• 9.378.789 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Josh Brolin, Samuel L. Jackson en Elizabeth Olsen

Releasedatum: 28 november 2013

Plot Oldboy

"Ask not why you were imprisoned. Ask why you were set free."

Een man wordt ontvoerd en gegijzeld en vervolgens 20 jaar lang eenzaam opgesloten. Wanneer hij op onverklaarbare wijze weer wordt losgelaten, begint zijn missie om te ontdekken wie hem al die tijd heeft opgesloten. Langzamerhand raakt hij verstrikt in een web van samenzwering en kwelling.

yeyo schreef:

Zal ook voor een deel wel met de figuur Spike Lee te maken hebben.

Hoezo dat dan? De beste man is verantwoordelijk voor Summer of Sam, Do The Right Thing en 25th Hour.

avatar van rep_robert

Ben ook geen fan van Spike Lee, maar dat moet je eigenlijk ook gewoon opzij moeten kunnen zetten. Veel heeft dit verder ook niet met zijn eerdere werk te maken. De film zit verder gewoon goed in elkaar en voor Westerse begrippen goede vechtchoreografie. En ook die dingen worden negatief beoordeeld buiten het feit om dat dit een remake is.

yeyo schreef:

Zal ook voor een deel wel met de figuur Spike Lee te maken hebben.

Zijn vervelende verheven houding helpt inderdaad niet echt.

avatar van schram101

schram101

Dat is inderdaad echt iets waar ik tijdens het zien van een film mee bezig ben; de houding van de regisseur...

Naomi Watts

Haha inderdaad, alsof dat relevant is.

Montorsi

Nee want het gaat over de verwachtingen, niet over hoe je de film zelf beleeft. Ik kan me indenken dat de verwachtingen wel bijgesteld worden als de remake-regisseur beweert dat ie geen remake heeft gemaakt, en nog meer van dat soort opmerkingen.

avatar van yeyo

yeyo

Naomi Watts schreef:

Ik ben Spike's grootste fan, mij moet je niet overtuigen Maar de man heeft een imago probleem en dat is nog zacht uitgedrukt.

Ik denk overigens dat hij door zijn uitspraken over Django en nu deze remake staatsvijand nummer één is geworden voor de Tarantino garde. Die 37% 1-stemmers op IMDB zijn er niet voor niets..

For the record behoud ik ook nog wel de nodige scepsis tegenover deze film.

yeyo schreef:

Lol. Stond me al zo vaag bij dat je een fanaat van 'm was, my bad. Niet zo van op de hoogte eigenlijk, ken 'm alleen als die fanatieke malloot bij elke game van de Knicks.

Was niet zo'n sterk statement van 'm maar niet eens aan gedacht dat dit 'm op zou kunnen breken. Sterk punt.

For the record behoud ik ook nog wel de nodige scepsis tegenover deze film.

En ook niet meer dan logisch. Scepsis vind ik redelijk, helaas bij velen het gevoel dat het oordeel al lang vast staat.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Een remake van een film uit een andere taal en andere cultuur, soms werkt dit kijk maar naar Martin Scorsese’s The Departed. Maar soms zijn verhalen te gek om gewoonweg te remaken, Oldboy is hier een goed voorbeeld van. De film was oorspronkelijk een koreaanse film en hoewel het zich in de VS afspeelt voelt de film nog steeds aziatisch aan, waardoor de film vrij onnodig genoemd kan worden. Spike Lee heeft het niet als inspiratie gebruikt om toe te passen op de westerse samenleving, wat zeker had kunnen werken, maar neemt alle dingen rechtstreeks over uit het origineel waardoor het niet logisch aanvoelt. Toch blijft door het bizarre plot, brute vechtscenes en Josh Brolin Oldboy een redelijke thriller, maar het had veel meer kunnen zijn.

‘Oldboy’ Review | Filmtakers

Naomi Watts

Zeer degelijke reimagination van Oldboy, waar Lee zelfs dingen beter doet dan het origineel. Het origineel is ook een oerdegelijke film maar waar het haar status aan verdiend heeft is mij nog steeds een raadsel. Want zo'n geweldige filmmaker is Park niet en heb dus helemaal geen moeite gehad met een remake. Net als het origineel is het geen meesterlijke cinema maar wel heel vermakelijk.

Lee's uitspraak dat het een re-imagination is itt een remake snap ik wel. Lee maakt gebruik van een identieke spanningsboog en de kern is ook identiek maar doet toch ook veel anders. Ook weet Lee op zijn manier de Aziatische feel te behouden. Het moge duidelijk zijn dat je met Brolin, en megatalent Olsen er enorm op vooruit gaat en ook Jackson is altijd mooi meegenomen. De veranderingen zijn zeer welkom, ook door het ballingschap te upgraden naar 20 jaar. Ook erg tof hoe je door gebeurtenissen door het jaar heen precies weet hoe ver zijn ballingschap op dat moment is. Ook erg blij dat de beruchte inktvisscene er niet in zit, toch wel de meest zwakke uit het origineel en niet op zijn plaats.

