• 9.375.326 stemmen

Geregisseerd door: James Ward Byrkit

Met onder meer: Hugo Armstrong, Nicholas Brendon en Emily Baldoni

Plot Coherence

"Rearrange Your Brain"

Op de nacht dat een komeet in de lucht te zien zou zijn, hebben acht vrienden een etentje met elkaar. Die nacht volgt een aaneenschakeling van vreemde gebeurtenissen, schermen van smartphones breken, mobiele netwerken liggen eruit en de stroom begeeft het. Daarnaast lijken er ook rare dingen te gebeuren met de realiteit, wat allemaal te maken lijkt te hebben met de komeet.

joey1973 schreef:

Jajaja, dat weten we nu wel, je hebt je zegje gedaan, meerdere keren. Dat JIJ de film niet snapt wil niet zeggen dat de film onsamenhangend en verwarrend IS. Het zegt meer over jou dan over deze film. Maar blijkbaar voel je je snel aangevallen en wil je perse je gelijk halen.....

Camerawerk is irritant, dat zeg ik ook....

Inderdaad ! En ik blijf het zeggen. De film is verwarrend en onsamenhangend. Het camera werk is vreselijk alsof dat het onsamenhangende verhaal wat "interessanter" moet maken. Het groepje malloten zijn irritant met elkaar bezig en de film gaat helemaal nergens over. Dat sommige mensen er een intellectuele draai aan willen geven vind ik alleen maar hilarisch.

avatar van joey1973

joey1973

Haha, je moet en zal je gelijk krijgen he.... Ik ga hier verder geen woorden aan vuil maken.

joey1973 schreef:

Goed zo. Hoef je je woorden ook niet te wassen.

Allebei gelijk..

De eerste twintig minuten was doorbijten, maar daarna werd het verhaal wel boeiend.

Camerawerk was inderdaad slecht gedaan, de acteurs daarentegen zaten prima in hun rol.

Kortom, een heel vermakelijk filmpje. Zo slecht was het nou ook weer niet.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Mijn god, wat een drama van een film. Het script is hopeloos saai te noemen en het acteerwerk is 100% vlak te noemen. Daarnaast nog het camerawerk zonder gebruik van stabilisator, regelrecht irritant te noemen. Slap verhaal dat maar geen snelheid wil krijgen, hadden ze daar de Kwantummechanica maar op los gelaten. Film wil zichzelf interessant maken met een moeilijk theorie maar je wordt er simpel van. De soundtrack was al net zo belabberd als de rest indeze prent.

Alles, regie/script/acteerwerk/muziek/camerawerk/enz. ligt beneden het peil van middelmaat. Mooi links laten liggen is mijn advies, gebruik je tijd beter. Pak een goed boek over Kwantummechanica of zo iets, is al even onduidelijk!

avatar van SPT

SPT

Matige B-film, die vooral wordt genekt door het slecht uitgedachte script. In wezen biedt het uitgangspunt van de film best potentie. Alleen moet het verhaal dan wel zo veel mogelijk consistent zijn met wetenschappelijke inzichten, zodat de situatie waarin de personages zich bevinden tot op zekere hoogte realistisch overkomt en je als kijker wordt meegesleept in een spannende film. Doordat het verhaal van flauwekul aan elkaar hangt is die opzet echter totaal mislukt.

Qua filmwerk/montage, soundtrack, en stijl (een groep mensen die 1,5 uur lang door elkaar heen kakelt) viel het ook nogal tegen.

Cellulord

hahaha, wat een geklaag of over de zogenaamde inconsistentie over de wetenschapelijke feiten, als we zo beginnen kunnen we meer dan 90% van de science-fiction films in de prullenbak werpen.

en mensen als ribas123 schijnen alles over quantam fysica te weten, hahaha

Zelf wist ik 0,0 van de film. gelukkig maar.

Het camerwerk mag dan wel niet van top niveau zijn maar dat heeft me geen enkel moment gestoord. De personages mogen dan (zeer) irritant overkomen (zulke personages heb je ook in het echte leven) maar wisten mij wel te overtuigen.

Voor mij was het een heel spannende film met zelfs enkelle kippenvel momenten, iets dat me niet snel overkomt.

en natuurlijk heeft filmoloog gelijk met uitspraken als "... dat je als toeschouwer niet meer weet wie wat en waar is". Dat is toch de bedoeling van de film.

Ik heb er in ieder geval zeer van genoten.

avatar van bjerik76

bjerik76

Op zich een spannende film met een mysterie.

Wat een enorm vreselijk irritant was, was het enorm bagger camerawerk.

