Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 126 minuten / 131 minuten (unrated cut)
Geregisseerd door: Patrick Hughes
Met onder meer: Sylvester Stallone, Jason Statham en Dolph Lundgren
Releasedatum: 14 augustus 2014
Bekijk via Videoland
Plot The Expendables 3
"New team. New attitude. New mission."
Barney (Sylvester Stallone), Christmas (Jason Statham) en de rest van het team komen oog in oog te staan met Conrad Stonebanks (Mel Gibson), die jaren geleden samen met Barney de mede-oprichter was van 'The Expendables'. Stonebanks is later een meedogenloze wapenhandelaar geworden, waardoor Barney noodgedwongen werd om hem te moeten doden, tenminste dat dacht hij. Stonebanks, die aan de dood ontsnapte, heeft het plan opgevat om een einde te maken aan het team van The Expendables. Barney heeft echter hele andere plannen.
Barney Ross
Doc
Gunner Jensen
Bonaparte
Lennert
Zijn The Expendables echt te oud geworden dat deze film een nieuw team erbij moet betrekken? Is Stallone een sellout geworden met de PG-13 rating en nog belangrijker: missen we de R rating nu echt zo hard? Ondanks het feit dat deze film nu al de geschiedenis in lijkt te gaan als het minst geliefde (of meest gehate) deel van de reeks, vind ik de kritieken grotendeels onterecht en blijft dit derde deel alsnog een zeer vermakelijke actiefilm met een hoop kwaliteiten waar ik weinig op aan te merken heb.
Het meest controversiele onderdeel van de film is vanzelfsprekend de lagere rating die meer mensen naar de bioscoop zou moeten trekken. Grappig, want het was nu niet zo alsof de eerste twee films flops waren. Sterker nog, voor R rated films waren het vrij grote successen te noemen en ik weet redelijk zeker dat de film ook onder de 16-minners wel gezien is op dvd/bluray/download. Missen we in dat opzicht de exploderende hoofden (die in de tweede film ook alleen in het begin voor kwamen) zo erg? Ik zou zeggen van niet, al moge het duidelijk zijn dat de film qua hardheid wel iets heeft ingeboet. De regie is hier ook wel behoorlijk verantwoordelijk voor, want de actie lijdt helaas bij vlagen onder het shaky cam principe waardoor de actie niet altijd even goed zichtbaar is en zodoende ook wat impact mist. Snipes hanteert zijn mes vrij vaak, maar bloed vloeit toch een stuk minder dan het geval was in de vorige delen. Hindert dit nu echt?
Meh, mij persoonlijk niet. Bloed om het bloed is ook weer niet per se nodig en de momenten dat personages neergeschoten of geslagen worden, is de impact op de cruciale momenten wel degelijk te zien. De vraag zal natuurlijk altijd zijn of een R rated variant echt zoveel beter is, maar daarvoor wacht ik graag op de BD en heb ik me in de bioscoop niet teveel zitten ergeren. Er valt daarnaast wel een keer 'fuck' en 'goddamned' te horen, waardoor de film qua taalgebruik in ieder geval al 'volwassener' over komt dan bij de voorgaande films het geval was.
Het gaat in deze film niet goed met The Expendables. Nadat er plezier is als Wesley Snipes (briljante rol!) gered wordt en het team ondersteunt op een missie, gaat alles fout als Gibson (eveneens een gave rol, misschien wel de beste badguy tot nu toe) Crews neerschiet en de rest van het team bijna om zeep brengt. Met slechts een langzaam inzoomend shot op Stallone's verbeten gezicht, zet de regisseur hier een sterk staaltje karakterontwikkeling neer waarin de wanhoop van zijn personage goed zichtbaar wordt. Barney Ross wordt oud en ziet sterfelijkheid in de ogen, dit wil hij zijn kompanen niet aandoen. Hier komen we dan ook meteen op het punt waar deze film het meeste haat over zich heeft afgeroepen: de jonkies.
Lutz, Ortiz, Powell en Rousey krijgen in de film en van de fans het meeste gezeik over zich heen. Toch viel het mij zelf heel erg mee. Toegegeven, Ortiz heeft helemaal niets te doen, maar de andere drie hebben in ieder geval karakters met herkenbare trekjes. Een hacker, een brawlster en een adrenalinegek zorgen in ieder geval wat mij betreft voor een prima toevoeging. Helemaal Rousey is een welkome toevoeging ten opzichte van de sympathieke Nan Yu uit het vorige deel, die uiteindelijk toch helemaal niets te doen had. Rousey is badass en vecht prima, al blijft het jammer dat zij ook meteen weer onderhevig is aan de 'huhu, chicka' verhaal. Het lijkt me fijn als dit soort misogynie de actiefilmwereld zou verlaten, in dat opzicht lijkt her op dat deze film authentieker is dan mensen als credit willen geven.
