Genre: Horror / Mystery
Alternatieve titel: Nightmare Vacation
Geregisseerd door: Robert Hiltzik
Met onder meer: Felissa Rose, Jonathan Tiersten en Karen Fields
Plot Sleepaway Camp
"…you won't be coming home!"
Na een vreselijk ongeluk overleefd te hebben gaat Angela met haar neefje Ricky op zomerkamp. De groep tieners heeft het enorm naar de zin en vrijen, drinken en feesten er rustig op los. De sfeer verandert echter op slag als meerdere tieners op gruwelijke wijze worden vermoord door een onbekende moordenaar.
niethie
Kijk deel 2 eens zou ik zeggen, denk dat die je wel beter zal bevallen, veel minder serieus/geforceerd en volop campy! Bovendien keert Angela ook weer terug, wel zonder gereedschap dit keer en met een beter gevoel voor humor. Meer seks en tieten ook, iets leukere dames (een cupmaatje groter!) minder offscreen kills! Al overtuigt?
Naomi Watts
Meer seks en tieten ook, iets leukere dames (een cupmaatje groter!) minder offscreen kills! Overtuigt?
Ruim overtuigt. Je weet wel de juiste argumenten aan te dragen
Ga vanavond deel 2 kijken, na een aflevering van Freaks& Geeks
Halcyon
Ik heb een enorm zwak voor camp(y) slashers, schandalig dat ik deze nu pas zie.
Naomi Watts
The Prowler gaat op de lijst, The Burning had ik al staan. Thanks Halcyon.
Meneer Bungel
Heb me hier erg goed mee vermaakt en gelukkig heb ik de box, dus deel twee en drie kon ik ook meteen zien. Het eerste deel is wel meer op zichzelf staand, de andere twee delen sluiten beter op elkaar aan.
'Sleepaway camp' vind ik op zich een degelijke film, met smaakvol gedoseerde muziek, flink wat aardige(soms best originele) 'kills' en een prima verhaal met de nodige flashbacks(die me bij momenten wel wat aan Argento deden denken, zeker aan het einde met die briljante twist). Het acteerwerk vond ik er nog goed mee door kunnen, maar ik zat dan ook niet op Oscar-materiaal te wachten. Helaas werd het nergens(m.u.v. het einde) heel erg spannend of sterk qua gore, maar het loopt allemaal lekker door. Het einde is dan misschien niet zo origineel als ik aanvankelijk dacht, het werkt wel!
Moeilijk om hier een cijfer aan te geven, ik heb me uiteindelijk voor vijf sterren vermaakt, maar meer dan drie en een half kan ik toch echt niet uitdelen met het oog op de eerste 85 minuten.
Macmanus
Dat einde
Helaas is het verder vrij slecht. Eigenlijk bijna hetzelfde als Friday the 13th maar dan nog een beetje goedkoper en slechter. Jammer waren vooral dat de kills achter deuren of douchegordijnen zich afspeelde. Toch een beetje waarom je dit kijkt en dan zie je ook nog eens niks. Acteerwerk is ook irritant slecht, goed hoeft niet maar irritant is vooral vervelend. Die oude vent ook jeebs.
Miste een beetje het zelfbewuste camp gehalte hier. Doe dan maar Sorority Row.
1.5 voor dat meesterlijke belachelijke einde.
wendyvortex
Ooit gekocht in v/h Boudisque in Nijmegen, was nog redelijk goedkoop ook.
metterijks
vooral om budget technische reden vrij brave slasher, die echter wel een paar goede scenes heeft. Maar uiteindelijk blijft het natuurlijk een Friday the 13th en The Burning kloon. Het einde vond ik wel vrij bizar en een beetje dopey.Het meisje dat Angela speelt kan niet acteren. Niet dat de rest van de cast zo goed was. 2,5 voor de moeite.
Bottleneck
Op zich wel knap, zoveel slecht acteerwerk bij elkaar, ofwel ze kunnen het niet of ze staan een partij te overacteren waar The Nanny jaloers op is. Is het nou met een knipoog dan is het nog wel leuk, maar dit is allemaal nog serieus ook..
Toch kijkt het wel aardig weg vreemd genoeg. Die eerste moord (nou ja verwonding) is gaaf, van de kills daarna zie je helaas niets en is het rustig voortkabbelen naar de ontknoping. Duidelijk natuurlijk wie de dader is, maar dan die onthulling...
Het feit dat het een jongetje is is nog niet eens zo heel gek (hoewel..) maar juist de manier waarop het getoond wordt: die kop erbij en dat geluid, alsof je van je stoel moet vallen van angst en verbazing
Best lachen maar dat was weer niet de opzet geloof ik.
Maar goed, het was allemaal wel redelijk uit te zitten.
Nephilim
Low budget slasher filmpje uit de 80's maar toch kijkt het lekker weg. En het einde is meesterlijk
Kleine broekjes....
....die heel hoog opgetrokken zijn. Gotta love the eighties
. Want damn, toen wisten ze pas wat goed fout was! Ook deze Sleepaway Camp past perfect in dat rijtje. Een pedofiele kok, volgespoten macho, 'stoere' gasten met shirtjes die bij hun navel ophouden en agent met een nep snor... ja dat is wel fout.
Het voegt allemaal wat toe aan de fun van zo'n slasher. Het slachten mag zich dan wat op de achtergrond houden, erg vind ik het allerminst. Wanneer er zich zo'n situatie voordoet is het wel opvallend sterk, ziet er fraai uit.
De ontknoping is natuurlijk het hoogtepunt, verschrikkelijk geniaal
. De krankzinnigheid die ze even uitstraalt, heerlijk! Op naar het tweede deel
perceived
CAMP met een grote C. Lekker overdreven typetjes + een toffe 80's sfeer.
De ontknoping haalt de film door mijn ogen juist een stuk naar beneden. Coole scene maar eindigt te abrupt en is (daardoor) weinig bijzonder of verrassend.
FillumGek
Dat ik deze nu pas zie. Sleepaway Camp imiteert generatiegenoot Friday the 13th en doet er wat mij betreft nog een schepje fun bovenop. Wat een heerlijk zomerse jaren '80 sfeer weer! Mooi weer, een groot meer, een paar bungalows aan het water, de ideale setting. Elke keer weer als ik naar een film uit de jaren '80 kijk verbaas ik me over hun kledij; hoe kon je er in hemelsnaam zo bij lopen toen? Kapsels zonder gel, mannenshirts die veel te klein zijn en broekjes die tot aan de oksels zijn opgetrokken. Een wonder dat ze er allemaal zo zelfverzekerd bij lopen, want als je dat hedendaags zou doen arriveren de mannen in witte pakken sneller met een pyjama met extra lange mouwen dan je denkt.
Gek genoeg heb ik Friday the 13th al best wat keer gezien, maar weer weet ik er niet veel meer van, behalve het einde. Het is de vraag hoelang deze film in mijn geheugen blijft zitten, maar hoewel het achtergrondverhaaltje wat minder indruk maakt wordt deze film opgevuld met veel vermakelijk gelul. 'Stoere' jongens en verwende meisjes die verrassend genoeg vooral aan het pesten zijn. Ik had meer drank, feest en seks verwacht. Er is zelfs geen tiet te bekennen, terwijl het normaal gesproken meer regel dan uitzondering is. In dit geval geen ramp, want de lekkere chick-factor ligt rond de nul. Acteerwerk is niet veel soeps, vooral Angela was slecht. Maar in een slasher is daar sowieso makkelijk(er) doorheen te kijken.
Bodycount is niet bijzonder hoog, al maakt Hiltzik het tegen het eind aan wel goed. Zoals vaker gebeuren veel moorden niet in beeld, maar toch was ik blij verrast door de sterke make-up die op de slachtoffers was toegepast. Behoorlijk overtuigend zelfs. Het is jammer dat alles erop wijst wie de dader is, degene heeft nog net geen bordje met 'Killer' opgeplakt. Dat moet Hiltzik ook gedacht hebben en besloot er toch nog een wending tegenaan te kwakken die werkelijk belachelijk is. Echter, ik kan er wel om lachen en het is toch een memorabel moment waardoor de film langer in mijn herinnering zal blijven zitten. Als ik het zo lees zijn de sequels nog wat sterker dus ik ben zeer benieuwd! Heerlijke slasher!
yeyo
Als ik het zo lees zijn de sequels nog wat sterker
Vooral heel anders van toon. Deze film is een eigenaardig curiosum, de sequels zijn (zeer leuke) horrorkomedies.
akira124
Nou dan moet ik toch maar naar de sequels op zoek gaan, want dit deel was niet te pruimen.
Mescaline
Vermakelijk filmpje met een leuke 80s feel en een kleine knipoog naar Psycho
Het minpunt van deze film is wel dat het acteer niveau niet echt hoog is en daardoor soms als net niet aan voelt.
Nog een minpuntje vond ik de moeder, waar heeft zij leren acteren?
Sleepaway Camp was een aardig tussendoortje en kijkt lekker weg, maar daar is ook wel alles mee gezegd.
erik1677
Al jaren op video en een geweldig filmpje.
Nu ook de andere delen maar eens gauw bekijken.
Ik hou wel van zulke pulp.
dutchtuga
Deze film heeft de kickstart gegeven voor mijn slasher-film top 10, die vanaf vandaag op mijn blog te bewonderen is.
Cult Movies Reviewed: Slasher-film top 10 - #10 - cultmoviesreviewed.blogspot.com
Haha, alleen de moeder? Ik vond iedereen van dramatisch niveau, het was echt erbarmelijk hoor. Enige die nog door de deur kon was die Angela, maar dat kwam eigenlijk alleen omdat ze de eerste twintig minuten haar mond hield. Wanneer ze haar mond open trok was het helaas ook gedaan met de pret. Worden die mensen expres op slechtheid gecast? Wordt er echt helemaal geen moeite gedaan om er iets van te maken? Het acteerwerk in grote broer Friday the 13th is ook niet fantastisch, maar sowieso tig malen geloofwaardiger dan hier. Het kan heus wel met een laag budget. Ik had nou ook niet het idee dat ik naar een "pulp" film zat te kijken.
Voor de rest een erg matige film, die het qua kills veelste lang op zich laat wachten. Ook heeft een film als dit nudity nodig, het kwam allemaal erg preuts over en het feit dat je na een uur pas 3 kills hebt gezien kan je gewoon niet anders dan teleurgesteld zijn.
Voor de rest is het allemaal wel lachwekkend;
- Een dokter die een stethoscoop in zijn handen heeft nadat iemand wordt weggebracht die 20 liter kokend water over zich heen heeft gehad. Wat moet hij daarmee
- Kerels in belly button shirts en wijvenbroekjes, dit is wel de jaren 80 op z'n lelijkst

