- Home
Alternatieve titel: Nightmare Vacation
Geregisseerd door: Robert Hiltzik
Met onder meer: Felissa Rose, Jonathan Tiersten en Karen Fields
Plot Sleepaway Camp
"…you won't be coming home!"
Na een vreselijk ongeluk overleefd te hebben gaat Angela met haar neefje Ricky op zomerkamp. De groep tieners heeft het enorm naar de zin en vrijen, drinken en feesten er rustig op los. De sfeer verandert echter op slag als meerdere tieners op gruwelijke wijze worden vermoord door een onbekende moordenaar.
Halcyon
Sleepaway Camp is een van de vele Friday-klonen uit de jaren ‘80 die misschien nog het best te definiëren valt als een kruising tussen The Burning en Carrie. The Burning omdat een idyllisch zomerkamp met fluitende vogeltjes, bijhorende meertjes en een broeierig sfeertje de setting van dienst uitmaken. En aangezien Sleepaway Camp meer inhoud bevat dan het zoveelste “psychokiller jaagt op tienertjes-plot”, maar zich ook op het psychologische plan afspeelt en met name sociale isolatie en pesterijen als thema behandelt, is ook de link met Carrie niet ver weg.
Gedaan met vergelijkingen, want die zijn buiten het situeren volkomen nutteloos en verder heeft niemand er wat aan.
Sleepaway Camp is een volwaardige op zichzelf staande horrorfilm, die los van alle vergelijkingen de jaren ’70 en ’80 horrorfan zeker zal weten boeien. Daarvoor zijn de onontberende ingrediënten als sfeer, gore, de karikaturale personages en een bescheiden laagje suspens allemaal aanwezig. Waar deze film vooral in uitblinkt is het brengen van een geloofwaardig verhaal, de slotontknoping daargelaten (alhoewel!?), en mooie gedoseerde gore-momenten die vooral indruk maken omwille van prachtig uitgevoerde en dus logischerwijs weerzinwekkende make-up.
Net zoals in de meeste slasherfilms zijn de stereotiepen ook hier weer van de partij. Echter, hier zijn ze meer dan enkel kanonnenvlees en ondergaan ze ook een zekere dynamiek binnen het verhaal, hetgeen het idee achter de uiteindelijke ontknoping er alleen maar aanvaardbaarder op maakt. Gevoelige zielen, u weze gewaarschuwd, het einde van Sleepaway Camp is shocking, bizar en bovendien totaal onverwacht en zelfs gedurfd gezien het tijdskader.
Conclusie: Een absolute aanrader voor wie zich wil laten onderdompelen in de Amerikaanse slasherfilm!
ToNe
Ik vond het bijzonder effectief gedaan, aangezien je het totaal niet ziet aankomen! Het moment ervoor lijkt vertroetelend, als Angela zich uiteindelijk lijkt 'over te geven' aan de affectie, maar de spanning wordt in de climax zo ontzettend goed opgevoerd dat de schok mij werkelijk kippenvel bezorgde. Het komt, denk ik, door de combinatie van het aangezicht en het vertraagde (?) geluid.
Ik kan mij nog goed herinneren dat, ruim voor mijn interesse in films, iemand mij vertelde over een eindscene, waar ik nu zeker weet dat het om Sleepaway Camp ging.
Het zal wel meevallen, was mijn reactie toen en dat zal wel gebaseerd zijn op het 'gegeven' zelf en niet op, achteraf gezien, het moment als onderdeel (ontknoping, climax) in de film.
Boy, was I wrong.

dutchtuga
Na erg lange tijd weer herzien.
Hoewel Sleepaway Camp een beetje de geweldige sfeer van een Friday the 13th mist kan het toch wel geplaatst worden in het rijtje van jaren 80 slasher classics wat mij betreft. De ingredienten zijn allemaal aanwezig. Van karikaturale tieners tot een sfeervolle kamp als setting tot de gore, hoewel deze vooral functioneert als after effect. We zien weinig originaliteit tijdens de moorden an sich. Iemand als Tom Savini wordt hier een beetje gemist en dat is toch wel een aspect dat de slashergenre grotendeels definieert en de fans verheugt. Niet altijd nodig, kijk maar naar Halloween bv, maar dan moet je ook John Carpenter heten.
Sleepaway Camp ziet er verder best goedkoop uit en het acteerwerk is ondermaats, zelfs vergeleken met andere slashers, maar compenseert deze flaws met een einde dat shocking genoemd mag worden en een Angela die alleen maar door te kijken een ontzettend creepy en memorabele personage is.
Een nieuw deel zit eraan te komen van dezelfde regisseur en met Angela dus de Sleepaway Camp formule is nog lang niet uitgestorven en gelukkig ook de slaher niet.
Chainsaw
Sleepaway Camp schijnt volgens velen een horrorfilm te zijn die je als liefhebber van genre gezien moet hebben. Dus ach, waarom ook niet. Even de checklist erbij: we hebben een zomerkamp aan het water, we hebben geile tienerjongens, zeikerige tienermeisjes, kampleiders met naveltruien en angstaanjagend korte sportbroekjes en een politieagent met wel een hele foute plaksnor. Jep, we kunnen beginnen.
