• 9.373.068 stemmen

Alternatieve titel: Nightmare Vacation

Geregisseerd door: Robert Hiltzik

Met onder meer: Felissa Rose, Jonathan Tiersten en Karen Fields

Plot Sleepaway Camp

"…you won't be coming home!"

Na een vreselijk ongeluk overleefd te hebben gaat Angela met haar neefje Ricky op zomerkamp. De groep tieners heeft het enorm naar de zin en vrijen, drinken en feesten er rustig op los. De sfeer verandert echter op slag als meerdere tieners op gruwelijke wijze worden vermoord door een onbekende moordenaar.

damon

Ik heb gehoord dat deze film onder de naam "Nightmare Vacation" in Europa is uitgebracht. Toch kan ik het bijna nergens vinden, hij schijnt wel op DVD uit te zijn in Amerika.

avatar van Joetje

Joetje

Er is in Amerika zelfs een speciale box-set, met alle drie de delen. Onder meer te bestellen bij amazon.com.

In Europa zijn ze niet zo bekend, zelfs een ervaren comic-book-guy kende deze film(s) niet.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Gelukkig kende doorgewinterde horror-nerd Bioscoopzaal deze films wel en heeft hij ze braafjes toegevoegd

avatar van natje

natje

ik heb ooit de Sleepaway Camp Survival Kit besteld, met alle drie de delen en een leuk boekje erin. Ziet er leuk uit.

Sleepaway Camp 1 is toch echt de beste van de drie. Vooral het einde is absoluut geweldig, alleen al voor het einde zou je die film moeten zien!

klopt.

de film heeft echt een van de meest bizarre en verontrustende eindes die ik gezien heb.

origineler dan een 6th sense/the others en zeker onverwachter.

damon

Helaas ben ik erachter gekomen wat er aan het einde gebeurt VOORDAT ik de film had gezien. en geloof het maar!!! Het einde is shocking!!!! Verder is Sleepaway Camp typisch een 80s cult film! Let vooral op de zeer korte (strakke) broekjes van de mannen (de vrouwen dragen jammer genoeg langere broekjes) en let ook op de hilarische t-shirtjes van de mannen waarbij die zo kort is dat het op een topje lijkt! Mijn favoriete karakter is de italiaanse kampmedewerker met dito accent. Dit is een MUST SEE MOVIE voor alle horrorliefhebbers. 5*

avatar van Wouter

Het verhaaltje klinkt errug standaard...

avatar van Derkje

Derkje

Sowieso qua orginaliteit een dikke rip-off van films als Friday the 13th en Halloween. Toch leuk door de creatieve executies, en ook door het creatieve (scheld)woorden gebruik van een van de mannelijke hoofdrolspelers. Behoorlijk gestoord einde, dat als basis wordt gebruikt voor de vervolgen. Een 2.

Joetje schreef:

Heeft het iets met comics te maken?

avatar van Wouter

Hoe heb ik me over kunnen halen om de box te kopen? Nu moet ik deel 2 en 3 nog zien.

Ouch...

En dan is deel 1 nog wel de beste van de reeks...

Amateuristisch prul, waarvan je na vijf minuten weet hoe het afloopt.

dan vraag ik me sterk af of jij weet wat amateuristisch is in de horror wereld. Als je dit al niks vind, dan is gewoon het genre horror niet aan jou besteed (of je houd van die japanse troep)

Sleepaway Camp is toch echt een leuke en shockerende film die VER, ik herhaal VER boven andere horrorfilms uit de jaren 80 uitstijgt.

avatar van Yekezzez

Yekezzez

Wouter schreef:

Dan wil je vast niet weten dat er een deel 4 zit aan te komen.

Return to Sleepaway Camp

damon schreef:

Jawel hoor. Anders koop ik die box niet.

Pfff. Een prul is het.

avatar van Diesel

Diesel

damon schreef:

(of je houd van die japanse troep)

Nominatie: meest hersenloze MM reply 2004.

avatar van Daanio

Daanio

waar kan je deze kopen/huren met nederlandse ondertiteling?

