• 9.373.780 stemmen

Alternatieve titel: Nightmare Vacation

Geregisseerd door: Robert Hiltzik

Met onder meer: Felissa Rose, Jonathan Tiersten en Karen Fields

Plot Sleepaway Camp

"…you won't be coming home!"

Na een vreselijk ongeluk overleefd te hebben gaat Angela met haar neefje Ricky op zomerkamp. De groep tieners heeft het enorm naar de zin en vrijen, drinken en feesten er rustig op los. De sfeer verandert echter op slag als meerdere tieners op gruwelijke wijze worden vermoord door een onbekende moordenaar.

avatar van ToNe

ToNe

Ik vond het bijzonder effectief gedaan, aangezien je het totaal niet ziet aankomen! Het moment ervoor lijkt vertroetelend, als Angela zich uiteindelijk lijkt 'over te geven' aan de affectie, maar de spanning wordt in de climax zo ontzettend goed opgevoerd dat de schok mij werkelijk kippenvel bezorgde. Het komt, denk ik, door de combinatie van het aangezicht en het vertraagde (?) geluid.

Ik kan mij nog goed herinneren dat, ruim voor mijn interesse in films, iemand mij vertelde over een eindscene, waar ik nu zeker weet dat het om Sleepaway Camp ging.
Het zal wel meevallen, was mijn reactie toen en dat zal wel gebaseerd zijn op het 'gegeven' zelf en niet op, achteraf gezien, het moment als onderdeel (ontknoping, climax) in de film.

Boy, was I wrong.

avatar van Exploitation

Exploitation

Mijn god wat een matige film! Heb hem vroeger eens gezien (als tiener vind je dit namelijk leuk) maar valt nu erg tegen! Wat een slappe versie van Friday The 13th (eerste en tweede deel).

avatar van horrorjp

horrorjp

ik vind deze 3 films maar nergens met nl ondertiteling

zie ook op imdb dat deel 4,5 en 6 komen hoop ze allemaal nog eens te zien

niethie

Ze kwamen zo'n weekje terug alle drie op zone horror met ondertiteling.

Halcyon

Zone horror? Is dat een betalende zender?

avatar van Diekmans

Diekmans

Wouter schreef:

Hoe heb ik me over kunnen halen om de box te kopen? Nu moet ik deel 2 en 3 nog zien.

Amateuristisch prul, waarvan je na vijf minuten weet hoe het afloopt.

Ik sluit me helemaal bij je aan, qua cijfer en je reaktie. Nu zijn de slasher-movies al zelden hoogstandjes voor wat betreft acteerprestaties maar Sleepaway Camp is toch wel erg tries. Houterig geacteerd, trage scenes, een vrijwel onbegrijpelijk verhaal wat als los zand aan elkaar zit, alleen dat slot...ja die is wel erg onconventioneel.

Halcyon schreef:

Zone horror? Is dat een betalende zender?

Deze zender zit in het upc pakket en daar moet je voor betalen, af en toe komen er zeldzame klassiekers op maar ook heel vaak amaturistische rommel.

niethie

Gisteren na een aantal jaar niet meer gezien te hebben weer eens herkeken en ik vind het nog steeds een erg goede en spannende film, eigenlijk ontzettend jammer dat deze film zo weinig aandacht krijgt want hij verdiend het zeker.

Het is zeker geen hoogstaande film, het ziet er af en toe erg low budget uit maar het idee erachter is goed bedacht, de moorden zijn redelijk origineel en er wordt in tegenstelling tot een heel hoop van dit soort filmpjes redelijk geacteerd daarnaast is de hele sfeer met bijpassende score erg creepy en daarnaast is het hier vaak genoemde einde echt geweldig, je valt letterlijk van je stoel van de schrik.

Kortom de sleepaway camp films verdienen gewoon een hogere beoordeling, het zijn stuk voor stuk goede en vermakelijke films, dit deel is misschien nog wel het beste van de drie (het verschilt namelijk nogal van de ander twee delen), een paar erg scary scenes met een bijpassende score, originele moorden, een nagelbijtende sfeer en een climax om van in je broek te pissen maken sleepaway camp tot een van die genreklassiekers die veel meer aandacht verdiend. 3,5 sterren

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Dit is toch die film waarin ze Freddy Krueger en Jason Voorhees naspelen, hé?

