Michiel de Ruyter (2015)
Releasedatum: 29 januari 2015
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Michiel de Ruyter
"Wars are fought by many. History is made by few..."
Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.
- Trailer (YouTube)
- Michiel De Ruyter (BoekMeter)
- Michiel de Ruyter (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Johan de Witt
Lord Chancellor
Jozef van Ghent
Ziegler
Waarom kon Nederland niet gewoon een republiek gebleven zijn? Ik wacht nog steeds op een parlementair onderzoek naar de onthoofding van oldebarneveld. Grootste fout uit de geschiedenis van ons kikkerlandje.
Ziegler
Terwijl het de fransen zijn die ons een monarchie hebben aangesmeerd!
Bluebird59
En dan onthoofden wij ook eens iemand en dan is het WEER niet goed!
wibro
Welke leiders doel je precies op? De republiek lag nogal met zichzelf overhoop en werd niet echt geleid. Men was vooral met zijn eigen belang bezig.
Met de slappe hap van nu bedoel ik natuurlijk Rutte en wat daar nog bij hoort. Niet de oranjes natuurlijk. Die zijn er alleen voor de show. Stel je voor dat het Koninklijk Huis afgeschaft wordt. Kunnen de Nederlanders niet meer gek doen op Koningsdag en als Oranje moet voetballen.
Ziegler
Ik denk niet dat de republiek dankzij de wit werd gezien als grote mogendheid. De republiek wat stinkend rijk. In huidige termen: het BBP van de republiek was groter dan dat van frankrijk.
Don Jerome
Duurt wel heel erg lang! Had een uur korter gemogen wat mij betreft.
notsub
Michiel de Ruyter mag er als epos van eigen bodem best wezen. De feiten ken ik niet, maar ik voelde mij direct terug geworpen in de tijd. Qua politiek en persoonlijke verhoudingen komt het allemaal prima uit de verf. De actie van de zeeslagen herhaalt zich telkens en zien er wel al snel hetzelfde uit. Dat is toch best jammer, want daarmee komt het heroïsche karakter van de film niet optimaal uit de verf. Maar ondanks dat is Michiel de Ruyter zeker een geslaagde film.
bobbee
Ik kon hem niet afzien. Slechte film. Ik verstond geen woord van wat er gezegd werd, behalve de ooeee's en de aaahhhh's tijdens veldslagen, en het dierlijke gebrom wat volgens mij van de Ruyter zelf afkomstig was. Erg bedroevend waren de special effects en het rondvliegende en versnipperde hout iedere keer als er weer oooeeeh en aaahhh werd geroepen. De effects zien er niet uit en hoe de regisseur het in zijn hoofd haalt om een speedboot tussen de Hollandse en Engelse schepen door te laten varen is mij een raadsel. Het verhaal boeit voor geen meter, er is geen millimeter spanning, het is allemaal geromantiseerd om het nog iets voor te laten stellen. En dan heb ik het niet eens over die almaar dezelfde koppen van die mensen die zich in Nederland acteur mogen noemen. Een wangedrocht kortom. Moge hij grootst floppen.
Norman Mailer
Speedboot? Heb ik gemist. Maar wellicht dutte ik nét effe in.
Filmkriebel
De ode van Reiné aan een nationale held. Dhr Reiné heeft in ieder geval zijn les goed geleerd in Amerika, want deze productie ziet er meer hollywoodiaans dan nederlands uit. Epische muziekjes, slowmotions, grootse veldslagen op zee die net iets te duidelijk digitaal zijn. Verrassend dat de film dan nog erg goed en duidelijk verteld wordt en niet in historische details blijft hangen. Kwam mij over dat er echt wel research werd gedaan.
Eén van de problemen van de film is dat het weinig neutraal is : zo wordt iedereen tegen De Ruyter afgespiegeld. Good guys zijn de republikeinen en bad guys zijn de koningsgezinden. Maar dat komt alleen maar omdat De Ruyter de centrale figuur is. Dat heb je met biografieën en soms vind ik dergelijke zwart-wit weergaven op mijn maag liggen.
Eén van de meest aangrijpende episodes was de barbaarse lynchpartij van de broeders De Witt. Ook heb ik heel wat goede acteurs aan het werk gezien. Barry Atsma, die De Witt vertolkte, vond ik een heel charismatische figuur, en Lammers (De Ruyter) en Hayo Bruins hebben karakterkoppen. Een ambitieuze film met een prettige cinematografie maar toch wat jammer dat het zo'n irritant formulewerk is en dat ieder personage een label "good"/"bad" guy opgeplakt krijgt.
Jesseknick
+ mooi verhaal
+ de slagen ( zie je in maar weinig films op zo grote schaal met toch maar een klein budget ).
+ NL nationalistisch ( mag ook eens een keer ipv de zoveelste amerikaanse vlag zien wapperen ).
+ eindelijk weer een goede nederlandse film.
- soundtrack, bombastisch maar zat geen gevoel in, dit was in gladiator/braveheart en soortgelijke andere films wel zo.
