Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Robert Hiltzik
Met onder meer: Vincent Pastore, Paul DeAngelo en Isaac Hayes
Plot Return to Sleepaway Camp
"Kids can be so mean."
De gierige kampeigenaar Frank runt samen met de jonge Ronnie het zomerkamp Camp Manabe. Alles lijkt prima te gaan, tot verschillende gasten van het kamp plotseling beginnen te verdwijnen. Ronnie krijgt flashbacks naar Camp Arawak, waar hij een lange tijd geleden heeft gewerkt en waar allerlei tieners op gruwelijke wijze werden vermoord. Zou dat nu opnieuw gebeuren?
Vince
Weed
Petey
Randy
Vascago
Angela Baker is ook in deze film weer terug, gespeeld door de originele Angela namelijk Felicia Rose. Leuk kindersterretje die Felicia, maar voor mij is er toch maar één Angela en dat was Pamela Springsteen.
Op Wiki staat dat Robert Hiltzik zijn trilogie wil af gaan maken. Daar bedoelt ie dus mee dat deel 2 en 3 er niet bij horen.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
En met triologie bedoeld hij dus het eerste deel, deze Return to sleepaway camp en dan dat onafgewerkt deel van 30 minuten ( Sleepaway Camp: the survivor) of komt er nog een vijfde deel? Niet dat ik Felicia Rose het niet gun, maar ik mis toch wel iets in haar zowel qua acteerprestaties als qua voorkomen als moordenaar.
Vascago
The purportedly final film in Hiltzik's SC trilogy is also in the making. Its working title is Sleepaway Camp Reunion, distribution has already been arranged via Magnolia Pictures, for DVD with a limited theatrical release planned in 3D.
Michael Simpson, the director of Sleepaway Camp II: Unhappy Campers and Sleepaway Camp III: Teenage Wasteland. recently wrote a script for his series of Sleepaway Camp movies as well, titled Sleepaway Camp: Berserk and is now in its 2nd draft.
Volgens Wiki zijn beide regisseurs nog een film aan het maken.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Is wel goed nieuws eigenlijk. Qua moorden zat het wel goed in dit deel, maar ik denk dat het moeilijk is om bij dit soort films nog een leuk verhaal erbij te verzinnen.
Vascago
Denk ik ook. Hopelijk worden de moorden iets bruter in beeld gebracht. En blijven ze steeds verschillende moorden verzinnen.
Willem12982
Ik ben een enorme fan van het eerste deel. Dat einde!!!!
De andere vervolgen heb ik nooit gezien. Een vriend van mij had deze film "gehuurd" en we hadden een filmavond ingelast.
Het is lang geleden dat ik zo'n prul heb gezien. Ik had na een kwartier echt de neiging om dat dikke gastje zelf om te leggen. Het liefst op de krultang manier zoals in het eerste deel.
Na ongeveer en half uur hebben we hem uitgezet en hebben good old The Excorcist maar weer opgezet.
Ik heb geen enkele kill gezien, en als ik hier de comments lees dan heb ik niks gemist: CGI is niet cool.
Voor het half uur dat ik heb gezien kan ik met moeite een halve ster geven. Maar lager kan niet dus vooruit.