De nieuwe oude cast is voortreffelijk. Gibson is de beste badguy uit de reeks, Snipes en Banderas zijn fantastische aanvullingen die beiden flink kunnen schijnen, terwijl de echt oude rotten als Ford (hilarische opmerkingen over Statham's accent) en Grammar (die Tool met gemak doet vergeten) die de meest grappige momenten hebben. Het is hierbij misschien jammer dat Lundgren, Couture, Crews en Statham minder screentime krijgen, maar ik heb me hier niet aan kunnen ergeren. Op het einde is er een spectaculaire actiescene waarbij jong en oud samen strijden en dit moment maakt voor mij sowieso alle problemen goed die ik eventueel zou hebben over het feit dat er te veel gezichten inzitten. Goed, het eindgevecht met Gibson is wat kort, maar dit hoefde ook niet langer te duren, het is immers Gibson en geen getraind vechter als Jean-Claude van Damme. De CGI is bij vlagen ook erg matig, maar ergens telt dit wel lekker op bij het over the top gehalte van de laatste scenes.
Qua acteerwerk en verhaal is deze film wat mij betreft met gemak superieur aan de tweede film en mogelijk ook beter dan de eerste film. De actie zelf is niet slecht, ondanks het shaky-cam effect, en bij vlagen erg goed. Het probleem dat deze reeks heeft gecreeerd is dan ook niet zozeer dat het slechte actiefilms zijn, maar het feit dat The Expendables vooral niet die throwback zijn naar de jaren '80. De tweede film kwam hier het meeste mee overeen, maar die kreeg dan weer de kritiek dat hij te dom was qua verhaal en oneliners. Mensen zijn niet snel tevreden. The Expendables reeks is geen poezie of hoogstaande cinema, maar het kijkt zo verdomd makkelijk weg en is uitzonderlijk genietbaar. Gaat allen gewoon naar de bioscoop en geniet van een avondje actie en leuke oneliners.
Lennert
Je leeft denk ik 10 jaar in het verleden. Tegenwoordig heb je zo een filmpje op je grote tv met je extra speakerboxen hoor
Ben het wel deels met je eens hoor. Mensen gaan met een bepaalde instelling een film in.
Neemt niet weg dat je na ruim 200 stemmen, best een goed gemiddelde al, toch nog ruim onder de 3,00 zit, terwijl de andere 2 delen gewoon veel hoger scoorden. Zou dat echt massa-volgen zijn of zouden die mensen ook gewoon zelf eerlijk oordelen? Ik ga de film een bioscoopherkansing geven, maar inhoudelijk blijft deze film gewoon duidelijk minder. In een bios is het PG13 probleem en de momenten met de nieuwe Expendables die jonger zijn niet plots weg.
Zoveel bruut geweld zat er ook niet in het vorige deel met uitzondering van enkele headshots in het begin. Die PG-13 rating is wat mij betreft ook overdreven als probleem. En waren die nieuwe castleden nu echt zo erg? Ik heb Powell en Lutz beter zien acteren dan een Couture of Li.
In de andere delen zag je gewoon bloed en lichaamsdelen. Zoals het hoort bij een reeks als deze. Ja, ik vind PG-13 een gigantische fout. Maar gelukkig komt er een blu-ray uit waar wel een R rating op zit geloof ik, dus hopelijk is daarmee 1 probleem opgelost.
En je laatste zin geeft eerlijk gezegd aan dat je niet helemaal weet waar deze films om draaien. Als ik goed acteerwerk zoek zet ik wel The Godfather of Schindlers List op. Ik zoek in deze reeks gewoon de bekende 80's en 90's actiehelden die ass kicken bij iedereen. Geen onbekende gastjes.
Ik zal de film binnenkort eens een bioscoop herkansing geven.
DiDa
Mooi stuk Lennert!
Lennert
Ik zal de film binnenkort eens een bioscoop herkansing geven.
In de eerste film zat veel geweld, de tweede viel in verhouding echt bijzonder mee. Wat ik zei, vooral wat headshots, maar geen ledematen die alle kanten opvliegen, helemaal tegen het einde niet meer.
Gelukkig heb je in deze film uitzonderlijk veel oldschool actiehelden, waardoor die vier onbekenden echt in het niet vallen ten opzichte van de cast die er al was. Zoveel tijd nemen ze nu ook weer niet in beslag en ik vond bijvoorbeeld de vechtscene van Ronda Rousey een welkome afwisseling.