Als het als een vast beeld was gefilmd ipv een handy cam gebeuren. ( want wie filmde dit hele gebeuren dan ? )

Door het camerawerk is voor mij de hele film verpest en de score enorm naar beneden gehaald terwijl dat onnodig was.

avatar van eduard

eduard

Wat een shit film en wat een belabberd einde. Als ik al een film moet aanvullen met mijn fantasie had ik de film ook niet hoeven kijken. Zonde van de tijd en als afstraffing voor de verloren tijd 1 ster

Cellulord schreef:

Als dat de bedoeling was van deze ongelooflijke bagger film dan gooi ik mijn halve ster ook maar de sloot in. Eduard (commentaar voor mij) heeft het uitstekend verwoord.

filmoloog schreef:

De personages wsiten op den duur niet meer wie wie was of waar ze waren en dat werd uitstekend overgebracht. Zoiets word ook wel "inlevingsvermogen" genoemd

Cellulord schreef:

"Inlevingsvermogen".... Het moet echt niet gekker worden met dit soort analyses van een onsamenhangende pruts film. Nu word er van mij als toeschouwer ook nog eens verwacht dat ik "inlevingsvermogen" moet hebben tav een neurotisch kibbelend eet clubje.

Rickyman

Wel apart, dat een "filmoloog" zo z'n mening blijft doorhameren.

Verwacht bij deze sf-film ook geen ufo's of andere ruimteschepen, invasies en gevechten met bloeddorstige aliëns, bergen bloed en rond vliegende ledematen..

Nee, maar het heeft wel een orgineel doordacht verhaaltje, wat mij toch aardig wist te boeien, ondanks het wat saaie begin, maar goed, de pesonages moeten ook voorgesteld worden nietwaar. Wellicht was het nodig, net als het "gekibbel" en het mindere camerawerk om net iets meer realistischer over te komen.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik het zelfs jammer vond, toen de aftiteling kwam en dacht; "Nu al ..?! " , dat zegt mij genoeg.

Het is géén meesterwerk, maar toch leuk gedaan, een spannend filmpje die m'n aandacht wel wist vast te houden. En vele anderen, want de score vind ik best hoog voor MM.

Begin nu ook te twijfelen of ik me niet vergist heb en misschien wel te laag heb gewaardeerd, binnenkort maar weer eens opzetten dan..

Rickyman schreef:

Wel apart, dat een "filmoloog" zo z'n mening blijft doorhameren.

Nee hoor, ik reageer gewoon als mijn naampje genoemd word, zoals nu.

Vreemd genoeg blijven sommige mensen door hameren op een niets zeggend bagger filmpje.

En dan ook nog appels met peren vergelijken.

Ach, wat kan ik er nog meer aan toe voegen.

Het blijft tenslotte een bagger film inclusief camera prutswerk.

Cellulord

Als ik de film puur op techniche qualiteiten moet beoordelen dan scheelt er veel mee. Voor mij is dit meer een soort "brein" film en niet zo zeer visuele ervaring. Natuurlijk zie ik ook dat het camerawerk amateuristisch en een soundtrack heb ik eigenlijk niet gehoord. Maar tja, dit is allemaal achteraf en kan er niets aan veranderen dat ik het ervaarde als een heel spannende film met zelfs enkelle kippenvel momenten.

Biosguru schreef:

Ik vraag me af hoe je dit kunt uitbrengen als regisseur als je Safety not Guaranteed of Primer kent.

Dit waren voor mij dan weer ondermaatse films. Primer zelfs 3X gezien daar ik dacht dat ik hem mischien op een verkeerd moment bekeken had of iets gemist had, maar spijtig genoeg bleef het een onvoldoende.

Left4Dead schreef:

Pak een goed boek over Kwantummechanica of zo iets, is al even onduidelijk!

Zeker doen. En ja het (kwantumfysica) blijf onduidenlijk, maar door het lezen van zulke boeken werd het mij (nog) duidelijker dat wij als mens maar bitter afweten van het leven en onze (grotere) omgeving.

avatar van Biosguru

Biosguru

En zo verschilt smaak Probeer ook eens Battery als je van low budget indie's houdt.

Rickyman schreef:

Nee inderdaad, deze film heeft dat niet. Wel een komeet die langs de aarde vliegt en een eet clubje naar het gekkenhuis stuurt. Er zijn genoeg goede scifi films zonder al die genoemde bloederige ingrediënten of vage nonsens zoals in Coherence.

"Moon" en "Gattaca" bv, die qua inhoud en boodschap zoveel honderden procenten beter zijn.

Hey filmoloog,

Precies, bijv "Moon" hoort ook bij één van m'n favoriete sf-films en moet het ook vooral van het slimme/interessante verhaal hebben, net als deze film. Daarom begrijp ik je lage waardering van 0,5 sterren dan niet, maar daar heb je dan blijkbaar ook alle reden toe.

Maar goed, smaken en meningen verschillen.

Bedoelde eerder eigenlijk te zeggen, dat je mening hier wel duidelijk was, en die van mij nu ook wel.

Hey filmoloog,

Maar goed, smaken en meningen verschillen.

Deze pruts film is natuurlijk niet te vergelijken met "Moon" of "Gattaca".

Ik heb deze film een halve ster gegeven vanwege de ongelooflijke nonsens, het vreselijke acteer werk en het vreselijke irritante camerawerk.

Maar inderdaad, ik heb dit al eerder aangegeven.