Bij Sleepaway Camp valt al snel op dat het niet om de kwantiteit gaat, zoals bij genregenoten Friday the 13th of The Burning. Het tempo van de film ligt behoorlijk laag, de film kent aardig wat langdurige opvulmomenten en ook worden er maar relatief weinig mensen om zeep geholpen. Om de kwaliteit gaat het echter ook niet echt. Tuurlijk horen zaken als script, dialogen en acteren slecht te zijn bij een dergelijke film, maar Sleepaway Camp doet er wel een paar flinke scheppen bovenop. Zelden zulk idioot acteerwerk en een script met zulke onlogische handelingen en dialogen gezien.
Gelukkig zijn er nog wel wat moorden en die weten prima te vermaken. Vooral door de prima verzorgde make-up effecten zijn bepaalde momenten nog best vermakelijk. Het ziet er heerlijk fout en soms nog aardig ranzig uit, dat viel me dan weer erg mee. En tja, dan is er nog altijd het inmiddels beruchte slot. Jammer genoeg wist ik al wat de grote climax was, maar desondanks leuk om te zien; het doet de film zeker goed. Begrijp enkel de gedachte van één van die kampleiders niet helemaal. Angela heeft die onschuldige Paul onthoofd, zit volledig onder het bloed en hijgt als een wolf. Is dan het eerste wat in je opkomt 'Oh, ze is een jongen!'?
Al met al is Sleepaway Camp niet het slasher- pareltje waar ik toch een beetje op had gehoopt. Erg slecht was het niet, zeker door toch een aantal uiterst amusante momenten, maar het zwakke script en de belabberde acteerprestaties namen toch iets teveel de overhand. Dan toch liever The Burning of één van de betere Voorhees avonturen.
2,5 sterren.
Drs. DAJA
Somebody was sleeping during castings...…
Een film uit het jaar dat jongens blijkbaar navelhemden droegen en korte broeken die je tot je middel moest optrekken... Bovendien koos de garderobe afdeling één type korte broek uit, gooiden het op een akkoordje met de leverancier waarna ze lekker voordelig dit type in respectievelijk blauw, groen en rood aan de gehele cast konden uitdelen. Hoe dan ook; het dieptepunt van de hele kleding/make-up is toch wel de agent die geen snor kon laten groeien (inderdaad, vanaf zijn intrede zien we een...)
Tsja, het is nou eenmaal geen goede cinema. De twee grootste problemen blijven de slechte timing en het vreselijke acteerwerk. Maar gelukkig blijft de film, ondanks dat je na vijftien minuten al weet wie de dader is, wel heel vermakelijk. De film is te vlot, divers en zelfs sfeervol om echt waardeloos te zijn. Bovendien zitten er enkele vermakelijke kills in en is dat eindshot wel heel erg creepy. Camp Sleepaway is geen meesterwerk maar absoluut geschikte kost voor liefhebbers van campslashers.
Naomi Watts
Ik heb een enorm zwak voor camp(y) slashers, schandalig dat ik deze nu pas zie.
Ik hou van die eighties setting, wat me alleen erg tegen begint te staan zijn de vrouwen destijds. Foute kleding, messed up hair-do's en ze blijven maar rond paraderen alsof ze zo geweldig zijn. Wat ben ik blij dat ik geen tiener was in de jaren 80, dan had ik waarschijnlijk pas laat aan de vrouw gegaan, ziet er niet uit.
Maar ik dwaal af, even over de film. Sfeertje is prima, ik vind slecht acteerwerk in een horror best zijn charme hebben maar dit slaat natuurlijk alles, erg vervelend om naar te kijken. Tempo is gelukkig best fast paced waardoor de film wel lekker wegkijkt. Einde is dan wel weer tof, en ondanks dat je de dader al lang ontmaskert hebt blijft er hierdoor toch een element of surprise inzitten. Leuk, maar kan niet tippen aan de Friday's. Ik hoop op dat er dezerdagen meer moderne films uitkomen die een ode zijn aan de jaren 80 slasher zoals de Friday remake, dan pas kan het echt above average worden.
Macmanus
Dat einde
Helaas is het verder vrij slecht. Eigenlijk bijna hetzelfde als Friday the 13th maar dan nog een beetje goedkoper en slechter. Jammer waren vooral dat de kills achter deuren of douchegordijnen zich afspeelde. Toch een beetje waarom je dit kijkt en dan zie je ook nog eens niks. Acteerwerk is ook irritant slecht, goed hoeft niet maar irritant is vooral vervelend. Die oude vent ook jeebs.
Miste een beetje het zelfbewuste camp gehalte hier. Doe dan maar Sorority Row.
1.5 voor dat meesterlijke belachelijke einde.
Bottleneck
Op zich wel knap, zoveel slecht acteerwerk bij elkaar, ofwel ze kunnen het niet of ze staan een partij te overacteren waar The Nanny jaloers op is. Is het nou met een knipoog dan is het nog wel leuk, maar dit is allemaal nog serieus ook..
Toch kijkt het wel aardig weg vreemd genoeg. Die eerste moord (nou ja verwonding) is gaaf, van de kills daarna zie je helaas niets en is het rustig voortkabbelen naar de ontknoping. Duidelijk natuurlijk wie de dader is, maar dan die onthulling...
