• 9.369.469 stemmen

The Purge: Anarchy (2014)

Horror / Actie | 103 minuten

Genre: Horror / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: James DeMonaco

Met onder meer: Frank Grillo en Zach Gilford

Releasedatum: 24 juli 2014

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot The Purge: Anarchy

Eens per jaar vindt 'The Purge' plaats: een nacht waarin geen wetten of regels gelden. We maken kennis met een stad waar niemand een werkend beveiligingssysteem heeft. Een jong koppel is op desbetreffende avond onderweg naar huis, wanneer het tweetal te kampen krijgt met autopech. De zon begint te dalen en ze besluiten hun auto te verlaten. Wanneer ze de stadsgrenzen naderen komt er echter een gemaskerde motorbende achter hen aan.

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

In tegenstelling tot velen ben ik geen fan van het concept, op zich geen probleem maar de film neemt zichzelf iets te serieus. Had gewoon gehoopt op een slap excuus voor mooie beelden, vermakelijke actie en expliciet geweld, maar dat zit er hier niet in. In dit tweede deel komen er een aantal personages bij elkaar die allen een suf verhaaltje met zich mee brengen. Het plot inclusief de bijbehorende zijplotjes worden bij elkaar gehouden door een waterval van toevalligheden en cliches. Het is allemaal wel iets vermakelijker dan het eerste deel maar kwalitatief niet veel beter. De film is behoorlijk stuurloos en lijkt de weg kwijt te zijn in of het iets wilt vertellen of gewoon hersenloos wilt vermaken, het faalt faliekant op beide vlakken.

avatar van frolunda

frolunda

Toch wel en stuk sterker dan deel één mede doordat de opzet hier wat breder was.Hierdoor wordt het allemaal wat afwisselender en interessanter al is het ook nu nooit helemaal overtuigend.The Purge:Anarchy heeft verder het voordeel van een sterke rol van Frank Grillo en een naargeestige sfeer die me deed denken aan een combinatie van John Carpenter's Assault on precinct 13 en de game Manhunt.

avatar van soberman

soberman

goeie film, kijkt wel lekker weg!

avatar van Yortisi

Yortisi

Ondanks dat ik deel 1 niet heb gezien toch begonnen aan deze film.

De film is me alles mee gevallen. Er zat genoeg actie in en ik leefde ook echt mee met de hoofdrolspelers. Lekkere film om snel weg te kijken. Verwacht niet een heel diepgaand verhaal maar het gaat diep genoeg om geboeid te blijven.

Deze film kijkt goed genoeg weg om hem een 2de keer te kijken

avatar van Gazi

Gazi

Wel het eerste ging in de neighborhood deze keer in de city en de volgende keer de states daarna the land, the continent, the world ...space? zal het in deze volgorde afspelen... ?

avatar van leatherhead

leatherhead

Iets beter dan het eerste deel.

Het onnozele, maar toch wel enigszins interessante concept wordt uiteraard weer van stal gehaald, met als verschil dat dit vervolg veel meer bij de kern van ''The Purge'' zelf blijft. Deel één was eerder een flauw home-invasion filmpje, waarbij het hele concept louter als aanleiding functioneerde. Hier is dat gelukkig anders, wat ook meteen het meest positieve element aan de film is.

Voor de rest is het namelijk weer bar en boos. Erg saaie en brave uitwerking, wat eigenlijk nefast is voor een concept als deze. Begon nog niet eens zo slecht, maar eens de personages elkaars paden kruisen daalt het niveau drastisch. De vier stakkers in het verhaal volgen gedwee het leiderschap van Grillo, die zich als een doorgewinterde rambo doorheen de film verplaatst, en daarbij worden de flauwe clichés in grote getale op de kijker afgevuurd.

Maar eenmaal onze helden gevangen genomen worden ontaard de film pas écht in pure kolder. Overduidelijk lenen situaties als degene die in de film voorkomen zich beter voor een komedie/satire, want hier kon ik me toch echt niet aan de indruk onttrekken dat de intonatie vrij serieus was. DeMonaco mag zich in een hoekje gaan schamen, en flink ook.