Lennert
Merci, ik ben blij dat we het met elkaar eens zijn over deze film!
- 1922 berichten
Ik vind de negativiteit richting het jongere team ietwat overtrokken allemaal. Het viel me allemaal reuze mee. Zoveel screentime krijgen ze niet en de screentime die ze hebben staat in dienst van het verhaal. Feit blijft wel dat ik vind dat Sly hierin een verkeerde keuze heeft gemaakt. Want met deze onbekende namen kun je de franchise niet doorzetten. Beter had het nieuwe team ook een team van oude bekende rotten geweest. Maar goed...
Waar deel 2 in het midden heel erg inkakte vond ik dat deel 3 wel lekker liep. Ja, ondanks dat het middenstuk kort draait om het rekruteren van het jonge team. Het blijft allemaal leuk en vermakelijk, terwijl bij deel 2 het middenstuk ging vervelen. Ik vond deel 3 het beste verhaal hebben.
Patrick Hughes heeft het als regisseur goed gedaan en weet de film op cinematografisch gebied sterk weg te zetten. Weg zijn de grauwe depri kleuren uit deel 2. Hughes kiest voor diverse locaties en divers kleurgebruik wat de film veel goed doet. Ik vond alleen de locatie van de finale niet denderend, maar goed.
The Expendables 3 is niet meer of minder dan de vorige delen. Ik heb me helemaal niet gestoord aan de PG 13 rating. Hoewel ik me van tevoren wel hieraan stoorde heb ik er tijdens de film helemaal niet aan gedacht. De film biedt gewoon weer lekkere moddervette actie en cheesy dialogen! Daar draait het toch om.
Op naar deel 4!
Hier ben ik het roerend mee eens, leuke recensie. En ik heb hem nog niet eens in de bios gezien. Lennert ook goeie recensie!
mrklm
Meer van hetzelfde, dus plotloze testosteron-nonsens, banale dialogen, lichtelijk opgeleukt met stoereone-liners, volstrekt waanzinnige actiescènes en een cast van godvergeten en actuele actiehelden. Maar Mel Gibson is een formidabele schurk, de toevoeging van een aantal jonge rekruten [waarvan Ronda Rousey als Luna de meeste indruk maakt in haar hand-to-hand gevechtscènes] is verfrissend en de charismatische Antonio Banderas is een welkome aanvulling. Verstand op nul en dan blijkt dit best te pruimen.
Shinobi
"This is it? This is your team?"
Na wekenlang het downloaden weten te weerstaan, heb ik 'm vandaag dan eindelijk in de bios meegepakt voor de beste ervaring.
Eigenlijk is 'The Expendables 3' gewoon een herhalingsoefening; het is weinig vernieuwend te noemen en de PG-13 rating helpt niet echt mee. Op zich is Mel Gibson een gedegen schurk die de boel nog enigszins probeert wakker te schudden, maar het had venijniger gekund. Wat dat betreft zijn er amper verrassingen te bespeuren.
Maar het grootste manco voor mij blijft de nieuwe cast. Over het algemeen gezien, zijn dit allemaal namen die vrijwel allen te verwaarlozen zijn. Het is dat ik Ronda Rousey ken uit de UFC, wat tot uiting komt in haar moves. Van de nieuwe oudjes vind ik alleen Antonio Banderas en Wesley Snipes prima uit de verf komen.
Gelukkig maakt de actie een hoop goed. Het is weliswaar 'dumbed down' en niet al te memorabel, maar dat mag de pret niet drukken. De - vier grote - actiescènes zijn namelijk erg genietbaar, ondanks het gemis van rondvliegende lichaamsdelen en dergelijke. Hierbij is de humor in orde, met wat leuke knipogen en geinige one-liners.
Al met al wel vermakelijk, maar de film is duidelijk de mist ingegaan door de toevoeging van allerlei 'onbekende' jonkies en de PG-13 rating. Mocht er een vervolg komen, dan hoop ik dat ze weer terug naar de basis gaan en een betere cast hebben.
3,0 Sterren.
- 1922 berichten
"This is it? This is your team?"
Huh? In de versie die ik gezien heb is het: "This is it? This is your EVAC-Team?"
