ad
 • 141.813 films
 • 6.864 series
 • 20.886 seizoenen
 • 470.259 acteurs
 • 285.298 gebruikers
 • 8.180.235 stemmen
Avatar
 
banner banner

Deux Jours, Une Nuit (2014)

Drama | 95 minuten
3,42 514 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 95 minuten

Alternatieve titel: Two Days, One Night

Oorsprong: België / Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne

Met onder meer: Marion Cotillard en Fabrizio Rongione

IMDb beoordeling: 7,3 (46.460)

Oorspronkelijke taal: Frans

Releasedatum: 19 juni 2014

Over Deux Jours, Une Nuit

"A quest for self-improvement"

Over een periode van twee dagen struint de 30-jarige Sandra met de hulp van haar echtgenoot het stadje af op zoek naar collega’s die bereid zijn om hun bonus op te offeren zodat zij haar job kan behouden.

imageimageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Theunissen

Theunissen

 • 8858 berichten
 • 5035 stemmen

Opnieuw een intelligente, aangrijpende en sociale Drama Film van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, die een film wilden maken over "De strijd tegen het individualisme en tegen het cynisme om ons heen".

In dit verhaal wordt Sandra (Marion Cotillard) ontslagen, omdat haar collega's liever een bonus krijgen. Samen met haar man Manu (Fabrizio Rongione) gaat ze iedereen langs om een meerderheid te overtuigen de bonus op te offeren, zodat zij haar baan kan houden.

De broers Dardenne (die het verhaal weer vakkundig in beeld weten te brengen) werken meestal met niet-professionele acteurs en actrices, maar voor de moeilijke en complexe rol van Sandra klopten ze aan bij de mooie Franse filmster Marion Cotillard. Die gelukkig ook "ja" zei en die ook haar tweede "Oscar" nominatie scoorde voor deze sterke rol. Maar ik kreeg wel nooit echt sympathie voor haar en het is vooral aan haar man te danken dat ze doorzet.

Verder is het wel aardig om te zien als Sandra met haar man Manu langs haar collega's gaat, waarbij dan de ene collega direct begrip toont, de ander kwaad wordt en weer een ander het extra geld veel te hard nodig heeft. En daarbij zijn al die mensen te begrijpen en je kunt eigenlijk ook niemand iets kwalijk nemen.

Al met al is "Deux Jours, Une Nuit" naast een pakkende maatschappijvisie, vooral een krachtige emotionele achtbaan.


avatar van nadrin

nadrin

 • 1147 berichten
 • 1176 stemmen

Realistisch gegeven. Mooi uitgewerkt en niet afgehaspeld Maar ruim voldoende tijd genomen om de kruistocht van het ronselen te volgen. Maar net daardoor begon ik me te ergeren aan de hoofdrolspeelster. Als dit de bedoeling van het verhaal was dan is het geslaagd. Ik zou op maandag wel tegen haar gestemd hebben


avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

 • 213 berichten
 • 403 stemmen

Cotillard zet een erg overtuigend depressief persoon neer in deze film. Boeiend om haar buien te zien, angst, besluiteloosheid, vechtlust. En dan als laatst de bevrijdende glimlach als ze weloverwogen het besluit neemt het aanbod van haar leidinggevende niet te accepteren. Erg herkenbaar allemaal! 4☆