Iets beter dus dan de eerste, voornamelijk door het feit dat het concept wat meer to the point uitgewerkt wordt. Daarnaast is de film ook nog wel vermakelijk genoeg om in ieder geval niet te vervelen, maar niettemin wel érg matigjes. Met moeite een kleine 2,0* voor dit ding.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

The Purge was weer een nieuwe uitvinding dat overduidelijk niet samen wou werken met Hollywood en ook de hele Amerikaanse mentaliteit wat betreft wapens eens een cynische doodschop wou verkopen, want ja... hoeveel doden er ook vallen per jaar in Amerika, de wapenwetgeving habt es nicht gewusst!

Uiteraard blijft het ook niet bij deel 1, wat ook wel een beetje te verwachten was bij Blumhouse, maar zet DeMonaco de reeks vrolijk voort, en voelt het aangemolken aan? Helemaal niet! Voor mij niet overigens. Sterker nog, dit was gewoon lekker ouderwets genieten!

DeMonaco verplaatst zijn settings nu naar de achterbuurten van LA, waarbij we nu echt kennis maken met het slagveld bij de fictionale jaarlijkse traditie in Amerika: The Purge, en hoe krankzinnig de mensen worden. De aankondiging komt steeds dichterbij en de mensen proberen nog snel thuis te zijn voordat ze ongewild deelgenoot worden aan het tafereel, en dan moet je ook maar net geen autopech krijgen. De ander (Sergeant) maakt echter gebruik van het feit om wraak te nemen, (Was dat nou niet degene die je hoorde tijdens de aftiteling van deel 1?) maar wordt zo op zijn beurt belemmerd als hij toch verantwoordelijkheidsgevoel krijgt wanneer hij een moeder en dochter moet redden, en er op dat ogenblik dat stelletje dat autopech had in zijn auto ontvangt. Aan wraak komt hij niet toe, maar dat het een beroerende lange nacht gaat worden waarbij overleven centraal staat, met de zenuwenlijers op zijn lip, is hier heel zeker.

En zoals gezegd: het vervolg op The Purge gaat veel verder en is wat mij betreft gewoon aan alle kanten gelukt en het ritme en de creativiteit word hier prima in toom gehouden. Waar deel 1 nog een spannende home invasion film was ontpopt deel 2 zich als een waar actiespectakel waar je de jaren 80 feeling ala The Running Man en Escape from New York bij terugkrijgt, en dat mogen we ook wel danken aan de locatie. Naast het feit dat de film nu opvallender is voorzien van vette actiescene's, explosies, hak, snij en vechtwerk, de bodycount veel hoger is, de Purge-members er weer geweldig uitzien met hun enorme aanbod aan schmink en maskers, en dan ook met als hoogdepunt die Agency-leden met hun panzervrachtwagens en miniguns, is het de film ook gelukt om echt goed spannend te blijven... en verassend... Die veiling-scene bijvoorbeeld met de bovenklasse-purgers gaf mij best wel een Lynch-feeling. De maatschappelijke kritiek is ook een stuk scherper en opvallender, en de anti-Purge groepering weet ook lekker lomp en humoristisch over te komen.

Wat mij betreft heeft dit deel me prima gesmaakt en kan ik hier bijna geen slecht woord over kwijt. En deel 3? Ook al weet ik misschien wel welke richting die gaat, laat maar komen!

Edit: Plaats ik nu de 666ste stem.

Argyle

Heb een stukje op tv gezien. Vond hem heel spannend!. Ga hem binnenkort helemaal kijken.

Maar nu toch een dikke 10.

Argyle schreef:

Maar nu toch een dikke 10.

Een 'dikke 10' voor een film waarvan je maar een stukje hebt gezien, is dat niet wat voorbarig?

Zwolle84 schreef:

Nu een dikke 10 ja. ( Het stuk wat ik heb gekeken ) vond ik een 10 waardig.