- acteerprestaties, leek soms iets te veel op gtst.
Verder ruime voldoende omdat dit soort films me heel erg aanspreken en al helemaal de grote slagen.
Trance
Niet verwacht maar ik geef een 4 voor deze film met een goed en boeiend verhaal. Natuurlijk zijn er altijd wel een paar minpuntjes te vinden maar alles bijelkaar genoemen is dit toch wel het kijken waard
Dk2008
Moge hij grootst floppen.
Als het al een succes is.
RaoulDuke
Het grote probleem met deze film is de montage. Die is veel te rommelig, en de shots vaak te kort, waarschijnlijk met de bedoeling om de vaart in de film te houden. Bij een aantal scenes heeft dit echter een averechts effect: het wordt er niet boeiender op, maar het gaat juist irriteren.
Het gevolg is dat de film vrij onrustig en gejaagd overkomt. Ofschoon er ook enkele redelijk goede en mooi geschoten scenes inzitten is het mede hierdoor over het geheel genomen helaas veel geschreeuw en weinig wol.
En wat de zeeslagen betreft: de eerste was nog wel aardig, maar bij de tweede had ik al de behoefte om even iets anders te gaan doen, zoals plaspauze, even naar de koelkast of de mail checken bijvoorbeeld.
VincentL
Ondanks zijn onverstaanbare gewauwel is Lammers toch genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste acteur
Geno
Oh ja.... die enge groep van zelffeliciteerders houdt zichzelf goed in stand hoor... zo gaat dat al decennia...
rubenhendriksen
vond Charles Dance en Egber Jan Weeber vooral goed. Mooi die exentrieke adel van toen
Ook qua verhaal, actie en tempo lekker filmpje.
ricone
ik worstel met wat ik nou echt vondt, ja ik vond m onverstaanbaar soms, ja ik vond hem nep soms, maar div rollen vond ik toch wel geweldig hoor, maar had wel t idee dat de film ook: hetleven van Johan de Witt kon heten.........., toch afgekeken....hm 3 ster
dempsey
Ik kom terug op wat ik eerder had geschreven, mijn verwachtingen van Roel Reine waren niet hoog maar hij heeft fantastisch werk afgeleverd. Alleen ... uhm die nederlandse acteurs weer, mijn tenen stonden af en toe krom als een nederlandse GTST acteur in beeld kwam en iets onverstaansbaars begon te mompelen. Het viel me op dat wanneer een Britse acteur in beeld kwam dat er iets begon te leven en dat ik diepte voelde in de characters. Kortom men moet maar weer gewoon kinderfilms gaan maken, zijn niet zo duur ook om te maken.
Bluebird59
Hahaha...... ach ja, gisteren kwam Zwartboek weer eens voorbij op RTL 7. Daar vind ik Lammers net zo lachwekkend als waar dan ook. Toch is die rolprent vele malen overtuigender, wellicht omdat Verhoeven de touwtjes in handen had.
Stephan
Zwartboek vond ik een aanfluiting, Zelden zo'n teleurstellende film gezien met zo'n slechte regie.
Reiné heeft juist een puik staaltje werk geleverd om de redelijk uitgekauwde acteurs nieuw elan te geven. Verhoeven deed zelfs Van Houten, Koch en Hoffman slecht acteren en da's best knap.
Bluebird59
Alle nederlandse speelfilms zijn een aanfluiting.
Alle dialogen hebben dezelfde poldersfeer en het tijdsbeeld haal je er sowieso nooit uit. Zwartboek heeft het voordeel dat het in de recente vaderlandse geschiedenis plaats vindt en daar is voor mij dan meer bij voor te stellen dan bij Michiel.
Neemt verder niet weg dat het voor onze standaard toch een groots spektakel is geworden. En zeker geslaagd. Reiné heeft zn huiswerk prima gedaan.
JasonBourne
U is azijnpisser van beroep?
Als je er niets van verstaan hebt, even terug naar je leraar Nederlands of even naar de Sch00nenberg hoordagen?:)
Voor een Nederlandse productie met zo weinig budget tov Hollywood was dit gewoon prima. Tuurlijk, de SFX's zijn niet allemaal even goed neergezet, maar ja, het is wat het is, veel minder budget.
En wij zijn maar met 17 miljoen, in de USA zijn ze met een paar honderd miljoen. Iets grotere acteursvijver he!? En daar zie je in alle blockbusters trouwens ook alleen maar dezelfde 40-50 koppen...was het u niet opgevallen...de Tom Hanksen, Tom Cruises, Cameron Diazen, Robert de Niros, Morgan Freemans en Clint Eastwoods van deze wereld die al decennia lang de doeken sieren?
Dus stop het chagrijn, kom op!

De goed scorende westernserie 'Dark Winds' krijgt nog een nieuw seizoen

'An Cailín Ciúin' nog niet gezien? Pak nu je kans op NPO Start Plus, HBO Max of Videoland

Romantisch drama serie 'From Scratch' is een kijktip voor Netflix-abonnees: ‘Je voelt gewoon alles’

Hoe Netflix altijd weer unieke beelden weet te bemachtigen

Brimstone
Western / Thriller, 2016