Sterke choreografie, allemaal ook goed op beeld gevangen en ook visueel oerdegelijk. Niet het beste wat je van Bobbitt zal zien, daar is zijn werk met McQueen toch veel sterker maar toch nog erg fijn. De score van Baños valt ook weer onder pure degelijkheid maar zal ook niet lang blijven hangen. Wat geldt voor heel de film. Het hele incest gegeven werd ook prima gewaarborgd, waar ik dus een beetje voor gevreesd had. De Seksscene is ook heel erg mooi geschoten, toch wel iets waar Bobbitt altijd in uitblinkt, ook hier. Olsen's mooie lichaam helpt ook wel mee.

Slechte beoordelingen zal Oldboy krijgen, en veel fans zullen de film met de grond gelijk maken al zie ik hier geen reden toe. Net als het origineel een oerdegelijke thriller, met een aangenaam narratief die voor velen vernieuwend zal aanvoelen, met een prima score, cinematografie en cast. Ook naast deze punten is het gewoon erg fijn dat het grote publiek de film te zien krijgt.

Montorsi schreef:

Voor die opmerking valt anders genoeg te zeggen. Deze remake is anders genoeg om als reimagination door te gaan.

avatar van boukeve

boukeve

Hoe maak je een goede remake? Scorsese deed het een paar jaar geleden met The Departed, en nu probeert Spike Lee het met Oldboy. Hij richt zich met name op de stilistische kant van het origineel, dat erg sterk was. Zo voegt hij letterlijk een extra dimensie toe aan de memorabele vechtscène uit het origineel. Aan de andere kant lijk Lee bepaalde subtekst uit het origineel compleet kwijt te zijn. Schaamte en uitsluiting worden nauwelijks uitgewerkt, zodat zijn slechterik wel erg plat wordt. Hierdoor voegt hij behalve wat stilistische trucjes niks toe aan het origineel, iets wat Scorsese wel lukte. Een waardeloze film dus.

Langere recensie kun je hier lezen: Recensie Oldboy (ZUBB.nl)

avatar van laundromat

laundromat

boukeve schreef:

The departed remake van Mou gaan dou?! Orgineel heb ik nog niet gezien...aanrader? The departed vond ik prima; 3,5*

avatar van boukeve

boukeve

laundromat schreef:

Zeker. Ik vind het origineel en de remake behoorlijk gelijkwaardig.

avatar van Number23

Number23

Ik ben niet iemand die anti-remake is, soms komen er vermakelijke(re) films uit voort. Maar een Koreaanse film remaken is in mijn geval al riskant, aangezien ik groot fan ben van de heerlijk zieke cinema uit dat land (tenminste, van wat ik gezien heb).

Om een lang verhaal kort te maken, ik mis de 'sickness'. De heerlijke gruwelijkheid van het origineel en het centimeters hoge kippenvel dat het me bezorgde zijn de grootste missing links.

Daarbij vind ik Jackson (te excentriek) en Copley (te gemaakt) niet goed gecast. Brolin schiet ook een aantal keer mis naar mijn mening. Olsen is een genot om naar te kijken.

Lichte teleurstelling helaas.

avatar van skedel

skedel

Voor de mensen die het orgineel niet kennen misschien vermakelijk.. maar waarom zou je zo cheap willen scoren, en ik was niet van plan deze film te gaan kijken maar geef hem voor de moeite toch maar een 1

avatar van christian

christian

skedel schreef:

Mensen die het origineel en remake niet los van elkaar kunnen zien, is nog veel kwalijker. Mensen kunnen niet meer objectief oordelen en smijten maar met lage cijfers.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

edit mod: reactie op verwijderde quote verwijderd.

Ik hoop echter dat het gemiddelde van Oldboy op zowel MM als IMDB meer van dit soort rancuneuze stemmen bevat, wat het lage gemiddelde verklaart. Zelf heb ik de orginele Oldboy niet afgekeken, omdat ik geen liefhebber ben van oosterse films, voornamelijk door de dialogen. Daarmee hoop ik dat de US remake het orgineel verder in waarde laat.

avatar van JC.

JC.

Totaal overbodige film. Echt belachelijk slecht. Alles wat het origineel zo fantastisch maakt ontbreekt in deze remake. Het begint nog aardig, met een leuk alternatief op de dronken scéne uit het orgineel, maar al gauw besteed je de rest van de film meer aandacht aan het stukje popcorn dat al minutenlang vastzit tussen je kiezen. Angst, wanhoop en boosheid zijn zomaar een aantal emoties die Brolin allemaal tegelijk lijkt te willen uiten door de hele film lang te bronsten als een ziek edelhert. Het komt haast lachwekkend over, met als hoogtepunt zijn reactie op de befaamde twist. Zelfs de gedenkwaardige vechtscéne weet Spike Lee om te toveren in een soort mislukte flashmob met heel veel rondslingerend hout. Vreselijk. 1*

