Dead Poets Society (1989)
Geregisseerd door: Peter Weir
Met onder meer: Robin Williams, Ethan Hawke en Robert Sean Leonard
Gesproken taal: Engels en Latijn
Releasedatum: 19 januari 1990
Bekijk via Netflix
Plot Dead Poets Society
"He was their inspiration. He made their lives extraordinary."
Keating (Robin Williams) doceert in 1959 Engels aan een deftige kostschool voor jongens waar ijzeren discipline heerst. Zijn filosofie 'the purpose of education is to think for yourself' valt in slechte aarde bij de staf en de ouders, maar maakt hem razend populair bij de leerlingen. De nadruk van de film ligt op de ontwikkeling van een klein groepje jongens die Keatings lessen ter harte nemen met tragische gevolgen.
John Keating
Gerard Pitts
Mr. Nolan
Mr. Perry
Gizzmann
Deze film 'gaat wel'. Ooit eens op school gezien en toen vond ik hem niet heel geweldig. Dacht dat ik hem toen gewoon niet leuk vond omdat ik hem verplicht op school moest kijken, maar vond hem ook nu niet zo geweldig. Een aantal fijne scenes, die er sfeervol uitzien, die ontroeren, of die erg feel-good werken, maar teveel overacting en voorspelbaar sentiment. De film speelt zich misschien niet in deze tijd af, maar daarom juist werkt deze film niet meer. Grappen uithalen die nu niet meer zo gewaagd zijn, versierpogingen gebruiken die nu nooit zouden werken en meedoen aan een toneelstuk waar je nu juist flink bij voor paal zou staan.
3* Voor de kijkbaarheid en een aantal sterke scenes (hoopte echter dat het er meer waren).
Jan W
Mooie film waarin Williams met verve de docent speelt die vanuit de mens denkt in plaats vanuit het systeem. Zijn invloed op een aantal jongens zorgt ervoor dat deze zich ontwikkelen op een wijze waar de starre omgeving niet mee om kan gaan. En dat levert naast de nodige humor ook drama op. Prachtige scenes zoals die waar Williams zijn klas meeneemt naar de hal waar allemaal oude klassefoto's hangen zorgen voor veel diepgang. Indrukwekkend hoe hij de jongens weet om te vormen tot individuen.
Captain, My Captain! 4,0
Barrie vd Laan
Wij moesten deze film zien op de pabo. Kijken hoe Mr Keating lesgeeft en dat was echt op een leuke manier. Zelden een leraar gezien die zoveel uit zijn leerlingen haalt en op een fantastische manier. Het blijft natuurlijk film maar ik heb er wel wat van opgestoken.
Statiegeld
Ik heb ooit een keer gelezen dat deze film echt geweldig zou zijn. Ik keek er ook wel redelijk naar uit toen ik hem zag op school. Viel tegen. De film stelt eigenlijk niet zo veel voor vind ik.
gibbons
Zeer mooi verhaal met uitstekende acteerprestaties van williams. Wel vond ik het einde te vroeg komen.
Ironweed
Goede film.
Spijtig genoeg weet je al na 10 minuten wat er gaat gebeuren door de slechte synopsis hier op moviemeter
film_kaza
Ikzef had geen idee waar het over ging totdat ik deze keek. En sinds tijden niet zoiets moois gezien. Robin Williams laat zich weer van een goede kant zien.
Er waren meerdere verhalen met allen dezelfde aanleiding. En onverwachts maar in de laatste scene kreeg ik echt tranen. "Captain" .
Zo prachtig dat ik weer eens echt ontroerd raak van een film.
Een film die je dingen vertelt die mij aanspraken.
film_kaza
grapjes uithalen die nu niet meer zo gewaagd zijn, versierpogingen gebruiken die nu nooit zouden werken en meedoen aan een toneelstuk waar je nu juist flink bij voor paal zou staan.
In die tijd was het juist zo ongewoon en mooi als je zoiets echt deed tegen alles in. Zeker voor deze jongens.
Ze luisteren naar de leraar en volgen hun hart. Daar zou je je in moeten leven, maar helaas heb ik ook hetzelfde bij films die je voor school moet zien. Daar kan ik verder niks over zeggen.
Ché Cliché
Ik vond het een prachtige film met aardige acteerprestaties. De strijd die de jongeren met zichzelf moesten aangaan en de kracht die Williams die strijd aanwakkert.. Ja, mooi. 4 sterren.
klute89
Ik was van deze film niet onder de indruk, hij zal wel te poëtisch zijn
eerst denk je saai maar als je echt goed volgt zit je er echt in en leef je mee en ontroerd het je zeker.
Quentin
De overkoepelende thematiek in films als deze is altijd bijzonder interessant, maar de (dramatische) invulling stelt ook dit maal weer teleur. Inhoudelijk veel te oppervlakkig en het spel is te dik aangezet, alles ligt er zo bovenop.
The One Ring
Volgens mijn gids komt deze vandaag op op RTL4, maar hier staat hij niet tussen. Een vergissing?
Op sommige sites staat weer niets maar op de site van RTL staat hij wel dus bedankt
Beitel
Ik had hier wel zin in, maar in plaats daarvan zenden ze Crocoile Dundee uit.