Niet dat het veel uitmaakt maar vind het wel opvallend als dit echt verschillend is.
gauke
Een qua plot en personages (ondertussen afgeserveerde gebotoxte oude knarren, actiehelden van middelbare leeftijd en een viertal jonge honden (o.a. Kellan Lutz uit Twilight)) overvolle en langgerekte actiefilm met een hoeveelheid vuurwerk die nauwelijks te overzien was. Zoals gebruikelijk werden er weinig woorden gewisseld, maar lieten de helden hun vuisten en wapens spreken. Het verhaal zelf had weinig om het lijf (was eigenlijk gewoonweg zinloos) en herbergde uiterst monotone gedeelten, zodat ik ondanks alle gebulder, de ogen nauwelijks open kon houden. Van humor was nauwelijks sprake. Ik hoop dat deel 4 wat slimmer in elkaar zal zitten.
Timmy757
Slechtste deel tot nu toe. De openingsscene is nog tof, en met de entree van Snipes denk je dan ook hier komt weer een knaller, maar nee
. Stallone haalt vervolgens zelfs met die jonge gappies (en zelfs een vrouw) het hele (eigen) concept waar het eigenlijk om draait onderuit.
Actiescenes zijn matig en het verhaal ronduit slecht.
Nieuwkomer Snipes is dan wel weer een goede toevoeging, Banderas is ronduit irritant, en Gibson, ik krijg het haast niet men spreekwoordelijke strot niet uit maar eerlijk is eerlijk, speelt een meer dan prima rol.
(en zelfs een vrouw)
Wat is hier het probleem mee?
Al DeNiro
Gewoon weer een sterk deel. De nieuwelingen voegen echt wat toe (vooral Snipes, Banderas, Ford) en eindelijk is er gekozen voor een vrouw die echt kan vechten. Verder is het mooi om te zien hoe jong en oud eerst elkaar belachelijk maken en later samen strijden.
Een 3e deel met Expendables. Steeds voorafgegaan van een wishlist van de fans met halfvergane glorie die we nog eens terug willen zien. Probleem daar is vooral dat ze uiteraard nog moeten leven, maar evengoed nog moeten willen of beschikbaar zijn. Dat lukte nogal aardig in de vorige films, maar stilaan hebben we het al wel wat gehad met de namen die kwamen opdraven. Je kan toch niet een hele reeks films maken met Schwarzenegger die als ouwe man een leuke "I'll be back" roept. Ik geef toe dat het enorm leuk is toen hij dat deed, maar we zijn al in de 3e film en dan is de gein er wat af. Willis eruit om financiële redenen, Jet Li die weinig tijd of zin heeft, Schwarzenegger die fysiek niet meer zo kan rondlopen en andere voormalige cameo's (denk aan Norris, Rourke of Van Damme) die het wilden houden op een éénmalige gebeurtenis of geen tijd meer konden vrij maken. Tijd dus voor nieuwe namen en een verse injectie. Ik was wat argwanend met de nieuwe jonge namen, maar het was toch wat de film nodig had. Net als Liam Hemsworth in de vorige film een leuke extra was. En om de franchise in ere te houden waren er uiteraard wel de nodige nieuwe nostalgische verschijningen met oa Harrison Ford, Robert Davi, Mel Gibson, Wesley Snipes en Antonio Banderas. En vooral die twee laatste namen tilden de film verder omhoog.
De nieuwe ploeg zorgt zoals gezegd voor dynamiek en actie. Spierballen in een film die nogal braaf is omdat de makers een groter publiek wilden bereiken. Dat wordt gelukkig nog gecompenseerd met wat ontploffingen en vooral humor en oneliners. En Snipes en Banderas zijn daarin geweldig. Prachtige figuren die de film helemaal goed maken. Want het oude team van Expendables komt amper aan bod en de nieuwelingen missen de nodige achtergrond om naast hun actie iets extra te bieden.
Ik kan wel begrijpen dat mensen liever een hardere film zien. Ik heb ook een ultieme Expendables -film in gedachten met namen die waarschijnlijk nooit zullen toehappen. Maar ik het is veel beter meegevallen dan vele berichten deden uitschijnen. Of het een echte Expendables is geworden kan je nog over discussiëren, maar het is wel een goeie film geworden.
In een nieuwe film mag het gerust met wat minder figuren die wat achtergrond krijgen en een goeie combinatie met nostalgie, actie en humor. Je kan moeilijk deel 1 blijven herhalen, maar tja... het zijn nu eenmaal sequels.
Quentin
Lijkt er op dat we niet nog een (slechter) deel hoeven uit te zitten:
voskat
Eén leuke one-liner, aan het einde.
Meer is er niet.
Verder een hoop zaaddodend vervelende actiescènes.
Om het even te omschrijven: Als je een veldslag ziet in een film, dan zie je meestal allerlei "minder belangrijke" gevechten op de achtergrond, tussen figuranten onderling. Die figuranten doen eigenlijk niks anders dan een beetje met wapens rondzwaaien, zonder iets interessants te doen. Er zijn geen choreografieën voor dat kanonnenvolk geschreven of zo.