avatar van Robi

Robi

 • 1878 berichten
 • 2205 stemmen

Het is maar goed dat ik niet van te voren wist dat ik naar een film van de broers Dardenne zat te kijken. Die films kan ik namelijk over het algemeen erg goed waarderen en ik zou dan vast positief bevooroordeeld zijn nog voor ik hem afgekeken had. Een werkgever sluit een deal met z'n werknemers. Ze mogen stemmen of vóór een bonus van 1000 euro of tegen het ontslag van een collega die net langdurig ziek geweest is. Dat is eigenlijk al nauwelijks voor te stellen dat zo'n gegeven echt zou kunnen bestaan. Maar het is ook nauwelijks voor te stellen dat je daar een hele film mee kunt vullen. De vrouw in kwestie krijgt dus twee dagen en één nacht om haar collega's te overtuigen dat ze toch maar voor haar moeten stemmen in plaats van de bonus. En zo gaat de vrouw dus op bezoek bij al haar collega's. En dat is dan de film. Hoe simpel kan het zijn. Maar overtuigend komt het op mij allemaal ook niet echt over. Is dit de manier hoe je dit probleem aanpakt? Kan je dan werkelijk niet wat creatiever zijn en meer op de menselijke kant van je collega's inspelen? En tegen de werkgever. En waarom spant ze geen rechtszaak aan? Ik kan me niet voorstellen dat er zelfs maar één rechter zou zijn die in dit geval de kant van de werkgever zou kiezen. Maar nee, het wordt een simpele bedelfilm. Dat is voor mij toch echt te mager hoor. Dardenne onwaardig.

En dan lees ik verder wat anderen geschreven hebben. En bij de eerste twee volgende lees ik al : "erg herkenbaar" en "realistisch gegeven". Wat voor werkgever en collega's hebben jullie? Ik ben blij dat het voor mij gelukkig helemaal niet herkenbaar is en erg onrealistisch overkomt.


avatar van Robi

Robi

 • 1878 berichten
 • 2205 stemmen

arno74 schreef:

Vinokourov, Dievegge,

(quote)

Dat laatste is in de bedrijvenwereld heel gebruikelijk: of een loonoffer of massa-ontlag, kiest u maar. Ook in Nederland geen uitzondering. De crisis wordt gretig door de leiding misbruikt om dat soort zaken te forceren. En er bestaan ook sectoren waar "up or out" wordt toegepast (of je krijgt een promotie n.a.v. je prestatie, of je ligt eruit als je niet genoeg gepresteerd hebt, waarbij de lat steeds hoger en hoger komt te liggen).

Een tijd terug waren ook een reeks van zelfmoorden onder werknemers van Peugeot in het nieuws, niet vreemd eigenlijk als een bedrijf zo verziekt is.

Dit is niet hetzelfde gegeven als in deze film. Er is een wezenlijk verschil. In bovengenoemd geval kies je voor je eigen hachje. Of minder loon of mogelijk ontslag. Ook een hele foute situatie overigens om te moeten beslissen, maar nog niet zo erg als het gegeven van deze film waar je een beloning krijgt als je er voor kiest om een collega te laten ontslaan.


avatar van Timey

Timey

 • 69 berichten
 • 621 stemmen

Niet de beste Dardenne die ik al gezien heb, wel een vrij typerende. Het vrij korte, lineaire verhaal gaf de film weinig body, en het hoofdpersonage was los van het acteren, weinig overtuigend, sympathiek of echt geloofwaardig in mijn ogen. Geen slechte, zaten een paar sterke scènes in, maar ik had meer van de film verwacht. Dat mossel-noch-vis-einde, alhoewel, verbaasde me niet.


avatar van K.A.N. de Laar

K.A.N. de Laar

 • 90 berichten
 • 365 stemmen

Jammer dat iemand hieronder de afloop al verklapt. Mooie film, niet herkenbaar (gelukkig), wel invoelbaar.


avatar van Brix

Brix

 • 18443 berichten
 • 4198 stemmen

Vandaag op TV te zien > ARTE > 22:10 uur


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2587 berichten
 • 1708 stemmen

Wat een hoop ellende weer.

De Dardennes vertellen opnieuw een hartverscheurend verhaal, alleen willen ze ditmaal net iets te makkelijk scoren. Ik weet niet of het concept gebaseerd is op waargebeurde feiten, maar ik kan me echt moeilijk voorstellen dat een CEO met een beetje gezond verstand dergelijke beslissingen aan het personeel overlaat, alsof het de eilandraad van Expeditie Robinson betreft.

Op audiovisueel vlak kiezen de broertjes voor een louter functionele aanpak. Zoals gebruikelijk is er geen soundtrack en ook de cameravoering is helemaal ontdaan van franjes. De film leunt m.a.w. volledig op de acteurs en die doen het uitstekend. Marion Cotillard zet een bijzonder geloofwaardige vertolking neer. Helaas kan ze ook geen wonderen verrichten.