Heb hem ooit gezien toen ik twaalf was samen met m'n grootouders. Heb hem na een uurtje moeten uitzetten.

avatar van robertinho

robertinho

Volgens mij doen ze hen niet na hoor, er is wel een moordenaar die iedereen op allerlei rare manier vermoord. Maar ik dacht niet iets in de zin van Krueger of Jason.

avatar van Mr Confused

Mr Confused

Silvio Dante schreef:

Dit is toch die film waarin ze Freddy Krueger en Jason Voorhees naspelen, hé?

Freddy en/of Jason hebben er echt niets mee te maken behalve dan... Kijk naar de hoes van deel 2 zou ik zo zeggen!

• 2023 stemmen

wil deze echt graag zien, maar nergens te vinden helaas hé

niethie

Hij is samen met de vervolgen nog niet zo heel lang geleden op zone horror uit gezonden, voor zover ik weet is deze film niet in nederland te krijgen heb hem zelf op vhs...

Op regio 1 zeker wel.

niethie

Ja in die survival kit box toch ??

Of gewoon afzonderliijk.

• 2023 stemmen

Na lang wachten, na lang zoeken...........heb ik eindelijk sleepaway camp gezien.

En het stelde mij enorm teleur. De moorden zijn echt low budget gedaan, je ziet amper iets. Ook het acteertalent, laat absoluut de wensen over, ik weet dat dit meestal zo is bij low budget films, maar ik heb al veel films gezien en dit slaat toch wel alles.Een rip-off van friday the 13th, maar dan is deze laatste toch echt stukken beter, spannender en choquerender !!

Ja want op dat shockerende wil ik toch even iets zeggen. Ik kan best geloven dat dit choquerend was in de jaren 80. Maar wat is nu de clue eigenlijk? Brengt dit de kijker iets "nuttigs" meer te weten??? Want zeg nu eerlijk een who -dun- it kan je deze film niet noemen, na 10 minuten weet je al wie de moordenaar is

Dat vertrokken aangezicht op de laatste scene bezorgde mij geen kippevel, maar eerder de lachkriebels (erg sterk overdreven)

Ook toen ze dat één slettig meisje
vermoorde op haar kamer, die schaduw van die handen in de lucht dit is toch erg overdreven?? Als iemand je aanvalt ga je toch je richten op de moordenaar en toch niet zo??

Inderdaad, ik moet de voorgaande personen volgen in het feit dat het einde onverwacht is, maar wat draagt dit einde nu eigenlijk aan ons bij?

niethie

ben het gedeeltelijk met je eens maar aaan de andere kant ook weer niet, bij deze film draait het geheel om de sfeer, de moorden zijn inderdaad niet erg stijlvol gedaan maar aangezien dit een low budget film is kan ik dat wel begrijpen misschien was er wel te weinig geld om alles goed in beeld te brengen.
Ondanks dit is alles is de film wat mij betreft prima gelukt en begrijp ik zijn cultstatus maar al te goed het einde is na de film tien keer gezien te hebben nog steeds erg goed ik kan inieder geval niet snappen dat sommige mensen kunnen zeggen dat ze na tien minuten al weten wie de moordenaar is er is echt totaal geen reden om hier vanuit te gaan en al weet je dit na tien minuten al is de ontknoping dan niet schokkend denk er eens wat beter over na ik vind dat je in de film de hele tijd op het verkeerde been wordt gezet en ik zal heus niet de enigste zijn.

• 2023 stemmen

mmm ik begrijp wat je bedoeld Nethie, de film heeft mij nog eens aan het denken gezet en heeft inderdaad een cultstatus verdient (alhoewel ik hem zeker niet wow vindt)

Wat het einde betreft, onverwacht? Ja en Neen. Ik heb nooit hardop aan het mogelijke einde durven denken, maar had wel een gevoel dat het hierop ging uitdraaien. De film geeft ook verschillende tips die het einde een beetje verraden ( Angela wil niet zwemmen, Angele wil zich niet douchen, ze wil niet vrijen met die jongen en dan begint de kijker toch te denken, hoe komt dit nu, wat heeft ze te vrezen? Dus ik had het einde toch een beetje zien aankomen (doch nooit hardop durven denken), waarschijnlijk hierdoor minder choquerend voor mij en dus een lagere score.

Ben toch nog steeds benieuwd naar de andere films van sleepaway camp

Friday the 13 th schreef:
Nou de meeste kinderen van die leeftijd (en dan heb ik het vooral over de meiden) zijn behoorlijk verlegen en onzeker over zichzelf en hun lichaan iets dat ik zelf maar al te goed kan begrijpen dat noemen ze de puberteit en dan moet je er ook nog eens vanuit gaan dat de kindere waarschijnlijk een jaar of 13 t/m 15 zijn, ik dacht de eerste keer dat ik hem zag ook dat ze gewoon verlegen/onzeker over zichzelf was.

