• 9.374.469 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke

Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Spaans en Nederlands

Releasedatum: 11 februari 1988

Plot Amsterdamned

"The danger lies just below the surface"

Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Digital noise reduction.

(= gladstrijken/ruis verwijderen)

avatar van alexander038

alexander038

de grunt schreef:

Digital noise reduction.

(= gladstrijken/ruis verwijderen)

Met als negatief bijeffect dat detail verloren gaat.

bart007bond

oh, dat zou dan niet zo mooi zijn.

gelukkig hier niet gebeurd.

vraag me echt af of een Nederlandse maatschappij het aan gaat durven om hem ook uit te geven.

is ook niet in Nederland te vinden.

heb hem gelukkig via een handelaar op marktplaats gevonden, maar Fame, Concerto etc. gaan hem niet eens bestellen.

zo gaat men dus met D. Maas om.

mooie editie, maar toch niet in de winkel zetten.

bart007bond

Voor de grap gevraagd bij Fame. Die wilden hem niet bestellen. Volgens hen had niemand daar behoefte aan. Slimme jongens daar, weten goed wat de klanten willen

bart007bond schreef:

Precies. Op welk economisch inzicht zijn deze wijsheden gebaseerd? Echte klantgerichte, vooruitstrevende ondernemers daar bij Fame!

Vergelijking beeldkwaliteit Blu-Ray & DVD:

Amsterdamned | Blu-ray: DE vs. DVD: NL - caps-a-holic.com

bart007bond

vind het vrij onduidelijk gebracht allemaal.

vind de beeldkwaliteit nog altijd superieur.

als het goed is krijg ik binnenkort de uncut versie binnen.

baspls

Dit lijkt mij best een geniale film.

avatar van Snape

Snape

Volgens Dick Maas zelf zou er een soort van vervolg komen, Rotterdoom. Nooit meer iets van gehoord. Jammer.

baspls

"Ze hebben monsters van het water genomen."

> - "Het lijkt erop dat het monster hen genomen heeft."

Na De Lift wederom een geweldige film van Dick Maas. Amsterdamned is eigenlijk een soort Nederlandse Giallo met ook nog best wat actie.

Huub Stapel speelt een stoere politieagent die een vreemde moord in de kanalen van Amsterdam moet gaan oplossen. Hij speelde prima, wat beter als in De Lift. Ook leuk om Jules Croiset weer een keer te zien in een klein rolletje als de burgemeester. Serge-Henri Valcke en Monique van de Ven speelde ook prima. Zeker voor een Nederlandse film viel het qua acteerwerk reuze mee.

Wederom maakt Maas zijn eigen soundtrack en ik vond het weer heerlijk die analoge synthesizers. De muziek geeft de film een heerlijke atmosfeer en spanning. Ook dat liedje aan het einde van de groep Loïs Lane was wel grappig, lekker 80s.

Amsterdamned heeft een goed verhaal en is toch best wel onvoorspelbaar. Geweldig hoe Maas soms uit de duiker filmt, waarschijnlijk een beetje afgekeken van Jaws en The Evil Dead. Erg mooie beelden van het zomerse Amsterdam en geweldig hoe ze in de nacht-scènes gebruik hadden gemaakt van blauwe belichting.

Voor mij ook een positieve verassing waren de special effects en de actie. De legendarische speedboot scène was fantastisch. Kan liefhebbers aanraden om de making of te bekijken. Schijnbaar hebben er een aantal buitenlandse (voornamelijk Britse) mensen de special effects verzorgt. Zo heeft de film zelfs matté paintings van het zelfde team dat Superman: The Movie en Labyrinth heeft gedaan.

Zelfs de gore en make-up effecten (die helemaal door een Nederlands team zijn verzorgt) waren best goed gelukt.

Voor het budget van 6 miljoen gulden (= 2,72 miljoen euro) is het zeker niet slecht gedaan. Heb lang niet zo'n vermakelijke film gezien. Snap niets van de wat lage waardering in Nederland, dit is juist een van die gelaagde Nederlandse producties. Bovendien heeft de film de tand des tijds aardig doorstaan, ben stiekem toch wel erg benieuwt naar de extra minuten op de blue-ray.