2*


avatar van Kronos

Kronos

 • 863 berichten
 • 1174 stemmen

JoeCabot schreef:

...ik kan me echt moeilijk voorstellen dat een CEO met een beetje gezond verstand dergelijke beslissingen aan het personeel overlaat, alsof het de eilandraad van Expeditie Robinson betreft.

Die CEO ging er natuurlijk van uit dat de meerderheid toch hun bonus zou willen behouden door hen onder druk te zetten. In zo'n klein bedrijfje (minder dan 50 werknemers) zijn geen sociale verkiezingen en dus geen vakbondsafgevaardigden, waardoor bazen meer vrij spel hebben.


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2587 berichten
 • 1708 stemmen

Kronos schreef:

(quote)

Die CEO ging er natuurlijk van uit dat de meerderheid toch hun bonus zou willen behouden door hen onder druk te zetten. In zo'n klein bedrijfje (minder dan 50 werknemers) zijn geen sociale verkiezingen en dus geen vakbondsafgevaardigden, waardoor bazen meer vrij spel hebben.

Klopt, maar het blijft logischer om die beslissing gewoon zélf te nemen als CEO. Nu verliest hij tweemaal: zijn personeel ruziet erop los en hij oogt als een zwak leider.

Misschien vergis ik me, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat dergelijke verdeel-en-heers-truken vandaag nog vaak voorkomen in Belgische bedrijven. Zoals gezegd, het ruikt wat naar makkelijk scoren van de Dardennes.


avatar van eRCee

eRCee (moderator nieuws)

 • 10344 berichten
 • 1705 stemmen

JoeCabot schreef:

Misschien vergis ik me, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat dergelijke verdeel-en-heers-truken vandaag nog vaak voorkomen in Belgische bedrijven. Zoals gezegd, het ruikt wat naar makkelijk scoren van de Dardennes.

Ligt er aan wat je bedoelt met 'vandaag'. Toen deze film gemaakt werd, in de nasleep van de financiele crisis, gebeurde dit wel.


avatar van T.O.

T.O.

 • 1652 berichten
 • 1889 stemmen

Klopt het dat Cotillard hier met een Waals accent spreekt ? Ik meende althans zoiets te horen.

Zij is overigens geknipt voor een rol als deze.

De film deed mij behoorlijk aan Ken Loach denken, met zijn goede en minder goede kanten. Ik heb verder alleen Le Fils gezien van de Dardennes, die vond ik iets origineler.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 7293 berichten
 • 3230 stemmen

Zoals 'I, Daniel Blake' (2016) een sociaalrealistisch huzarenstuk is in het oeuvre van Ken Loach, zo is 'Deux Jours, Une Nuit' (2014) dat ook voor het werk van de gebroeders Dardenne. Zo'n sleutelfilm waar decennialang opgebouwde maatschappelijke thema's vlijmscherp inhaken op de actualiteit. Wat dat aangaat vind ik deze prent van de Dardennes een tandje sterker door de manier waarop systeemkritiek wordt verpakt in een scherp moreel dilemma. Zou jij bereid zijn om je vakantiegeld op te offeren zodat een collega met psychiatrische problematiek haar baan kan behouden? Simpel maar doeltreffend, als een thrillerachtige snelkookpan waarin Sandra Bya (Marion Cotillard) in een korte tijdsspanne haar collega's ervan moet overtuigen om haar niet weg te stemmen. Het arbeidsconflict geeft extra spanning omdat Cotillard's personage zichtbaar gebroken is door een burn-out en deze vernederende queeste eigenlijk niet aankan. Meer nog dan door de maatschappijkritiek zelf komt 'Deux Jours, Une Nuit' (2014) als een mokerslag binnen door die doorleefde, gelaagde vrouwenrol.


avatar van missl

missl

 • 3744 berichten
 • 4416 stemmen

Een depressieve vrouw loopt over straat omdat ze haar baan wil houden. Overal hoor je hetzelfde verhaaltje en verder vind ik er niet veel aan. Niet bijzonder gespeeld door de acteur, geen bijzonder verhaal. Zelfs met 1u39m vond ik deze film te lang duren.