Ben toch nog steeds benieuwd naar de andere films van sleepaway camp
Die zijn echt compleet anders als deze en vooral veel meer gericht op humor ze hebben verder dan ook weinig met elkaar te maken, op het personage angela na dan.

avatar van horrorjp

horrorjp

He He en ik heb deze film nu ook eindelijk gezien.

Ik vond het een spuper film. Natuurlijk was het acteren niet goed gedaan maar dt vind ik niet erg bij zo'n film De sfeer in deze film vind ik geweldig goed! Er worden leuke grappen uitgehaald op dat camp wat heel leuk is.

Deze film heeft friday the 13th niet overtroffen. Maar de sfeer ( wat ik erg belangerijk vind in een film) was hier zeker beter!

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

horrorjp schreef:

Natuurlijk was het acteren niet goed gedaan

Dat vond ik juist wel goed, raar dat je dat niet goed vind. Maar ja wat is goed, maar voor de 80's slasher films is het zeker goed. Maar bij slashers interesseert het acteren me ook niet veel.

avatar van maurice74

maurice74

Deze is weer zo slecht dat die hilarisch is. Voor wie hem zoekt: de 3-dvdbox is bij Play.com iets van 13 euro.

• 2023 stemmen

Heb de film teruggekeken en moet mijn eerste reactie herzien. De film zit dus degelijk goed in elkaar. Het einde kon mij de eerste keer al niet erg choqueren, dus ook de tweede keer niet. Maar moet wel zeggen dat de film ijzersterk in elkaar zit.

Waarschijnlijk zal er nooit een remake van deze film komen. Want wat ze toen deden, kunnen ze nu niet meer doen (ik bedoel met kinderen hé). Als ze er één zouden maken dan zou het zo met een late twintiger zijn die moet doorgaan als een tiener. Bah, wat walg ik daarvan. Als je een tienerfilm wil maken, zet er dan ook echte tieners in !! Dit was in deze film, zeker het geval. Alleen daarom is hij al ijzersterk.

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Friday the 13 th schreef:

Waarschijnlijk zal er nooit een remake van deze film komen.

Zeg dat maar niet te snel, bijna overal wordt een remake van gemaakt, dus ook Sleepaway Camp zal hoogst waarschijnlijk een remake krijgen.

avatar van Don_Mat

Don_Mat

Ik heb deze ooit op video gezien. Niet echt spannende film, met een of andere voyeuristische rukker in de bosjes! Toch moet ik toegeven dat de oude sfeer wel wat goed maakte! 2,5*

• 2023 stemmen

Dit kan ik mij toch niet herinneren. Ben je zeker dat het die is? Bedoel je misschien die kok met die pedofiele neigingen in het begin. Of ontgaat er mij een scène, kan ook natuurlijk. Of misschien heb je één van de vervolgdelen gezien, maar daar kan ik mij ook niks bij voorstellen.

Er zijn immers oneindig veel slashers op een zomerkamp.

avatar van Don_Mat

Don_Mat

Hahahaha, grappig, maar ik checkte inderdaad de videoband die ik vond. Zat een ander in. Ben ik even voor de gek gehouden!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Na erg lange tijd weer herzien.

Hoewel Sleepaway Camp een beetje de geweldige sfeer van een Friday the 13th mist kan het toch wel geplaatst worden in het rijtje van jaren 80 slasher classics wat mij betreft. De ingredienten zijn allemaal aanwezig. Van karikaturale tieners tot een sfeervolle kamp als setting tot de gore, hoewel deze vooral functioneert als after effect. We zien weinig originaliteit tijdens de moorden an sich. Iemand als Tom Savini wordt hier een beetje gemist en dat is toch wel een aspect dat de slashergenre grotendeels definieert en de fans verheugt. Niet altijd nodig, kijk maar naar Halloween bv, maar dan moet je ook John Carpenter heten.

Sleepaway Camp ziet er verder best goedkoop uit en het acteerwerk is ondermaats, zelfs vergeleken met andere slashers, maar compenseert deze flaws met een einde dat shocking genoemd mag worden en een Angela die alleen maar door te kijken een ontzettend creepy en memorabele personage is.

Een nieuw deel zit eraan te komen van dezelfde regisseur en met Angela dus de Sleepaway Camp formule is nog lang niet uitgestorven en gelukkig ook de slaher niet.