Een film als "Moon" heeft gewoonweg een uiterst reëel en boeiend gegeven n.m het klonen van mensen ten bate van de mensheid zelf en is ook nog eens geniaal verfilmd met een fantastische acteer prestatie van Sam Rockwell.

avatar van soho

soho

filmoloog schreef:
Deze pruts film is natuurlijk niet te vergelijken met "Moon" of "Gattaca".
Maar inderdaad, ik heb dit al eerder aangegeven.

Ik deel de striemende kritiek, zoals o.a. bovenstaande, niet. Coherence is een micro-budget film, op vier dagen ingeblikt in de straat en woning van de regisseur, met een cast die voornamelijk uit zijn kennisenkring komt. Of het wetenschappelijk allemaal 100% klopt weet ik niet (maar wie wel?), het uitgangspunt en de uitwerking ervan hield me in elk geval anderhalf uur geboeid. De cinematografie waar iedereen hier schijnt over te struikelen ruikt naar found footage, en draagt bij aan de groeiende chaos en verwarring.

Coherence doet heel veel met bijna niets, heeft desondanks enkele tekortkomingen (dat gedoe met het boek bijvoorbeeld was nogal vergezocht "hebben we een boek over wetenschap") , maar is zeker geen ongeloofelijke nonsens.

avatar van John Milton

John Milton

Op Letterboxd haalde hij de beste 50 films van het jaar, de reden dat ik deze vond. Ik had er nog nooit van gehoord. Positieve kritieken ook wel.

Bovenstaande dempt mijn enthousiasme weer wat.

soho schreef:

Vandaar ook dat het een belachelijke flut film is geworden.

En of de acteurs uit z'n kennissenkring kwamen of niet heeft niets met het niveau van de film te maken

Er zijn zat regisseurs die met acteurs vrienden werken. Ik vind het nogal grappig dat je je afvraagt of het wetenschappelijk wel allemaal klopt bij deze film. Ik heb in 1986 in de Pyreneeën de komeet van Halley gezien (prachtig was dat) maar ik kan me daarna niet herinneren dat we dezelfde ervaringen hadden als in deze (scifi) film. Maar wie weet...misschien hebben aliens mijn geheugen gewist.

avatar van james_cameron

Met een budget van slechts $50.000,- kun je best leuke dingen doen, zo laat deze film zien, als je maar beschikt over een intrigerend script, degelijke akteurs en een goede cameraman. Deze SF-film, over een groepje vrienden die tijdens een etentje terecht komen in een alternatieve werkelijkheid nadat een komeet de aarde is gepasseerd, zit slim en intrigerend in elkaar, met veel interessante ideëen en effectieve onbehaaglijke scenes. Op gegeven moment zijn de gebeurtenissen amper meer te volgen, maar dat versterkt juist de bizarre sfeer, omdat de personages ook letterlijk en figuurlijk in het duister tasten. De moeite waard.

avatar van Safaci

Safaci

John Milton schreef:

Bovenstaande dempt mijn enthousiasme weer wat.

Gewoon naar kijken.

avatar van arno74

arno74

Safaci schreef:

Gewoon naar kijken.

Inderdaad, zou ik ook doen hoor John Milton. Eerste kwartier was het voor mij even doorbijten maar voor de rest prima film

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

De Perdurantism of perdurance theorie geweldig en spannend weergegeven. Bijna geen SF, of helemaal niet?

Cellulord

Zag gisteren zijn zeer geslaagde kortfilm "Fractalus" (26.min). Thematisch vergelijkbaar met Coherence maar meer SF (ruimteschepen etc...) en zeer mooie cinematografie.

Interessante Coherence Q&A met de regisseur.

avatar van flaphead

flaphead

Behoorlijk broeierige en beklemmende thriller/sf/mystery. Dat zie ik graag! Veel karakters in een kleine ruimte helpt daarbij natuurlijk, net als een nachtelijke setting. De film staat of valt bij je interesse in wetenschappelijke theorieën, die ook als sciene fiction of fantasy door het leven kunnen gaan. Een open mind is nodig. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die een film als dit niet kunnen verteren.

Ga je daarin mee, dan heb je een interessante film. Verwarrend, spannend, mysterieus, meeslepend. Maar knelpunt is, zijn de gebeurtenissen niet té random? Niks kan onderbouwd worden en zijn gebasseerd op één idee. Er lagen mogelijkheden om nog dieper te gaan. Het is een klein opgezette film, maar dat stoort nergens.

avatar van gvlaere

gvlaere

Af moeten zetten vanwege camera werk, ik krijg er een knappende hoofdpijn van... Jammer, zo krijg je geen goed oordeel over de film. Hopelijk vinden ze in de toekomst weer een goede cameraman....

avatar van christian

christian

Ik lees bij alle berichten nog geen stap voor stap verklaring voor wat er allemaal gebeurd. Daar ben ik wel benieuwd naar. Misschien dat ik dan de film iets beter kan waarderen. Nu was het vooral een irritante film door de vervelende acteurs die constant in paniek zijn.