Het feit dat het een jongetje is is nog niet eens zo heel gek (hoewel..) maar juist de manier waarop het getoond wordt: die kop erbij en dat geluid, alsof je van je stoel moet vallen van angst en verbazing
Best lachen maar dat was weer niet de opzet geloof ik.
Maar goed, het was allemaal wel redelijk uit te zitten.
Tonypulp
Kleine broekjes....
....die heel hoog opgetrokken zijn. Gotta love the eighties
. Want damn, toen wisten ze pas wat goed fout was! Ook deze Sleepaway Camp past perfect in dat rijtje. Een pedofiele kok, volgespoten macho, 'stoere' gasten met shirtjes die bij hun navel ophouden en agent met een nep snor... ja dat is wel fout.
Het voegt allemaal wat toe aan de fun van zo'n slasher. Het slachten mag zich dan wat op de achtergrond houden, erg vind ik het allerminst. Wanneer er zich zo'n situatie voordoet is het wel opvallend sterk, ziet er fraai uit.
De ontknoping is natuurlijk het hoogtepunt, verschrikkelijk geniaal
. De krankzinnigheid die ze even uitstraalt, heerlijk! Op naar het tweede deel
perceived
CAMP met een grote C. Lekker overdreven typetjes + een toffe 80's sfeer.
De ontknoping haalt de film door mijn ogen juist een stuk naar beneden. Coole scene maar eindigt te abrupt en is (daardoor) weinig bijzonder of verrassend.
FillumGek
Dat ik deze nu pas zie. Sleepaway Camp imiteert generatiegenoot Friday the 13th en doet er wat mij betreft nog een schepje fun bovenop. Wat een heerlijk zomerse jaren '80 sfeer weer! Mooi weer, een groot meer, een paar bungalows aan het water, de ideale setting. Elke keer weer als ik naar een film uit de jaren '80 kijk verbaas ik me over hun kledij; hoe kon je er in hemelsnaam zo bij lopen toen? Kapsels zonder gel, mannenshirts die veel te klein zijn en broekjes die tot aan de oksels zijn opgetrokken. Een wonder dat ze er allemaal zo zelfverzekerd bij lopen, want als je dat hedendaags zou doen arriveren de mannen in witte pakken sneller met een pyjama met extra lange mouwen dan je denkt.
Gek genoeg heb ik Friday the 13th al best wat keer gezien, maar weer weet ik er niet veel meer van, behalve het einde. Het is de vraag hoelang deze film in mijn geheugen blijft zitten, maar hoewel het achtergrondverhaaltje wat minder indruk maakt wordt deze film opgevuld met veel vermakelijk gelul. 'Stoere' jongens en verwende meisjes die verrassend genoeg vooral aan het pesten zijn. Ik had meer drank, feest en seks verwacht. Er is zelfs geen tiet te bekennen, terwijl het normaal gesproken meer regel dan uitzondering is. In dit geval geen ramp, want de lekkere chick-factor ligt rond de nul. Acteerwerk is niet veel soeps, vooral Angela was slecht. Maar in een slasher is daar sowieso makkelijk(er) doorheen te kijken.
Bodycount is niet bijzonder hoog, al maakt Hiltzik het tegen het eind aan wel goed. Zoals vaker gebeuren veel moorden niet in beeld, maar toch was ik blij verrast door de sterke make-up die op de slachtoffers was toegepast. Behoorlijk overtuigend zelfs. Het is jammer dat alles erop wijst wie de dader is, degene heeft nog net geen bordje met 'Killer' opgeplakt. Dat moet Hiltzik ook gedacht hebben en besloot er toch nog een wending tegenaan te kwakken die werkelijk belachelijk is. Echter, ik kan er wel om lachen en het is toch een memorabel moment waardoor de film langer in mijn herinnering zal blijven zitten. Als ik het zo lees zijn de sequels nog wat sterker dus ik ben zeer benieuwd! Heerlijke slasher!
Haha, alleen de moeder? Ik vond iedereen van dramatisch niveau, het was echt erbarmelijk hoor. Enige die nog door de deur kon was die Angela, maar dat kwam eigenlijk alleen omdat ze de eerste twintig minuten haar mond hield. Wanneer ze haar mond open trok was het helaas ook gedaan met de pret. Worden die mensen expres op slechtheid gecast? Wordt er echt helemaal geen moeite gedaan om er iets van te maken? Het acteerwerk in grote broer Friday the 13th is ook niet fantastisch, maar sowieso tig malen geloofwaardiger dan hier. Het kan heus wel met een laag budget. Ik had nou ook niet het idee dat ik naar een "pulp" film zat te kijken.
Voor de rest een erg matige film, die het qua kills veelste lang op zich laat wachten. Ook heeft een film als dit nudity nodig, het kwam allemaal erg preuts over en het feit dat je na een uur pas 3 kills hebt gezien kan je gewoon niet anders dan teleurgesteld zijn.
Voor de rest is het allemaal wel lachwekkend;
- Een dokter die een stethoscoop in zijn handen heeft nadat iemand wordt weggebracht die 20 liter kokend water over zich heen heeft gehad. Wat moet hij daarmee
- Kerels in belly button shirts en wijvenbroekjes, dit is wel de jaren 80 op z'n lelijkst

- een politie agent met zo'n neppe snor dat je met ongeloof zit te kijken dat ze er zoiets in gooien
- Het einde natuurlijk. Dat was toch wel een garantie voor een slappe lach. Wat ontzettend vergezocht en debiel. Daarnaast was dat hoofd van Angela wel heel lelijk op dat jongens lichaam geplakt.
