• 9.371.687 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Ti West

Met onder meer: Joe Swanberg, Amy Seimetz en Kate Lyn Sheil

Plot The Sacrament

"Documented for the first time witness the untold story of the tragedy at Eden Parish"

Twee correspondenten worden er op uitgestuurd om de zoektocht naar de vermiste zus van hun vriend te documenteren. Ze reizen af naar een geheime plek buiten de Verenigde Staten waar ze verwelkomt worden in de wereld van "Eden Parish", een zichzelf onderhoudende gemeenschap met bijna 200 leden. In het centrum van deze religieuze, socialistische gemeenschap staat een mysterieuze leider die alleen bekend staat als "Vader".

avatar van Woland

Woland

Wederom een puik staaltje werk van de heer Ti West. Alhoewel ik House of the Devil goed maar vaak wel heel erg traag vond. Dit is een heel ander soort film, maar traag is het nog steeds, al stoort dat geen moment. The Sacrament is zeer duidelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk de massale zelfmoord van de People's Temple-sekte in Jonestown, en daardoor moet de film het niet van zijn verrassingen hebben. Het maakt de langzame opbouw misschien nog wel des te indrukwekkender; een groepje reporters bezoekt een commune waar de zus van een van hen zich bij heeft aangesloten, en in het begin lijkt alles nog koek en ei. Het is misschien een vreemde keuze om afgesloten in een commune in de rimboe te gaan wonen, maar als men daar gelukkig mee is en geen vlieg kwaad doet, wie zijn wie dan om te oordelen? Maar langzamerhand beginnen er scheurtjes in dat beeld te komen. The Father, de grote roerganger van het hele project, wordt sterk gespeeld door Gene Jones; een joviale, quasi-vriendelijke man uit het Amerikaanse zuiden met een goeie babbel, maar waar steeds meer een zweem van passief-agressieve dreiging en een onderhuidse spanning vanuit gaat. Zo halverwege de film gaat het los, en wordt op indrukwekkende wijze de chaos en ellende van Jonestown in beeld gebracht. Maar hoewel het op momenten erg naar is om te zien hoe men zich al dan niet onder dwang van het leven belooft, voelt dit niet echt als voyeurisme. Ik zie dit meer als een documentatie van de ontzettende ellende die zich heeft afgespeeld in Jonestown; in die zin heeft het ondanks het horrorlabel meer weg van Hotel Rwanda of Threads dan van je gemiddelde horrorthriller.

Erg sterke film dus, wat mij betreft (ja, ik besef me dat het meeste in spoilertags staat). Toch zijn er ook wel wat minpuntjes, die grotendeels gerelateerd zijn. De film is in een soort van quasi-documentaire/found-footage-achtig format gegoten, waar ik sowieso al geen groot fan van ben, maar om dat passend te maken zijn er ook wat concessies en simplificaties gedaan aan het (historische) verhaal en de interne logica die niet helemaal fijn uitpakken. Zo speelt de hele film zich nu af in pak 'm beet een dag, waardoor een hoop beslissingen en acties die in de film plaatsvinden nu opeens wel heel gehaast en onlogisch overkomen. En dat korte tijdsframe betekent ook dat er toch wel wat weinig aandacht besteed wordt aan de achtergronden van de commune, hoe men denkt en leeft in zo'n geestelijk verstikkende, afstompende en indoctrinerende omgeving en hoe men nu echt tot zo'n escalatie komt. Maar alsnog, ik vond het een erg sterke film; de meningen van de critici en het publiek zijn nogal verdeeld schijnbaar, maar luister maar naar mij, en gaat dit kijken. Een dikke 4*.

avatar van Insignificance

Insignificance

Jim Jones en zijn Utopia. Ik was ermee bekend, maar zelfs dan weet West er nog behoorlijk wat effect uit te peuren. Knap. Opbouw is onderhoudend met het voorstellen van een aantal bewoners en het veel te gretige zusje. De groeiende donderwolk is Father. Zijn stem over de luidsspreker alleen is al iets om de kriebels van te krijgen, het wordt serieus smullen als hij in beeld komt en een interview geeft. Een sterk geschreven segment en nog beter geacteerd. Gene Jones. Dit keer aan de andere kant van de coin flip. De docu stijl is af en toe goed voor een fraai sfeerplaatje, alhoewel je je hier en daar wel eens kunt gaan afvragen wie en waarom de camera wordt gehanteerd, maar soit, als er maar iets fascinerends gebeurt. En dat is het geval. Voorkennis of niet, zodra de sapjes er aan te pas komen, komt het allemaal toch vrij naar over. Efficiënte film.