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Het zou kunnen, maar ik vraag het me sterk af. Ik denk dat de meeste mensen wel kunnen indenken dat iemand met een donkere huidskleur moeite kan hebben met Django Unchained. Hoe vet die film ook is. Ik denk dat het eerder gaat om de overbodigheid.

avatar van Knisper

Knisper

Onterechte stem plus reacties verwijderd.

avatar van Master Blaster

Master Blaster

Apart verhaallijn maar wel leuk. weer eens wat anders....

avatar van El ralpho

El ralpho

Ziek, zieker, ziekst

Deze remake van de Koreaanse Oldboy, krijgt te maken met zeer middelmatige beoordelingen. Deze 2013 versie schijnt overbodig te zijn en het origineel dan ook niet te overtreffen. Echter is dit 9 van de 10 keer het geval dus kun je je afvragen hoe slecht deze versie nu daadwerkelijk is. Ikzelf heb het origineel nooit gezien dus kon mij dan ook onbevangen laten ''meesleuren''. Ik zet meesleuren bewust tussen aanhalingstekens neer omdat ik uiteindelijk wel meegesleurd werd, maar dit gebeurde pas bij de nogal stuntelig gebrachte finale. De aap die hier uit de mouw komt is namelijk een hele grote stinkende baviaan, die vermoedelijk alleen bezichtigers van het origineel hadden kunnen zien aankomen.

De aanloop hier naartoe..is op zijn zachtst gezegd niet heel bijzonder. Ik verwachtte hier wel de nodige rauwe actie maar dit bleek vies tegen te vallen. Het blijft hier slechts bij enkele vechtscene's die duidelijk onderdoen voor de vechtkunsten van bijvoorbeeld een Koreaanse acteur waarvan ik me gelijk al kan voorstellen dat ze in het origineel beter zijn. Het zag er gewoon niet heel indrukwekkend uit. De zoektocht die naar de onvermijdelijke conclusie leidde was sowieso een beetje slapjes opgezet. Veel verder dan registers doorspitten en google afstruinen ging dit namelijk niet. Door middel van hoofdzakelijk stuntelig in elkaar gezette flashbacks, werd naar de finale toegewerkt. Persoonlijk vond ik de finale vervolgens veel te ver gaan en vraag ik me af welke zieke geest dit kan bedenken. Echter moet ik wel toegeven dat de finale je hoe dan ook zal weten te shockeren, zeker als je het origineel niet gezien hebt. Effectief is deze dus zeker wél. Deze finale (hoewel enorm ziek) was wel enorm sterk bedacht en hier verdiend deze titel dan ook absoluut zijn voldoende aan. De rest is helaas niet heel bijzonder en kun je met gemak overslaan.

Montorsi

de statistieken liegen er niet om. In anderhalve week slechts 113.000 euro opgebracht. Rond de 15.000 bezoekers... verdwijnt al uit menig bioscoop volgende week. Ook in de VS komt hij nog niet eens aan de 2 miljoen dollar omzet. Ronduit waardeloos dus en zal wel worden opgevat als een flinke veeg uit de pan naar de remake-cultuur.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Montorsi schreef:

avatar van Glacius

Glacius

Ben nieuwsgierig naar Spike Lee's reactie.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik hoop dat hij moest huilen.

avatar van schram101

schram101

Iets beter dan het origineel.

Juist op de punten waar het voor mij in de Koreaanse film van tien jaar geleden mis ging, doet Spike Lee het beter. Op zich niet verwonderlijk, Hollywood richt zich op een wat breder publiek en dus is Oldboy een stuk toegankelijker dan Oldeuboi. Dat dit ten koste gaat van de sfeer zal de gemiddelde kijker niets uitmaken. Ik had niets anders verwacht, dus was er ook niet door verast.

Wat ook geen kwaad kon, is een wat helderdere uitleg van het plot. Behalve dit maakt de remake het ook wat kolderieker. Zonde, want de openingsscène waarin we zien dat de hoofdrolspeler toch ook wel een lul is eigenlijk is overbodig. Wel is het leuk Brolin in die rol te zien. Heeft toch wel wat leuke diverse rollen in zijn carrière inmiddels. Hij wordt bijgestaan door Elizabeth Olsen, die een leuk koppie heeft en Copley. Laatstgenoemde zagen we onlangs in Elysium ook al in een rol als badguy en dat gaat hem aardig af.

Grappig zijn een aantal verwijzingen naar het origineel. Denk aan de octopus, de klauwhamer en de engelvleugeltjes. Al met al is dit geen topfilm, maar verdiend het ook niet de behandeling die het nu van het bezoekende bioscooppubliek krijgt.

avatar van Seam

Seam

Ik weet dat het fout is en dat deze film eigenlijk ook een eerlijke kans moet krijgen, maar stiekem vind ik het toch wel leuk dat hij geflopt is

avatar van Fortune

Fortune

Is deze film geflopt? Hype die wel heel snel voorbij is gegaan maar mensen die het origineel niet hebben gezien vonden deze film dan ook niet echt boeiend terwijl het verhaal wel een bepaalde originaliteit moet brengen.