- een politie agent met zo'n neppe snor dat je met ongeloof zit te kijken dat ze er zoiets in gooien
- Het einde natuurlijk. Dat was toch wel een garantie voor een slappe lach. Wat ontzettend vergezocht en debiel. Daarnaast was dat hoofd van Angela wel heel lelijk op dat jongens lichaam geplakt.
Ik had eigenlijk wel een beetje hoop voor deze film omdat deze in de slasher top 10 staat van dutchtuga, maar ik ben eigenlijk diep teleurgesteld. Het enige wat de film red is de speelduur en de lekkere zomerse setting in het zomerkamp, waardoor je toch redelijk snel door de film heen wandelt. Misschien ook nog een half sterretje extra erbij omdat het einde zo belachelijk slecht is dat het een halve ster extra verdiend.
Ik heb duidelijk meer vertrouwen in deel 2.
Tonypulp
Je moet natuurlijk gewoon van campy slashers houden, (onmiskenbaar) top of the bill wat dat betreft.
3 offscreen kills en 1 onscreen(de pijl en boog). Daarnaast een paar vieze slaapzakken, een dooie jongen op de schoot van Angela en je hebt alle "ranzigheid" van deze film gezien. Ik vind het maar matig. Daarnaast horen er gewoon een aantal zaken bij, zoals nudity bijvoorbeeld. Ook de zogenaamd "spannende" muziek vind ik storend en komt op de onmogelijkste momenten terug(tijdens ruzietjes) Wat is er bijvoorbeeld beter aan deze film dan aan Friday the 13th? Op alle fronten is die film gewoon beter.
Enige leuke scene in de film die een beetje kwaliteit toonde was de kokend water kill met die first person view, ook al is die gejat
Deel 2 schijnt overigens meer van die campy elementen te bevatten, dus ik ga met een hogere verwachting die film in.
Tonypulp
Sleepaway Camp is te prijzen om het eigenzinnige stereotyperen en het unieke sfeertje, het heeft daarbij geen expliciete zaken nodig. Goed gekozen door Hiltzik, niet een alleman-slasher door dat soort zaken te exploiteren als sensatiemiddel. Verschilt genoeg van F13, of het beter is... compleet subjectief
Had ook geen andere score van je verwacht toen ik je naam zag, juist omdat SC die elementen niet toepast
Kun je beter Prowler kijken, Savini aan het werk!