Daanio schreef:

waar kan je deze kopen/huren met nederlandse ondertiteling?

dat ken nog nie

avatar van Daanio

Daanio

je kan em anders bij ebay wel kopen met regio 2 (dus europa)

avatar van Wouter

Ben trouwens nooit verder gekomen dat dit eerste deel. Zijn de latere delen net zo amateuristisch?

avatar van davy_p

davy_p

ook al is dit zéér slecht geacteerd toch 1 van mn vele favoriete slashermovies. heb hem nog onlangs op dvd gekocht en kmoet zeggen toch wel een zéér verrassend einde 2sterren

avatar van robertinho

robertinho

Wat betreft het einde:
dat "moederfiguur" van het begin heeft dus van dat jongetje een meisje "gemaakt"? Dus was Angela eigenlijk al die tijd gewoon een jongetje die geflipt was?

avatar van mikey

mikey

Bijzonder filmpje waarin wel erg slecht wordt geacteerd. Overall amateuristisch maar toch 'artistiekerig' en vooral grappig gemaakt. Het einde kan sjokerend zijn maar niet voor hen die het al een tijdje zagen aankomen. 3*** goed!

Deze regisseur heeft ook een deel 4 gemaakt in 2004 Return to Sleeapaway camp na een spring-break van 21 jaar.

avatar van Waku

Waku

Niet eens zo'n slechte Friday the 13 cloon.

Leuke en vermakelijke slasher film.

Net als zijn opvolgende delen.

Deel 4 ken ik helaas niet.

avatar van Mr Confused

Mr Confused

Amateuristisch prul, waarvan je na vijf minuten weet hoe het afloopt.

Amaai! Als je het einde van de 1e film reeds na 5 minuten kon voorspellen dan moet je wel de reïncarnatie van Nostradamus zijn.

avatar van LaRusso

LaRusso

Wouter schreef:

nee ze zijn niet zo slecht als jouw smaak Nostradamus

avatar van DeCol

DeCol

Vreselijke film zeg.. Wat slecht geacteerd en een vreemd einde!

avatar van Halcyon

Halcyon

Sleepaway Camp is een van de vele Friday-klonen uit de jaren ‘80 die misschien nog het best te definiëren valt als een kruising tussen The Burning en Carrie. The Burning omdat een idyllisch zomerkamp met fluitende vogeltjes, bijhorende meertjes en een broeierig sfeertje de setting van dienst uitmaken. En aangezien Sleepaway Camp meer inhoud bevat dan het zoveelste “psychokiller jaagt op tienertjes-plot”, maar zich ook op het psychologische plan afspeelt en met name sociale isolatie en pesterijen als thema behandelt, is ook de link met Carrie niet ver weg.

Gedaan met vergelijkingen, want die zijn buiten het situeren volkomen nutteloos en verder heeft niemand er wat aan.

Sleepaway Camp is een volwaardige op zichzelf staande horrorfilm, die los van alle vergelijkingen de jaren ’70 en ’80 horrorfan zeker zal weten boeien. Daarvoor zijn de onontberende ingrediënten als sfeer, gore, de karikaturale personages en een bescheiden laagje suspens allemaal aanwezig. Waar deze film vooral in uitblinkt is het brengen van een geloofwaardig verhaal, de slotontknoping daargelaten (alhoewel!?), en mooie gedoseerde gore-momenten die vooral indruk maken omwille van prachtig uitgevoerde en dus logischerwijs weerzinwekkende make-up.

Net zoals in de meeste slasherfilms zijn de stereotiepen ook hier weer van de partij. Echter, hier zijn ze meer dan enkel kanonnenvlees en ondergaan ze ook een zekere dynamiek binnen het verhaal, hetgeen het idee achter de uiteindelijke ontknoping er alleen maar aanvaardbaarder op maakt. Gevoelige zielen, u weze gewaarschuwd, het einde van Sleepaway Camp is shocking, bizar en bovendien totaal onverwacht en zelfs gedurfd gezien het tijdskader.

Conclusie: Een absolute aanrader voor wie zich wil laten onderdompelen in de Amerikaanse slasherfilm!

Halcyon schreef:

Hij was goed he?

avatar van Halcyon

Halcyon

Ja, ik schrok me een bult . En dan die blik op dat gezicht, ik moest spontaan terugdenken aan Sutherland in Invasion of the Body Snatchers.