Argyle schreef:

Nu een dikke 10 ja. ( Het stuk wat ik heb gekeken ) vond ik een 10 waardig.

Tof dat je hem zo goed vindt. Zelf zou ik een film alleen pas een cijfer geven als ik hem helemaal heb gezien, zeker bij zulke hoge scores. Misschien heb je net het beste stuk gezien.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Zwolle84 schreef:

Nou Argyle is op hand al iemand die erg hoge punten uitdeelt, dus kan dat bij deze prent ook wel.

Left4Dead schreef:

Haha, Dat klopt. Ik heb eigenlijk alleen nog maar films gezien die ik echt goed vind. Er zijn er enkele bij die ik een minder cijfer heb gegeven. Ik kijk meestal alleen maar films van mijn genre vandaar de hoge cijfers. En misschien wel zwolle, Doe inderdaad gauw 5 sterren geven. een film raakt mij of raakt mij niet om zo maar te zeggen.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Argyle schreef:

Das een duidelijk verhaal, houdt het i.i.g. wel erg duidelijk voor jezelf.

Argyle schreef:

Het enthousiasme is er in ieder geval

avatar van misterdhdh

misterdhdh

Vermakelijk filmpje, heb nooit het eerste deel gezien, ben dit wel van plan, maar denk niet dat ik hierdoor iets gemist heb. Ik vind het verhaal op zich wel enorm interessant, raar verhaaltje maar wel goed gevonden. Uitwerking was ook goed, maar heb toch het gevoel dat er nog veel meer in zat. Het begint allemaal redelijk rustig, maar je weet wat gaat komen. Heb me enorm vermaakt met deze film. Acteerwerk was ook nog goed. Paar zalige scenes zoals het machinegeweer, vlammenwerper,.. al zal dit volgens de regels niet echt mogen. Einde was iets minder. Het verhaaltje over mensen die opgesloten en gemarteld worden voor het plezier was ook goed, al kon de uitwerking hiervan ook iets beter. Al bij al genoten van dit filmpje, ga zeker deel 1 eens bekijken. Vond dit een leuk verhaal, al zullen er mensen zijn die dit niets vinden. Toch zat hier nog iets meer in, kon allemaal toch nog enger en spectaculairder, maar sfeer is er zeker aanwezig in dit filmpje. Al die verschillende bendes waren leuk om te zien, vooral die zwarte met de baseballknuppel en dat masker op bezorgde me toch wat rillingen.
3/5
***

avatar van mikey

mikey

weird: zap je van deze film vanaf hbo naar npo 1 Pauw, blijkt dat Parijs onder vuur lag door straatterreur.

avatar van mikey

mikey

ik verwachtte al een survival flick door big city streets zonder law and order. Zoals je dat zag in The Warriors. Natuurlijk is dit niet zo goed, maar de liefhebbers van ziekelijk geweld in een post apocalyptisch sfeertje zullen geamuseerd zijn!

avatar van Steeldevil

Steeldevil

Prima nietszeggend filmpje. Kijkt toch wel vrij redelijk weg. Dusdanig dat ik deze ooit nog wel eens zal herkijken.

avatar van MeteoraXV

MeteoraXV

was wel ok

avatar van Nicole_1989

Nicole_1989

Potdikke, deze vond ik echt 10x spannender dan de eerste film! Waar de eerste film een zware afgang was over de ridicule wendingen die allemaal op 1 locatie plaatsvinden, was dit een ware survivalfilm omdat de dreiging veel groter was (out on the open street). Erg spannend concept en mooie maatschappijkritische lading. Erg tevreden, zelden dat een sequel beter is dan het eerste deel, dus ik was blij verrast!

avatar van n00r

n00r

Goed te doen. Ik vond hem spannender als het 1e deel maar het 1e deel blijft toch leuker. Na het 1e deel gekeken te hebben heb ik deze ook meteen gekeken. Deel 1 was erg goed gemaakt met een leuk verhaal een jongen doet de deur open en er komt een zwerver binnen waardoor er dus problemen komen. Prima verhaal dus. In het 2e deel vond ik het maar wat afgeraffeld het begon ineens zonder dat er echt iets duidelijk werd van wat er nu aan de hand was. Maar buiten dat vond ik het een goede film.

avatar van Fryce

Fryce

Heerlijk concept en mooie uitvoering. Mogen er nog veel van volgen!

avatar van The main man!!