niethie
Deze film was jarenlang in productie, al vanaf 2004 als ik me niet vergis, heb er zelfs nog even over gewijfelt of hij wel zou komen tot hij daar opeens was, heb er even mee gewacht maar hem vannacht dan eindelijk gezien en sja wat kan ik er over zeggen. Ik ben een groot fan van het orgineel en de vervolgen daarop maar dit was toch heel wat anders, veel had ik er niet van veracht maar ik moet zeggen dat het begin (pakweg het eerste half uur) erg leuk in elkaar steekt, alle stereotypes komen weer even langs en er zat een ernorme vaart in, maar daarna nam het toch wat af allemaal en verviel het een beetje in de catogorie ''Zo stom dat het goed wordt'' Ook waren de moorden (zoals al eerder gezegt) best creatief te noemen en vond ik het ook best leuk om die cameo's van een paar acteurs uit het eerste deel (al waren ze maar kort) voorbij te zien komen. Wat me ook opviel was dat de film veel raakvlakken met het eerste deel vertoonde, had dan af en toe ook het idee dat ze er eerder een remake dan een echt vervolg van aan het maken waren. Verder werkte die dikke jongen die de hoofdrol speelde me op een gegeven moment wel heel erg op de zenuwen, kon het kwa sfeer (uiteraard) nauwlijks tippen aan zijn voorgangers en is ook de humor meer flauw dan scherp. Daarnaast was het einde werkelijk te bespottelijk voor worden. Maar goed wanneer je het allemaal niet te serieus neemt valt hier nog best wel van te genieten hoor
2,5 sterren
erik1677
Horror?????
Comedie zul je bedoelen!!!!!
En inderdaad alan, dat dikke ventje werkt je behoorlijk op de zenuwen.
Verder nog wel 2 en halve ster voor wel een paar leuke personages in de film en de lekkere campy benadering.
maar wel heel erg komedie achtig, absoluut geen horror
Nephilim
Damn IS ie er toch eindelijk. Zal wel behoorlijk cheesy zijn maar ik ben toch wel benieuwd
Deze serie is een guilty pleasure voor me.
Nephilim
vandaag gezien. Op zich best wel erg lame. Waarom een comedy? (omdat 2 en 3 dat waren?!? Beter hadden ze de serieuze toon van het origineel gevolgd)
Dat gezegd heb ik me een aantal maal compleet rot gelachen. Plus het einde was heerlijk nostalgisch.
yeyo
Return to Sleepaway Camp is een mislukte poging van Robert Hiltzik om zijn slasher klassieker te rebooten, om de simpele reden dat je deze film nauwelijks een slasher kunt noemen. Het merendeel van de film handelt over hoe een mentaal gehandicapte jongen met overwicht door iedereen gepest wordt. Overdreven dramatische, rotslecht geacteerde scènes met veel te luide achtergrondmuziek vullen zo wat de eerste helft van de film.
Volgens de eeuwenoude formule moet een slasherfilm altijd een tweetal bitches en een drietal jocks bevatten: in deze film zien we niets anders. Het scala van personages strekt zich helaas niet verder dan pestkoppen, kikkermoordenaars (walgelijk detail) en ander tuig. Door hun totale oppervlakkigheid is er zelfs niks aan om hen vermoord zien te worden. Ook de kills zijn nogal ridicuul, met uitzondering van het omgekeerd spijkerbed.
Daarnaast onderbreekt eveneens een goede soundtrack, boobies en dat heerlijke 80's sfeertje.. oh wacht, deze film is pas van 2008! Misschien moet ik me toch maar focussen om de genregenoten uit het gouden tijdperk.
Niet dat een moderne slasher niet kan werken, want dit is overduidelijk met veel liefde en nostalgie naar het origineel gemaakt. De enige hoogtepunten van de film zijn dan ook de wederkerende rollen van Jonathan Tiersten, Paul DeAngelo en zelfs Felicia Ross in de voorspelbare, doch hilarische ontknoping.
Nog even een algemene bemerking: in film geldt blijkbaar de regel, hoe dikker een zwart meisje, hoe luidruchtiger en grover ze is. Isaac Hayes vertrok misschien uit ergernis voor dit raciaal stereotype, want zijn personage verdwijnt opeens zonder verdere uitleg.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11904 berichten
De redelijke hoeveelheid gore bij de moorden zorgen ervoor dat ik op 1,0* uitkom. Want buiten dat... het is echt niet veel soeps.