Dát zijn alle actiescènes in The Expendables 3...
Lijkt er op dat we niet nog een (slechter) deel hoeven uit te zitten:
Zou dit ook niet wat te maken hebben met het feit dat iedereen hem al kon downloaden?
Nyazzin
Prima film. Kijkt lekker weg. Uiteraard verstand op 0 en genieten van de actie. Ik heb me vermaakt.
Timmy757
Expedables concept hoort gewoon te zijn een groep vechtende mannen op leeftijd tegen een tegenstander op leeftijd (leer: acteurs op leeftijd). Hier horen geen vrouwen bij, hoe lekker ze ook zijn.
feyenoordfan01
gisteren gezien in de bios en heb me 2.5 uur niet verveeld! laat deeltje 4 maar komen met iets meer screentijd voor de oude ''rotten''!
schumacher
Harrison Ford vondk vooral int begin nie goed: moest zich kwaad maken maar allee, da trok op niks, kwam helemaal niet goed over laat staan overtuigend.
Humor? Waar was die goeie humor zoals die in de 2de film? Op een paar kleinigheden na was er niks aan nu.
En dan die jonkies: dat was nie goed ze al was er 1 scene bij met de jonge dame die ik wel goed vond, voor de rest vondk dit niet in de film passen, dat zijn pussys, die kome helemaal niet serieus over en ik werd er ook niet warm van. Nee, dit haalde de film naar beneden.
Geef mij maar de ouwe rakkers ze.
Nog iets jammer: waar zaten die zware mannen van Mel Gibson? Op 1 na niks van gemerkt.
De goeie zaken: stallone goed zoals altijd.
Mel Gibson was heel goed en zelfs bandeiras was één vd licht punten.
Arnold kwam er naar mijn zin weer te weinig in (ben nu eenmaal grote fan ook).
Dolph? Die liep er maar bij om er bij te zijn.
Guardian2010
Even deze weer eens in de bios bekeken.
Ja, je weet dat het voorspelbaar zinloos actie is. Maar was niet vervelend.
Grappig wie er allemaal meedeed.
Allen beetje dom dat een mooie chick die uitsmijter is opeens een heel leger aankan ????
Ach, niet te veel over nadenken en op naar deel 4.
Dan is er weer meer budget voor nog meer ouwe baasjes.
Zal wel Tommy Lee Jones en Clint Eastwood even uit het bejaardenhuis gehaald worden om even 5 minuutjes mee te spelen
NielsG60
Gister gezien deze film, en vindt hem super!
Leuk de oudjes nog eens te zien zo!
TommyGun
Ik kan me ook niet vinden in de negatieve recensies. Top film, alleen hadden ze idd Jet Li moeten laten vechten, en een grotere rol voor Arnold!
Tonypulp
Pijnlijk slechte regie van Hughes. Met tijd en wijlen gewoon een afzichtelijke productie. Slordig op de momenten waarop je juist nét dat beetje extra wilt zien. Ronda's introductie is bijvoorbeeld tegen het idiote aan. Mist alle overtuiging. Om nog maar te zwijgen over de CGI, die wel érg cheap oogt. Maar Expendables weet prima de zwakke plek van de kijker te vinden. Ondanks de imbeciele pogingen tot humor, de voorspelbare über explosies en de wat onwennige ''nieuwkomers'', is het aan het eind van de rit toch (relatief) positief terugblikken op wéér een samenkomst van helden waar je U tegen zegt.
Toch mis ik wat Aziatische namen (Jackie Chan, Chow Yun Fat, Tony Jaa, Michelle Yeoh, Donnie Yen en Sammo Hung.. om er een paar te noemen). Maar Stallone lijkt er überhaupt geen heil in te zien, getuige Jet Li en zijn minimale bijdrage. Positieve verrassing is Mel Gibson, die een zware taak heeft om JCVD op te volgen. Samen met Snipes (
) behorende tot de uitblinkers. Ik blijf hopen op Seagal voor deeltje 4. Lijkt me een beter idee dan Banderas zichzelf nog een keer zo voor lul te laten zetten.
Lennert
Vergeet je hier dan even voor het gemak dat Cynthia Rothrock ook gewoon furore heeft gemaakt met gave actiefilms? Rousey is een fantastisch vechtster en meer badass dan het gros van de mannelijke cast. Heerlijk hoe chauvinisme in dat opzicht nog steeds zo belangrijk is onder het mannelijk publiek.

Expend4bles
2023

The Expendables 2
2012

The Expendables
2010

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Fury