The main man!!

Goede realistische film wel, alleen nu zijn het de allerrijkste en machtigste mensen die anderen vermoorden zonder sancties.

Uiteraard denk ik hierbij aan Assad, Putin, Tonny Blaire en Bush die honderdduizenden mensen hebben laten vermoorden, alleen omdat ze daar zin in hadden, want vernietigings wapens waren nooit gevonden in Irak, maar desalniettemin heeft dat tuig van die seriemoordenaars zoals Bush, Blaire, en Assad alleen maar ,geleid tot grote moordpartijen!!

Zelfde als in de film eigenlijk, alleen wordt in onze wereld iedere dag gemoord, door de leiders, en in de film maar 1 keer per jaar door iedereen, dus in deze wereld is het veel gevaarlijker dan in de film, want hier kan je iedere dag vermoord worden, en daar maar 1 keer per jaar!!

Beter dan deel 1.

Deze film heeft de switch van bioscoopfilm naar genrevervolg best goed verteerd. Meestal gaat dat toch ten koste van de kwaliteit, in dit geval komt het vervolg er zelfs iets beter uit.

Komt vooral omdat het concept wat meer ruimte krijgt. De eerste film was vooral een home invasion filmpje dat maar weinig met het concept deed, Anarchy gaat de straten op en geeft een beter beeld van de hele Purge situatie. Het "klopt" nog steeds niet echt 100%, daarvoor is het dan weer net iets teveel genrefilmvervolg, maar het is in ieder geval wel boeiender.

Maar uiteindelijk is dit toch vooral een brugfilmpje geworden. We volgen dan wel een groepje van 5 die elk hun eigen angsten hebben te overwinnen, uiteindelijk gaat deze film over de cover-up en de rebellen die alles aan het licht proberen brengen. De basis voor het vervolg no doubt en broodnodig na de gesloten eerste film.

Acteerwerk naar behoren, de gangs zagen er creepy uit, visueel oké en genoeg gekkigheid om het ook leuk te houden. Fijn filmpje dit, laat deel 3 maar komen.

avatar van arnxx

arnxx

Vermakelijk.
De uitwerking is anders dan deel 1. Je ziet een stuk meer straat-purging terwijl je een groep mensen ziet die probeert te overleven op straat.
Wat ik een beetje miste in het concept purge: het enige wat mensen doen is elkaar doodschieten met wapens al dan niet in een soort battle royale ter entertainment. Andere misdaden worden niet gepleegd. Verkrachtingen, diefstallen, bankovervallen etc. worden niet gepleegd. Misschien dat niemand dat ik zijn hoofd haalt met rondvliegende kogels op elke straathoek, maar ik had wel wat meer inspiratie verwacht. Alle misdaad is legaal toch? Niet alleen moord?

De personages zijn niet zo interessant. De vrouwen zijn met name irritant en hysterisch. Hoofdpersonage is wel cool, maar de uitwerking van zijn motivatie voelde wat gehaast afgewerkt.
Het concept 'overleven op straat' tijdens de purge was wel tof. Je weet dat je niemand kan vertrouwen, wat blijkt tijdens het moment dat ze bij mensen thuis zitten en iemand plotseling begint te schieten.
De ontvoering en battle royale was opvallend. Over de top ja, maar een interessante wending.

Wat me net als bij deel 1 ergerde zijn de maskers. Wat voegt het toe? Waarom zouden straatpurgers met die enge maskers rondlopen? Juist: om het publiek angst in te jagen. Nou, mij niet, het voelt debiel aan.

