films of boeken waar men wat betreft wetenschap de vrije fantasie de loop laat nemen zonder het compleet serieus te nemen. Zoals in bijvoorbeeld The Hitchhiker's Guide to the Galaxy of Futurama.

Zeker de laatste serie wordt hier veel genoemd en terecht. Toch gaat dit voor mijn gevoel wat verder, wat minder op de personages gericht (hoewel zeker Rick een geniaal personage genoemd kan worden in meerdere opzichten), en wat meer gericht op knotsgekke situaties, en is duidelijk een stuk perverser. Ik vind het hoogst vermakelijk. Sterkste episodes: nr. 4 M. Night Shaym-Aliens! en nr. 10 Close Rick-Counters of the Rick Kind. Voor het hele seizoen 4*.


avatar van Maiky_mm

Maiky_mm

 • 28 berichten
 • 23 stemmen

Ben hier toch voorzichtif positief over. De tekenstijl stond me in eerste instantie niet zo aan waardoor ik Rick & Morty links liet liggen, maar toen het werd besproken in de Schokkend Nieuws-podcast werd mijn interesse toch wel gewekt.

Heb nu zeven afleveringen achter de rug en ik moet toch zeggen dat de tekenstijl erg goed is. Het ontwerp van de hoofdrolspelers vind ik dan wel wat gewoontjes (al heeft Rick wel potentie om een soort van icoon te worden), de werelden en bizarre wezens zijn wel heel inventief getekend.

Maar tot nu toe springt voor mij het schrijfwerk er echt bovenuit. De verhalen zijn wat geavanceerder dan vergelijkbare series, en de dialogen zijn ook erg goed. Jammer dat het stemmenwerk wat schreeuwerig is - dat mag naar mijn smaak wel wat subtieler.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59219 berichten
 • 3929 stemmen

Bijzonder origineel, grappig, gewelddadig en bizar. Rick and Morty doet me een beetje denken aan een sci-fi versie van Family Guy, ook daar is het plot van de aflevering een kapstok voor tig idiote losse scènes vol met geschifte shit dat in een enorm hoog tempo op de kijker wordt afgevuurd. Opvallend is ook dat de stijl van tekenen bijzonder knap is, vol met details en prachtige ontwerpen van werelden, monsters en voertuigen. Wat je overigens niet meteen verwacht, want de hoofdrolspelers zijn weer redelijk simpel getekend. Daarnaast zijn de dialogen, vaak tussen de heerlijk cynische en botte Rick en de naïeve, nerveuze Morty erg leuk.

Maar ook de rest van het gezin kent geweldige stukken, niemand wordt vergeten of naar de achtergrond gedrukt. Het mislukte huwelijk van Morty's ouders komt vaak op grappige wijze terug. Erg gelachen toen beiden op Titanic-cruise gingen om eens wat te noemen. Of neem iets weirds als Abradolf Lincler, haha. Hoe verzin je het. Maar dan zie je dat dit onder andere uit de pen van Dan Harmon komt, de bedenker van het geniale Community en dan begrijp ik het al beter. Hopelijk zijn de andere seizoenen van hetzelfde niveau.

4,5*


avatar van Bottleneck

Bottleneck

 • 8220 berichten
 • 2091 stemmen

Pf ik moest er even inkomen. De eerste afleveringen keek ik alleen op de echt dooie momenten. Erg schreeuwerig: de personages, stemmen en de uitwerking. Maar zo'n beetje na aflevering 7 werd het beter (en/of raakte ik eraan gewend). Absurd, goor, gewelddadig en geinig, zeker ook de namen en uitspraken die als een gek voorbij vliegen.

Het is een soort ongestructureerde vorm van Futurama on steroids. Vooral Rixty Minutes (de buitenaardse series en reclames ), Something Ricked en Close Rick-counters vind ik gaaf. Weliswaar is het allemaal niet zo scherp (i.e. maatschappij-spot) als The Simpsons en South Park, maar op andere vlakken een verrijking. Blij dat ik heb doorgezet na die eerste afleveringen (al is het wel een érg hoog gemiddelde).