Ik had eigenlijk wel een beetje hoop voor deze film omdat deze in de slasher top 10 staat van dutchtuga, maar ik ben eigenlijk diep teleurgesteld. Het enige wat de film red is de speelduur en de lekkere zomerse setting in het zomerkamp, waardoor je toch redelijk snel door de film heen wandelt. Misschien ook nog een half sterretje extra erbij omdat het einde zo belachelijk slecht is dat het een halve ster extra verdiend.
Ik heb duidelijk meer vertrouwen in deel 2.
Elineloves
Gosh, wat zag iedereen er toch lelijk uit in de jaren 80.
Verschrikkelijk zeg, die kleding, kapsels.. Grappig om te zien dat die akelig korte broekjes deze zomer weer helemaal hip and happening waren. Bij vrouwen, gelukkig. Niet bij mannen. De jongens in deze film hadden echt een ontiegelijk hoog 'gay'-gehalte. Naveltruitjes bij mannen.. Dude, seriously? Vonden mensen dat serieus mooi vroeger? Gelukkig ben ik eind jaren '80 geboren en heb ik dat soort dingen nooit meegekregen. Hallelujah.
Het acteerwerk was zo slecht dat ik er bijna acuut jeuk van kreeg, wat tenenkrommend slecht zeg. Slome dialogen, onuitstaanbare personages en de sfeer was ook niet altijd even voelbaar.
Kwaliteit is dan ook wisselend. Apart dat het de ene keer 'leuk fout' kan zijn en de andere keer slaat het de plank volledig mis en irriteer je je aan de vele overbodige opvulmomenten en de traagheid. Sommige kills zijn wel aardig en de climax... ik kende hem niet, gelukkig, daarom kwam dit als een complete 'WTF?' verrassing. Dit was voor mij dan ook het enige spannende moment waarbij ik met een akelig grijnsje naar het beeld staarde.
Op naar deel 2, hopelijk scoort die beter.
Bekendere broeders.
In vrijwel alle opzichten moet deze kamp-horror het afleggen tegenover zijn bekendere broeders als bijvoorbeeld 'Friday the 13th' of 'The Burning'. Een niveautje lager dus. Toch geldt de finale als enigszins legendarisch. Je kunt jezelf afvragen in welk opzicht, en of het deze wisselvallige slasher ten goede komt is al helemaal de vraag. Onverwachts en onvoorspelbaar is het einde wel.
Onvoldoende.
Herculaas
Dit is niet alleen een lowbudget slasher, maar ook een film die ons iets probeert te vertellen over seksualiteit (pedofilie, homoseksualiteit en transseksualiteit), maar al sla je me dood, ik zou niet weten wat. Is het een haatfilm of is hij juist vooruitstrevend?
Hoe dat ook zij, ondanks het waardeloze acteerwerk heeft Sleepaway Camp een heerlijk fout jaren 80-sfeertje en is hij best spannend. Van het einde schrok ik me een ongeluk.
rcuppen79
Sleepaway Camp is een slasherfilm die een graantje probeerde mee te pikken van genreklassiekers als Friday The 13th en Halloween. Helaas weet ze het niveau van die films niet te benaderen. Het verloop van de film is vrij standaard en de mensen die het loodje leggen zijn vrij voorspelbaar. De moorden zijn wel vrij creatief en worden soms expliciet in beeld gebracht.
Het acteerwerk is vaak om te huilen, evenals de fotografie en het gebruik van de muziek. Met name de openings-scène is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet: de camera zoomt langzaam voorbij het zomerkamp en hierbij wordt behoorlijk dramatische muziek gebruikt, iets wat totaal niet past bij de getoonde beelden. De onvoorspelbare climax van Sleepaway Camp daarentegen is misschien wel de beste climax die ik ooit in een slasherfilm heb gezien. Hierdoor kan ik de film alsnog een voldoende geven.
Acteur Mike Kellin stierf nog voordat de film werd uitgebracht aan de gevolgen van longkanker. Ironisch gezien loopt hij in de film vrijwel continu rond met een sigaar in de mond.
SmackItUp
Aandoenlijk slecht. Mede door de slechte en kinderachtige acteerprestaties kon ik niet in het verhaal komen. Het niveau lag voor mijn gevoel nog onder de gemiddelde slasher, al is deze uniek in zijn soort door het angstaanjagende en verbazingwekkende einde. Dit redt de film enigszins, maar dan nog wordt het niet hoger dan een magere 2,5*.
baspls
Sleepaway Camp is de enige niet-Italiaanse film die ik heb meegenomen op mijn Italiaanse vakantie. Na de eerste twee delen van Firday the 13th en The Burning is dit de vierde Summer Camp Slasher die ik zie.
Ricky en zijn verlegen nichtje Angela brengen de zomer door op kamp Awak. Na een akkefietje met een pedofiele kok gebeuren er vreemde dingen op het kamp. Angela wordt erg gepest omdat ze zo verlegen is, maar dan vallen de pestkoppen ten prooi aan een mysterieuze moordenaar.