Al met al een prima film. Ligt grotendeels aan het interessante concept, wat net als bij deel 1 garant staat voor een film met constante spanning. Het plot is op het randje van over de top, maar komt er wmb net mee weg.
De personages zijn saai (in sommige gevallen irritant) en ik voelde geen binding met ze. Ook had ik graag meer uitwerking gezien van manieren hoe mensen met de purge omgaan. Alleen maar willekeurige mensen afslachten op straat?
Als je een tijdje brainstormt kun je zo op interessante invalshoeken komen.

3*, net als voor deel 1.

Zwolle84

The Purge: Anarchy (het eerste deel heb ik niet gezien) is een film waar ik al een hele tijd tegenop zat te hikken omdat hij me nogal 'plastic' leek. Bleek reuze mee te vallen; de sfeer is stukken beter dan ik had verwacht.

De eerste keer dat zo'n masker in beeld kwam liep er zelfs een voorzichtige rilling over m'n rug. De combinatie van de Slipknot-achtige maskers zelf, de lage camerastandpunten, de dreigende muziek en het kleurgebruik geeft het iets naargeestigs mee, een vuigheid die in de trailers niet op me oversloeg.

Daarnaast is het onzinnige uitgangspunt natuurlijk dikke fun. Het slaat nergens op, maar het verhaal dient wel als erg vermakelijke kapstok voor allerlei brute scènes. Vooral dat stuk met die veiling is erg leuk gevonden.

Toch laat The Purge: Anarchy me met een ietwat onbevredigend gevoel achter, wat geheel is toe te schrijven aan de bordkartonnen personages. De film neemt wel de tijd voor karakterontwikkeling, alleen zijn die karakters van zichzelf zo gezichtsloos dat het me volledig koud laat wie het loodje legt. Erg jammer, want daarmee leefde ik toch een beetje van actiescène tot actiescène en dwaalden m'n gedachten constant af tijdens de meer verhalende passages.

Desondanks dit weekend The Purge: Election Year (2016) maar eens checken, want er zit meer in dit concept dan er tijdens deze film uitkomt.

avatar van A83

A83

Jammer dat deel 1 niet op Netflix staat, normaal gesproken begin ik dan niet met een deel 2.

Maar goed toch een poging gewaagd en het was anders dan ik had verwacht.

Ik vond het best een boeiende film, maar het verhaal had wel wat uitgebreider gemogen.

Met de personages krijg je geen band, dat is redelijk oppervlakkig.

Er is een scène in een metro tunnel, zooo voorspelbaar, als er mensen in een groep lopen is er altijd wel iemand bij die op zijn muil gaat! En dat het vervolgens een eeuw duurt om hakkelend en met hulp op te staan!! Zo'n hekel aan... Schiet gewoon op!

Maar al met al toch vermakend, deel 1 wil ik zeker nog zien en er mag ook best nog een deel 3 komen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zelfde niveau als eerste film vond ik. Hoewel de scope van dit vervolg veel breder is doordat het zich buiten afspeelt, mist het de spanning die meer aanwezig was in de eerste film. Hoewel ze een sterk idee hadden om een sequel in te blikken, halen de makers bijlange niet alles uit de kast en voelt het net als in de eerste film aan, alsof er iets ontbreekt, met name het "exploitation" gehalte.

De poging is echter niet geheel gefaald : de brute actie spettert van het scherm; die Big Daddy figuur vond ik vet, en ook het stuk waarbij ze door die rijkelui opgejaagd worden steeg de film naar een hoger niveau. De eenvoudige moraal van de rijke elite tegen het klootjesvolk vind ik persoonlijk niet meer van deze tijd ...

avatar van Film Pegasus

Zoals wel meer gelijkaardige franchises verschuift de aandacht van spanning naar actie. En gelukkig maar. Er is meer te zien met enkele kleurrijke figuren. Alles is mogelijk nu. De acteurs zijn wat minder. Frank Grillo is een flauwe acteur. En hier en daar mag het wel wat meer pit hebben. Leuk om te zien, maar meer ook niet.