Resh
een heel onboeiende film die me helemaal niet aansprak het was zo saai en poëtisch, een hele overschatte film!
Donkerwoud
De film is exemplarisch gebleken voor een heleboel soortgelijke films. Dat alleen geeft het voor mij enige historische waarde. Daarnaast is het gewoon een heerlijke filosofische tearjerker van niveau, met een grandioze Robin Williams aan het roer. Je moet er van houden, maar dan heb je ook wat.
notorious_kim
een enorm goede film, robin williams is schitterend in zijn rol en bewijst hiermee nog eens hoe divers hij is als acteur!
echt eentje die ik nog vele malen zal herbekijken
Edgar77
Boeiende film voor de liefhebber.
Alleen het verhaal tussen Neil en zijn vader had wel wat meer uitgediept moeten worden, om bepaalde acties wat logischer te laten lijker.
Verders mooie beelden, leuk combinatie van acteerwerk door enthousiaste jongeren en ervaren acteurs.
Franklin1975
Gisteren de dvd weer eens gekeken. Blijft een fantastische film, veel beter dan het gros van de films dat tegenwoordig uitkomt.
Ik dacht dat de film uit 1994 kwam, maar is zelfs al 5 jaar ouder.
Film blijft overtuigen, zelfs na de 5e keer gezien te hebben.
Rudeo
Erg inspirerende en ontroerende film, met sterke rollen van Williams Hawke en Leonard.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Bizarre maar goede film, de acteurs komen geloofwaardig over en de sfeer in de film is goed, het einde is misschien net wat te dramatisch en overdreven maar de film in z'n geheel vind ik toch wel beter dan sommige andere films die van ongeveer hetzelfde genre zijn.
Hankieh
Gewoon erg goede film en goed gespeeld door alle hoofdrollen.
bob de niro
gisteren deze film gezien en ik vond het echt een prachtige film!die mooie opnames in de sneeuw en vooral het einde vond ik erg ontroerend!4*
Drs. DAJA
Afschuwelijke film. Weinig keren gezien dat een "outsider verwarmt harten" verhaal zo tenenkrommend is neergezet. Een groepje jongens wat op het hoogtepunt van hun rebellie naar een grot gaat om poezie te lezen... Daarbij vind ik de visuele look van de film ook alles behalve interresant of poetisch, het doet me vooral denken aan de woensdagavond RTL-film.
Lkw
Fenomenaal geacteerd door Williams. Iedereen mag wensen dat je zo'n leraar op je pad krijgt.
4,5 ster, welverdiend.
pikachu!
De manier van verfilmen is erg mooi gedaan, mooie plaatjes zitten ertussen. Ook de sfeer van geheimzinnigheid is goed neergezet.
De elementen die anderen er ongeloofwaardig aan vinden, zijn denk ik expres zo extreem neergezet, om de boodschap van de film duidelijk over te laten komen.
Het idee achter de film vind ik wel een beetje cliché, niet origineel genoeg voor een 4* maar wel een mooie film. En inderdaad iets te extreem af en toe, het zou mooier staan als het allemaal wat subtieler ging.
Daarom 3*
Meneer Bungel
Na 20 jaar heeft deze film toch wel wat aan zeggingskracht verloren. Ik had hem kennelijk al eens eerder terug gezien, want ik dacht dat ik bij de eerste kijkbeurt toch aardig onder de indruk was. Deze keer onveranderd 3*, wat ooit een dikke 4* geweest moet zijn. Oh, the folly of youth...

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Into the Wild
Biografie / Drama, 2007

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001
individualfilosofiepoëziewilliam shakespeareprofessorliteratuurvriendschapgebaseerd op een waargebeurd verhaalleraarmeerderjarig wordenschool playvermontschoolteacherpreparatory schoola midsummer night's dream jaren 50carpe diem inspirationalwilliam shakespeareteenagerbafta winner adoringoscar winnergolden globe winner