Voor een dergelijke Slasher was het acteerwerk niet slecht. Het tiener-drama was zelfs best sterk neergezet. Allemaal erg geloofwaardig en ook best redelijk uitgewerkte personages. Zelf had ik wel sympathie voor Angela, wat waren die meiden vals zeg.
De soundtrack is een combinatie van zeer degelijke orkestrale suspense-muziek en wat jaren ’80 nummers. De film was redelijk geschoten, al werd het nergens echt bijzonder. Het leek vaak meer herfst als zomer omdat de blaadjes bruin gekleurd waren (zal wel een Amerikaanse boomsoort zijn). De kills waren niet echt heel bruut en veel waren er eigenlijk ook niet. Toch vond ik dat de make-up er wel uitstekend uitzag, vooral nadat de slachtoffers dood waren.
Je zag natuurlijk al van mijlen ver aankomen dat Angela de moordenaar was, hoe gek dat ook mag klinken. Nadat ik zag dat de pedo-kok door kinderhandjes zijn dood in werd geduwd was er voor mij geen twijfel meer mogelijk. De film probeert nog om ons aan het twijfelen te brengen door Ricky zelf verdacht te maken, maar dat duurt niet voor lang. Toch was het einde wel een enorm freaky twist. Want alsof het nog niet genoeg was dat een klein meisje de killer is in deze slasher, is ze ook nog geen meisje… Ik snap dat ze wraak nam op die pestkoppen, en misschien ook nog wel dat ze haar vriendje omlegde, maar die kleine koters afslachten was dan weer niet nodig… Overigens wel grappig dat de film de hele tijd vrij braaf blijft qua gore en seks en aan het einde alle remmen los laat.
Al met al was Sleepaway Camp wel een geinige Summer Camp Slasher maar tot nog toe heb ik er geen enkele gevonden die het sfeertje heeft dat ik zoek. Heb me er prima mee vermaakt, ondanks dat de kills vrij schaars waren, omdat het drama ook vrij aardig was. Door het freaky einde nog best memorabel, maar haalt het niet bij The Burning – die ook goede drama had en qua gore en visueel wat sterker was – en de eerste Friday the 13th – de klassieker en toch wel goed plot en vrij sfeervol. Aanrader voor de liefhebber.
joolstein
Film die waarschijnlijk kon worden gemaakt door het succes van Friday the 13th. Toch is het geen pure rip-off. Nee, zelfs het tegendeel. Het is een heerlijke film die naast de klassieker mag staan. Alhoewel er vermoedelijk wel een lager budget was. De kills waren zeker aan het begin fantastisch. Soms werd er zelfs een beetje met de kijker gespeeld om ze niet gelijk in beeld te laten verschijnen. Natuurlijk zaten er de schatplichtige scene`s erin, die laat ik zeggen hommage waren aan F13 en Psycho. Maar ook deze scene`s waren redelijk creatief. Verder staat de film bol van de geinige foute karakters. Zeker de politieagent met zijn nepsnor was hilarisch. De oplettende kijker kan vanaf het begin al raden hoe de vork in de steel zit maar toch was de eindscene verrassend. Prima campy campslasher!
Noodless
gezien mijn voorganger vond ik dit nu net een zeer plezante slasher met een paar leuke kills en een twist die ik niet zag aankomen. Het verhaal vind ik voor het genre erg goed opgebouwd waarbij de intro de kijker zijn aandacht onmiddellijk heeft. De cast doet het prima en de film weet de spanningsboog tot het einde te houden. Natuurlijk zijn er niet zo veel verdachten en kun je goed gokken wie het zou kunnen zijn, maar de aparte eindscène is op zijn minst verrassend te noemen. Wie had dit nu kunnen denken? Erg leuke ontdekking ! 7,5/10
IcU
Ik ben de film gaan kijken door alle geluiden over de verassende twist aan het einde. Dit vind ik een beetje overhyped. Ik heb niet vaak films door, maar ongeveer 30 min in de film wist ik hoe de vork in de steel stak en waren de 'hints' gedurende de film alleen maar bevestiging op dit idee. ( Angela die niet wil douchen, niet aangeraakt wil worden in intieme delen, etc ) Ondanks dat ik de twist dus duidelijk zag aankomen, was de ontdekking erg sterk. Een beeld wat enorm angstaanjagend was en op het netvlies gebrand blijft staan. Vooral doordat er gebruik is gemaakt van een masker van Felissa Rose, gedragen door een blote jongen. Vooral het feit dat ik niet direct door had dat dit (productioneel) een masker was, maar ik wel zag dat er iets niet klopte, was heel angstaanjagend.
Shadowed
Redelijk.
Een van de eerste slasher reeksen die ik heb gezien. Vroeger was ik er wel van onder de indruk, maar nu niet echt meer. Ik heb nu wel gemerkt dat het acteerwerk van heel laag niveau is en dat eigenlijk geen enkel karakter heel overtuigend overkomt.
Wat de film wel op de pijl houd is de mystery. Je weet niet wie het doet en zo is het nog best een geslaagde who done it. Alleen dat vond ik eigenlijk wel tof gedaan. Ook sommige kills waren best lollig om heel eerlijk te zijn. Ook wel extra punten voor de twist.
Maar is natuurlijk een goedkope 80's slasher. Ik kan hier niet hoger voor geven dan een 2,5*.