Aanrader deze Nederhorror.

avatar van Beertje45

Beertje45

baspls schreef:

"Ze hebben monsters van het water genomen."

> - "Het lijkt erop dat het monster hen genomen heeft."

Aanrader deze Nederhorror.

Hier ben ik het dus volledig mee eens, ik ken geen Vlaamse film die het qua originaliteit beter doet dan Amsterdamned.

baspls schreef:

ben stiekem toch wel erg benieuwt naar de extra minuten op de blue-ray

Huh? Hoe kom je daar bij? Op de enige bluray (Duitsland) staat geen extra materiaal behalve de bekende making of.

Quentin schreef:

hier hebben ze het over een uncut-versie.

Quentin

Dat is gewoon de Nederlandse bioscoopversie, zoals die ook al eerder op DVD en VHS is uitgebracht. Alleen in Duitsland waren er voorheen enkele frames (!) verwijderd.

Ik ook niet.

avatar van Dk2008

Dk2008

Ik vermoed... de tand des tijds, maar ook de grote hoeveelheid (lagere) stemmen waardoor een vrij laag gemiddelde en het publiek wat op deze site zit, zal ook wel rol spelen. (James Bond worden ook vaak goed bekeken, maar er staat er geen één in de toplijst)

Veel recentere films in deze lijst met hoge waardering.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Geweldig! Zullen ongetwijfeld een goed aantal Italiaanse crime/giallo regisseurs zijn die met enige jaloezie naar Maas' Amsterdamned hebben gekeken. Ik moet De Lift ook maar weer eens opzetten (van zowel De Lift als deze wel vaak flarden op TV gezien), maar ik gok dat ik deze tot z'n beste werk kan benoemen. Wat een fantastische genre-film. Maas had goud in handen in onze prachtige hoofdstad, met een oersimpel maar minstens zo effectief scenario. Heeft alles wat een goede genrefilm nodig heeft. Strooit ook met de nodige humor en is allemaal fantastisch sfeervol geschoten. Voor velen is de achtervolging het logische hoogtepunt (suck on that, 007), maar voor mij is de opening van de film dat. Briljante intro!

Nou da's oud nieuws

Ah, dat wist ik niet.

uit 1988 bedoel ik, of het eerder bekend was, weet ik niet

avatar van markwiering

markwiering

Ik moet de film nog zien, maar als ik de trailer zie, heeft deze film echt een Floddergehalte: deels dezelfde acteurs, vergelijkbare achtergrondmuziekjes, vergelijkbare stijl in het algemeen. Dit voelt gewoon echt aan als een Flodderfilm, en aangezien ik een groot fan ben van alle Flodderfilms en -afleveringen, ga ik deze film ook kijken!

avatar van DVD-T

DVD-T

Ik ben normaal gesproken niet zo van de Nederlandse films. Er zijn heel weinig die ik echt erg leuk of goed vind. Amsterdamned is een van die films die ik erg leuk vind. Al heb ik sowieso een zwak voor de vroege Dick Maas films.

Amsterdamned heeft een leuk verhaaltje. Iemand maakt de grachten van Amsterdam onveilig en het is aan agent Huub Stapel te onderzoeken wie het is. De kills zien er behoorlijk goed uit en enkele zijn ook erg memorabel. De actie scenes zijn ook erg goed geschoten, met as hoogtepunt de achtervolging met de boten. Ook fantastisch gebruik van de Nederlandse taal hier. Er komen toch wel enkele geniale quotes voorbij.

Erg goed geschreven, leuk acteerwerk van een hoop bekende acteurs en actrices en een hoge production value voor een Nederlandse film. Een van mijn favoriete films van eigen bodem.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Helemaal eens met reactie hierboven. Niets aan toe te voegen.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Een duiker die de grachten van Amsterdam onveilig maakt.

