• 9.378.082 stemmen

Rosemary's Baby (1968)

Horror | 137 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titel: Wat Is Er Toch aan de Hand met Rosemary's Baby?

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Mia Farrow, John Cassavetes en Ruth Gordon

Releasedatum: 22 november 1973

Plot Rosemary's Baby

"It's not what you're expecting"

Rosemary en Guy zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een stel dat naast hen woont. Guy brengt steeds meer tijd door bij deze buren. Na de zelfmoord van een vrouw uit de buurt begint Rosemary vreemde dromen te krijgen en hoort ze rare geluiden. Het lijkt erop dat Guy steeds meer afgesloten van Rosemary leeft. Ze krijgt steeds meer aandacht van haar buren en als ze zwanger raakt, blijkt dat de buren speciale plannen hebben met haar kind.

Rosemary Woodhouse

Guy Woodhouse

Minnie Castevet

Roman Castevet

Dr. Sapirstein

Laura-Louise

Elise Dunstan

prodeje schreef:

Of beter nog: druk het filmpje d'r nog eens in en zie het voor jezelf.

Het was een rental, helaas. Deze film vraag ik iig voor kerst (hopelijk verkopen ze hem hier).

prodeje

Wow, da's een geweldig Kerstcadeau: lekker op de bank met een film als deze terwijl het buiten vriest.. magistraal sfeertje

N.B. er blijken twee versies te zijn van Rosemary's Baby: één mét en één zonder de extra beelden van Rosemary's kindje. Je moet natuurlijk zelf kiezen, ik vind die zonder de extra beelden waarschijnlijk meer tot zijn recht komen (suggestiever).

prodeje schreef:

Precies! Lekker gezellig met een wrang griezelig tintje.

Ik begin nu te twijfelen of dat echt wel zo is. IMDB zegt daar niks over bij 'alternate versions' (en die zijn uiterst zelden fout/beperkt in hun informatie). Misschien heb ik het me toch ook ingebeeld. Mochten er twee versies zijn, zou ik voor het origineel kiezen (zal inderdaad beter tot zijn recht komen).

prodeje

Ik denk toch dat er hoogstwaarschijnlijk twee versies in omloop zijn, gezien onderstaande posts:

Onderhond schreef:

..er zit 100% zeker wél in de versie die ik gezien heb. 't is maar een flash van een paar frames, een typisch duivels gezichtje

..en:

Linn schreef:

Van Rosemary's baby zijn twee versies In de ene zie je de baby op t einde en dus ook de gezichten tussendoor, in de andere zie je de baby op t einde niet en ook de gezichten niet Ik heb ze beide al eens gezien en ik denk dat de door mij laatsgenoemde een director's cut is.

Het zou kunnen zijn dat die versie mét extra beelden alleen te krijgen is via het downloaden van een digitaal gemasterde TV-uitzending van de extended cut. Dit is te suggereren uit deze post:

Onderhond schreef:

Tja, heb hem alweer weggegooid..

Alle op DVD-uitgebrachte versies betreffen dan gewoon de Director's Cut. Inderdaad wel raar dat IMDB er niets van weet.

avatar van ToNe

ToNe

Volgens mij flitst een flashback van ogen voorbij als er gezegd wordt dat het de ogen van zijn vader heeft. Ik dacht dat het van de duivel was en niet van het kind.

Dat je het niet goed vond, is anders. Maar dat lijkt een beetje eigen aan jouw manier van kritiek geven (wellicht wel wat beschuldigend, maar ach).

Mijn kritiek is gebaseerd op wat ik vind ja. Da's inderdaad eigen aan mijn manier van kritiek geven. Ik sta daar ook voor de volle 100% achter.

Op het "ik vind Vs is" debat ga ik verder ook niet meer in, is genoeg over geluld. Als het nu nog steeds niet duidelijk is voor sommigen dan moeten ze maar op hun tong bijten.

En wat was er zo belachelijk aan die scene (waarin ze in het huis kwamen)?