Collins
Een slasher is in de regel geen hoogstaand product van de filmkunst. Zo is het niet verrassend als er weinig samenhang in het verhaal is te vinden. Of dat enig realisme ontbreekt. Of dat er slecht geacteerd wordt. Het is eveneens gangbaar dat de personages inhoudsloos zijn en slechts als inwisselbaar en dienstbaar slachtvee fungeren. Een slasher heeft andere kwaliteiten die zo'n film voor mij tot een prima vertegenwoordiger van de filmkunst maakt. Veel vrouwelijk bloot, fijn moordwerk en een duistere sfeer bijvoorbeeld.
Deze slasher speelt zich af op een zomerkamp en concentreert zich op een groep tieners dat te jong is om op seksueel gebied hele serieuze aanstalten te maken. Op zich is dat een raar uitgangspunt. In vergelijkbare slashers uit de jaren 80 speelt seks juist een grote rol. Seks triggert de killer. Personages die zich aan naakte bezigheden overgeven worden door hem onmiddelijk afgestraft. Vrouwelijk naakt is altijd een prettig aspect aan een jaren 80 slasher. In deze film wordt dat aspect helemaal overgeslagen en ik vind dat jammer.
De moorden horen de spannende spil in het verhaal te zijn. Dat is zelfs erg prettig. Uiteraard is het dan erg fijn dat de moorden daadwerkelijk spannend en creatief in beeld worden gebracht. Die twee kwalificaties kun je helaas niet koppelen aan de moorden in deze film. En dat is een ernstige zaak. De zwakke kills staan het kijkplezier in de weg. Geen fijn moordwerk. Geen bloot. De film heeft geen enkele kroon op het kijkwerk. Wat blijft er dan nog over?
Nou, vrolijke kampeeractiviteiten bijvoorbeeld. De sport- en spelmomenten worden intensiever beleefd dan de horror. De film is zonnig en niet duister of morbide. Het eerste ogenblik dat de film een duistere kant laat zien en daarmee verrast, is pas gedurende de laatste scènes. En dan gaat het niet eens over de identiteit van de killer, want die is al snel duidelijk. De finale plottwist behelst iets anders, is verbluffend en verraste mij volkomen.
Het ontevreden en vervelende gevoel dat zich tijdens het kijken naar de film ontwikkelt, krijgt er meteen een positieve boost door. Wel jammer dat de film pas op zo'n laat moment enervering voortbrengt. Veel film volgt daarna niet meer. Toch zet de finale verrassing deze slappe film in een iets positiever daglicht.
Het onverwachte slotstuk promoveert de film op de valreep van slecht naar middelmatig.
Iegh.
Nog nooit eerder gezien, al was ik me enigszins bewust van het imago van de film. Eentje in het rijtje 80s slashers, maar dan wel op respectabele afstand van de grote namen. Op zich geen verkeerde keuze dus rond deze tijd van het jaar.
De film zelf is echter aan de povere kant. Oké, qua setting kan het niet veel passender, maar daar is het meeste dan ook wel mee gezegd. Triestig acteerwerk, povere kills en een acuut gebrek aan spanning maakten het onmogelijk om hier serieus van te genieten.
Wel hilarisch is de mode. Die truitjes en shortjes zijn niks minder dan hilarisch. En ook het bewuste einde mag er wel zijn, het slaat helemaal nergens op maar het is zo onnozel en in your face dat het best wel grappig is. Als komedie beter geslaagd dan als horror, maar ik vrees niet dat het zo bedoeld was.
Pure pulp, enkel voor de hardcore 80s slasher fan.
Kondoro
“She's a real carpenter's dream: flat as a board and needs a screw!”
‘Sleepaway Camp’ kwam leuker uit de kast dan dat ik van te voren had verwacht. De film was al langere tijd op mijn radar en dankzij de ‘Horrordraft Challenge’ die zich op het moment afspeelt in de ‘games’ sectie op het forum heb ik hem toch maar aangezet. Met achtentachtig minuten is de film lekker kort, en dat is voor zo’n doordeweekse werkdag zoals vandaag heerlijk, aangezien ik er morgen weer in de nacht uit moet om naar het werk te gaan (al is dat niet lang meer aan de orde) vind ik het fijn kortere films te kijken door de weeks, de lange films bewaar ik wel als ik vrij ben.
Maar toch als je horror verwacht kun je beter deze film overslaan. De film kent een paar leuke horrorelementen en tijdens de aankleding was deze film wel erg sterk. Zoals de brandwonden van de kok die zagen er erg goed uit, de wespensteken van de beroemde jonge maakte het wel af, al zijn dat wel de twee lijken die het heftigst er uit zagen en het mooiste, de rest was niet zo boeiend. Deze film staat als slasher niet echt als een huis, want er gebeurd daarvoor wel echt veelte weinig. Maar daarvoor haalt deze film voor mij niet zo’n hoge score, het is meer dat ik vaak dubbel heb gelegen van het lachen, de foute details zeg maar.