uberjason
Gister Return To...gekeken en idd komt deze film meer in de buurt van het origineel..tot en met de climax aan toe zitten er verwijzingen naar de eerste film. Ik had eigenlijk gehoopt op een wat meer actieve rol van Felissa Rose, hoewel het al vrij snel te merken was welke rol ze hier vooral in speelde. De kills waren erg goed uitgewerkt en een aantal van die best originele moorden werd met een leuke opbouw naar het hoogtepunt gebracht. Dat dikke nare joch zou je gewoon flink willen zien omvallen, maar misschien dacht Angela wel dat ie meer schade zou oplopen door hem gewoon zijn miserabele leven te laten leiden..enfin, de film zorgt wel voor een paar verrassingen .
dutchtuga
Tsjah. Leuk is het zeker, een terugkeer naar Sleepaway Camp en zelfs de sfeer doet op momenten 80's aan, maar wie bedacht heeft dat de gepeste jongen zó erg over de top moest zijn, heeft de film verknald. Niet dat dit dan alsnog een goede film was geworden, maar die jongen is echt een brok ergernis. Side-characters zijn lekker eendimensionaal, zoals het in een slasher als deze betaamt en het einde is een aangename verrassing, maar van de maker van het origineel had je toch wel wat beters mogen verwachten.
HK Senator
Aangenaam voor de liefhebbers van amateuristische camp films. Lekker over the top en slecht geacteerd. Redelijk originele moorden. Helaas ziet de ervaren kijker het plot van verre aankomen.
puppet master
iemand een idee waar deze verkrijgbaar is en deel 5?
Alvast bedankt
alexspyforever
In tegenstelling tot deel 2 en 3 is dit wel een directe opvolger van het eerste deel zeker omdat Felissa Rose haar rol van Angela herneemt. Gelukkig want Pamela Springsteen vond ik echt niets.
Zoals al door anderen aangehaald is het grote probleem van de film de centrale figuur, een dikke jongen die toch precies een mentale handicap heeft is het slachtoffer van pesterijen. Dit zou bij de kijker medelijden moeten oproepen ware het niet dat die knaap zelf niet erg sympathiek overkomt. Hij gaat op zijn beurt nog anderen pesten of anderen lastig vallen. De cast is zo eendimensionaal, op een vrouwelijke begeleider na is er werkelijk niemand sympathiek. Uiteindelijk is het pestverhaal eigenlijk meer een afleidingsmaneuvre, het draait helemaal niet om die Alan hoewel dit het grootste deel van de film in beslag neemt. Gelukkig zijn de moorden nog wel creatief, maar een voldoende kan ik er niet voor geven daarvoor was het script gewoon te zwak.
Djeez.
Altijd leuk wanneer de regisseur van deel 1 terugkeert naar z'n eigen reeks, maar in Hiltzik's geval is dit ook gewoon z'n tweede film ooit ... met 38 jaar tussen. Zo voelt het ook een beetje aan. Alsof hij 38 jaar in de kluis is gestopt en plots een nieuw deel moest maken, maar dan in 2008. De mix van 80s en het nieuwe millennium is dan ook geweldig ongemakkelijk.
Erger is de vreselijke toon van deze film. Wat getreiter en geplaag hoort erbij, maar dit is halve terreur. De pestkoppen zijn vreselijke eikels, de gepeste is ook compleet onuitstaanbaar en de leiders zijn ook al vreselijke figuren. De luchtigheid uit eerdere delen is hier compleet afwezig, waarom is mij compleet onduidelijk.
Moorden blijven verder zo lam als wat. Je ziet echt amper iets, behalve telkens de aftermath. Zo cut Hiltzik bij de rattenmoord gewoon naar 5 seconden zwart beeld, fijne horror is dat. En dan zal ik maar netjes zwijgen over de twist zeker? Ik dacht dat de belabberde make-up bij het amateurisme van de film hoorde, maar nee, blijkbaar is dat de vermoming van Angela
Laat deze reeks aub een stille dood sterven. Het is op de één of andere manier best geweldig hoe je 5 films kan maken op basis van één geslaagde scene (het einde van het eerste deel), maar na al die brakke vervolgen heb ik het wel gehad met de Sleepaway Camp serie.
Metalfist
Your ass stinks!