Amsterdamned zag ik op mijn 14e in de bioscoop. Body Double had ik al op video gezien, dus ik was wel wat gewend. Amsterdamned opent al direct huiveringwekkend: nachtelijk Amsterdam gezien door de ogen van de killer; de vervaagde lichtjes, het gedempte geluid van de stad, het borrelende water, ook steeds dat astmatische in- en uitademen door dat ademhalingsapparaat. Na de begintitels zien we een hoertje dat klaar is met werken en een taxi neemt naar huis. De taxichauffeur, gespeeld door Jaap Stobbe (de plaaggeest!), is echter niet zo vriendelijk: 'Hou je kop, teringwijf! Mij neem je niet in de maling hoor. Vuile slet, schiet op! ...AUW!!' Het hoertje wordt zonder pardon de taxi uitgetrapt waar ze tot overmaat van ramp recht in de armen van de seriemoordenaar belandt. Meteen daarop een mooi shot, in vogelperspectief, van de grachtengordel die als een spinnenweb rond het centrum van de stad ligt, gevolgd door de bloederige scene in de rondvaartboot. Wanneer de politie ter plaatse is wordt een getuige gevonden die alles schijnt te hebben gezien, een zwerfster gespeeld door Lettie Oosthoek, buurvrouw Neuteboom uit Flodder: 'Het was een monster. Ik heb het allemaal gezien. Een groot zwart monster met hele grote klauwen en voeten. En hij kwam uit het water. Uit het water! Ik heb het met mijn eigen ogen gezien.'

Wat hierna volgt is een superspannende actie/thriller die zijn weerga niet kent, met bloedstollende muziek en veel humor en harde taal (Zo, jij wou niet praten, geitenneuker?!/Ik heb niet de hele dag de tijd, beschuitlul!), een aaneenschakeling van onvergetelijke scenes die samen 1 geweldig verhaal vormen. Dat afschuwelijke beeld van dat duikersmes tussen de benen van Leontine Borsato (doet gewoon zeer aan je ballen), die ongelooflijk onnederlandse achtervolging per speedboot door de grachten, die knipoog naar Bert Haanstra's Fanfare of de scene dat Huub Stapel op de steiger staat en er een kikvorsmannetje uit het water komt dat zijn duikbril afzet en warempel een vrouw blijkt te zijn: Monique van de Ven in een absurde parodie op Ursula Andress.

Al meerdere malen gezien deze gruwelfilm over de grachtenslachter van Amsterdam en het verveelt nooit. Ik hoopte nog jaren op een soort van vervolg, 'Rotterdamned' of zoiets, maar dat bekt toch niet zo lekker vind ik.

Somewhere, somewhere in the black night.

baspls

Heb door jou recensie weer helemaal zin gekregen om hem te bekijken, Ebenezer Scrooge.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Veel kijkplezier baspls

mikey

Herzien: deze nakomeling van de Italiaanse giallo gooit het over een geheel andere boeg: minder stijl & negligés, 10x zoveel actie en humor. Tuurlijk ontkom je niet aan detective praatjes maar die zijn gelukkig wel doorzeeft van droge opmerkingen en banaliteiten. Ondanks dat blijft Stapel in zijn tragische macho-rol wat het allemaal nog leuker maakt. Een giallo voor het hele gezin met veel legendarische scenes. Amsterdammers moeten zich niet storen aan topografische missers.

avatar van W.V.

W.V.

Lekkere film van vakman Maas, schreef zelf ook de muziek volgens mij. Puike cast die duidelijk zin heeft in deze film en wederom weer een gastrolletje van Simon van Collem. Opvallend is rol van Serge Henri Valcke, hij opereert als een soort sidekick van Stapel en dat levert de nodige komische momenten op. De actie is prima met als hoogtepunt de achtervolging door en langs de grachten van Amsterdam, ongekend voor een Nederlandse film en uitstekend in beeld gebracht. Het verhaal is goed maar wel voorspelbaar en dat neemt dan weer veel van de spanning weg. De moordmomenten worden wel op een geweldige manier in beeld gebracht dus dat vergoed weer veel. Amsterdamned is gewoon een puike Nederlandse film waarvan er eigenlijk te weinig zijn gemaakt.

avatar van DiDa

DiDa

Op blu ray vanaf 7 oktober. Evenals overige Dick Maas films (Flodder films, De Lift)