En ze zijn al veel voorbij gekomen in de reviews zag ik. De pedofiele kok bijvoorbeeld was zo’n typetje waar je echt van op keek. Of de aankleding van de film waar de jongens naveltruitjes droegen, ik moest daar ook wel even om gniffelen want het zag er niet uit. De gespierde kampleider want ja, Schwarzenegger was ook in trek op dat moment, en de truttige dames, heerlijk. Maar mijn genot kon niet op tijdens het einde, zo vreemd apart maar ook echt iets wat ik totaal niet zag aankomen. Een transgender seriemoordenaar die op het moment van naaktheid de hoofd van een jongen had afgehakt, heerlijk.
Van het verhaal moest de film het niet hebben, dat was namelijk gewoon niet aanwezig. De film liep maar een beetje vooruit want er was nergens een echt doel. Zo kijken we naar een potje honkbal, een leuk feestje en veel machoscenes om daar tussen de moorden een beetje te proppen. En ook het acteerwerk was gewoon slecht maar, wel slecht dat het leuk werd.
Deze duidelijk jaren tachtig slasher film heeft me uitzonderlijk goed vermaakt. Hoewel je de film eigenlijk nergens echt ‘horror’ mag noemen, en je het ‘slash’ gedeelte af en toe ook wel weg mag laten is de film vermakelijk, en het was eigenlijk ook zo voorbij door de leuke sfeer die er aanwezig was.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Tja, wat kan je hier van zeggen... Alles ziet er zo fout uit. Je kan 100 dingen zeggen die slecht zijn zoals het verschrikkelijke acteren, de vreemde editing, de baseball scene die minutenlang duurt en geen enkele aanvulling heeft op het verhaal.... En toch is dit een parel van een film. Erg artistiek en je zal er zelden zo nog eentje tegen komen.
Unieke karakters volgen elkaar op. Ten eerste is de mix van de campers al erg groot, je hebt 12 jarigen, maar dan ook een hoop 17 a 18 jarigen, wat al erg vreemd is. Vrouwelijk naakt is er amper te zien, maar mannen die zich bloot geven genoeg. De film bevat heel wat onbedoeld homo érotisme. De korte short, de skinny dipping, crop tops, behaarde chests... Yup dit is er eentje voor de ladies.
Maar goed... Terug naar die bizarre personages. Zowat elk personage is ontzettend fout in deze film. Op nummer 1 staat Aunt Martha, als je haar biografie leest op Wikipedia is het moeilijk te vatten dat deze vrouw werkelijk een acteeropleiding heeft gevolgd. Dan is er nog die pedofiele kok, die er openbaar voor uitkomt dat hij pedofiele neigingen heeft. Hij noemt de groep kinderen fresh chickens en let op "baldys". Go figure he. Niemand van de andere medewerkers lijkt er aanstoot aan te nemen. Dan heb je nog de baas van het kamp die graag een groen blaadje lust en blijkbaar is dit wederzijds. Het verhaal doet je geloven dat de jongedame in kwestie werkelijk op 60 plussers valt. Dan rest er ons nog de bitch Judy met een gigantische ponytail om u tegen te zeggen. Ongezien dit!
De moorden zijn eerder offscreen uitgevoerd, doch steeds met een artistieke touch... Denk aan de krultang scène... En we weten allemaal wel waar ze die krultang gestoken heeft. Er lijkt weinig budget vrijgemaakt te zijn voor de kills, maar de aftermath komt dan weer wel flink in beeld en toont aan dat ze toch wat special make up effects hadden.
En tja ja dat einde, blijft goed hé! Mooi om te zien hoe de opvattingen waren destijds over homoseksualiteit. Opgevoed worden door twee papa's geeft genderverwarring dacht men toen. Gelukkig is deze opvatting voorbijgestreefd, al blijft dit een film met bijzonder veel layers. Hoe meer je hem bekijkt en hoe meer je er je in verdiept, hoe interessanter hij wordt. Persoonlijk een favorietje van mij.
Metalfist
If she were any quieter, she'd be dead
Nu ik de volledige Puppet Master reeks achter de kiezen heb, was het wel eens tijd voor een compleet andere horrorfranchise. De keuze viel op Sleepaway Camp, een reeks die toch een zekere cultstatus heeft verworven en waar in de loop der jaren nog wel wat vervolgen op zijn gemaakt. Beginnen moet je echter bij het begin doen en aangezien ik altijd wel te porren ben voor iets uit de jaren '80.. Hoog tijd om hier eens voor te gaan zitten dus!
En wat een vreemd filmpje is het geworden! Er is enorm veel op de film aan te merken en toch.. het fascineert oneindig. Het soort film dat vandaag de dag een heuse storm van protest zou opwekken (neem nu zo'n personage als de kok die gewoon vlakaf pedofiele uitspraken doet, de wereld zou op zijn kop staan als je dat anno 2020 uitbrengt) maar dat ook gewoon bomvol zit met leuke oneliners (She's a real carpenter's dream: flat as a board and needs a screw!) en hilarisch slechte personages. Er hangt zo'n soort van homo-erotische sfeer met die wel heel korte jeansshorts en crop tops (die - vergis je niet - door de mannen worden gedragen), scènes zoals die baseballwedstrijd zijn veel te lang en ook op de kills valt wel wat op aan te merken doordat die allemaal offscreen gebeuren maar het is allemaal o zo leuk! Ik kan me perfect voorstellen dat sommigen dit de slechtste film zouden vinden die ze ooit hebben gezien en tegelijkertijd kan ik me ook perfect voorstellen dat dit voor anderen dan weer het ultieme meesterwerk is. Ik zit zowat tussenin maar wel volledig naar de positieve kant. Vooral ook omdat dat einde zo geweldig goed is. Ik vermoedde al wel iets in die richting, het is een trucje dat we al wel eens eerder hebben gezien, maar de manier waarop Robert Hiltzik dit in beeld brengt.. Het is bijzonder effectief.