Die Robert Hiltzik, het is toch een speciaal figuur. In 1983 maakte hij een onverwacht succes met Sleepaway Camp en zijn regiedebuut was eigenlijk een flagrante kopie van films als Friday the 13th. Er stak echter wel een soort 'waanzin' in die ik eigenlijk wel kon waarderen. Er volgden een aantal sequels maar allemaal zonder invloed van Hiltzik. Sterker nog, de regisseur deed werkelijk niets meer op gebied van film en opeens was daar 25 jaar later Return to Sleepaway Camp. Zijn eerste film in een kwart eeuw dus en meteen een rechtstreeks vervolg op de eerste film.
De gebeurtenissen uit deel II en III (en voor de volledigheid ook deel IV hoewel dat gewoon een samenraapsel van de vorige films was) worden dus compleet genegeerd en dat zorgt voor een vreemde film. Ik weet eigenlijk niet goed wat Hiltzik eigenlijk juist voor ogen had toen hij dit besloot te maken. Het voelt bij vlagen als een soort reboot aan (de kok gaat bijvoorbeeld op een soortgelijke manier dood als in de eerste Sleepaway Camp) maar op den duur sluipen er toch een paar dingetjes in waardoor dit echt bedoeld is als sequel. Dan heb ik het natuurlijk over de aanwezigheid van zowel Paul DeAngelo en Jonathan Tiersten die hun rollen van Ronnie en Ricky terug opnemen en dan moest de grootste klepper nog komen. Dat de sheriff de dader ging zijn, dat ziet iedereen wel aankomen, maar ik was aangenaam verrast dat het effectief Felissa Rose was. Alleen jammer dat Hiltzik te vaak kiest voor het wegdraaien van de camera. Die scène dat Sheriff Jerry zijn/haar vermomming afdoet kun je toch perfect laten zien? Nu focust Hiltzik zich op de grond waar je dan een valse snor ziet vallen etc.
Daar zit dan ook wel het grootste probleem van deze film: visueel is die gewoon minder dan zijn jaren '80 tegenhanger. Dit is dan ook het perfecte schoolvoorbeeld dat je met CGI toch veel moeilijker hetzelfde effect kunt krijgen als wanneer je met practical effects werkt. Het lijkt ook wel alsof Hiltzik in al die jaren flink wat preutser is geworden. Het is allemaal minder expliciet, minder bloot, minder ... Wat dan wel weer goed is, is dat dit zo'n typisch filmpje is waar je met plezier mensen afgeslacht ziet worden. Er zit werkelijk geen enkel aimabel personage tussen (hoewel dat Petey daar nog het meest voor in aanmerking komt) en waar ze in hemelsnaam Michael Gibney hebben gevonden.. Wat is Alan een vervelend rotjoch en het duurt jammer genoeg ook veel te lang vooraleer die eindelijk zijn verdiende loon krijgt.
Ik zit echt met een twijfelgeval eigenlijk. Op elk vlak is dit eigenlijk een minder deel maar de terugkeer van een aantal castleden uit de eerste film hebben me eigenlijk nog meer gecharmeerd dan ik zou willen toegeven. Hoewel zo'n DeAngelo en Tiersten gewoon barslechte acteurs zijn, passen ze wel bij deze franchise en Rose blijft gewoon erg fijn. Dat after credits stukje is ook nog wel tof.
Nipte 3*
xxERWINxx
Zeer matig vervolg op de eerdere delen, het 1e uur zien we 2 moorden en de rest draait het om de dikke jongen die steeds gepest word en iedereen denkt ook dat hij achter de moorden zit, het laatste half uur volgen de moorden zich in rap tempo op die redelijk origineel waren, zo'n 5 a 6 moorden achter elkaar.
Het einde (de dader) had ik niet verwacht.