Het totale gebrek aan geloofwaardigheid. De persoon die Farrow speelt komt nooit in de buurt van een personage. Van een iets dat "een mens zou kunnen zijn". Het blijft eeuwig hangen in een wat amateuristische poging van iemand die een rol probeert te spelen en stijf staat van de zenuwen.

Ik zie het script, ik zie (voor een deel) hoe haar personage zou moeten zijn, ik zie een hoop gekunstelde pogingen tot acteerwerk en ik zie blijkbaar een deel niet omdat ik het acteerwerk compleet de plank vind misslaan. Da's niet makkelijk, da's gewoon wat ik zie.

prodeje

Zojuist het eind maar eens frame voor frame herzien

ToNe schreef:

Bíjna goed: het is een klein stukje daarna. Je ziet de ogen van de duivel (níet de baby) nadat Minnie heeft gezegd "Go look at his hands" gevolgd door Laura-Louise in haar nopjes "..and his feet!". Terwijl Rosemary haar mes laat vallen zie je de rode ogen doorschemeren.

Misschien dat djelle en Onderhond zich dit herinnerden, hoewel Linn het over méér extra beelden heeft van de baby.

avatar van ToNe

ToNe

Nou ja, iig zag ik er geen kind in.

Onderhond schreef:

Dus dit is uiteindelijk je uitleg van:

Onderhond schreef:

..Mia Farrow is echt compleet waardeloos in haar rol. Haar "domme naieve" rol speelt ze als een slecht geanimeerd Disney figuurtje..

..Farrow acteert echt vreselijk slecht..

..een personage wie 2 uur lang niet meer weet te zijn dan een houterig gescript figuur..

..abominabel acteerwerk..

Verhelderend!

Onderhond schreef:

Ik had ook geen wrikbaar procentje minder verwacht. Zou er alleen niet vanuit gaan dat gebruikers dan..

Onderhond schreef:

..maar op hun tong bijten..

..indien jouw 'hoe-het-is' hen weer eens tegen de borst stuit.

prodeje schreef:

jouw 'hoe-het-is' hen weer eens tegen de borst stuit.

Mwoa nee, dat debat is idd allang achterhaald.

Of iemand nu "is" of "ik vind" gebruikt (al dan niet constant) speelt geen rol. Iedereen is toch verstandig genoeg om te weten dat het uiteindelijk hetzelfde betekent in deze subjectieve materie? Dat is naast de kwestie zeuren.

prodeje

Haha, ik word inderdaad een zeur. Ik had juist het beste ermee voor, we zullen vanzelf wel merken wat het doet.

avatar van mister blonde

mister blonde

@:OH

Het ging om het woord 'belachelijk' waar een soort van definitie aan vast zit. Als je iets niet goed vindt, is het niet meteen belachelijk. Er was gewoon niets belachelijks aan die scene. Een heel normale scene (los van de discussie wel goed / niet goed). Die manier van kritiek geven is eigen aan jouw stijl, niet het hebben van een mening.

avatar van Knisper

Knisper

De discussie is een tijd geleden, maar ik wil even zeggen dat ik het begrijp als mensen klagen over het acteerwerk, maar dat deze mensen het niet begrepen heeft dat het juist in de film past. Het ondersteunt de sfeer. De meeste personages moeten volgens het verhaal een soort van vreemde sfeer om hunzelf heen creeren en dat wordt perfect gedaan.

avatar van Exploitation

Exploitation

Gister nog eens herzien, was alweer 5 jaar ofzo geleden, gister de special Edition VHS nog eens uit de kast gehaalt....viel helemaal niet tegen, net (als wat menog bijstond) een geweldige film, die een onheimelijke sfeer weet te creeren. 4*

Knisper schreef:

..De meeste personages moeten volgens het verhaal een soort van vreemde sfeer om hunzelf heen creeren..