Meestal durven er in dit soort horrorfranchises wel eens beginnende acteurs hun opwachting maken die later uitgroeien tot grote namen (dan denk ik aan een Johnny Depp in Nightmare on Elm Street bijvoorbeeld) maar het zal niemand verbazen dat de cast van Sleepaway Camp weinig potten heeft gebroken. Felissa Rose is als Angela nog het leukst met die grote hertenogen en het bijhorende staren en ook zo'n Karen Fields als Judy neemt nog een aantal leuke scènes voor haar rekening. Paul DeAngelo daarentegen is werkelijk verschrikkelijk als Ronnie en ook Mike Kellin is hilarisch slecht als Mel (al kan niemand tippen aan Allen Breton als de flik met de opgeplakte snor te zwijgen) maar gelukkig is dit visueel nog onderhoudend. Veel gebeurt offscreen natuurlijk maar dat einde en scènes zoals met de wespen of Artie's rendez-vous met het kokende water zien er echt nog wel goed uit.
En wie kan er nu ooit Desiree Gould als Aunt Martha vergeten.. Die zet meteen wel de toon in ieder geval qua vreemde personages en het wordt er niet beter op naarmate de film vordert. Ik ben echt benieuwd wat de vervolgen gaan geven maar ik heb er echt wel zin in. Zo'n typische reeks waarvan je ze gezien moet hebben om er over te kunnen meepraten. Volgende week komt Unhappy Campers aan de beurt, afgaande op de poster lijkt dat ook wel eens een leuke film te kunnen worden.
Dikke 3.5*
Ducoz
Een film die ik zo graag wilde kijken en op DVD of Bluray wilde vinden dat het echt een dingetje werd. Een klein persoonlijk hypje dus.
Toen had ik hem in een week ineens twee keer. Eenmaal op DVD in een box met de andere twee delen en een keer als dubbel disc in een collectors bluray versie. Anyway.
De vergelijking met de eerste Friday the 13th is logischerwijs geen vreemde, aangezien de setting een beetje hetzelfde is. Men reist af naar een zomerkamp gelegen aan een meer. Tieners bij elkaar levert wrijving en in het rondvliegende hormonen op.
Inplaats van een kamp dat slechts wordt bevolkt door de leiding zijn hier de kinderen aanwezig.
Het geheel doet nogal lowbudget aan en daarmee is het deste interessanter dat er ook best een spannende film wordt neergezet die slechts bij tijd en wijle in het amateuristische niks verdrinkt. Het verhaal ligt enerzijds voor de hand, anderzijds niet en eindigt het best in een mindfuck. Maar ook plots en dat is jammer.
Kind wordt tegen het hoofd geraakt door een speedboat tijdens het zwemmen. Door de klap denkt hij dat hij een meisje is en in de puberteit blijken de primaire geslachtskenmerken toch een aanwezig obstakel. Op dit kamp komen alle mogelijke momenten langs waarop men zou kunnen ontdekken dat hij geen zij is. Omdat te kunnen blijven verbergen wordt iedereen die te dicht bij komt en het geheim (bijna) ontrafeld af gemaakt.
ikkegoemikke
Ik geef toe. Op acteergebied was het om te huilen. En soms echt lachwekkend. De snor van de politieagent was hilarisch nep. De slachtpartijen zagen er ook een beetje amateuristisch uit. Het hoort thuis in het rijtje slasher films uit de jaren 80, maar evenaart zeker niet het niveau van de bekendste slashers uit die tijdsperiode. Maar uiteindelijk vond ik het toch niet zo slecht en was de wending toch wel een verrassing.
Bobbejaantje
- 2072 stemmen
Op het eerste zicht een doorslagje van Friday the 13th toestanden met wel erg jonge tieners in dit geval. Vloeken, tieren, underacting en overacting … dat vat de acteerprestaties ongeveer samen. Het voelt gespeeld en artificieel aan, de begin jaren ‘80 sportbroekjes werken op de lachspieren en de new wave geïnspireerde soundtrack van Frankie Vincie is enorm cool. Een verhaal dat de wenkbrauwen meer dan eens doet fronsen ([i]pedofiele kok, continuering van het kamp ondanks sterfgevallen).
De intro en tussentijdse flashbacks geven aan dat trauma een belangrijke rol speelt in het verhaal dat wordt uitgerold. Dat maakt het een tikje interessanter al wordt niet onmiddellijk duidelijk welke kant het zal opgaan. Het einde … is onvergetelijk. Onvermijdelijk dat dit een cultfilm geworden is. En voor mij krikt het zeker ook mijn eindbeoordeling van de film op, die zeker vermakelijk is.

Return to Sleepaway Camp

Communion
Horror / Mystery, 1976

Psycho II
Horror / Mystery, 1983
shynesszomerkampmoordbloedvergietenseriemoordenaarslasherpedophilegeweldtransgendergeestesziektewater skiing