Maar allemaal zeer matig en helaas ook geen bloot gezien wat we wel in de andere delen zagen.
joolstein
De eerste Sleepaway Camp-film is een klassieker in het slasher-genre met een indrukwekkend einde. Een slasher zonder vervolgen kan natuurlijk niet dus kwam er een paar jaar later een tweede deel; Unhappy Campers(1988). Dat was een vrij standaardfilm, en die werd gevolgd door Teenage Wasteland (1989) een nog aardige maar weer iets mindere film. En euh deel 4 daar zwijgen we maar over...Met deze film keert regisseur Robert Hiltzick na 25 jaar terug. Echter blijkt het al 20 jaar na het origineel te zijn geproduceerd en duurde het nog een extra half decennium. Yup niemand wilde het vijf jaar lang uitbrengen en als je de film bekijkt, is het niet moeilijk te begrijpen waarom...
Het is gewoon een zeer gebrekkige horror! De film draait voornamelijk om Alan; een tiener met overgewicht die iedereen in kamp Manabe pest maar in feite blijft iedereen hem pesten omdat hij een grote klootzak is die tegen iedereen onbeleefd is, beledigt of lastigvalt Enfin als je medelijden met hem moeten hebben, gebeurd dat niet want de hele tijd wil je hem gewoon zien sterven.
De rest van de kinderen en de leiders zijn behoorlijk vergeetbaar. Oké overdreven goed acteerwerk is niet waarom ik vraag maar dit was best erg. Nu is misschien ook de schuld van het script want dat leek wel opgezet als een komedie-sitcom. Personages komen de scenes binnenlopen, hebben een interactie met elkaar en gaan weer weg. Het enige wat nog mistte was de geluidsband met gelach...
Enfin het is dus bidden dat ze allemaal sterven, en snel. Maar ook dat zit niet mee! Er zijn er slechts twee moorden in het eerste uur. Waarvan één duidelijk bedoeld is om naar de eerste Sleepaway te verwijzen. Tja en alle dingen daartussenin is gewoon te treurig. Een score die domweg vaak te luid was, de continuïteit was blijkbaar zoek (van dag, naar nacht en weer terug naar dag) Uiteindelijk beginnen de moorden, maar ook die zijn niet creatief bedacht of creatief genoeg geregisseerd. En zelfs soms gewoon lachwekkend slecht. Oké het heeft ook een aantal momenten waarop je misschien het gevoel hebt dat het wat meer waard was...
De film is in de oude jaren 80-look maar na afloop vraag ik me serieus af of dit bewust is geweest en/of de regisseur misschien niet eens anders kan? Tja en dan is er nog het bijna verplichte 'verrassing'-einde Maar er werd niet eens geprobeerd om de kijker te verrassen. Daarnaast hadden de meisjes zelfs niet eens het fatsoen om hun kleren uit te trekken. Hm ik ging me daarom ook afvragen waarom ze wel budget uitgaven om Isaac Hayes om in de film te krijgen, maar niet om een degelijke opvolger te maken?
Kondoro
"Stay the fuck out of my freezer, or I'll cut your tiny little balls off!”
“They're not tiny. It just looks that way compared to your giant vagina.”
Dit was echt om te janken man. Ik ben een onwijs grote fan van het debuut van Hiltzik uit ‘83, waarvan ik mag zeggen dat het één van mijn favoriete slasherfilms is die er bestaat. Ook destijds oersimpel maar, onwijs vermakelijk. Deel twee en drie waren in mijn ogen zelfs nog beter, waardoor eigenlijk de eerste drie films behoren tot één van mijn favoriete franchises. Echter is het wel een aantal jaar geleden dat ik die drie heb gezien, en toch herinner ik het me ontzettend goed. Toen ik laatst zag dat er ook een vierde deel bestaat heb ik daar even wat over opgezocht, en toen ik eigenlijk las dat het oud materiaal is en maar dertig minuten aan nieuw materiaal, sla ik die toch maar gewoon liever over. Daarna zag ik ook dit vijfde deel voorbijkomen, en ook weer een werkje van Hiltzik. Maar, wat was dit een trieste zit zeg.