?

avatar van Knisper

Knisper

Kun je misschien vertellen wat daar onduidelijk aan is?

avatar van Charles Manson

Charles Manson

Ik begrijp ook niet wat er niet aan te snappen valt

Volgens mij is Knisper zeer duidelijk.

prodeje

Dan zal het wel aan mij liggen, voor mij is het net Chinees.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Erg goede film die zeker onvoorspelbaar is. Eerste film die ik met Mia Farrow zie en maakt me nieuwsgierig naar meer. Door vrijwel iedereen uit de cast sterk geacteerd en de film bleef boeien. Het einde begreep ik eigenlijk niet. Rosemary was al een beetje gek, dus zou alles een illussie zijn of echt?

matthijs_013 schreef:

Je slaat de plank volledig mis eigenlijk, 't is helemaal niet de vraag of 't allemaal echt is of niet. Een speurhond als jij zou met Rosemary's Baby toch geen moeite moeten hebben, gezien je analytische post over het plot van breinbuiger Memento:

matthijs_013 schreef:
Simpel: Niemand is wat hij lijkt en de film gaat achterstevoren.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

ik vind de film nogal saai, had er iets meer van verwacht, maar misschien spannend in die tijd. Mij persoonlijk sprak de film totaal niet aan

avatar van Stijntje

Stijntje

Tijdens het kijken merkte ik al op dat ik het zo tof vond dat ik je de hele tijd in de waan wordt gelaten: Heeft ze waanideeen en is ze moederhisterisch, of zijn die heksen echt... zieke lui die die baby willen
later in een intervieuw met polanski op de DVD, zei hij dat dit zijn itentie was om te doen. Hartstikke goed gelukt dus.
Goed gespeeld en goed opgebouwde film, waarbij alleen het korte haar van dat meisje me irriteerde. 4*

avatar van Lenny_FR

Lenny_FR

Meesterwerkje hoor, maar nog even laten bezinken...

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Best wel een saaie film.

Vooral het begin was echt niet boeiend, ik moest echt moeite doen om te blijven kijken.

Halverwege werd de film wel beter, en ook iets spannender, maar over het algemeen vond ik er weinig aan.

De personages spraken mij niet aan, en had weinig met het verhaal.

avatar van koho

koho

Geweldige film, mooi gefilmd, de algehele continu dreigende sfeer draagt de film zonder dat die verder ergens één of andere mega-climax heeft. Een juweeltje van Polanski.

Mijn vrouw vindt 'm saai maar die vindt bij voorbeeld Saw 3 geweldig. Liefhebbers van expliciete horror met allerlei griezels en bloederigheden hoeven deze film niet te zien. Ik vind deze film vele malen griezeliger dan dat soort werkjes. Rosemary's Baby is een prachtfilm voor de liefhebber en tsja, vast niet voor iedereen.

Saillant detail overigens is dat het zich afspeelt in het Dakota Building in New York, waar John Lennon jarenlang woonde en waar hij in 1980, 12 jaar na deze film, voor de ingang werd vermoord.

4.5 sterren ...

avatar van Theatertje

Theatertje

Een film die mij wat teleurstelde. Ik had immers al zo vaak gehoord dat de film zo verschrikkelijk angstaanjagend was, dat toen ik hem voor het eerst zag, het helemaal niét akelig vond. Pas bij mijn derde of vierde kijkbeurt begon ik het griezelig te vinden...

Maar eigenlijk is het een saaie film.

avatar van hinie

hinie

Bij je derde of vierde kijkbeurt begon je hem pas griezelig te vinden? Rare redeneringen heb jij soms toch.

avatar van cosp

cosp

Gisteren voor een leuk prijsje (7,90) op de kop getikt hier in Spanje. Helaas zonder nederlandse ondertitels, maar inclusief interview (Polanski?) en "making of". De titel in het spaans is wel heel anders: La semilla del Diablo (= het zaad van de duivel). Ik ben benieuwd.

avatar van cosp

cosp

Zeer sterk verhaal dat me gedurende de film een "unheimisch" gevoel gaf.

matthijs_013 schreef:

Het einde begreep ik eigenlijk niet.

Niet getreurd Matthijs, Ik vond het einde ook op z'n minst nogal merkwaardig

avatar van maurice74

maurice74

Niet zo gek dat deze bij opnieuw kijken nog griezeliger is. Je ontdekt steeds nieuwe details, die deze veel film zo bijzonder maken. Intens eng en intelligent gemaakt.