avatar van joolstein

joolstein

Film die duidelijk handelt over sekteleider James Warren (Jim) Jones. Regisseur Ti West is ervaren genoeg om te weten dat deze film het met alleen found-footage-beelden niet had gered. Daardoor is af en toe wel een bewegende camerabeeld te zien maar is het veel meer in een documentaire-stijl gegoten. Zo wordt er een sfeer gecreëerd alsof we er ook daadwerkelijk bij zijn. Hoewel namen zijn veranderd, zijn er overduidelijk overeenkomsten met Jones. Zo speelt alles zich af in een oerwoud, (Guyana) is de reden van ... grotendeels hetzelfde, zo ook hoe het afloop met Jim Jones.Misschien dat de beweegreden van de commune iets meer in beeld hadden komen en/of dat er meerdere dagen voor het gebueren had moeten zitten. Echter is de film (zoals het hoort in een goede horror) maar op één ding uit en dat is het shockeffect! En dat doet deze film zeker! Sterker door deze opzet komt het allemaal vrij goed aan. Pluspunten voor Ti West!

avatar van alexspyforever

alexspyforever

ja dit is zeker niet slecht. De eerste 3 kwartier zijn nogal traagjes waarbij we een inzicht krijgen in de commune. Het komt over als een documentaire en iedereen lijkt gelukkig. Uiteraard is het wel al snel duidelijk dat er iets niet normaal is en zoals wel vaker met een commune is het een verdoken sekte waarbij de leden hun aardse bezittingen opgeven en volledig geïndoctrineerd worden door een leidersfiguur die zich 'father' laat noemen. Maar als er dan een opstand komt onder leden die weg willen, gaan de poppen aan het dansen. Plots is het een en al narigheid en daar zit je als horrorliefhebber toch op te wachten. Helaas is dat gedeelte toch niet helemaal zoals gehoopt. Plots kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Vooral hoe je eigenlijk geen echte binding met enig personage krijgt, steekt me toch wel tegen. Het is te koel en afstandelijk, klinisch een haast zakelijke vertelling waarbij er nauwelijks wordt stilgestaan bij het donkere kantje van het geheel. Uiteraard is het schokkend wat er gebeurt, maar als je weinig voeling hebt met de karakters tja kan ik er helaas slechts een nipte voldoende voor geven.

avatar van Shadowed

Shadowed

Best goed.

Deze film doet je natuurlijk maar aan 1 ding denken, Jim Jones. En dat is volgens mij ook waar de film zijn inspiratie vandaan heeft, want behalve dat het andere namen gebruikt beschrijft het dus ook gewoon de daadwerkelijke feiten van Jonestown.

Swanberg, Bowen en West lijken wel goede vrienden te zijn. Je ziet ze vaak weer bij elkaar terug. De film komt wat langzaam op gang en neemt ook redelijk de tijd om er in te komen maar de film weet nergens saai te worden. Als Gene Jones dan komt is het helemaal compleet.

Enkele sterke scenes die gewoon boeiend blijven, al is het eerste deel nog weinig echte horror, meer een thriller. Op een gegeven moment slaat de film om naar wat gruwelijkere onderwerpen, en daarbij laat West zichzelf dus van zijn betere kant zien. Acteerwerk van de 3 heren is prima, Father is goed en de rest is wel mwa.

Ik heb me best goed vermaakt met deze film, en ik had het totaal niet verwacht. Van West zijn filmpjes in de anthology's was ik alles behalve onder de indruk. Hiermee heeft hij mijn vertrouwen toch wel een beetje terug gewonnen.