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

 • 1206 berichten
 • 4492 stemmen

Totaal geflipt meestal maar wel enorm amusant en behoorlijk vernieuwend. Voor mij de beste animatiereeks na The Simpsons. Met heel wat afleveringen die in het geheugen gegrift staan. Voor de liefhebbers enkel, maar die liefhebbers hebben er een serie bij die ze in hun hart kunnen sluiten.


avatar van BoordAppel

BoordAppel

 • 14274 berichten
 • 3158 stemmen

Tranen in mijn ogen van het lachen bij de film over de twee broers die rennen en de maan en enz. Ook om de Meeseeks erg moeten lachen. Nu nog de zin 'I've cronenburged the world' in een dagelijkse conversatie gebruiken en ik kan tevreden sterven.


avatar van AOVV

AOVV

 • 347 berichten
 • 1924 stemmen

Schitterend vind ik dit; werkelijk schitterend. Ik hou wel van animatiereeksen met een flinke hoek af, en het feit dat Dan Harmon hieraan heeft meegeschreven, was alleen maar een extra incentive om de reeks te gaan bekijken, want Community - de eerste seizoenen, dan toch - draag ik hoog in het vaandel.

Deze reeks bleek een schot in de roos, helemaal mijn meug. De twee hoofdfiguren staan heerlijk in contrast met elkaar; een oude, gekke maar geniale wetenschapper en zijn onzekere, kneuzige kleinzoon. Grappig detail is ook dat beiden soms wat stotteren, maar waar dit bij Morty puur van onzekerheid is (die overslaande stem is ook geweldig), zal het bij Rick eerder met drankmisbruik te maken hebben. De oprispingen waar hij geregeld last van heeft, zijn ook een toevoeging die je niet in elke show ziet.

Naast de twee hoofdfiguren heb je de familie van Rick en Morty, die duidelijk in de schaduw staan maar toch ook hun momentjes kennen. Zo is het huwelijk van de ouders van Morty niet bepaald een droomhuwelijk, en ondergaat zijn oudere zus de woelige metamorfose van puber naar jong-volwassene.

De personages zelf primeren bij deze serie echter niet voor mij, het zijn wel de vaak knotsgekke situaties waar Rick en Morty in belanden. Daarbij speelt ook weer dat contrast tussen beide figuren, overigens, maar dit terzijde. Neen, het zijn de surrealistische situaties, wezens en andere fenomenen die me in deze serie helemaal over de meet slepen, en waar ik vaak echt dubbel om heb gelegen. Aflevering 2 bijvoorbeeld, waarin Rick Morty meeneemt in de droomwereld van zijn leraar wiskunde, en van daaruit nog een aantal droomwerelden verder, naar het beeld van de film Inception, om ervoor te zorgen dat Morty slaagt voor zijn toets wiskunde, en de overige familieleden ondertussen worden gegijzeld door hun eigen hond, die dankzij een geavanceerd apparaat van Rick een staat van hyperintelligentie heeft verworven. Of aflevering 5, die gedomineerd wordt door Meeseeks, blauwe mannetjes die worden opgeroepen om iemand ergens bij te helpen, en pas verdwijnen wanneer de taak voltooid is. Uiteraard loopt het mis en escaleert de situatie. Hilarisch! Hoe kom je er toch op?

En met dat soort situaties zit de reeks vol. Humor van de bovenste plank, wat mij betreft, maar ook ontzettend innovatief en fantasierijk. De allerhoogste score dringt zich dan ook op, en ik ben benieuwd naar de volgende seizoenen!

5 sterren


avatar van Scarafax

Scarafax

 • 103 berichten
 • 514 stemmen

Heb bijna alle afleveringen gezien maar kon er nou niet echt om lachen...


avatar van kos

kos

 • 46099 berichten
 • 8468 stemmen

Episode 8 had echt een Emmy moeten krijgen. Hahaha.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.