Allemaal geniaal
Toch komt het zelfbewuste niet helemaal over. Ik ga zo beginnen aan deel 2.
Des te slechter zijn die punten die ik opnoem
Als mensen bewust poep maken kan ik er meer van genieten dan dat het echt serieus bedoeld is en het dan alsnog kut is.
dutchtuga
Het is ook slecht, maar daarom niet minder vermakelijk. Maar jij was daar geen fan van he?
yeyo
Beetje streng van je robert.
het acteerwerk is inderdaad amateuristisch, maar de overacting en de theatraliteit passen anderzijds wel de extravagante personages. Op dat vlak spant Sleepaway Camp toch de kroon? Hoeveel andere slasherfilms bevatten heerlijke personages als de bitches Judy & Meg, de psychisch labiele Aunt Martha, de norse sigarenrokende, golfbroekdragende kampleider Mel.. Om van de zondvloed aan hilarische one-liners te zwijgen!
Ik ben niet zo veeleisend wat betreft kills / nudity (zal hierin wel de enige slasherfan zijn
), zeker als de sfeer goed zit of de film iets unieks heeft. En daarin is Sleepaway Camp alleszins met vlag en wimpel geslaagd.
Deel 2 is trouwens wél heel zelfbewust. Hopelijk bevalt hij je beter!

Return to Sleepaway Camp
2008

Sleepaway Camp IV: The Survivor
1992

Sleepaway Camp III: Teenage Wasteland
1989

Sleepaway Camp II: Unhappy Campers
1988

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Communion
Horror / Mystery, 1976

Psycho II
Horror / Mystery, 1983
shynesszomerkampmoordbloedvergietenseriemoordenaarslasherpedophilegeweldtransgendergeestesziektewater skiing