avatar van Noodless

Noodless

Wel een zeer lange aanloop naar het punt van ommekeer waarbij je als kijker wel echt geconfronteerd wordt met de gruwelijke feiten die dan plaats vinden. Het eerste deel oogt wat saai en komt moeilijk op gang, maar wanneer de mysterieuze leider zijn intrede doet , wordt het geheel interessanter. Dan duurt het nog wel even, maar het interview met de leider geeft aan dat er iets niet in de haak is rond de gemeenschap en dit wordt knap gespeeld door Gene Jones. De andere rollen blijven wat aan de oppervlakte want je krijgt er weinig vat op. Het tweede deel wanneer de opstand plaats vindt, wordt intenser en goed in beeld gebracht. Er zitten een paar gruwelijke confronterende beelden bij en de spanning stijgt zienderogen. De film weet dan toch boven de middelmaat uit te komen. Ik twijfel tussen 6,5 en een 7...maar 3,5 sterren vind ik wat te veel gezien het trage eerste deel en de personages met wie je weinig binding krijgt. Dus 6,5/10

avatar van Rickyman

Rickyman

Voor mij toch een beetje tegenvallend filmpje.

Een uitstekend creepy sfeertje, maar inderdaad de lange trage aanloop ernaar toe kon me vrij weinig boeien helaas.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Intereessante film en goed geacteerd, vooral door het 'father' personage. Ik was erg bekend met de tragedie van Jonestown en weet dus hoe het verhaal zich afspeelt. Vermits de film eigenlijk 80 procent van de werkelijke gebeurtenissen overneemt gaf dit weinig verrassingen voor mij. Misschien echt schokkend als je niets over de gebeurtenissen weet en blind in deze film gaat, maar als je voorkennis hebt is dit gewoon "oke" uitgevoerd zonder echt ergens spannend te zijn. Beetje jammer, voor mij hadden ze naast het echte verhaal ook iets meer Hollywood style mogen gaan. Van horror is helaas weinig sprake nu.

avatar van AniSter

AniSter

Best een aardig filmpje. Echter de verrassingen waren minimaal aangezien ik het oeuvre van de maker Eli Roth vrij goed ken, bijv zijn film The Green Inferno (2013). Ook vond ik deze 'The Sacrement' wel iets lijken op Midsommar (2019) die ik en tijd terug heb gezien en die wel eens geput zou kunnen hebben uit The Sacrament. Het feit dat The Sacrament gebaseerd is op de ware gebeurtenissen in Jonestown (Wikipedia) voegt wel iets toe voor mij. Los daarvan was het voor een groot deel voorspelbaar maar keek als geheel toch lekker weg.

avatar van shrink

shrink

Aardige goede film. Al vele films en docu's gezien over Jim Jones en deze gaat ook over hem. Ook al zien we een dikker iemand en zijn er veel minder volgelingen. Het verhaal is bijna hetzelfde. De manier van filmen is daarentegen wel orgineel. Grappig gedaan.

avatar van mrklm

mrklm

Patrick [Kentucker Audley] werkt voor Vice, een multimediabedrijf dat zich richt op international nieuws, kunst en cultuur en daarvoor gebruikt maakt van wat ze omschrijven als een vorm van New-age journalistiek: “Immersionism”. Wanneer zijn zus [Amy Seimetz] hem laat weten dat ze New York heeft verruild voor een sektarische, religieuze gemeenschap op een afgelegen locatie, neemt hij zijn collega Sam [AJ Bowen] en cameraman Jake [Joe Swanberg] mee om een reportage te maken. Nadrukkelijk geïnspireerd door Jonestown en wie het verhaal daarvan kent weet jammer genoeg al hoe dit af zal lopen. Gelukkig weet Gene Jones precies de juiste toon aan te slaan als de charismatische “Father”, die zijn volgelingen volledig naar zijn hand heeft weten te zetten. Eli Roth behoort tot de co-producers

avatar van Basto

Basto

• 11926 berichten

Wordt in juni uitgebracht op blu ray door Second Sight

avatar van Basto

Basto

• 11926 berichten

Ik kende deze film van Ti West nog niet, maar toen Second Sight m op blu ray aankondigde werd het een blinde aanschaf. Wist op voorhand niks over de film toen ik m vanochtend aanzette.

Geen spijt. Prima spannende en onderhoudende film.

Dikke 3,5

avatar van metalex1

metalex1

Leuke film. We worden geintroduceerd met 3 journalisten van Vice die afreizen naar "Eden Parish". Stapje voor stapje word duidelijk dat dit een sekte is en zo wordt de wereld uitgerold. Vervolgens komt dit uit op zijn climax en eindigt de film. Het deed mij heel erg denken aan Far Cry, mede door de point of views en het mockumentary genre. Al bij al heb ik me prima een avond vermaakt met The Sacrament. *3