Eigenlijk gaat alles fout in deze film. Hiltzik weet geen cult gevoelige trash film neer te zetten zoals zijn jaren tachtig film. Alles schreeuwt afschuw, het verhaal is onwijs rommelig en dat is ook gewoon al sinds de eerste minuten te zien en te voelen. Acteerwerk is daarnaast ook gewoon onwijs slecht, en ik vond het eigenlijk best saai om te zien. Verschrikkelijke rol ook van Michael Gibney als Alan zeg, irritante personage. Toch stond ik er aardig verbaasd van dat Vincent Pastore hierin speelde, die ik natuurlijk eigenlijk alleen ken van The Soprano's. Leuk maar, niet echt een setting of type film waarin ik hem graag zou willen zien trouwens. Hij deed het in mijn ogen het beste, en ook zijn werk was niet heel bijzonder.
Regiewerk was eigenlijk het gene wat me het meeste tegenstond. Wat een ongelooflijk kutwerk heeft Hiltzik hier afgeleverd zeg. Het verhaal raakte echt helemaal nergens kant noch wal, en je weet eigenlijk nooit waar je nou precies naar zit te kijken of wat er gebeurt. Veel dialogen zijn onwijs saai gemaakt, en ontzettend traag te zien, Alan rent eigenlijk de gehele film alleen maar rondjes en wordt een uur lang gepest, en daar is duidelijk meer aandacht voor, want van horror mag je nergens echt spreken. En het ziet er ook nog eens waardeloos uit, duidelijk dat ze met een computer hebben zitten kutten en dat ze niet wisten wat ze deden, het zag er niet uit man. Dan heeft hij in de jaren tachtig toch echt beter werk geleverd.
Zeker geen waardige afsluiter van de reeks als je het mij vraagt. Ongeacht of hij zelf vindt dat de reeks met deel twee en drie goed gezet werd, ik vond die twee delen toch een stuk beter, deel twee is ongetwijfeld ook mijn favoriete film uit deze reeks. Dit vijfde deel raad ik iedereen af om te kijken, waardeloos stukje cinema, en je verdoet je tijd echt. Het is spanningsloos, sfeerloos en gewoon saai om te kijken met onwijs saaie dialogen, een kut verhaal, slecht acteerwerk, nietszeggende personages en weinig horror. Het beetje gore wat de film kent, zet me er toe niet het laagste te geven, al zit het wel echt in de buurt. Zelfs de dames gingen niet topless om het nog een beetje interessant te maken, overslaan!!
Shadowed
Regisseur Robert Hiltzik neemt 25 jaar na de originele film nog maar eens de leiding op zich om een vijfde deel aan de reeks te breien. In al die jaren van zijn afwezigheid heeft hij in ieder geval niet gewerkt aan het verbeteren van zijn filmische kunsten, want op kwalitatief vlak oogt het allemaal erg armoedig. De moorden zijn makjes in elkaar gestoken, het acteerwerk is zeer ondermaats en de plottwist zie je natuurlijk van mijlenver aankomen. Enkel Michael Gibney komt er nog met een voldoende vanaf, omdat hij echt al zijn energie in z'n rol stopt en de volle 110% geeft. Daarnaast weet Hiltzik er een degelijk tempo in te krijgen en pakt de constante vulgariteit nog vermakelijk uit ook. Ik heb absoluut geen moeite hoeven ondernemen om elke minuut uit te zitten (want er is altijd wel iets aan de hand), maar dit neemt niet weg dat het er over de grote lijn simpelweg niet uitziet. Het is maar goed dat er geen nieuwe delen aan de reeks zijn toegevoegd, al denk ik dat een reboot nog wel lollig kan uitpakken.

Sleepaway Camp IV: The Survivor

The Return of the Living Dead
Horror / Komedie, 1985

Return of the Living Dead III
Horror / Sciencefiction, 1993
zomerkampwoudmoordonafhankelijke filmpestkopbarbed wirecampslasherpaintball psycho killerskinned alive